Реклама

Боротьба з корупцією приносить країні $6 млрд щорічно

За оцінкою Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, економічна вигода від боротьби з корупцією становить близько 6% ВВП або 6 млрд доларів щорічно
Čytaty latynkoju
Боротьба з корупцією приносить країні $6 млрд щорічно
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Боротьба з корупцією приносить країні $6 млрд щорічно
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
За оцінкою Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, економічна вигода від боротьби з корупцією становить близько 6% ВВП або 6 млрд доларів щорічно

Таку цифру оприлюднили в дослідженні Інституту економічних досліджень та політичних консультацій «Україна проти корупції: економічний фронт». За його результатами, основний антикорупційний ефект мали реформа державних закупівель, газова та податкова реформи, передає «Економічна Правда»

Які антикорупційні заходи застосували

Згідно з розрахунками експертів Інституту, заходи, спрямовані на запуск ринку газу та реформа НАК «Нафтогаз України» дозволила державі уникнути втрат приблизно на $3 млрд в середньому на рік.

В цю цифру входить:

$2,82 млрд переплати за російський газ, недоотримання «Нафтогазом» $0,18 млрд  щорічно через ціновий арбітраж та втрати від договорів спільної діяльності на рівні 1 млрд грн щорічно.

Додаткові надходження до бюджету внаслідок ліквідації конвертаційних майданчиків та боротьбі зі схемним податковим кредитом за підрахунками експертів становили  $3 млрд за 2015-2017 роки.

До податкових заходів з найбільшим антикорупційним ефектом належать:

  • запровадження системи електронного адміністрування ПДВ
  • запровадження системи моніторингу ризиків в системі адміністрування ПДВ та автоматичне відшкодування ПДВ.

Реформа публічних закупівель, у тому числі створення моніторингового порталу Dozorro, запуск системи публічних закупівель ProZorro, закупівля ліків міжнародними організаціями дозволило зекономити в середньому 40 млрд грн щорічно.

Наводимо частину тексту дослідження:

«Станом на сьогодні Україна втілила в життя низку необхідних антикорупційних кроків.

Протягом 2014 -2018 років Україна не лише створила основні антикорупційні інститути, але й звузила можливості для корупції в енергетичній сфері, податковій сфері у державних закупівлях тощо.

Так, за оцінкою Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, економічна вигода від антикорупційних заходів становить близько 6% ВВП або $6 млрд щорічно.

Окрім цього, створено низку антикорупційних органів, запроваджено електронне декларування чиновників, підвищено прозорість державних закупівель та ін.

Однак, незважаючи на підтримку та навіть тиск донорів, Україні поки що не вдалося довести реформи до логічного завершення. Зокрема, із певним запізненням розпочинається робота над створенням Антикорупційного суду, який мав би розглядати справи щодо корупції за поданням НАБУ та САП.

У червні 2018 року було прийнято закони “Про Вищий антикорупційний суд” та “Про утворення Вищого антикорупційного суду”, але сам процес може тривати до 2019 року, коли в Україні повинні пройти вибори. Окрім цього, відсутня система автоматичної перевірки електронних декларацій.

Також ВРУ поки що не затвердила Антикорупційної стратегії на 2018-2020 роки (КМУ схвалив у квітні 2018 року), що шкодить спадковості та безперервності антикорупційних заходів».

Нагадаємо, в Україні запустиласяВ Україні запустилася антикорупційна мапа ремонтів у містах антикорупційна мапа ремонтів у містах. Сервіс має допомогти у виявленні зловживань на тендерах, строках чи обсягах ремонтних робіт в українських містах.

Share
Написати коментар
loading...