Reklama

Volodymyr Germanov, Deadline: «Ne bijtesja maty inšu točku zoru»

Na ukraїnśkomu rynku startapiv dlja media popovnennja: platforma, jaka — za tverdžennjam komandy — maje dopomogty žurnalistam ta ekspertam znajty odne odnogo. Jak ce pracjuvatyme i čym bude korysne dlja usih učasnykiv mediarynku, rozpoviv Volodymyr Germanov, PR-dyrektor media-platformy Deadline
Читати кирилицею
Volodymyr Germanov, Deadline: «Ne bijtesja maty inšu točku zoru»
  1. Головна
  2. Kreatyv
  3. Volodymyr Germanov, Deadline: «Ne bijtesja maty inšu točku zoru»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Na ukraїnśkomu rynku startapiv dlja media popovnennja: platforma, jaka — za tverdžennjam komandy — maje dopomogty žurnalistam ta ekspertam znajty odne odnogo. Jak ce pracjuvatyme i čym bude korysne dlja usih učasnykiv mediarynku, rozpoviv Volodymyr Germanov, PR-dyrektor media-platformy Deadline

Pro ideju stvorennja

— U sviti analogični platformy (a їh dekiľka desjatkiv, lokalizovani v riznyh kraїnah) isnujuť vže ponad 10 rokiv. Na moment, koly do nas pryjšla ideja realizuvaty takyj proekt, a ce bulo rik tomu — na počatku 2016-go, — na ukraїnśkomu rynku ne bulo žodnogo podibnogo proektu. I vže bulo zrozumilo, ščo sytuacija na rynku spryjatlyva dlja stvorennja platformy. Čomu? Vse prosto.

Majbutni 2 roky buduť perelomnymy na rynku PR-poslug Ukraїny. Pered vyboramy rynok PR, a takož natyvnoї reklamy ta suputnih poslug zroste na tretynu. Drajveramy zrostannja stanuť IT-proekty i servisy, jaki robljať spilkuvannja blogeriv, PR-fahivciv i ZMI švydšym ta efektyvnišym. Očevydno, ščo v peredvyborčyj period naviť pryvatni kompaniї buduť švydše osvojuvaty PR-bjudžety, ščoby lobijuvaty svoї interesy na rynku.

10 rokiv tomu rynok PR-poslug Ukraїny ocinjuvavsja v $150 mln. Vtim, todi v cju cyfru vključaly vse, ščo stosuvalosja, v tomu čysli, i do reklamy i do marketyngu, a takož vlasni PR-bjudžety kompanij. Sogodni cja suma za našymy ocinkamy vyrosla jak minimum vdviči.

Na častku velykyh PR-agentstv, jaki obslugovujuť velyki holdyngy prypadaje blyźko $10-15 mln. I śogodni PR-viddily zakladajuť do svoїh bjudžetiv i didžytal, i SEO, blogy, SMM ta inši naprjamky. Vtim, klasyčni media vse šče majuť duže syľni pozyciї. Ce — oficijni povidomlennja, novyny, jakisna analityka – vse ce ležyť v zoni vidpovidaľnosti žurnalistiv. Sered ponad 1,2 mln pidpryjemstv lyše 10% majuť v štati fahivcja z PR. Za danymy sajtu Work.ua, zaraz ščomisjačno rozmiščujeťsja ne biľše 130-150 vakansij dlja PR-fahivciv.

U kraїni naličujeťsja ponad 40 tys ZMI, ale ce, švydše za «mertvi duši». Vidviduvanyh, z horošym štatom žurnalistiv — ne biľše 10 tys, telekanaliv — blyźko 100. Komunaľnyh ZMI, jaki nezabarom buduť pryvatyzovani — blyźko 700. Ščoroku vyši kraїny vypuskajuť blyźko 2 tys žurnalistiv.

