Reklama

5 mifiv, jaki zrujnuvav Ilon Mask — ta knyga pro ńogo

«Ja shožyj na boževiľnogo?» — Ilon Mask zvertajeťsja do žurnalista Ešli Vensa i z peršyh storinok zadaje ton knyžky. Ukraїnśkyj pereklad pobačyv svit u 2016 roci, a zaraz na polycjah knygareń — uže p’jate perevydannja. Čym tak pryvabljuje ukraїnciv ekscentryčnyj amerykanśkyj biznesmen?
Читати кирилицею
5 mifiv, jaki zrujnuvav Ilon Mask — ta knyga pro ńogo
  1. Головна
  2. Biznes
  3. 5 mifiv, jaki zrujnuvav Ilon Mask — ta knyga pro ńogo
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
«Ja shožyj na boževiľnogo?» — Ilon Mask zvertajeťsja do žurnalista Ešli Vensa i z peršyh storinok zadaje ton knyžky. Ukraїnśkyj pereklad pobačyv svit u 2016 roci, a zaraz na polycjah knygareń — uže p’jate perevydannja. Čym tak pryvabljuje ukraїnciv ekscentryčnyj amerykanśkyj biznesmen?

Vin peremanjuje najkraščyh inženeriv i prymušuje їh pracjuvaty po 16 godyn na dobu, a potim vykydaje geť za najmenšu nevidpovidnisť jogo vymogam. Vin nevdjačnyj (čogo lyš varta istorija z Em Bi Braun), grubyj i slipo jde do svojeї mety. Jogo dity možuť pohvalytysja podorožamy u tovarystvi Džastina Bibera ta večerjamy iz knjazivśkym podružžjam u Monako. Ščopravda, pry ćomu Mask stvoryv četvirku innovacijnyh kompanij i pomiž tym vyviv kosmični poľoty na inšyj riveń u svoїj kraїni, i shože, v uśomu sviti.

Koly čytaješ jogo istoriju, zibranu, nače pazl, iz vražeń i rozpovidej inšyh ljudej iz nevelykymy vkraplennjamy zustričej iz samym Maskom, skladno vtrymatysja vid spokusy porivnjannja — z inšymy innovatoramy, z genijamy mynulogo, zreštoju, z samymy soboju ta blyźkymy. U knyžci, jak i v novynah, Ilon Mask dratuje, dyvuje, nadyhaje, ljakaje – ščo zavgodno, tiľky ne zalyšaje bajdužymy.

Jogo biografiju možna nazvaty naviť trohy sugestyvnoju, ale ce zavdjaky ne nad zusylljam avtora, a neperedbačuvanosti personaža. Inkoly golovnyj geroj z usim jogo travmatyčnym dosvidom (skladne dytynstvo, smerť syna-pervistka, napruženi periody u biznesi) zdajeťsja takym sobi enfant terrible. Vin iz kazkovoju legkistju žburljaje miľjony, a potim miľjardy na realizaciju, zdavalosja b, šalenyh dytjačyh mrij: poľoty u kosmos, sonjačna energetyka, nadšvydke transportne spolučennja (tak, u knyžci opysano, jak vynykla ideja Hyperloop). I dosjagaje uspihu robljačy te, ščo za vsima pravylamy, jakščo i moglo spracjuvaty, to hiba ščo na škodu. A v ńogo – navpaky. To jaki ž biznesovi mify zrujnuvav Mask?

Naukovci ta rozrobnyky neprydatni dlja biznesu — Mask rujnuje cej mif

Їm nibyto slid sydity v laboratoriї čy za komp’juterom i vynahodyty (napryklad, jak Voznjak), poky htoś inšyj (napryklad, kynuvšy navčannja, jak Džobs) prydumaje, jak cej vynahid zastosuvaty i zarobyty na ńomu. Na ščastja, je na sviti Brin iz Pejdžem i šče biľš prygolomšlyvyj Mask. Hlopčyna-«botanik», jakomu odnolitky perebyly nosa u školi, prymudryvsja vtrapyty v obydvi nazvani kategoriї. Ilon postijno sam bere učasť u rozrobci ta testuvanni produktiv tak samo aktyvno, jak i v planuvanni ta realizaciї marketyngovyh strategij — i čudovo vse ce pojednuje. Jak ščodo jogo aspirantury i vsih otyh plitok? Avtor, jak mig, projasnyv pytannja i pro vse rozpoviv u dodatku. Pravda, poky dočytaješ do togo, to ce vže malo vplyvaje na stavlennja do golovnogo geroja.

Ne možna pracjuvaty z rodyčamy

Iz pidlitkovogo viku Ilon z bratamy vygaduvaly jakiś spiľni oborudky: hoč katannja na velosypedah, hoč prodaž rozmaľovanyh jajeć susidam na Velykdeń, hoč vidkryttja klubu graľnyh avtomativ u 14 rokiv. Vtim, otut uže ne obijšlosja bez doroslyh, tož rodynnyj biznes «ne zletiv». Zate potim Mask i jogo dvojuridni braty Piter i Lindon Rivy razom zasnuvaly kompaniju SolarCity. Ilon i dosi očoljuje tam radu dyrektoriv. Sudjačy z knyžky, dovirči stosunky Maska z bratamy perežyly dosyť vyprobuvań i spiľna sprava їh radše zmicnyla. Tož kumivstvo – ce, shože, ne nemynuče lyho, a kepśki domovlenosti ta nečitko rozdilena vidpovidaľnisť.

