Reklama

Pavlo Šeremeta: «Radžu pidibraty v komandu tygriv, a ne kotykiv»

Pavlo Šeremeta – vidomyj menedžer-ekonomist, Ministr ekonomičnogo rozvytku i torgivli (2014), zasnovnyk Kyjevo-Mogyljanśkoї biznes-školy. Iz panom Pavlom vdalosja pogovoryty pro mižnarodnyj dosvid, najkrašči praktyky menedžmentu, їhnju adaptaciju ta zastosuvannja v umovah ukraїnśkyh realij
Читати кирилицею
Pavlo Šeremeta
Pavlo Šeremeta: «Radžu pidibraty v komandu tygriv, a ne kotykiv»
  1. Головна
  2. Biznes
  3. Pavlo Šeremeta: «Radžu pidibraty v komandu tygriv, a ne kotykiv»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Pavlo Šeremeta – vidomyj menedžer-ekonomist, Ministr ekonomičnogo rozvytku i torgivli (2014), zasnovnyk Kyjevo-Mogyljanśkoї biznes-školy. Iz panom Pavlom vdalosja pogovoryty pro mižnarodnyj dosvid, najkrašči praktyky menedžmentu, їhnju adaptaciju ta zastosuvannja v umovah ukraїnśkyh realij

— Jaki pryncypy upravlinnja ta vedennja biznesu Vy vvažajete uspišnymy ta ključovymy z ogljadu na Vaš bagatoričnyj dosvid roboty u pivdenno-shidnoazijśkomu regioni?

Pivdenno-shidnoazijśka logika dlja mene bazujeťsja na tŕoh važlyvyh pidhodah. Perše — maty velyki plany i viru v peremogu. Suń-czy, kytajśkyj myslyteľ i strateg, avtor traktatu «Mystectvo vijny» pysav, ščo bytva vygrajeťsja šče do її počatku. Jakščo ty ne nalaštovanyj na peremogu, todi krašče ne počynaty. Vijna — duže zatratna rič. Vijna v biznesi, tobto konkurencija, tež zatratna. Tobto, jakščo ty ne nalaštovanyj na peremogu v biznesi, to pošukaj inšu galuź, inšu kompaniju čy inšu strategiju.

V kompaniї Samsung 40 rokiv tomu počynaly z tekstylju i ce bula maleńka simejna kompanija, a dali vony pišly v televizory, mikrohvyľovi pičky, komp’jutery. Zaraz my vže znajemo cju kompaniju jak globaľnogo gravcja na rynku, tobto v nyh buly velyki plany i vira v peremogu. Koly Macusita zasnovuvav japonśku kompaniju Matsushita Electric, to produmav plan rozvytku na 250 rokiv, rozdilyvšy cej termin na 10 periodiv po 25 rokiv. Očevydno, ce ne bula strategija, jak peremogty v jakomuś rajonnomu centri, jšlosja pro zavojuvannja svitu. Shidni ljudy duže konkurentni i pragmatyčni.

Druge — shidni biznesmeny ta upravlinci ne rozdiljajuť rozrobku strategiї ta її vprovadžennja. Vony menš komfortno počuvajuť sebe z abstrakcijamy. V nyh dije pryncyp «my pryjšly pracjuvaty, značyť pracjujemo, jakščo ščoś ne spraćovuje — my jogo minjajemo i pracjujemo dali». V Ukraїni dlja porivnjannja u velykyh kompanijah duže často je pidrozdil čy naviť viddil strategij, jakyj maje duže male ponjattja, jak prodavaty tovary čy poslugy, jaki nadaje kompanija. Natomisť, ti, hto zajmajuťsja prodažem reaľno znajuť problemy klijentiv, їhni točky bolju, ale vony ne možuť dostukatysja do strategiї, tobto miž strategijeju i vprovadžennjam je velykyj rozryv i nema rozuminnja. Inkoly strategiju pyšuť zovnišni konsuľtanty, tobto naviť ne vnutrišnij pidrozdil, a ljudy, jaki dijsno majuť male ponjattja, jak naležyť prodavaty produkt kompaniї. Tož v ramkah navčaľnogo proektu «Majsternja miśkyh proryviv» my prysvjačujemo godynu-pivtory strategiї, a dali veś čas dumajemo nad proektamy, їh strategičnymy ciljamy ta vprovadžennjam.

