Reklama

Miśka navigacija jak ključovyj element brendu mista

Imidž mista formujuť ne lyše vysoki budynky, torgovi centry, mašyny, logotypy ta gučni gasla. Varto ozyrnutysja ta pogljanuty na te, ščo otočuje nas kožen deń, detali, jaki turysty pomičajuť u peršu čergu, a žyteli — prosto zvykly. Mova pide pro adresni poznačky, dorožni znaky ta pro navigaciju po mistu zagalom — jaka najčastiše maje bezgluzdyj vygljad ta zovsim ne vykonuje svoїh osnovnyh funkcij
Читати кирилицею
Miśka navigacija jak ključovyj element brendu mista
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Miśka navigacija jak ključovyj element brendu mista
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Imidž mista formujuť ne lyše vysoki budynky, torgovi centry, mašyny, logotypy ta gučni gasla. Varto ozyrnutysja ta pogljanuty na te, ščo otočuje nas kožen deń, detali, jaki turysty pomičajuť u peršu čergu, a žyteli — prosto zvykly. Mova pide pro adresni poznačky, dorožni znaky ta pro navigaciju po mistu zagalom — jaka najčastiše maje bezgluzdyj vygljad ta zovsim ne vykonuje svoїh osnovnyh funkcij

Nasampered navigacijni elementy majuť orijentuvaty vsih učasnykiv miśkogo ruhu, ce i je її najgolovniša funkcija. Navigacija maje buty zrozumiloju, čitkoju, styľnoju.
Ci nosiї ničym ne vidriznjajuťsja vid reklamnyh baneriv i majuť čitki vymogy u rozmirah, koľorah, formatah tekstu ta rozmiščennja.

Jaki šryfty vykorystovujuťsja pid čas stvorennja miśkoї navigaciї, čomu forma ta kolir vidigrajuť važlyvu roľ, jaki problemy majemo u mistah ta z kogo možna braty pryklad?

Šryfty ta materialy

Najbiľše navigacija stosujeťsja tŕoh naprjamkiv: dorogy, vulyci ta prostoru. Vidpovidno rozgljanemo try vydy navigaciї: avtomobiľni znaky, adresnu navigaciju, navigaciju dlja pišohodiv.

Terytoriaľno zvyčajno vse skladniše. Miscjamy zastosuvannja možuť buty žytlovi kvartaly ta municypaľni budivli riznogo harakteru. U navigacijnij praktyci je kolosaľna riznomanitnisť nosiїv, vid prostogo znaku do velykogo pokažčyka, vyvisky, rozkladu ta ciloї informacijnoї paneli.

Z tehničnoї točky zoru riznomanitnisť materialiv, jaki zastosovujuťsja, dyktuje pevni vymogy jak do rozmiriv nosija informaciї, tak i do šryftiv, ščo vykorystovujuťsja na ńomu. Važlyvym parametrom, pid čas stvorennja navigacijnyh produktiv, je vidstań vid očej ljudyny do pokažčyka. Dlja takyh vymiriv je cila nyzka formul i rozrahunkiv. Najvidomišoju zalyšajeťsja formula Pola Miksenara (R=x/2,25 R – dystancija čytannja v metrah; h – vysota litery v milimetrah).

Ščodo samyh šryftiv: je taki, jaki vidrazu stvorjuvalysja dlja pevnogo vydu navigacijnyh system. Frutiger, Clearview, Gill Sans, Meta, DIN i zvyčajno Helvetica – najvidomiši. U Vikipediї je cikava stattja zi spyskom šryftiv i kraїn, v jakyh vony zastosovujuťsja dlja navigaciї. V Ukraїni vže je uspišni rozrobky i zastosuvannja šryftiv.

Andrij Konstantynov rozrobyv šryft Proba, jakyj vdalo vžyvajeťsja v navigaciju Kyjeva.

I osobysto meni podobajeťsja šryft Zion Train vid Andrija Ševčenka, stvorenyj dlja navigaciї gromadśkogo transportu.

Zrozumilo, ščo pevni šryfty pidhodjať krašče abo girše, i vodnočas ideaľnogo šryfta dlja navigaciї ne isnuje. Sami šryfty možuť nanosytysja farboju, vygotovljatysja i perenosytysja plivkoju, vyrizatysja iz plastyku abo metalu, vygotovljatysja šljahom lyttja, karbuvatysja, zbyratyś zi svitlo-elementamy abo stvorjuvatysja za dopomogoju trafaretu. Ci osoblyvosti obov’jazkovo vrahovujuťsja pid čas rozrobky navigacijnogo nosija.

Z dyzajnerśkoї točky zoru, gadaju, ščo ne potribno vykorystovuvaty akcydentni šryfty i geometryčni garnitury abo šryfty z duže zakrytymy symvolamy.

