Reklama

Sergij Bondarenko, Deloitte Ukraine — pro smart-kontrakty i blockchain v Ukraїni

Ukraїnśki možnovladci ta bankivśki struktury dedali biľšu uvagu zvertajuť na blockchain, kryptovaljuty ta pov’jazani iz nymy sfery dijaľnosti. Ščoby diznatysja, jak same ci tehnologiї možuť zminyty ekonomiku našoї deržavy v cilomu ta ukraїnśkyj biznes zokrema, my zvernulysja do Sergija Bondarenka, predstavnyka departamentu konsaltyngu kompaniї «Delojt» v Ukraїni
Читати кирилицею
Sergij Bondarenko, Deloitte Ukraine — pro smart-kontrakty i blockchain v Ukraїni
  1. Головна
  2. Biznes
  3. Sergij Bondarenko, Deloitte Ukraine — pro smart-kontrakty i blockchain v Ukraїni
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ukraїnśki možnovladci ta bankivśki struktury dedali biľšu uvagu zvertajuť na blockchain, kryptovaljuty ta pov’jazani iz nymy sfery dijaľnosti. Ščoby diznatysja, jak same ci tehnologiї možuť zminyty ekonomiku našoї deržavy v cilomu ta ukraїnśkyj biznes zokrema, my zvernulysja do Sergija Bondarenka, predstavnyka departamentu konsaltyngu kompaniї «Delojt» v Ukraїni

Sergij maje ponad 20 rokiv dosvidu roboty u galuzi IT ta telekomunikacij, je providnym fahivcem z tehnologij ta očoljuje grupu «Tehnologiї ta integracija» v departamenti konsaltyngu Deloitte Ukraine. Vin maje bagatyj dosvid keruvannja proektamy z IT-audytu, rozrobky arhitektury pidpryjemstv, rozrobky IT-strategij ta dovgostrokovyh planiv rozvytku, garmonizaciї vidnosyn miž pidrozdilamy IT ta biznesom. Je členom ISACA z 2008 roku, a takož sertyfikovanym audytorom IT (CISA).

— Jak vygljadaje sytuacija iz vprovadžennjam smart-kontraktiv v Ukraїni? Čy vprovadžujuť audytorśki kompaniї, banky abo birži podibni napracjuvannja?

Dyvljačyś ščo majeťsja na uvazi pid vprovadžennjam. Rozrobka smart-kontraktiv znahodyťsja v rannij eksperymentaľnij oblasti. Produktyvnyh rišeń na smart-kontraktah v Ukraїni v reaľnomu sektori ekonomiky ja poky ne zustričav. Najbiľša koncentracija takoї rozrobky sfokusovana na ICO ta inšyh blockchain-rišennjah. Osnovnymy pryčynamy nyźkogo pronyknennja smart-kontraktiv ja vvažaju:

  • movnyj rozryv miž korystuvačamy i avtoramy smart kontraktiv;
  • vidsutnisť standartiv v oblasti blockchain, v t.č. smart-kontraktiv;
  • vidsutnisť kraščyh prykladiv praktyčnogo dosvidu, na jakomu možna bulo by vybudovuvaty svoju rozrobku.

— Status kryptovaljut v cilomu i tokeniv ta ICO v Ukraїni zaraz ne je vreguľovanym zakonodavčo. Odnočasno iz cym provadjaťsja zalučennja koštiv čerez ICO dlja ukraїnśkyh proektiv na mižnarodnomu rynku. Neščodavno vidbulosja uspišne ICO ukraїnśkogo majdančyka dlja torgivli igrovymy predmetamy ta ğejmerśkymy aktyvamy. Na vašu dumku, čomu cej proces dosi ne maje vidpovidnoї zakonodavčoї bazy — i jakoju cja baza mala by buty?

