Реклама

💸 Калькулятор: як коворкінг допомагає зекономити у бізнесі

Спільно з BeeWorking ми підготували матеріал, у якому на прикладах пояснюємо, чому коворкінги стають популярніші за звичайні офіси, як вони можуть допомогти у бізнесі та чи вийде з їхньою допомогою зекономити.
Čytaty latynkoju
💸 Калькулятор: як коворкінг допомагає зекономити у бізнесі
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 💸 Калькулятор: як коворкінг допомагає зекономити у бізнесі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Спільно з BeeWorking ми підготували матеріал, у якому на прикладах пояснюємо, чому коворкінги стають популярніші за звичайні офіси, як вони можуть допомогти у бізнесі та чи вийде з їхньою допомогою зекономити.

Партнер матеріалу — BeeWorking

Переходьте на сайт

Ідея коворкінгів належить американському програмісту Бреду Ньюбергу, який у 2005 році стикнувся з проблемою вибору: йти працювати в офіс чи спробувати фриланс. Врешті решт, він вирішив поєднати обидва варіанти. Орендувавши велике приміщення в офісній будівлі, він запропонував однодумцям використовувати його спільно.

Такий формат організації роботи отримав назву коворкінг — у спільному офісі паралельно працюють різні команди та фрилансери. Швидше за все, 15 років тому Ньюберг не уявляв, якої популярності набуде цей формат по всьому світу сьогодні. Зараз лише у Києві загальна пропозиція коворкінгів складає 80 тисяч м².

Зміст

Основна перевага коворкінгів перед звичайними офісами — це гнучкість. Ви можете швидко збільшити або зменшити орендну площу, що дозволяє не шукати новий офіс при зміні кількості членів команди. Особливої актуальності така гнучкість набула зараз, коли бізнеси стикаються з карантином та кризою через коронавірус.

Аби оптимізувати витрати на оренду, компанії також часто звертаються до так званої концепції Shared Desk, коли робоче місце не закріплене за конкретним співробітником. Наприклад, коли у компанії з 12 осіб до офісу ходять лише шість, а інші працюють віддалено, нема потреби в тому, щоб винаймати конкретні робочі місця.

Якщо ж необхідно зібратися командою, можна придбати абонемент на день чи на місяць. З офісом так зробити не вийде — ви орендуєте фіксовану кількість квадратних метрів на певний тривалий час (зазвичай від року до трьох).

Згідно з результатами опитування, проведеного аналітиками CBRE Ukraine, серед 50 компаній з 14 сфер бізнесу, 16,7% опитаних вже розглядають роботу у коворкінгах, оскільки вони пропонують гнучкіші умови, не обтяжуючи довгостроковим договором оренди.

Крім цього, коворкінги виграють завдяки доданій вартості: IT-підтримці, сервісному обслуговуванню, наявним послугам та, головне, ком’юніті навколо.

? Коворкінг — гнучке рішення, та чи справді дешевше?

Щоб це з’ясувати, достатньо озброїтися калькулятором. Для прикладу візьмемо уявний стартап — GiftAI, що займається розробкою мобільного застосунку, який підбирає варіанти подарунків, аналізуючи профілі людей у соціальних мережах. Ми щойно придумали вам ідею для стартапу, не дякуйте.

Отже, у нашому молодому підприємстві працює 12 людей, половина з яких працює віддалено, а іншим — необхідний офіс, аби збиратися на мітинги та брейншторми, зустрічатися з інвесторами, вести перемовини, прораховувати маркетингові та PR-кампанії.

? Що буде, як взяти коворкінг

Припустимо, що більшість вашої команди мешкає на правому березі Києва, не дуже далеко від центру. Нам потрібна локація поблизу, аби всім було зручно діставатися роботи, а як приємний бонус — ще насолоджуватися краєвидами Києва дорогою.

Меккою офісних працівників столиці є Поділ. Район має чудову інфраструктуру зі зручним транспортом: у пішій доступності одразу три станції метро, фунікулер, безліч автобусів, прокати велосипедів та електросамокатів. Додайте до цього безліч кафе та ресторанів, магазини та близькість до Дніпра, і отримаєте ледь не ідеальну локацію для роботи.

Всіма цими перевагами користується коворкінг BeeWorking, вартість якого нам і запропонували порівняти з альтернативними рішеннями. Він розташований на Подолі, вулиця Борисоглібська 15-Б, у п’яти хвилинах від Контрактової площі.

? Рахуємо вартість оренди у BeeWorking

Нашому стартапу потрібно шість фіксованих робочих місць. Окреме приміщення не потрібно — достатньо буде open space. Ось скільки ми за це будемо платити на місяць:

  Оренда у коворкінгу

Оренда шести фіксованих робочих місць

Загальна сума

$1140

$1140

Це приблизно 31 000₴ на місяць. У будь-який момент ми зможемо зменшити цю суму, якщо зникне необхідність у робочому місці. Якщо ж навпаки — потрібне ще одне місце, можна просто доплатити.