Akcydentni šryfty vydajuťsja garnymy na dekoratyvnyh vyviskah, ale čytabeľnisť v miśkij navigaciї važlyviša za dekoratyvnisť ta unikaľnisť napysu. Geometryčni šryfty majuť deščo zajvu shožisť miž literamy ta inkoly zavelyku riznycju v šyrynah. Ce pryzvodyť do skladnogo komponuvannja v nosijah, jak v kerningu, tak i v interlińjaži. Garnitury z zakrytymy literamy možuť «zalypaty» v dejakyh materialah, a osoblyvo v maleńkyh kegljah.

Navigacija v Amsterdamśkomu aeroportu

Kolir ta forma

Biľšu častynu informaciї my spryjmajemo vizuaľno, i kolir u miśkomu seredovyšči vidigraje važlyvu roľ. U kožnij kraїni je stali koľorovi systemy, osnovoju jakyh je bazovi, vsim vidomi koľory. Veś sens zakladenyj v integraciju koľoru ta jogo robotu z navkolyšnim prostorom.

Pryvernuty uvagu, zalyšytysja nejtraľnym, sygnalizuvaty nebezpeku abo vkazaty naprjamok. Usi ci zavdannja z legkistju vykonuje «kolir». U miśkij navigaciї ridko vykorystovujuť zeleni ta koryčnevi koľory. Ce obumovleno slabkoju kontrastnistju z ozelenennjam na vulycjah i tradycijnoju koľorovoju gamoju miśkyh budiveľ.

Dlja informacijnyh stendiv ta nosiїv praktyčniše vykorystovuvaty temnu palitru

Čomu same tak? Bo navigacijni poznačky zelenogo i koryčnevogo koľoriv buduť zlyvatysja iz zelenymy derevamy ta temno-koryčnevymy budynkamy. Najčastiše poznačky robljať syńogo, žovtogo, červonogo koľoriv ta ne vykorystovujuť bilyj fon vzagali. Na ce tež je pryčyna. Bili vyvisky švydko poškodžujuťsja čerez došč, brud ta vulyčnyh hudožnykiv.

Formu togo čy inšogo znaku takož obyrajuť ne prosto tak.

Jaskravi pryklady dorožnih znakiv: znak «daty dorogu» ta «ruh bez zupynky zaboroneno»

«Daty dorogu» zavždy trykutnoї formy i sprjamovanyj gostrym kincem vnyz. Naviť jakščo vin zafarbovanyj abo vtratyv čitkisť ta jaskravisť, naviť jakščo vodij bačyť jogo iz zvorotnogo boku, ce unikaľnyj znak z jedynym značennjam i jogo ne možna pereplutaty ni z čym. «Ruh bez zupynky zaboroneno» maje pryjnjatu Videnśkoju konvencijeju vośmykutnu formu. I ce tež unikaľna forma, jaku vpiznaješ naviť jakščo znykaje červone zabarvlennja ta napys STOP. I tut je šče duže važlyva detaľ.

Tak buvaje, ščo dyzajnery, šukajučy ideї dlja stvorennja, počynajuť slipo kopijuvaty formu, kolir i styľ znaka. Skoriš ce shože na obman korystuvača, koly jomu pid vygljadom navigaciї seredovyšča pidsunuly reklamnyj material. Navigacija maje vykonuvaty svoї funkciї i tiľky, a reklama v svoїh pryjomah dotrymuvatysja pryncypu «ne naškoď».

Populjarnym elementom navigaciї možna nazvaty «strilku». Inodi ce najvažlyvišyj element v navigaciї. Jak šče možna pokazaty naprjamok ruhu? V navigaciї strilka vykorystovujeťsja dlja tŕoh osnovnyh naprjamkiv: vpered, vlivo i vpravo. U dejakyh vypadkah vdajeťsja obijtysja bez strilok, ale ce skoriše vyključennja z pravyl. U systemah navigaciї z velykym ob’jemom informaciї važlyvo pravyľno strukturuvaty naprjamky i rozrobyty systemu pobudovy blokiv takym čynom, ščob minimizuvaty dubljuvannja strilok.

Pravylo – bagato strilok-dubliv pryzvodyť do velyčeznoї plutanyny

Pryklad nevdaloї navigaciї v misti Okazaki, Japonija

Problemy mist

V našyh ukraїnśkyh mistah je jak globaľni zavdannja zi stvorennja povnocinnyh navigacij, tak i dribni, jaki veś čas spalahujuť, oseredky antynavigaciї. Z peršym zavdannjam vporatysja za rik abo dva ne vdasťsja. A dribni fejly buduť zavždy. Їh kiľkisť bude zmenšuvatysja tiľky todi, koly ljudynu otočuvatyme garna navigacija, u velykij kiľkosti ta vysokoї jakosti. V cej moment miśki žyteli stanuť biľš obačlyvi ta uvažni, sformujeťsja nove pokolinnja usvidomlenyh korystuvačiv navigaciї.

