Реклама

Google презентувала ігровий стрімінг Stadia: згадуємо історію подібних сервісів

Stadia дозволить грати в ігри на будь-якому пристрої, який підтримує Google Chrome: смартфонах, планшетах, Smart-TV і ноутбуках. Ігри запускаються і обробляються на серверах компанії, а потім картинка передається на пристрій користувача.  
Čytaty latynkoju
The Verge
Google презентувала ігровий стрімінг Stadia: згадуємо історію подібних сервісів
  1. Головна
  2. Новини
  3. Google презентувала ігровий стрімінг Stadia: згадуємо історію подібних сервісів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Stadia дозволить грати в ігри на будь-якому пристрої, який підтримує Google Chrome: смартфонах, планшетах, Smart-TV і ноутбуках. Ігри запускаються і обробляються на серверах компанії, а потім картинка передається на пристрій користувача.  

У 2019 Google запустить свій ігровий стрімінговий сервіс Stadia.

Щоб грати в повноцінні ігри за його допомогою, необхідно лише швидке з’єднання з інтернетом, а також пристрій, що підтримує браузер Google Chrome. Це може бути звичайний ноутбук, смартфон, або телевізор з недорогою приставкою як Google Chromecast.

 

Які ігри будуть підтримуватися

На старті заявлені три гри: Eternal, Assassin’s Creed Odyssey і NBA2K. Як розвиватиметься бібліотека сервісу надалі, поки невідомо, але відеоігровий гігант Epic Games вже оголосив про підтримку Stadia в своєму ігровому рушії Unreal Engine — на ньому випущені такі відомі ігри як Fortnite, PUBG та інші.

У Google також запустили власну студію Stadia Games and Entertainment. Вона розроблятиме ексклюзиви для платформи.

В останні місяці Google тестувала цю платформу як Project Stream, він дозволяв користувачам транслювати ігри в браузері Chrome. Першою і єдиною грою, яка була публічно протестована з використанням даного сервісу стала Assassin’s Creed Odyssey.

Інтеграція з YouTube

Заводити окремий акаунт не буде потрібно, можна використовувати звичайний. Google зробила велику ставку на інтеграцію Stadia і YouTube. Можна буде записувати та транслювати ігровий процес прямо на YouTube в максимальній якості без додаткових зусиль або втрати продуктивності.

Якщо автор дозволить приєднатися до його гри, можна буде одразу перейти після натискання однієї кнопки на YouTube.

Також Stadia дозволить ділитися моментами з ігор за допомогою коротких посилань – інша людина зможе продовжити гру з цього моменту в тих же умовах.

У кооперативних іграх Stadia дозволить в реальному часі «підглядати» за іншими гравцями загону і навіть взаємодіяти з їх геймплеєм.

Що таке Stadia Controller

Це спеціальний контролер, створений для Stadia. У ньому є кнопки виклику Google Assistant – можна швидко знайти підказки по проходженню гри. Крім того, контролер дозволяє записувати проходження гри для YouTube. Втім, купувати Stadia Controller необов’язково. Сервіс Stadia підтримує вже наявні методи управління.

Коли вийде Stadia

Сервіс запустять в 2019 році в США, Канаді, Великобританії та більшості європейських країн, але України в цьому списку немає.

Невідома вартість і принцип роботи Stadia. За що будуть платити користувачі: за час гри, за щомісячну передплату?

Окрім цього, незрозумілі мережеві вимоги. Яка швидкість з’єднання є оптимальною.

Оскільки Google не дала офіційної інформації, єдиним джерелом стали ранні тести Digital Foundry. Вони грали в Assassin’s Creed Odyssey з роздільною здатністю 1080p і при 30 кадрах в секунду. Гра показала порівняльну з PC-версією графіку, але зображення грішило артефактами при швидких переміщеннях. Управління в цілому було нормальним – затримка становила 166 мс, що можна порівняти з результатом на Xbox One Xgle.

Історія подібних сервісів

Перші ігрові сервіси з хмарними обчисленнями з’явилися десять років тому. Почалося все з Kalydo, який почали розробляти в 2006, а в 2008 випустили в бета-тест. Спочатку бібліотека ігор була маленькою, але незабаром сервіс почав укладати контракти з видавцями і отримувати більше новинок.

Працював сервіс за цікавою технологією. Спочатку користувач завантажував код для запуску гри, що дозволяло розпочати якомога швидше. Надалі сервіс завантажував інші ресурси, але обчислення проводив на своїх серверах. Kalydo навіть міг передбачати поведінки гравця, і довантажувати ті дані, які необхідні в конкретній ситуації.

У 2010 відбувся реліз Gaikai — сервіс для новачків в ігровій індустрії. Ці люди тільки знайомляться з іграми і не готові купувати консолі або потужні PC. Окрім того, Gaikai був менш вимогливим до мережі і вимагав тільки 1.5 Мбіт/с. У 2012 його купила компанія Sony.

Читайте також: Не Сталкером єдиним: ці ігри зробили в Україні, та ви про це не знали

Чотири роки тому Sony випустила  PlayStation Now на базі надбань Gaikai. Now працює й досі, і доступний на PS4 та ПК в обмеженій кількості країн. Річна підписка на сервіс з більше ніж 700 ігор коштує $99.

Які проблеми виникали

Головна проблема все ще пов’язана зі з’єднанням — для ігор важливі стабільна частота кадрів та швидкість відгуку, а це вимагає високої якості інтернету. У тих же онлайн шутерах навіть секунда зволікання може коштувати гравцеві перемоги.

Якщо з’єднання погане, гравець відчуватиме суттєвий дискомфорт. Геймерам, що вирішили побігати в GTA 5, це не критично, але досвічені гравці одразу помічають проблеми. Зараз сервіси потребують від 5 Мбіт/с.

Окрім цього, від низької якості з’єднання страждає «картинка» — на екрані з’являються «артефакти», і навіть сучасні ігри виглядають погано.

Share
Написати коментар
loading...