Rozrobka zakonodavčoї bazy dlja buď-jakogo novogo ekonomičnogo javyšča – dovgyj i resursomistkyj proces. Jak pravylo, vin budujeťsja na reaktyvnij osnovi, napryklad — stalosja velyke šahrajstvo abo masovyj obman vkladnykiv, je postraždali, nyzka sudovyh pozoviv, zarejestrovani zbytky. Todi, jak reakcija, z’javljajeťsja rjad zaboron abo kontroliv, ščoby ćogo biľše ne vidbuvalosja. U vypadku z IRO na ce pišlo majže 400 rokiv. ISO ž je absoljutno novym javyščem, zi svojeju pryrodoju ryzykiv i duže maloju istorijeju rozvytku. Prosto šče «ne nabyto» dostatńo «guľ», ščoby serjozno zajmatysja vidpovidnym zakonodavstvom.

Čytajte takož: Sterežysja ICO — čomu amerykanśki finreguljatory b’juť na spoloh čerez tokeny

Po-druge, pryroda krypto-tokeniv taka, ščo do nyh ne zastosovujuťsja v čystomu vygljadi vyznačennja vidomyh finansovyh instrumentiv, abo vidomyh klasiv aktyviv. Na vyvčennja cijeї pryrody i uzgodžennja standartiv, ščo vyznačajuť tehnologiju, tež zazvyčaj jde dosyť bagato času.

Po-tretje, sered zakonodavciv, jaki vže ščoś počaly robyty, nemaje jednosti. Odni kraїny zaboronjajuť ISO, inši — zaohočujuť i pidlaštovujuť zakonodavstvo, treti zajmajuť vyčikuvaľnu pozyciju.

Decentralizovanyj harakter blockchain-tehnologij — ce okremyj serjoznyj vyklyk dlja zakonodavciv i reguljatoriv, jaki zvykly dijaty vyključno v centralizovanij modeli svitu. Dozvolyty čomuś pracjuvaty v režymi samoreguljuvannja i minimumu kontrolju z boku vlady často je neperebornoju mentaľnoju pereškodoju dlja ruhu vpered

— Try naprjamky, jaki na vaš pogljad, najbiľše možuť vygraty v Ukraїni vid zaprovadžennja kryptotehnologij v najblyžčomu majbutńomu

Golovnym čynom ce:

— Perehid deržavnyh aukcioniv majna na blockchain — ce PR-hid z boku deržavy čy praktyka, jaku zgodom reaľno pošyryty na nyžči lanky dokumentoobigu ta tenderiv / aukcioniv na miscjah? Jaki kompetenciї (kadrovi čy tehnologični) ta zminy dlja ćogo potribni?

Čytajte takož: Konfiskat z blokčejnom: v Ukraїni — peršyj u sviti elektronnyj Blockchain-aukcion

Ce može pokazaty tiľky čas. Oskiľky vsi deržavni proekty z vykorystannjam takyh tehnologij znahodjaťsja na rannih stadijah rozrobky i vprovadžennja, їhnju rezuľtatyvnisť ocinyty vkraj skladno. Pry ćomu ja ne vyključaju їh PR-sprjamovanosti, adže blockchain — rozkručenyj marketyngovyj mem, i hto tiľky cijeju obstavynoju ne korystujeťsja! Deržava povynna zabezpečyty tehnično česni pravyla gry, jaki ne zmože porušyty naviť vona sama, — a ce duže skladnyj i voistynu revoljucijnyj krok.

Možemo govoryty pro uspih blockchain-rišeń, koly, napryklad, stane tehnično nemožlyvoju peredača ob’jekta neruhomosti u vlasnisť inšogo vlasnyka bez prjamoї zgody potočnogo vlasnyka i bez neobhidnosti v buď-jakyh arbitriv, abo sudah, jaki potribni dlja vyrišennja spirnyh sytuacij. Spirnyh sytuacij buty ne povynno v pryncypi — i ce te, ščo može daty blockchain.

Sergij Bondarenko, Deloitte Ukraine — pro smart-kontrakty i blockchain v Ukraїni

— Kytaj ta dejaki inši kraїny svitu zaraz iduť šljahom zaborony ICO ta kryptovaljut, ale pry ćomu ne zaboronjajuť samu tehnologiju blockchain. Čy ne je ce tym scenarijem, do jakogo može vdatysja j ukraїnśka vlada? Jak ćomu možna zapobigty?