Ne možna zamykaty na sobi operacijnu dijaľnisť

Mask bere učasť u vśomu: vid rozrobky idej do spilkuvannja z klijentamy u Twitter. Doskonale znannja tehnologij dopomagaje jomu zakohuvaty ljudej u svij produkt, a biznesova žylka i rozuminnja potreb rynku ta spožyvača spryjajuť vdoskonalennju tehnologij. U skladni roky, koly proekty raz-po-raz opynjalysja na meži bankrutstva, Ilon osobysto vizuvav kožnu vytratu.

Šče vin postijno navčajeťsja, perejmajučy dosvid u svoїh pracivnykiv i može sam pereviryty jakisť produktu. Ale za ce rozplačujeťsja 16-godynnym i biľše robočym dnem. Inkoly može zanočuvaty vdoma u Lari Pejdža, koly ne hoče letity do sebe v inšyj štat. Jomu, shože, use ce v kajf. Spivrobitnyky žartujuť na temu jogo reaktyvnosti, a syniv uže ne zdyvuješ proguljankoju raketnym cehom. Osobyste žyttja? Napočatku knyžky Mask zaklopotanyj pošukom novoї podružky i zapytuje žurnalista, skiľky času potribno prydiljaty žinci na tyždeń – 5 godyn? A može, 10? 15? Naprykinci pročytannja u interneti promajnula informacija pro roman Maska z aktorkoju Ember Herd, jaka ogolosyla pro ce vidrazu pislja rozlučennja z Džonni Deppom. Čy varto povtorjuvaty takyj dosvid? Tiľky zarady vlasnogo kajfu («zadovolennja» tut slabke slovo). U buď-jakomu inšomu razi emocijne vygorannja majže garantovano.

Ne možna zryvaty publično ozvučeni terminy

U period, zmaľovanyj u knyžci, Mask robyť ce reguljarno i tak samo reguljarno «vygribaje» za ce vid presy. A časom – i vid klijentiv, jak ce bulo z peredprodažamy Tesla. Vlasne mašyn išče ne bulo v serijnomu vypusku, ale ohočyh vyklasty za nyh groši nabralosja stiľky, ščo dovelosja organizuvaty klub šanuvaľnykiv Tesla zi vstupnym vneskom $100 tys i pravom otrymannja avtivku v majbutńomu. Praktyka Ilona svidčyť, ščo spiznjuvatysja možna — jakščo potim zmožeš zaproponuvaty ščoś nejmovirne. Adže, jak kazav uže naš Lobanovśkyj, «gra zabuvajeťsja — zalyšajeťsja rezuľtat». Vartisť akcij kompaniї tež zreštoju bazuvatymeťsja na tomu samomu rezuľtati.

Kerivnykovi zaboroneno osobysto vidpovidaty ZMI ta reaguvaty na promahy kompaniї

Do reči, cej mif zustrivsja meni same na storinkah knygy, ukraїnśki eksperty majuť rizni dumky z danogo pryvodu. Nače j spravdi – kerivnykovi ne gože vstrjagaty v gazetni dyskusiї. Ale ce – jakščo ty tiľky kerivnyk. A jakščo ty zasnovnyk, vlasnyk, kerivnyk i providnyj rozrobnyk v odnij osobi — to…hiba važko buty bogom u vlasnij kompaniї? I navrjad čy buď-hto inšyj krašče znaje produkt, sytuaciju i dužče vbolivaje za uspih. Pravda, pry ćomu treba maty stalevi nervy i zalizobetonni meži, ščob ne rujnuvatysja samomu, koly, napryklad, raketa znovu padaje. Zate j usi ovaciї možna pryjmaty odnoosibno.

Ešli Vensovi vdalosja unyknuty idealizaciї svogo geroja. U knyžci dovoli jak ščyrogo zahvatu, tak i oburennja Maskom, jogo rišennjamy i včynkamy. Za ščo okreme spasybi avtorovi — tak ce za akcent na nejmovirnij pracezdatnosti Maska. Čytač zvyk do mifiv pro geniaľni vynahody, super-klijentoorijentovanisť i mriї vśogo žyttja. Vtiljuvaty jaki dopomagaje veś svit — i proščaje za ce vsjaki dyvactva їhnim avtoram. Zamisť ćogo u knyžci dosyť perekonlyvo opysani promahy z peršymy proektamy, de nedosvidčenogo hlopcja usunuly vid kerivnyctva jogo ž tvorinnjam, momenty, koly SpaceX i TeslaIlon Mask za 4 roky hoče stvoryty nejrointerfejs dlja mozku perebuvaly za ličeni godyny do bankrutstva.

Na tli їhńogo zrostannja nyni ce tiľky vkotre dovodyť: prygolomšlyvyj uspih — ce rezuľtat nadljudśkoї cilesprjamovanosti, praci ta samoviddači. Buty genijem, zdatnym zminyty svit, ne garantuje svidoctva pro vlasnu vynjatkovisť i osobystu unikaľnisť, a vymagaje gotovnosti buty vśogo-navśogo providnykom ideї, vtiljuvaty jaku dovedeťsja soboju. Povnistju, do rešty. Vyklykajučy u biľšosti ljudej dyvnu sumiš zahvatu i strahu.

Čy vono togo varte? Htozna. Ale inkoly ce jedyne, ščo varto robyty. | Prydbaty knygu >>

Share
Написати коментар
loading...