Reklama

Iryna Slavinśka, Donor.ua: «Vse počynajeťsja z ljudej ta їhńogo bažannja ščoś zminyty»

Spivzasnovnycja ta koordynatorka proektu Donor.ua Iryna Slavinśka — pro donorstvo, sociaľne pidpryjemnyctvo ta vyklyky organizacijnogo ta strukturnogo planu, ščo postajuť pered nalagodžennjam systemy roboty iz donoramy krovi v Ukraїni
Читати кирилицею
Iryna Slavinśka, Donor.ua: «Vse počynajeťsja z ljudej ta їhńogo bažannja ščoś zminyty»
  1. Головна
  2. Kreatyv
  3. Iryna Slavinśka, Donor.ua: «Vse počynajeťsja z ljudej ta їhńogo bažannja ščoś zminyty»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Spivzasnovnycja ta koordynatorka proektu Donor.ua Iryna Slavinśka — pro donorstvo, sociaľne pidpryjemnyctvo ta vyklyky organizacijnogo ta strukturnogo planu, ščo postajuť pered nalagodžennjam systemy roboty iz donoramy krovi v Ukraїni

Čym vže zmogla staty platforma Donor.ua dlja ukraїnciv i jaki osnovni vyklyky postajuť pered donoramy u našij kraїni, govorymo iz Irynoju Slavinśkoju:

Pidsumky roboty platformy Donor.ua za 2016 rik

— Kažuť, ščo postupyty v universytet — ce 50% uspihu, a ot inšyh 50% zaležatymuť vid togo, jak ty včyšsja i čy zakinčyš ty navčannja uspišno. Vže 2 roky jak my započatkuvaly našu sociaľnu iniciatyvu, a meni zdajeťsja, ščo i misjacja «navčannja» ne projšlo. A sociaľna iniciatyva z kožnym dnem vse staje micnišoju, masštabnišoju ta efektyvnišoju — i śogodni my je povnocinnoju avtomatyzovanoju systemoju rekrutyngu donoriv krovi ta її komponentiv na terytoriї Ukraїny. Naši cyfry za 2016 rik pidtverdžujuť ce.

Blyźko 1,5 tys ljudej z usijeї Ukraїny do nas zvernulyś z prohannjam pro dopomogu po pošuku donoriv v 2016 roci (jakščo buty točnymy — 1458 osib). Ci zvernennja buly zafiksovani i čerez systemu DonorUA ta čerez našu garjaču liniju. 3199 donoriv v ćomu roci adresno zdaly krov na naše prohannja po vsij terytoriї Ukraїny.

My provely 58 akcij jak na miscevyh, tak i vseukraїnśkomu rivnjah, — a ce blyźko 2900 donoriv bulo zalučeno

Jakščo vrahuvaty toj fakt, ščo 1 donor rjatuje 3 žyttja, to dijaľnisť proektu Donor.ua v 2016 roci potencijno vrjatuvala 18 297 ljudej. Za cej čas naš proekt rozgornuv svoju dijaľnisť v 22 mistah Ukraїny.

Pro tehnologičnu skladovu platformy

— Tehnologična skladnisť najbiľše poljagaje v tomu, ščo medycyna v Ukraїni, — a v našomu vypadku služba krovi, — je povnistju ne avtomatyzovanoju. Ščoby počaty buduvaty systemu, nam znadobyvsja dosvid bagaťoh rozvynenyh kraїn, takyh jak SŠA, Nimeččyna, Poľšča ta Izraїľ. My do togo ne maly dosvidu v stvorenni IT-rišeń, ale točno znaly, ščo same za innovacinymy tehnologijamy ne lyše majbutnje, a j śogodennja.

Iryna Slavinśka

Tehnična pitrymka Donor.ua vsja ležyť na plečah spivzasnovnyka ta tehničnogo kerivnyka proektu Oleksandra Krakovećkogo ta jogo komandy. Ščodo aktuaľnosti bazy danyh — je administrator ta operator garjačoї liniї, zavdannja jakogo i poljagaje v tomu, ščoby slidkuvaty za zminamy i včasno їh vnosyty. Systema na sebe zabyraje biľšisť funkcij, jaki vykonujuťsja avtomatyčno: bačyť, komu ne pryhodjať mejly iz zaprošennjam zdaty krov čy її komponentiv — i my vže možemo zv’jazatyś z donoramy ta utočnyty, čomu sklalaś taka sytuacija. Takož vona avtomatyčno pryhovuje neaktuaľnu informaciju čerez pevnyj period času, jakščo ne vnosylyś zminy, perenosyť informaciju z odnogo rozdilu v inšyj za potreby.

Ščodenno my vnosymo zminy v systemu, perepysujemo algorytmy, inkoly perepysujemo z nulja, tomu ščo nemožlyvo vrahuvaty te, čogo my včora šče ne znaly. Zaraz skladnisť poljagaje v tomu, ščo potribno včyty ljudej pracjuvaty z novymy tehnologijamy, jak medyčnyj personal, tak i donoriv. My stvoryly DonorUA.Bot — ce rozumnyj instrument, kotryj znaje vidpovidi na vsi pytannja pro donorstvo, z nym prosto i legko spilkuvatysja.

