Реклама

Папська справа — як працює стартап-акселератор Ватикану

Ви напевно і не здогадувалися, що центр католицизму є ще й центром розбудови власної стартап-екосистеми. Як працює стартап-акселератор Папи Римського, і над якими темами варто подумати підприємцям, які шукають ватиканських індульгенцій інвестицій?
Čytaty latynkoju
Папська справа — як працює стартап-акселератор Ватикану
  1. Головна
  2. Техно
  3. Папська справа — як працює стартап-акселератор Ватикану
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ви напевно і не здогадувалися, що центр католицизму є ще й центром розбудови власної стартап-екосистеми. Як працює стартап-акселератор Папи Римського, і над якими темами варто подумати підприємцям, які шукають ватиканських індульгенцій інвестицій?

Не так давно Папа Римський Франциск зустрічався із президентом США Дональдом Трампом — і попередив того, що ігнорування проблем зміни клімату та вихід із міжнародних домовленностей щодо подолання глобального потепління стане не найкращим кроком політика. Як ми знаємо тепер, очільник Сполучених Штатів не надто зваживПаризька угода про клімат — чому про це всі говорять на слова очільника католицької віри. А от венчурні капіталісти зважили — саме тому і працює Laudato Si Startup Challenge, окремий акселератор Ватикану. Так, ви не помилилися: у Святого Престолу є власний стартап-акселератор, мета роботи якого — сприяння проектам, що долають кліматичні проблеми нашої планети.

Як виглядає Demo Day у Ватикані

Компанії, що є учасницями конкурсу Laudato Si Challenge, отримують посівні інвестиції розміром у $100 тис в обмін на частку 6-8% та експертне менторство. Спочатку учасникам належить 4 місяці віддаленого менторства, а потім поїздка до Риму, де вони 2 місяці працюватимуть особисто із експертами. Завершиться усе це дійство презентацією стартапів в рамках «демо-дня» у Ватикані.

Одразу заспокоїмо супротивників втручання церкви у науку: жоден стартап не отримує фінансування від Престолу католицької церкви, всі гроші надходять від приватних інвесторів. Але зв’язки з очільником світової католицької спільноти все-таки є. Зокрема, переможці програми мають долати так чи інакше проблеми, визначені у свіжій папській енцикліці (так називається послання Папи Римського до вірян, останнє якраз було передане президентові США і стосувалося проблем кліматичного урегулювання серед низки інших проблем).

Учасники не мають бути обов’язково католиками, конкурс відкрито для засновників будь-якої конфесії (і навіть атеїстів). Фокусуватимуться проекти на подоланні проблем у таких сферах: харчування, енергетика, перенаселення у містах, людський потенціал, збереження довкілля та фінанси.

Папа Римський в ролі стартап-янгола

Laudato Si Challenge — дітище Стівена Форте (Stephen Forte), керуючого директора Fresco Capital, та Еріка Гарра (Eric Harr) із Imagine Ventures. Співзасновники зазначають, що обирають до програми команди та проекти, покликані вплинути позитивно на майбутнє, при цьому використовуючи прибуткові моделі та тисячолітній авторитет і підтримку з боку церкви. Кажуть, що надихнулися папським посланням — і навіть якщо дехто із них ставився спочатку до цієї співпраці із пересторогою, тепер бачить у цьому неабиякі можливості для самих стартапів.

Від Бога — до акселерацій та виступів на TED-подіях

нещодавно папа Римський Франциск здивував всіх тим, що виступив на TED-конференції, закликавши корпорації докласти більше зусиль для подолання соціальної нерівності та проблем із довкіллям:

— Було би чудово, якби зростання наукових та технологічних інновацій тривало паралельно із зростанням рівності та соціальної залученості. Як би було прекрасно, відкриваючи планети у далечині, віднаходити заново потреби братів та сестер наших, котрі мешкають поруч із нами.

Конкурс The Laudato Si Challenge — один зі способів стартап-спільноти відреагувати на заклик очільника католицької віри. Крім того, це досить унікальний випадок: до 2017 року жодна релігійна інституція чи громада не долучалася до роботи технологічних акселераторів чи інкубаторів. Пітч у Ватикані — перший крок до усвідомлення того, що і віруючі, й атеїсти, й агностики потребують технологій, які змінюватимуть життя усієї планети на краще, а не лише генеруватимуть прибуток.

Share
Написати коментар
loading...