? А скільки коштує офіс?

З коворкінгом розібралися, тому час переходити до обрахунків оренди у звичайному офісі. Щоб бути справедливими, ми не змінюємо локацію та шукаємо офіс на Подолі, де у середньому вартість оренди складає $25/м² без ПДВ. У якості прикладу візьмемо відомий бізнес-центр на вулиці Ярославській.

Якщо вірити сайту БЦ та підрядників, у наявності лише великі офіси — від 90 м². Для команди з шести людей, що працюють в офісі постійно, цілком достатньо площі 40 м², але знайти таке приміщення у БЦ — той ще квест: бізнес-центри орієнтовані переважно на великі компанії.

Проте, оптимістично припустимо, що нам пощастило і ми знайшли офіс потрібної площі або об’єдналися з іншим стартапом та винайняли приміщення на двох.

? Рахуємо вартість оренди в офісі

Отже, маємо офіс площею 40 м², орендна ставка якого дорівнює $25/м² без ПДВ. У підсумку отримуємо суму $1 000.

? Так що, дешевше виходить!

Не все так просто. Крім орендної ставки, до суми варто додати оплату операційних витрат — $6/м² без ПДВ. Операційні витрати відрізняються набором послуг у кожному офісі, але загалом сюди входять: обслуговування системи пропуску, плата за охорону, обслуговування та прибирання місць загального користування, компенсація податків на землю та нерухомість.

Також не забудьте про щомісячні комунальні платежі у розмірі приблизно $100-$150.

Водночас, не варто забувати, що багато офісних приміщень здають в оренду лише з базовим ремонтом. Це може стати плюсом для великих компаній, які заїжджають на роки — можна облаштувати все як хочеться і повісити корпоративного маскота на стіну.

А ось нашому стартапу потрібно буде самостійно виконати ремонт, витратити на це гроші, час і нерви. Ремонт офісу під ключ коштує від $100/м², тобто в нашому випадку обійдеться у $4 000. Якщо орендувати офіс на три роки та розбити цю вартість помісячно, новий лук коштуватиме компанії приблизно $150 на місяць.

Крім того, коли ви вирішите з’їжджати, не забудьте — ваш класний ремонт залишиться після вас комусь іншому або піде на смітник.

  Оренда офісу

Оренда площі
Операційні витрати
Комунальні платежі
Ремонт

Загальна сума

$1000
$240
$150
$150

$1540

 

? А якщо знайти приміщення не в бізнес-центрі, вийде дешевше?

Давайте рахувати. На одне робоче місце вам потрібно 3 м², тобто для шістьох членів команди потрібно 18 м² робочого простору, переговорна кімната (10 м²), серверна кімната (5 м²), кухня (10 м²), коридори (5 м²), санвузол (5 м²). Тобто виходить 53 м².

Оренда приміщення такої площі обійдеться вам на Подолі приблизно у $800. Вкласти у ремонт потрібно від $9 000 залежно від стану приміщення — тут ми ремонтуємо не лише робочий простір, нагадуємо. За умови трирічної оренди — це плюс $250 у щомісячну вартість.

Також потрібно оснастити офіс меблями, купити кавомашину, принтер, забезпечити безперервне і якісне обслуговування вашої інфраструктури електриком, сантехніком, прибиральницею тощо. За приблизними підрахунками, оснащення та обслуговування коштуватиме компанії приблизно $300 на місяць.

Підсумувавши все, отримуємо отакі цифри:

  Оренда приміщення

Оренда площі
Ремонт
Оснащення

Загальна cума

$800
$250
$300

$1350

 

? Двісті баксів туди, двісті — туди, нічого страшного

Двісті, та й не двісті. Не варто забувати, що на додачу до площі та всіх базових елементів сучасного офісу, оренда коворкінгу включає безкоштовні послуги. Наприклад, BeeWorking пропонує:

  • Доступ до ігрової кімнати

Ваша команда зможе розслабитися після робочого дня або знайти натхнення, зігравши у відеоігри на PlayStation або спробувавши власні сили у пінг-понг чи настільний футбол. Якщо вам більше до вподоби тренувати мозок, то BeeWorking запропонує пограти у настільні ігри.

Натомість в офісі вам доведеться виділяти додаткову площу під кімнату відпочинку (мінімум 8 м², що обійдеться вам десь у $160 на місяць), не кажучи вже про вартість обладнання кімнати ігровими консолями, настільними іграми та іншими розвагами.

  • Спортзал

BeeWorking пропонує безкоштовний спортзал безпосередньо у коворкінгу. Дві хвилини від робочого місця — і ви вже на біговій доріжці та покращуєте здоров’я.

Якщо ви орендуватимете офіс, доведеться витратити додатково приблизно $100 на місяць на шість абонентів для працівників.

  • Lounge зона з нетворкінгом

Один з найважливіших елементів коворкінгу — це lounge зони. У BeeWorking можна відпочити на терасі чи зайнятися медитацією. Також це чудова можливість для бізнесу поспілкуватися з іншими резидентами та знайти партнерів серед інших резидентів, не виходячи з приміщення.

