Реклама

В Україні набув чинності закон про рівні права жінок та чоловіків у армії

В Україні набув чинності закон № 2523-VIII про рівні права жінок і чоловіків на військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях
Čytaty latynkoju
В Україні набув чинності закон про рівні права жінок та чоловіків у армії
  1. Головна
  2. Креатив
  3. В Україні набув чинності закон про рівні права жінок та чоловіків у армії
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
В Україні набув чинності закон № 2523-VIII про рівні права жінок і чоловіків на військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях

Раніше в Статуті внутрішньої служби значилося, що військовослужбовці-жінки, як правило, не призначаються до складу добового наряду. Офіційно опублікований закон встановлює нові правила, згідно з якими «військовослужбовці до складу добового наряду призначаються з дотриманням законодавства з питань охорони материнства і дитинства». Таке формулювання пояснили дотриманням ст. 24 Конституції України, згідно з якою рівність прав жінок і чоловіків забезпечується, зокрема, зі створенням умов, що дозволяють поєднувати працю з материнством, а також з наданням оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям.

Що зміниться щодо прав жінок та чоловіків у армії

У закон про військову службу ввели норму, згідно з якою жінки виконують військові обов’язки на рівних засадах з чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством про охорону материнства і дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття за контрактом і призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військових обов’язків в запасі і дотримання правил військового обліку.

Закон прибирає згадки про обмеження віку служби для жінок тільки до 40 років — як за призовом, так і за контрактом. Замість цього, як і чоловікам, жінкам дозволено нести службу до граничного віку перебування (а це — до 45 років для рядових і сержантів і до 60 років для військовослужбовців вищого офіцерського складу).

Раніше військовозобов’язаних жінок зараховували в запас другого розряду без урахування присвоєних їм військових звань, внаслідок чого всіх жінок переводили у відставку в одному віці. Крім того, граничний вік перебування жінок в запасі — 50 років, а чоловіків — 65 років. Відтак жінки були позбавлені можливості отримувати нові військові звання, а в подальшому — отримувати потенційно більш високу пенсію. Закон прибирає відповідні обмеження для жінок. За новими правилами від проходження зборів звільняються не всі жінки, як раніше, а тільки вагітні.

Раніше ми інформувалиРада затвердила офіційне привітання «Слава Україні!» у ЗСУ про офіційне затвердження нової форми привітання в українській армії.

Share
Написати коментар
loading...