Oleksandr Krakovećkyj

Try golovnyh vyklyky, z jakymy dovelosja zištovhnutysja v procesi rozvytku

Peršyj i najgolovnišyj — kryza u medycyni, službi krovi, bezvidpovidaľnisť z boku deržavy ta medyčnyh ustanov. Cja problema bula i zalyšajeťsja dlja nas vyklykom №1. Systema DonorUA vykryla tak bagato problem, ščo zmušena bula staty aľternatyvoju vśomu, ščo śogodni isnuje: i rekrutuvaty donoriv, i zamatyś boroťboju z korupcijeju.

Popry skladnisť takoї boroťby, zaraz my majemo perši rezuľtaty:

  • Baťky možuť ne platyty likarju, možuť ne šukaty deś donoriv — їm treba prosto zajty na naš sajt i v rozdili «Potribni donory» podaty zajavku.
  • Za 20 hvylyn my znahodymo donora —raniše cej proces zajmav vid 2 do 4 dniv.
  • Systema DonorUA propysana v dorožnij karti E-Health, vtilennja jakoї avtomatyčno označaje znyknennja korupciї, prynajmni v tyh masštabah, ščo je zaraz.

Nastupnyj vyklyk — ce konservatyvnisť pogljadiv medyčnoї spiľnoty. V Ukraїni vsi, jakščo i čekajuť zmin, to vid deržavy, i todi, koly deržava vse zrobyť centralizovano, pidkripyť ce vse zakonom čy oficijnymy dokumentamy, lyše tak vony počnuť dosluhatysja ta vykonuvaty. Do takyh kadriv potribno bulo šukaty absoljutno inšyj pidhid i buduvaty šljahy spivpraci — inkoly čerez departamenty ohorony zdorov’ja, a inkoly vystačalo zvyčajnogo dialogu

Tretij vyklyk—- ce finansuvannja. Donor.ua — proekt sociaľnyj, nadzvyčajno važlyvyj dlja porjatunku žyttja i prodovžujemo jogo finansuvaty iz svojeї kyšeni, za vyjnjatkom našyh druziv, kotri dopomogty v mynulomu roci i pererahuvaly 150 tys grn. Cyh grošej dostatńo na rik vytrat ščodo zarplatni. Na rozvytok proektu potribni značno biľši investyciї v rozmiri $500 tys ščorično — i my šukajemo ci košty. Zminyly dekiľka partneriv, ščo dopomagajuť nam v pošuku koštiv, zaraz počaly spivpracju z marketyngovoju ağencijeju.

Jak podolaty pereškody dlja donorśkogo ruhu v Ukraїni

— Donorśkyj ruh Ukraїny robljať ljudy, i čym biľše svidomyh gromadjan Ukraїny buduť donoramy, tym švydše my pidnimemo jogo.

Ščo dlja ćogo potribno:

  • piznavaľna informacija vže v školah, universytetah ta navčaľnyh zakladah — naukovi materialy, cikavi lekciї, ekskursiїї na stanciju perelyvannja;
  • dostupna ta prosta informacija pro te, jak staty donorom, de i naviščo za dopomogoju ZMI;
  • ljub’jazne ta družnje stavlennja medyčnogo personalu do donoriv;
  • nalagodžena systema krovi v Ukraїni, nalagodžena logistyka, testuvannja krovi.

Ja počala nedarma iz ljudej, bo z nyh vse počynajeťsja. Koly ljudjam nebajduže, vony pragnuť kraščogo žyttja, kraščyh umov, kraščogo stavlennja.

Pro regionaľnu nerivnomirnisť

— My pracjujemo nad zbiľšennja kiľkosti donoriv na vsij terytoriї Ukraїny. Čym biľše donoriv v systemi, tym krašče systema pracjuje. Tomu odne iz peršyh i nadvažlyvyh zavdań — ce zbiľšennja bazy donoriv, i ce zavdannja dlja kožnogo mista odnakove. Tut pracjuje zvyčajna matematyka. Jakščo 500 ljudej otrymaje povidomennja z prohannjam zdaty krov čy її komponenty, to z nyh 50 ljudej matymuť možlyvisť zdaty, a 5 reaľno zdasť.

Porady tym, hto hoče pracjuvaty u sferi socpidpryjemnyctva

— Za zamovčuvannjam varto buty ekspertom v svoїj sferi ta vidrazu pracjuvaty nad fandrejzyngom. Maty ideju i bačennja її realizaciї — ce odne, a ot vmity її realizuvaty — ce zovsim inše. Na realizaciju potribne finansuvannja. Z peršogo dnja zajmajteś pošukom finansuvannja.

Jakym bude Donor.ua za dekiľka rokiv

— My bačymo naš proekt jak nacionaľnu systemu rekrutynğu donoriv krovi, ščo vprovadžena v kožnyj centr krovi jak osnovna modeľ. Tak pracjuje veś cyvilizovanyj svit, vsi rozvyneni kraїny spivpracjujuť z gromadśkymy organizacijamy v ćomu pytanni Ukraїna, spodivajemoś, ne bude vyključennjam.

Share
Написати коментар
loading...