Реклама

Український переможець фотоконкурсу Leica — про те, навіщо Києву свій фотоярмарок

Напередодні відкриття Kyiv Photo Fair 2018 Na chasi публікує інтерв’ю з українським фотографом та  учасником фотоярмарку Сергієм Мельниченком
Čytaty latynkoju
Український переможець фотоконкурсу Leica — про те, навіщо Києву свій фотоярмарок
  1. Головна
  2. Історії
  3. Український переможець фотоконкурсу Leica — про те, навіщо Києву свій фотоярмарок
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Напередодні відкриття Kyiv Photo Fair 2018 Na chasi публікує інтерв’ю з українським фотографом та  учасником фотоярмарку Сергієм Мельниченком

Учасник Photo Kyiv Fair розповідає про творчі нагороди та про те, навіщо столиці України такий фотоярмарок. Рік тому Сергій отримав престижну міжнародну премію, що відбувається за підтримки відомого виробника фотокамер — Leica Oskar Barnack Award 2017.

У Вас був особистий стенд на Paris Photo 2017. Як міжнародна нагорода вплинула на Вашу роботу?

— Якщо чесно, сьогодні можу з впевненістю відповісти — значно, і сподіваюся, що продовжить впливати. У першу чергу, це, звичайно ж, впізнаваність у фотографічному середовищі. Після «лейки» у мене з’явилось декілька галерей представників, як в Україні — Face Foundation (Тетяна Миронова), так і за кордоном. Це — галереї в Барселоні та Антверпені. Одні представляють мої роботи на різних фестивалях, інші — відразу купують.

Зросла й цікавість до колекціонування моїх робіт, мрія потихеньку збувається, так би мовити. Зараз я відповідаю на питання, сидячи у Братиславі, а завтра у мене тут відкривається персональна виставка в рамках European Month of Photography.

Як вдалося стати першим українцем за 37 років, який здобув цю премію

— Перший фактор — це не «заїжджена» тема. Другий — саме той погляд на те, що відбувається з середини, який дозволив зробити такі картинки (йдеться про серію Behind The Scenes — прим.ред.).

Сергій Мельниченко — навіщо Києву свій міжнародний фотоярмарок

Сергій Мельниченко

Про іменну камеру з конкурсу

— Звичайно, я зараз на неї тільки й роблю знімки, якщо чесно. Зручно, скажімо так. Серія Her, до речі, знята на неї. А самі фото зараз представлені у галереї Face Foundation на спільній виставці з Ромою Михайловим — Only Now Only Never.

Сергій Мельниченко — навіщо Києву свій міжнародний фотоярмарок

Серія Her, 2018

Про плани на Photo Kyiv Fair

— На Photo Kyiv Fair 2018 будуть представлені мої роботи з колекції Тетяни Миронової та галереї Mironova Gallery (Face Foundation). Із тієї самої серії Behind The Scenes.

Навіщо Києву міжнародний фотоярмарок

— Я би говорив, не навіщо такий Києву, а навіщо він Україні. Знайомство колекціонерів, галеристів з сучасними молодими авторами, становлення цін на фотографію, а вона, на щастя, з кожним роком цінується все більше — ось головні причини.

Знову ж, молоді художники можуть подивитися, що виставляють галереї, подумати, чому їх там немає — і прагнути до того, щоб в наступні роки галереї продавали також і їхні роботи. Це — величезний «плюс» до розвитку мистецтва фотографії в Україні, що у 2017 році з’явився такий ярмарок.  

Чим, крім продажів свого мистецтва, може бути корисний такий івент? Наприклад, в цьому році 10 моїх студентів з Миколаєва їдуть на ярмарок дивитися, гуляти, спілкуватися, знайомитися. Я влаштовую для них особисті зустрічі і знайомства, вони будуть відвідувати лекторії та інші заходи.

Як допомагають такі заходи розвитку української фотографії

— Ярмарки такого рівня дають змогу авторам виходити на нові рівні, як в Україні, так і за кордоном. Конкурси — це корисно. Такі подія проходять в Україні не так часто, тому не треба відсікати нічого. Спробуйте дізнатися цього року про фотомистецтво якнайбільше.

Share
Написати коментар
loading...