Reklama

5 rečej, jakyh ukraїncjam varto navčytysja v amerykanciv

Vladyslav Raškovan, jakyj svogo času buv odnym iz top-menedžeriv NBU, a nyni žyve u Spolučenyh Štatah ta pracjuje na posadi Alternate Executive Director u Mižnarodnomu Valjutnomu Fondi, podilyvsja zi svoїmy pidpysnykamy u Facebook vlasnymy sposterežennjamy za žyttjam ta pobutom u SŠA. My vyokremyly golovni tezy iz jogo rozpovidi
Читати кирилицею
5 rečej, jakyh ukraїncjam varto navčytysja v amerykanciv
  1. Головна
  2. Misto
  3. 5 rečej, jakyh ukraїncjam varto navčytysja v amerykanciv
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Vladyslav Raškovan, jakyj svogo času buv odnym iz top-menedžeriv NBU, a nyni žyve u Spolučenyh Štatah ta pracjuje na posadi Alternate Executive Director u Mižnarodnomu Valjutnomu Fondi, podilyvsja zi svoїmy pidpysnykamy u Facebook vlasnymy sposterežennjamy za žyttjam ta pobutom u SŠA. My vyokremyly golovni tezy iz jogo rozpovidi

Vladyslav Raškovan zauvažuje, ščo najbiľše jogo dyvuje ne nyzka kuľturnyh, infrastrukturnyh čy pobutovyh vidminnostej, jaki zavždy peršymy kydajuťsja u viči usim, hto lyše počynaje žyty u Štatah. Najbiľše zdyvuvannja i zahvat u ńogo vyklykajuť 5 rečej u SŠA, jaki — na jogo pogljad — varto bulo by zasvoїty ukraїncjam i plekaty u našomu suspiľstvi.

Shyľnisť do riznomanittja (diversity)

U deržavnij serednij školi navčajuťsja dity z ponad 50 kraїn, ščo govorjať 25 nacionaľnymy movamy — i usi navčajuťsja  za zvyčajnoju škiľnoju programoju, kaže Raškovan. Na vulyci možna zaprosto zustrity zakohanu paru japonky i argentyncja, abo gej-paru nimcja i marokkancja. Dorogoju na robotu (Vladyslav Raškovan žyve poblyzu Vašyngtona — prym.red.) možna pobačyty velyku kiľkisť cerkov, počynajučy z efiopśkoї pravoslavnoї do korejśkoї presviterianśkoї. Vse ce rozmaїttja vražaje. Za slovamy Vladyslava Raškovana, ce rozvyvaje ne tiľky tolerantnisť, a j pokazuje, naskiľky svit skladnyj i v toj že čas cikavyj. Cogo vidčuttja brakuje v ukraїnśkyh kompanijah ta mistah, zauvažuje vin.

Inkljuzyvnisť žyttja ta pobutu

Bezbar’jerne seredovyšče organizovana praktyčno skriź: vid supermarketiv i ofisnyh centriv do sudiv i universytetiv. Miscja dlja mašyn zi speciaľnymy znakamy na parkovci bilja počatkovoї školy syna, kaže Vladyslav, zavždy vranci zapovneni: u peršomu klasi je divčynka hvora na DCP, i v školi vona ne odna taka. Prote jdeťsja ne lyše pro zručnisť peresuvannja, ale j pro vključennisť takyh ljudej u povsjakdennja. V zagaľnij školi navčajuťsja dity-autysty. Vony jaki zajmajuťsja za speciaľnoju programoju, ale dejaki uroky vidvidujuť razom z inšymy diťmy. Na kožnij konferenciї je 3-4 spivrobitnyka abo gostja na vizkah z noutbukamy v rukah. Vony ne tiľky konspektujuť, a j zazvyčaj beruť aktyvnu učasť v dyskusiї. Je j inši pryklady vključenosti:

— Ja takož radiju do togo, ščo u nas v ofisi duže často buvajuť maleńki dity — u budivli Fondu, jak i bagaťoh organizacij nepodalik, organizovanyj centr turboty za maleńkymy diťmy, jakym šče rano jty v sadok. Takym čynom, molodi mamy i tata tež aktyvno vključeni v dijaľnisť organizaciї i ne zmušeni perebuvaty vdoma v dekreti.

Parkovka MVF naličuje ponad 200 velosypediv. Їhni vlasnyky pryїždžajuť z riznyh kinciv Vašyngtona abo pryleglyh mistečok v Merilendi i Virdžyniї i ne zaležať vid gromadśkogo transportu. Za slovamy Vladyslava, hočeťsja, aby podibnoї zalučenosti7 vidpovidej pro te, ščo take universaľnyj dyzajn riznyh ljudej v Ukraїni bulo biľše — adže kožen zaslugovuje na rivni možlyvosti nezaležno vid jakyhoś dodatkovyh osoblyvostej abo viku.