Majemo deficyt dosvidčenyh PR-menedžeriv i pres-sekretariv, jaki vmijuť gramotno vybudovuvaty spilkuvannja z žurnalistamy. Sered skarg predstavnykiv ZMI na nekompetentnisť piarnykiv: postijnyj PR-spam u vygljadi pres-reliziv, vidsutnisť analityky v nadanyh materialah, zryvy terminiv pidgotovky materialiv (dedlajniv). Vsi ci progalyny my i planujemo zakryty pojavoju našoї profesijnoї platformy. Vona počne robotu v najblyžči dekiľka dniv.

Pro pidgotovku

— Na stvorennja bazy pišlo 2 misjaci. Naša baza kontaktiv naličuje ponad 0,5 mln adres. Bezumovno, potencijna jemnisť rynku šče biľše.

Pro vytraty času

— U buď-jakogo proektu je žyttjevyj cykl, jak u ljudyny. Počynajučy z ideї i pošuku investoriv do vtilennja mynuv rik. V našij komandi pracjuvalo v cilomu 20 osib: programisty, dyzajnery, marketology, produktovi fahivci-na etapi vidkryttja platformy ce buv maksymum. A takož kerivnyk proektu, dyrektor z marketyngu ta prosuvannja.

Pro podolannja «vuźkyh» misć

— Kontakty – ce ne sekret i ne velyka problema. Kontakty majže vsih ZMI vidkryti, i ce pravyľno, adže ZMI hočuť vid suspiľstva zvorotnogo zv’jazku. Zavždy najskladniše i najbiľš vytratne z pozyciї praci ta zusyľ — zrobyty tak, ščob ideja v golovi vidpovidala hoča b na 90% togo, ščo vyjšlo. A oskiľky v komandi zibralysja odni perfekcionisty, to pryjty do cyh 90% vidpovidnosti — ce najskladniše.

Jak i v buď-jakomu IT-proekti na stadiї zapusku vylazyly bagy sajtu, same tomu my vidklaly zapusk šče na dekiľka dniv. Ale ce vse buly prognozovani momenty. Pljus, z točky zoru PR samogo proektu, najuljubleniše, ale i najskladniše — spilkuvannja z ljuďmy. Do moїh zavdań vhodylo i vhodyť spilkuvannja z žurnalistamy. Zaprošennja na pre-launch, rozmiščennja zapytiv, spilkuvannja z presoju. Proekt novyj dlja rynku — tož bagato čogo dovelosja pojasnjuvaty z nulja.

Pro tehnologičnyj bik platformy

— Za pryncypom roboty možna skazaty, ščo ce symbioz sociaľnoї mereži i platformy dlja rozmiščennja materialiv: zapytiv vid ZMI, vidpovidej vid ekspertiv i pres-reliziv. Tehnologično ce pevne programne zabezpečennja, vbudovane v sajt, rozmiščene, dlja bezpeky ta švydkosti na jevropejśkyh serverah.

Čytajte takož: TypeKyiv: «Šče kiľka rokiv tomu my ne zibraly by tak bagato ljudej, zacikavlenyh u dyzajni šryftiv»

Z točky zoru dyzajnu i juzabiliti my blyźki do togo, ščo zaraz nazyvajeťsja Material Design. Ce — toj dyzajn, v jakomu stvoreni Google+, YouTube, Telegram, WhatsApp. U nas je rjad udoskonaleń, jaki my obov’jazkovo zaprovadymo, ale ne hočemo poky ščo rozkryvaty vsi karty.

Volodymyr Germanov, Deadline: «Ne bijtesja maty inšu točku zoru»

Pro vzajemodiju z proektom ta počatok roboty

— Vse duže prosto. Platformoju možuť korystuvatysja tiľky zarejestrovani korystuvači, za analogijeju z sociaľnymy merežamy. Zapyt na komentar može podaty žurnalist. Na platformi odyn žurnalist može predstavljaty kiľka vydań, abo možna buty i ekspertom, i žurnalistom odnočasno. Ale v buď-jakomu vypadku, zapyt može zalyšyty tiľky štatnyj abo pozaštatnyj spivrobitnyk ZMI.