Gotujučy kolonku, ja nazbyrav kolekciju foto z vyviskamy, znakamy ta numeracijeju budynkiv riznyh epoh z turystyčnyh vulyć Kyjeva. Možlyvo, z istoryčnogo boku, bulo b cikavo sposterigaty za «vymerloju» navigacijeju, ale meni zdajeťsja, ščo najkraščym miscem dlja neї buv by muzej.

Naviť na odnij turystyčnij vulyci možuť zustritysja adresni vyvisky vsih epoh ta dyzajniv

Na odnij vulyci zibrana cila kolekcija poznačok. A potim zdogadajteś, čomu ljudy gubljaťsja v pošukah neobhidnoї vulyci čy budivli.

Jaskravyj pryklad vykorystannja stylistyky «zolotom-po-zolotu», a ne navigaciї dlja zručnosti pišohodiv.

Navigacijnyj znak u takomu vygljadi vže ne vrjatuje žyttja i ne poperedyť pro nebezpeku.

V Ukraїni je syľni šryftovi majstry, je jakisni školy dyzajnu i je gidni studiї dlja rozrobky navigaciї. Vže realizovano turystyčni brendy mist, a z nyh može vyrosty jakisna turystyčna navigacija

Čytajte takož: Jurij Granovśkyj — pro te, jak Agenty Zmin «robljať Kyїv OK»

«Agenty Zmin» ta dyzajnery turystyčnyh ajdentyk mist robljať proekty riznoї skladnosti dlja miśkogo seredovyšča. I vsi ci, poky rozrizneni proekty ta dyzajn-ajdentyky, majuť vyrosty v jedynu miśku navigacijnu systemu. Ja virju, ščo tak i bude, ale potriben čas.

Cej šljah ljudstvo vže prohodylo. Tak bulo zi shemamy dlja avtotransportu, a same z zaliznyčnymy kartamy ta kartamy metro. U peršyh kartah zaliznyć samyh dorig majže i ne bulo. Tomu їh napovnjuvaly detalizacijeju gir, ričok i mist. Stvorjuvaly cili šedevry. Dorig stavalo biľše i vse potribno bulo vmistyty na papir, pry ćomu šče napysaty nazvy vsih stancij i zalyšyty normaľnu čytabeľnisť dlja vsih ključovyh elementiv.

Tak bulo do 1933 roku. Cogo roku bula vperše nadrukovana stvorena Genri Čarľzom Bekom shema londonśkogo metro. Nadyhnuvšyś drukovanymy platamy, vin pobuduvav shemu, na jakij vsi liniї prohodjať goryzontaľno, vertykaľno abo pid kutom 45°. Do ćogo zvyčajno buly sproby i gipotezy, jaki očevydno nadyhaly Beka. U cij shemi najvažlyviše misce zajmalo prypuščennja, ščo pidzemnomu mandrivnykovi važlyviše porjadok stancij i z’jednannja miž nymy, a ne te, na jakij vidstani vony odna vid odnoї i de vony znahodjaťsja na mapi mista. Velyčezni tyraži tijeї peršoї shemy pokazaly, ščo žyteli Londona ocinyly take smilyve rišennja. I ščo najvažlyviše, zakladeni v shemi pryncypy daly rozvytok dlja vsih navigacijnyh system i skladnyh kart pidzemnogo i nadzemnogo transportu.

Uspišni kejsy

Tož poky my stajemo na šljah zmin, proponuju rozgljanuty ta nadyhnutysja jakisnymy kejsamy inšyh mist.

Navigacija v najskladnišomu i rozgaluženomu metro – Tokio

V osnovi japonśkoї navigaciї zakladene poetapne informuvannja pasažyriv. Ce označaje, ščo v vagoni bude pokazana tiľky ta informacija, jaka potribna ljudyni same zaraz: jaki dveri vidkryjuťsja, jaka nastupna stancija i v jakij častyni stanciї opynyšsja, koly vyjdeš z vagona. Pislja vyhodu z vagona navigacija prodovžujeťsja na paneli vseredyni stanciї. Na nyh i roztašuvannja, i medpunkty, i eskalatory, i perehody na susidni gilky, i zvyčajno vyhody. Šče na najskladnišyh stancijah je brošury z izometryčnymy diagramamy perehodiv i vsih rivniv platform. Pokažčyky, navigacijni paneli i cyfrovi tablo dajuť zmogu korystuvatysja metropolitenom 3,2 mlrd pasažyriv ščoroku.

U Tokijśkomu metropoliteni blyźko 300 stancij i 13 dijučyh linij

Cikavo pro navigaciju

I nasamkineć spysok tyh, za kym cikavo sposterigaty i čytaty na temu navigaciї:

Terminy

  • Kerninğ — vidstań miž literamy
  • Interlińjaž — vidstań miž rjadkamy
  • Garnitura — sim’ja šryftiv
  • «Zalypaty» — pogano vidtvorjuvatysja
  • Kegli — osnovna harakterystyka šryftu.

Share
Написати коментар
loading...