Važlyvisť osvity — i rozuminnja ćogo usima

Čytajte takož: Kod u kožen klas — jak Kremnijeva Dolyna pošyrjuje programuvannja

Za slovamy kolyšńogo top-menedžera Nacionaľnogo banku Ukraїny, riveń majbutńogo dobrobutu ljudej u SŠA zaležyť vid togo, v jaku počatkovu školu ty jdeš. Publični školy tut ob’jednani v klastery. Horoša vyšča škola (8-12 klas) najčastiše vključaje 2-3 syľni seredni školy i 5-7 počatkovyh škil. U kožnoї školy je svij rejtyng, i na ńogo bagato hto orijentujeťsja pry vybori miscja dlja prožyvannja. Napryklad, je školy, de riveń vstupu do koledživ dosjagaje 99%, a je mista, v jakyh v seredńomu v koledž jde ne biľše 20-30% vypusknykiv škil. Jak rezuľtat, v mistah bilja kraščyh škil vartisť neruhomosti zrostaje. Zrostannja vartosti neruhomosti vede do zbiľšennja podatkiv, jaki jduť na posylennja školy.

Vladyslav Raškovan nagološuje: jakščo viryty doslidžennjam Svitovogo banku, vstup do koledžu i otrymannja peršoї roboty pislja koledžu zvodyť imovirnisť bidnosti v sim’ї protjagom uśogo žyttja do menš 2%. Tomu važlyvym je vybir školy, jaka z vysokoju jmovirnistju pryzvodyť pidlitka do koledžu, i takož važlyvo v nij dobre včytysja. Ščoby ne buty bidnymy, ljudy pragnuť do koledžu:

— Ja ščodnja baču skromno odjagnenogo temnoškirogo baťka, jakyj pryvozyť na avtobusi svoїh ditej do školy — vin točno rozumije, ščo koledž potriben ne dlja togo, ščoby ne jty v armiju abo pošuku suputnyka žyttja dlja ditej.

Vyšča osvita, za slovamy Raškovana, — šljah do podolannja bidnosti, na jakyj SŠA vytračaje blyźko 15% svogo ričnogo bjudžetu (biľše, niž na oboronu). I te, ščo v 99% vypadkiv vy bačyte temnoškiryh vodiїv avtobusiv, santehnikiv, lystonoš, prodavciv v magazynah, a takož ispanomovnyh budiveľnykiv abo gazonokosyľnykiv — naočnyj rezuľtat togo, ščo jak ty ne otrymav jakisnoї osvity, probyty svoju «skljanu stelju» v žyttja bude praktyčno nemožlyvym.

5 rečej, jakyh ukraїncjam varto navčytysja v amerykanciv

Sport jak skladova žyttja naciї

«Pislja peršogo uroku fizkuľtury v školi moja dočka mene prygolomšyla, skazavšy, ščo nijakyh normatyviv їj zdavaty v školi ne dovedeťsja,» — zauvažuje Vladyslav. Natomisť učniv u školah Spolučenyh Štativ včať tŕom rečam. Po-perše, sportyvnosti — ne stavaty majstramy sportu, a ljubyty sport, rozumity važlyvisť buty sportyvnym. Po-druge, komandnosti — vmity považaty členiv komandy i suprotyvnykiv, rozumity «počuttja liktja», zaležnisť zagaľnogo rezuľtatu vid vkladu kožnogo. I tretje — umity vygravaty i progravaty, a takož považaty supernykiv i ne vtračaty sylu duhu u boroťbi.

— Usi baťky veś čas dumajuť pro te, jak vykorystovuvaty dodatkovu godynu viľnogo času na dytjačyj sport — dlja ćogo je velyčezna kiľkisť možlyvostej: velotreky, tenisni korty, katky, basketboľni majdančyky, polja dlja bejsbolu — praktyčno vsi publični, bagato z nyh — bezkoštovni. I ce vse šče duže dyvuje, i moїm uljublenym Odesi ta Kyjevu hočeťsja pobažaty biľše sportyvnosti i novyh sportyvnyh maneživ, a ne tiľky pozbavlenyh smaku bagatopoverhivok.

Vladyslav Raškovan

Zdatnisť samoorganizovuvatysja

Za slovamy Vladyslava Raškovana, u SŠA ljudy ne tiľky zajmajuťsja svojeju sim’jeju abo svoїm budynkom čy rozmirkovujuť pro perevagy ta nedoliky prezydenta. .Vin nagološuje, ščo žyteli mistečka, de zaraz prožyvaje vin iz sim’jeju, razom i postijno obgovorjujuť majbutnje škil svoїh ditej i aktyvno beruť učasť v їhńomu upravlinni. Susidy dbajuť pro spivisnuvannja v ramkah selyšča, pidtrymujučy litnih abo hvoryh. Dijsno ščyro djakujuť odnoseľčanam za vysunennja v organy upravlinnja, spočatku selyšča, potim mistečka abo štatu. Aktyvnymy je spivgromadjany v cij kraїni i v pytannjah učasti u vyborah — vid golosuvannja do agitaciї:

— Džon, susid navproty, skazav meni odnogo razu, ščo je policija, je česnyj sud, i je armija — jomu biľše ničogo vid deržavy ne treba. Jakščo česno, to i meni ničogo biľše vid deržavy ne treba. Dyvuje tiľky, čomu v Ukraїni deržava hoče dlja ljudej buty nabagato biľšym, pry ćomu ne zavždy vykonujučy svoї bazovi funkciї na «vidminno».

Share
Написати коментар
loading...