U nas pracjujemo komanda tehpidtrymky. Tož koly žurnalist abo ekspert podaje dani na rejestraciju, to my maksymaľno švydko perevirjajemo jogo prynaležnisť do ZMI. Jakščo neobhidno, to zatelefonujemo do redakciї i utočnymo. Žurnalist zalyšaje zapyt v speciaľnij formi v svojemu osobystomu kabineti, vvodyť nazvu zapytu, vymogy do spikeriv, vlasne, sami zapyty, ZMI, de bude opublikovana stattja, a takož terminy otrymannja vidpovidej.

Zapyt može buty terminovym, anonimnym, a takož bezstrokovym, napryklad, koly redakcija postijno šukaje ekspertiv dlja kolonky abo blogu. Jak tiľky zapyt publikujeťsja na platformi, jogo možuť pobačyty eksperty. My takož transljujemo zapyt v sociaľni mereži i robymo e-mail rozsylku po bazi ekspertiv. U nas je i vlasni metody prosuvannja zapytiv na ti vypadky, koly topovomu ZMI, napryklad, potribni vidpovidi protjagom godyny abo dvoh. Ale my poky tež zalyšymo ce v sekreti.

Otže, eksperty bačať zapyt, zajšovšy na sajt, abo otrymujuť jogo poštoju. I počynajuť vidpravljaty vidpovidi. Vidpoviď žurnalist otrymuje v svij osobystyj kabinet — povidomlennjam abo v pryjednanomu fajli. Vin može postavyty pytannja, postavyty ekspertu «lajk», tym samym pidnjavšy jogo rejtyng, i vybraty knopku «Pryjnjaty / vidhylyty vidpoviď».

Čytajte takož: U Kyjevo-Mogyljanci klyčuť na magisterku iz žurnalistyky

Ekspert pobačyť v režymi reaľnogo času, pryjnjato jogo vidpoviď čy ni, a takož otrymaje povidomlennja na poštu. Koly žurnalist zbere vsi vidpovidi, vin može dostrokovo zakryty zapyt. Abo, koly nastane dedlajn, vidpovidi avtomatyčno prypynjať nadhodyty. Ura, žurnalist otrymav vsi vidpovidi, vybrav krašči, vključyv do statti, i vona vyjšla na sajti. Teper vin može vyklasty posylannja na stattju v svojemu osobystomu kabineti. Ti, hto vidpovidav jomu, pobačať posylannja na publikaciju.

My zaoščadžujemo čas žurnalista tryči. Peršyj raz, koly vin šukaje eksperta. Žurnalist može bezposeredńo zvernutysja do potribnogo ekspertu, naviť ne stvorjujučy zapyt. Abo koly eksperty konkurujuť za zapyt i hočuť daty krašči vidpovidi — ce važlyvo.

Vdruge my ekonomymo čas žurnalista na uzgodženni vidpovidej. I vtretje — na rozsylci pidsumkovoї statti.

Pro te, jak staty ekspertom i jak dobyrajuť kandydativ

— U nas nemaje suvorogo cenzu dlja ekspertiv. Vy, zvyčajno, rozumijete pryncypy roboty ZMI i rozumijete, ščo dlja telesjužetu abo statti možuť znadobytysja ne tiľky dyrektory kompanij.

Zvisno, osnovnyj pul ekspertiv — ce top-menedžery kompanij riznogo rivnja. Ale jakščo prodjuseru novyn potribna ljudyna, jaka, napryklad, rozbyrajeťsja v bdžiľnyctvi, abo fitnes-trener, abo perukar, jakyj robyť najbiľš nezvyčni u kraїni začisky — abo ekspert po novoričnyh jalynok? Same tomu my dajemo možlyvisť zarejestruvatysja na platformi vsim bažajučym.

Dlja vyključennja nejakisnyh vidpovidej abo nastyrlyvyh ekspertiv u žurnalistiv je možlyvisť vidpravyty taku ljudynu v ban abo povidomyty v tehničnu pidtrymku. Kanaly zalučennja — ce adresna rozsylka lystiv, reklama ta «sarafanne radio», a takož spivpracja z asociacijamy riznogo rivnja.