Tretje — dyscyplina vprovadžennja praktyčnyh strategij z nastrojem na peremogu. Providni azijśki kompaniї pogano rozumijuť, ščo take vyhidni. Grubo kažučy, vyhidni dlja nyh – ce dni dlja «jevropejśkyh luzeriv», jaki ljubljať vidpočyty na pljaži. Vony pracjujuť daleko ne 8 godyn ščodenno. Ce — maksymum 1 vyhidnyj na tyždeń, maksymum — tyždeń vidpustky na rik. Často pracjujuť i bez cyh «rozkišnyh» kanikul.

— Jaki z cyh pryncypiv Ukraїna maje vprovadžuvaty tut i zaraz? Adže navrjad čy ukraїnci zumijuť najblyžčym časom perejty na režym vidpočynku u 7 dniv na rik

Značyť, my budemo postijno progravaty, vtračaty terytoriї, skyglyty, jak nam pogano. Nas nihto v takomu režymi ne bude pidtrymuvaty, tomu ščo nimećki pensionery skažuť:

Sekundu, meni 63 roky, i meni lyšajeťsja šče 2 roky do pensiї, a ja maju pidtrymaty ukraїnciv, jaki 2 roky tomu pišly na pensiju? V nas že svoї dity i svoї vnuky

Do togo ž, hto može pojasnyty, ščo v nas za svjato bulo 25, 26, 27 serpnja? Ščo my svjatkuvaly? Vtryči nyžče VVP, niž v Bilorusi? V čotyry razy nyžče VVP, niž v Rosiї? Vp’jatero nyžče, niž u Poľšči? 24-25 serpnja, miž inšym, nacija-agresor pracjuvala. Vy ce zauvažyly? Takož 2 travnja my vidpočyvaly, a vony pracjuvaly. A ščo my, do reči, 2-go travnja svjatkuvaly? Deń praci peršogo travnja, a ščo drugogo?

Jakščo ty hočeš rezuľtat, v tebe nema vyhidnyh. Ty abo peremagaješ, abo vidpočyvaješ. Ale jakeś pokolinnja-taky skaže: «Vystačyť. Tak, jak my pracjujemo, ne pryvodyť do peremogy, tomu biľše tak prodovžuvatysja ne povynno».

— Jak stymuljuvaty moloď pracjuvaty v Ukraїni, naviť otrymavšy zakordonnu osvitu čy dosvid roboty? Adže «vidplyv intelektu» speršu na navčannja, dali porodžuje spokusu zalyšytysja zakordonom pracjuvaty, meškaty tam, formuvaty sim’ju

Nam treba biľše globaľnyh kompanij, jaki zalučajuť talanty. Ščo potribno, ščob їh bulo biľše? Po-perše, bagato pracjuvaty i ce peregukujeťsja z tym, z čogo my počaly rozmovu. Čomu Samsung može, a my ni? Čomu amerykanci, pryїhavšy v korejśkyj Samsung, daly zavdannja, na vykonannja jakogo amerykanci vytratyly b blyźko 2-3 tyžni, a korejci prynesly rišennja nastupnogo ranku? Nihto ne zgaduje їhni červoni vid vtomy oči v toj ranok, znajuť lyše їhnij śogodnišnij uspih.

My tež možemo dosjagaty rezuľtativ, majemo lyše rozumniše i biľše pracjuvaty. Po-druge, tut velyku roľ maje vidigraty urjad, tomu ščo je problemy poljagajuť v monopolizaciї rynku, tobto v buď-jakij galuzi maje buty biľše konkurenciї. V Koreї ž ne tiľky Samsung, a j bagato inšyh velykyh korporacij, jak LG, Daewoo ta inši. Samsung, do reči, krašče stavyťsja do Apple, niž do LG. Duže važlyvo, jakščo v tebe taka konkurencija i vseredyni kraїny, i u sviti, oskiľky treba vygravaty konkurenciju, v tomu čysli talantamy. Ty počynaješ šukaty ljudej, jaki ščoś znajuť i vmijuť, a najbiľše perežyvaješ, ščob їh ne peremanyly pracjuvaty v napryklad LG.

— Jaki porady dlja molodyh ukraїnśkyh pidpryjemciv Vy možete daty? Jaka galuź maje potencial zdijsnyty proryv v ukraїnśkij ekonomici?