До речі, багато «єдинорогів» (компанії з оціночною вартістю понад $1 млрд) починалися саме в коворкінгах. Наприклад, Кевін Сістром і Майк Крігер заснували Instagram у жовтні 2006 року у коворкінгу, розташованому в Сан-Франциско. Історія Uber починалася в коворкінгах того ж Сан-Франциско та Нью-Йорка. Можливо це збіг, а може — доказ того, що атмосфера коворкінгу позитивно впливає на ефективність роботи.

Якщо ви працюєте в офісі, існує інший спосіб шукати корисні знайомства — це відвідувати лекції та воркшопи. Припустимо, у середньому кожен працівник відвідуватиме по два мітапи чи лекції на місяць. Це коштуватиме вам приблизно $20 для одного або $120 для шістьох працівників.

  • Канцелярське приладдя

Як ми могли забути про папір, різноманітні ручки та інше приладдя, яке постійно закінчується? У коворкінгу вони завжди є у наявності та допоможуть зекономити вам ще до $15. Дрібничка, але приємно.

  • Кухня

Окремо у коворкінгу варто виділити кухні, де на резидентів чекають зручні меблі, широкі столи, побутова техніка для приготування фрешів, кулери, кава-машини тощо. Також тут завжди є компанія, адже їсти на самоті сумно та не продуктивно.

  • Безкоштовні вечірки для коворкерів

Згадайте, як іноді хочеться розслабитися після робочої п’ятниці та відправитися разом кудись посидіти з командою, аби поспілкуватися неформально. Тому різноманітні івенти — це ще одна візитна картка гібридних офісних просторів.

Припустимо, що ви разом з командою збиратиметеся на неформальне спілкування раз на два тижні. На це вам потрібно буде витратити ще $100 — і це якщо ви «корпоративите», наприклад, у «Пузатій хаті». Якщо хочеться затусити в якомусь з численних подільських барів, готуйтеся до більших витрат.

  • Дитяча кімната

Резиденти BeeWorking мають можливість у будь-який час приводити дітей у коворкінг. Для цього обладнали дитячу кімнату, тож ваші діти залишаться під наглядом, навіть якщо у вас реліз за два дні, а таски в джирі лише додаються.

Зробити так в офісі буде набагато важче, адже вам потрібна додаткова площа та іграшки, або доведеться розважати дитину самим.

  • Побутові видатки

Кулери з водою, безкоштовні кава та чай додадуть у щомісячний бюджет вашої компанії приблизно $100, але лише, якщо ви працюєте в офісі. Коворкінг пропонує це безлімітно і безкоштовно, а ще:

  • принтери бізнес-класу;
  • високошвидкісний інтернет (Wi-Fi+ Ethernet);
  • телефонні кімнати для приватних дзвінків;
  • велосипедна стоянка;
  • ІТ- підтримка;
  • користування шафою для особистих речей;
  • душ;

Якщо б ви винаймали окремий офіс, на ці послуги, ще й за умови ощадливого використання, ви б витратили:

           Додаткові витрати

Ігрова кімната
Спортзал
lounge зона з нетворкінгом
Канцелярське приладдя
Безкоштовні вечірки
Побутові видатки

Загальна cума

$160
$100
$120
$15
$100
$100

$595

? Порівнюємо ціни

Час перейти до останнього і найцікавішого етапу та порівняти ціни!

Коворкінг

Офіс у бізнес-центрі

Офіс в окремому приміщенні

$1140

1540 + 595 = $2135

1350 + 595 = $1945

BeeWorking

Коворкінг підійде для підприємців, IT-фахівців, представників креативних індустрій. У BeeWorking зручно працювати як фрилансерами, так і командам від двох до 80-ти людей.

BeeWorking пропонує різні варіанти розміщення:

  • Приватні офіси-трансформери — від $280 в місяць;
  • Фіксоване робоче місце в Open Space — $190 в місяць;
  • Нефіксоване робоче місце в лаунж-зоні — $120 в місяць/$90 на 14 днів.

Коворкінг BeeWorking розташований на Подолі (вул. Борисоглібська, 15Б). Восени у вересні-жовтні відкриють ще одну локацію на 4 700 м² на Голосієві (вул. Ломоносова 73-3).

У мережі коворкінгів також з’явиться новий тариф BeeMulti, який надаватиме доступ до всіх лаунж зон мережі BeeWorking за єдиним тарифом — $250 на місяць.

Навесні наступного року планують відкрити коворкінг на 2500 м² поблизу станції метро Лук’янівська.

BeeWorking пропонує тестовий день — 5 годин роботи (безкоштовно) у коворкінгу. Всі подробиці на сайті.

До 15 вересня у BeeWorking Golosiiv доступна пропозиція early bird price, за допомогою якої можна заощадити до 20% від вказаної ціни тарифу

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...