Реклама

😰 Дослідження: COVID-19 викликає зниження інтелекту. Навіть у легкій формі

Čytaty latynkoju
unsplash.com
😰 Дослідження: COVID-19 викликає зниження інтелекту. Навіть у легкій формі
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 😰 Дослідження: COVID-19 викликає зниження інтелекту. Навіть у легкій формі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Науковці з Великої Британії у журналі The Lancet опублікували результати дослідження, згідно з яким виявилось, що COVID-19 негативно впливає на рівень інтелекту.

У ході дослідження науковці зібрали дані про більш ніж 81 тисячу пацієнтів, які протягом минулого року склали тест на визначення інтелекту (Great British Intelligence Test, GBIT). Волонтерів попросили пройти опитування щодо COVID-19 — чи хворіли вони, у якій формі, чи була госпіталізація тощо.

Виявилось, що люди, які хворіли на коронавірус, мали значно нижчі результати при повторному складані тесту на інтелект. Найбільше хвороба вплинула на людей, які мали COVID-19 у тяжкій формі та були під’єднані до ШВЛ — їхній бал інтелекту знизився на 0,47 SD, що складає приблизно сім балів рівню IQ.

Графік погіршення інтелекту через COVID-19

У людей, яких госпіталізували без ШВЛ, рівень інтелекту впав на 0,26 SD. Люди, які хворіли у легкій формі, мають на 0,23 SD менший результат. Для порівняння: у людей, які пережили інсульт, цей показник становить -0,24 SD, а в тих, хто має дислексію, — -0,38 SD.

Читайте також: 😴 Як самостійно побороти безсоння (та нарешті заснути)

Найбільше COVID-19 впливає на здібності до абстрактних логічних міркувань, планування і концентрації уваги. Також зменшується вміння працювати з плоскими та тривимірними об’єктами.

Науковці дослідили кореляцію між порушеннями та часом з моменту захворювання. Вони проаналізували підгрупу людей, які проходили тестування в різний час після виявлення перших симптомів хвороби — від декількох тижнів до дев’яти місяців. Ніякої закономірності вчені не виявили — це може означати, що імовірно інтелект не відновлюється з часом після хвороби.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...