My govoryly pro globaľnyh ekonomičnyh gravciv, gljańmo na ukraїnśkyh lokaľnyh. Viźmemo do prykladu Vinnycju, de je rjad potužnyh, globaľnyh gravciv u sferi agro i harčuvannja. Ale vidverto kažučy, sfera poslug u Vinnyci šče maje velykyj prostir dlja pokraščennja. Ja ne porivnjuju ce z Kyjevom, Lvovom, Odesoju, ja porivnjuju ce z Černivcjamy. Gostynno-restoranna galuź tam stvorena miscevym biznesom. Ja pysav nedavno na svoїj storinci u Facebook, ščo jakby u Černivcjah bula b zgurtovana Vinnyćka miśka rada, a u Vinnyci černivećkyj gostynno-restorannyj biznes, to ce buly by dva nadzvyčajno uspišniši mista v Ukraїni.

Na mij pogljad, u vsij kraїni ne vystačaje konkurenciї, pryvatnoї iniciatyvy. Malyj i serednij biznes skladaje 10-15%, a maje skladaty 40%.

Rysa XXI stolittja – bagato bezkoštovnyh rečej, tomu treba podvijno, potrijno dumaty, jak ce monetyzuvaty. Facebook – na peršyj pogljad bezkoštovnyj produkt, ale ce miľjardna kompanija, vony dumaly jak monetyzuvaty svoju ideju, tomu zaraz ce duže prybutkova kompanija. V Kyjevo-Mogyljanśkij biznes-školi my robyly najdorožči programy, pry čomu je i bulo v čas zasnuvannja bezlič bezkoštovnyh materialiv.

Čytajte takož: Nastiľna knyga stoїkiv u XXI stolitti

V čomu sekret uspihu? My duže potužno dumaly nad programoju i nad produktom v cilomu. Važlyvo rozumity cilisnyj produkt. Ce ne prosto vykladač, hoča ce ključovyj element. My nadavaly servis, jakyj obslugovuvav našyh studentiv, hoča ce bulo ne obov’jazkovo robyty. Napryklad, my vyklykaly taksi za potreby, v našyh tualetah stojaly kvity i naviť grav džaz, v audytorijah zavždy bulo čysto. My ce nazyvaly 5-zirkovyj servis, jakyj zvyčajno, ne zavždy buv takym, ale my ćogo pragnuly. Na toj čas u Kyjevi buv odyn 5-zirkovyj goteľ «Prem’jer-Palac», My tudy zavely vsju komandu razom z vykladačamy na odnodennyj seminar, ščob zrozumity, v čomu suť 5-zirkovogo servisu. Piter Tiľ, zasnovnyk platižnoї systemy PayPal, u svoїj knyzi «Vid nulja do odynyci» kazav, ščo ty možeš vyhodyty na rynok tiľky todi, koly tvij produkt v 10 raziv kraščyj za konkurentiv. Hto v Ukraїni maje takyj produkt?

Pry pidgotovci produktu ja zavždy zapytuju sebe i klijentiv, z jakym tvittom my vyhodymo na rynok — tobto jak vaši poslugy možna oharakteryzuvaty 1-2 rečennjamy (naviť krašče — odnym jak SMS). Jakščo vy ne možete sformuljuvaty ideju styslo, značyť, te ž same može skazaty vaš konkurent. Dlja čogo vyhodyty na rynok, jakščo vže je takyj produkt? V čomu dyferenciacija? Čym ja budu vidriznjatysja?

Adrian Slyvoćkyj v UKU skazav nedavno duže horošu frazu: «Jakščo u vas nemaje dyferenciaciї, to pidiť v nedilju pospovidajtesja», bo ce označaje, ščo vy polinuvalysja, ne dodumaly, nedopracjuvaly.

Takož ja by radyv pidbyraty v komandu tygriv, a ne kotykiv. I ti, i inši naležať do rodyny kotovyh, ale kotykiv treba postijno zaspokojuvaty, motyvuvaty, pojasnjuvaty. Z tygramy vse prosto – vony rozumijuť cinnosti komandy, znajuť strategični cili, gotovi vtiljuvaty v žyttja proekty.

Pavlo Šeremeta: «Radžu pidibraty v komandu tygriv, a ne kotykiv»

— Jaki lokaľni i globaľni vyklyky stojať pered molodymy biznesmenamy?

Po-perše, potužna, globaľna konkurencija. Vaši rovesnyky v pivdenno-shidnij Aziї, — a ce miľjardy ljudej, — gotovi pracjuvaty za duže mali groši. Takož je kiľka desjatkiv miľjoniv ljudej v Kremnijevij Dolyni, jaki pracjujuť bez vyhidnyh. Dominantnyj nastrij v Kremnijevij dolyni: robota z 9 do 5 – ce dlja luzeriv. Ce ne ja prydumav, ale ljudej takyj pidhid dyvuje nastiľky, niby ja vidbyraju u nyh najsvjatiše – možlyvisť posadyty i vykopaty kartoplju i vidsvjatkuvaty ci obydva procesy.