Na resursi vže zarejestrovano ponad 150 ekspertiv i blyźko 1 tys zajavok čekajuť našoї perevirky. Dolučytysja duže prosto. Zahodyte na sajt, obyrajete, hto vy, žurnalist abo ekspert — i zapovnjujete formu.

Volodymyr Germanov, Deadline: «Ne bijtesja maty inšu točku zoru»

Pro konkurentiv ta monetyzaciju

— Konkurenty, ščo pracjujuť v tij že sferi, je — analogiv za funkcionaľnistju, rivnem prozorosti ta zručnosti nemaje.

Najblyžčym časom na sajti z’javyťsja vkladka «Taryfy» dlja ekspertiv. Jak my vže i govoryly, dlja ZMI servis zavždy bude bezkoštovnym. Eksperty zmožuť korystuvatysja platformoju bezkoštovno, a zmožuť i dodatkovo prydbaty fahovi funkciї. Skažimo, taryf dlja PR-agentstva, jake predstavljaje interesy vidrazu kiľkoh kompanij, abo taryf dlja tyh, komu nemaje času vidpovidaty samostijno i potriben osobystyj menedžer. Variantiv bude bagato — dlja riznyh zavdań.

Čytajte takož: Kontent, ZMI ta možlyvosti tehnologij — porady The New York Times

V jakisnu platformu i її rozvytok treba vkladaty groši. Biľše togo, nihto ne cinuje bezkoštovne. Sami posudiť, skiľky vy budete hodyty na bezkoštovni kursy anglijśkoї movy? Jakščo vy duže vidpovidaľnyj, to, mabuť, raziv zo dva vidvidajte zanjattja. Jakščo eksperty platjať za korystuvannja platformoju, ce motyvuje їh častiše zahodyty, monitoryty i krašče vidpovidaty. V rezuľtati vid ćogo vygrajuť i žurnalisty, i sami eksperty. Vartisť korystuvannja ne možna porivnjaty z obsjagamy reklamnyh bjudžetiv, jaki treba bulo by vytratyty dlja potrapljannja v ZMI.

Pro očikuvani pokaznyky

— U nas i našyh investoriv ambitni pragnennja. Za 6 mis my hočemo vyvesty proekt na samookupnisť. My dosjagly ugody z investoramy ščodo finansuvannja protjagom 12 mis, ale vono bude drobovym i groši buduť vydiljatysja v razi potreby. My hočemo švydše vyvesty proekt na okupnisť.

Pro plany

— My planujemo zapustyty nyzku servisiv vseredyni platformy, jaki zrobljať sajt šče korysnišym dlja ZMI. Budemo pracjuvaty nad osvitńoju častynoju proektu. U nas bude potužnyj korporatyvnyj blog, jakyj bude poklykanyj staty «ZMI pro ZMI» — ta ZMI pro media i PR v Ukraїni. Šče ne budemo rozkryvaty vsi karty, idej u ​​nas duže bagato.

Ključovi rekomendaciї dlja tyh, hto pracjuje z žurnalistamy

— Je try zolotyh pravyla horošoї vidpovidi žurnalistu. Perše: povnota vidpovidi. Vidpoviď maje buty maksymaľno rozgornuta, z faktamy, cyframy, ale bez «vody».

Druge: dotrymannja terminiv. Buď-jaka, naviť duže horoša vidpoviď vže ne potribna žurnalistu, jakščo dedlajn mynuv.

I tretje: ne bojatysja buty «biloju voronoju», vaša dumka može dokorinno vidriznjatysja vid dumky inšyh ekspertiv. Ne bijtesja buty nezvyčajnymy i neordynarnymy v svoїh vyslovljuvannjah — takyh ljubljať i zapam’jatovujuť. Vpevneni, ščo skoro z’javyťsja i četverte pravylo — korystuvatysja platformoju Deadline.

Share
Написати коментар
loading...