Maju velyku nadiju, ščo ukraїnśka vlada bude mudrišoju, oskiľky zaborona kryptovaljut v riznyh kraїnah pryvodyť tiľky do odnogo rezuľtatu — zrostannja їhńoї populjarnosti ta popytu sered naselennja. Sam blockchain zaboronyty ne možna, jak javyšče pryrody. Hoč skiľky zaboronjaj shid Soncja — vono odnakovo bude shodyty. Ce taka ž tehnologija, jak i protokol TCP/IP, na jakomu pracjuje internet. Ci tehnologiї ta programy na їhnij osnovi neobhidno vyvčaty i doslidžuvaty, ščoby pryjty do pravyľnyh formativ reguljuvannja cijeї sfery.

Jakščo vzjaty za pryklad internet, to na usvidomlennja pidhodiv do jogo reguljuvannja pišlo blyźko 20 rokiv. Tomu ja vvažaju, ščo blockchain bude švydše rozvyvatysja v nederžavnomu sektori ekonomiky, de nabagato biľše resursu, — v t.č. intelektuaľnogo, — vyšča švydkisť pryjnjattja rišeń i gotovnisť do eksperymentiv značniša za deržavnu. Budu radyj, jakščo v rezuľtati zavdjaky blockchain-tehnologijam my pobačymo ekonomiku, jaka uspišno rozvyvajeťsja i jakij ne potribno dlja ćogo deržavne reguljuvannja.

— Zaraz na rozgljadi v ukraїnśkomu parlamenti perebuvaje zakonoproekt ščodo legalizaciї ta unormuvannja kryptovaljut, proponujučy vyznačyty bitkojn ta analogični valjuty i tokeny jak zasib obminu, a ne finansovyj instrument — vaše stavlennja do cijeї iniciatyvy, i jaki perevagy / ryzyky vona maje

Vvažaju, ščo obydva zakonoproekty pro reguljuvannja kryptovaljut, jaki zarejestrovani u Verhovnij Radi, duže «syri». V їhnij rozrobci ne braly učasť šyroki kola ekspertiv, jakyh v Ukraїni čymalo (zakonoproekty rozrobljalysja deputatamy parlamentu). Ci zakonoproekty ne vynosylysja na gromadśke obgovorennja. A vyznačennja ključovyh ponjať, jaki navodjaťsja v cyh zakonoproektah, daleki vid reaľnosti i vyklykajuť u fahivciv bezlič pytań.

V cilomu namir garnyj, ale sami zakonoproekty šče ne ti. U zv’jazku z cym maje sens zvernuty uvagu na analogične zakonodavstvo v Jevropi, jakisť jakogo značno vyšče.

Sergij Bondarenko, Deloitte Ukraine — pro smart-kontrakty i blockchain v Ukraїni

— Jak banky v Ukraїni spryjmajuť kryptotehnologiї (i čy spryjmajuť vzagali)?

Na žaľ, bankivśkyj sektor po vidnošennju do blockchain-tehnologij znahodyťsja v stani zaboboniv i pobojuvań. Bagato bankiriv na povnomu serjozi vvažajuť Bitcoin finansovoju piramidoju i ne bačať v ńomu velyčeznogo pidryvnogo potencialu dlja bankiv. Tomu našu misiju na śogodni my bačymo perš za vse v osviti top-menedžeriv i akcioneriv bankiv v oblasti kryptovaljut i blockchain.

Krim togo, banky v Ukraїni vse šče ne vidkryti do kooperaciї miž soboju, a ce — važlyva umova dlja rozvytku blockchain-rišeń v bankivśkomu sektori. Dlja togo, ščoby spovna otrymaty perevagy vid cyh rišeń, bankam neobhidno zrobyty «domašnju robotu» — cilkom perejty na bezpaperovyj jurydyčno značuščyj dokumentoobig, vidkryty svoї API i povernutysja oblyččjam do fintech-sektoru, poky vin ne poglynuv tradycijnyj bankivśkyj biznes.

Share
Написати коментар
loading...