Po-druge, avtomatyzacija. Čerez 20 rokiv 47% ekonomistiv buduť bezrobitnymy, tomu ščo ljudśku robotu zaminyť robot. Ce takož buhgaltery, pravnyky, ti ž programisty, tomu ščo bezdumne koduvannja bude robyty robot — krašče, švydše, deševše. Tobto riveń konkurenciї sjagatyme ne tiľky Kremnijevoї Dolyny, kytajciv čy indijciv, a šče j robotiv. I postaje pytannja – čym ty kraščyj, čym ty vyriznjaješsja?

Po-tretje, do 1990-h rokiv svit dilyvsja na try smugy – poviľna, serednja i švydka. Z vyhodom Kytaju na svitovyj rynok z 90-h rokiv znykla serednja smuga. My bačymo giperuspišnyh konkurentnyh ljudej, jaki ne spljať, ne vidpočyvajuť, ale bagato zarobljajuť. I my bačymo inšu kategoriju ljudej, jaki prograly globaľnij konkurenciї.

I ti, j inši zagalom majuť rivni šansy, ale po-riznomu їh vykorystovujuť. Varto zapytaty sebe: «Čomu ja ne včyv anglijśku?», «Čomu ne včyvsja koduvaty» toščo. Problema v tomu, ščo tyh, hto znahodyťsja na poviľnij smuzi, nabagato biľše, vidpovidno problema demokratiї v tomu, ščo ci ljudy golosujuť. Rezuľtat – Tramp i Brexit. Zvidsy vysnovok: bijtesja potrapyty v cju kategoriju ljudej, tobto bijtesja vypasty zi švydkoї smugy. Serednja smuga bula vygidna tym, ščo koly ty vtomyvsja na švydkij, ty zijšov na serednju, vidpočyv, potim povernuvsja na švydku. Zaraz jakščo ty vypadaješ, to jmovirnisť povernutysja na švydku – duže nyźka. Za cej čas tam bagato vśogo može zminytysja i ty vže ne vstygaješ slidkuvaty za kontekstom.

— Zaraz často govorjať pro te, ščo ukraїnśkym pidpryjemcjam ta upravlincjam važlyvo navčytysja komunikuvaty, jak vseredyni, tobto pracjujučy v komandah, tak i nazovni, na stadiї tak zvanogo pitčingu proektiv ta idej pered investoramy. Jak pryšvydšyty cej proces i uspišno prosuvaty svoї ideї?

Vminnja komunikuvaty – važlyve na vsih etapah. Uspišni ljudy je dijsno legki v spilkuvanni, ne problema do nyh pidijty i pogovoryty. Tym pače, ščo, anglijśkoju je odyn zajmennyk you, jakyj označaje i «ty», i «vy» odnočasno. Natomisť, u japonciv je 12 sposobiv skazaty «vy».

V kožnomu razi, jakščo z investory legki v spilkuvanni, to legkymy u finansuvanni їh ne nazveš. Pitčing – ce ne prosto pro znajomstvo, ce pro groši abo ž zamovlennja. V takomu razi, ty povynen maty 2 varianty dyferenciaciї: 30 sekund – elevator pitch — i 2 hvylyny, jakščo spivrozmovnyk zacikavyťsja i prodovžyť spilkuvannja. Ty musyš zrobyty tak, ščob tvoї slova zapam’jatovuvalysja. Jakščo ty počynaješ z frazy «Tiľky my jedyni u sviti robymo takyj produkt», to ce napevno pryvertaje uvagu. Jakščo ž ty kažeš 4 rečennja, jaki naspravdi ni pro ščo konkretno ne rozpovidajuť, to investor posmihneťsja, ty z nym pryjemno pospilkuješsja, ale v ńogo takyh zustričej može buty tysjači za deń, tobto uspihom ce ne nazveš.

Treba postijno stukaty v potribni dveri, ne spodivajtesja, ščo vam za odnu zustrič vdasťsja dosjagnuty uspihu. Jakščo vam vse ž vdalosja, to vam duže poščastylo, ale dlja togo, aby ščastylo maje spracjuvaty zakon velykyh čysel: treba vidvidaty bagato iventiv, govoryty z velykoju kiľkistju ljudej.

Share
Написати коментар
loading...