Реклама

7 тез про підприємництво від Олександра Ольшанського, Internet Invest

Сьогодні свій день народження відзначає один із ключових людей в українському сегменті інтернету — президент холдингу Internet Invest та засновник найбільшої української IT-конференції iForum Олександр Ольшанський. До цього дня ми зібрали 7 тез про підприємництво в Україні від очільника холдингу
Čytaty latynkoju
7 тез про підприємництво від Олександра Ольшанського, Internet Invest
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 7 тез про підприємництво від Олександра Ольшанського, Internet Invest
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Сьогодні свій день народження відзначає один із ключових людей в українському сегменті інтернету — президент холдингу Internet Invest та засновник найбільшої української IT-конференції iForum Олександр Ольшанський. До цього дня ми зібрали 7 тез про підприємництво в Україні від очільника холдингу

Трохи менше ніж за тиждень, 25 травня 2017 року в Києві відбудеться найбільша конференція про інтернет-бізнес та технології — iForum-2017. Олександр Ольшанський — один із тих, хто свого часу заснував цей захід і вже стільки років проводить та організовує його разом із партнерами та друзями. Що відбувається із технологічним підприємництвом наразі в Україні і які зміни на краще, а які — не зовсім?

З чим нас залишив 2016-й і чого чекати від 2017 року

Відновлення ринку та економіки, на думку Олександра Ольшанського, чітко можна простежити на прикладі ринку доменів в країні. «Ми відчули відновлення у лютому 2016 року, ця фаза тривала до осені. А потім ми увійшли в якусь L-фазу — або економіка збереться із силами і на неї чекає велике зростання, або буде ще більший провал. Відновлення цьогоріч залежить від зовнішніх факторів».

Як спрацюють зміни прожиткового мінімуму в контексті бізнесу

На думку очільника Internet Invest, поки що не можна скласти однозначну оцінку тому, як вплине встановлення нового прожиткового мінімуму на рівні 3200 грн. Тут можливі і позитивні, і негативні ефекти. Хоча сам він оцінює це явище позитивно (попри додаткові витрати як роботодавець).

Про темпи та природу електронної комерції в Україні

Олександр Ольшанський зауважує, що в певний момент усе навколо стає електронною комерцією — аналогічно до того, як раніше все навколо ставало мобільним зв’язком чи інтернетом. Ніхто не називає людей мобільними видавцями контенту, хоча вони й не уявляють зараз себе без своїх смартфонів. Тому й електронну комерцію поза іншими контекстами розглядати не варто — за рік-два проникнення сервісів e-commerce сягне 100%. Свого часу зникла потреба говорити на iForum окремо про соцмережі — адже соцмережами «стало все», з ними в якийсь момент стало пов’язане асболютно все, що відбувається у повсякденному житті.

Про ринок інтернет-реклами

За 2016 рік ринок інтернет-реклами зріс на 38%:

— Я 10 років тому сказав, що якби міг придбати за поточними цінами рекламу на майбутнє, то витратив би на це всі свої гроші. Шкода, що це неможливо, бо ніхто з тобою не розрахується. Ринок будь-якої реклами ростиме.

Про долю зовнішньої реклами

Зовнішня реклама, за прогнозом президента Internet Invest, вже незабаром піде в минуле — причиною таких змін стане її низька ефективність.

Про стартапи

Олександр Ольшанський твердить, що ні за якими з українських стартапів не стежить. Причиною здорового скепсису називає певне переосмислення стартап-руху не лише в Україні, але й у світі. Називати стартапами підприємців усіх без винятку вважає неправильним, бо відмінність між бізнесом та стартапом полягає у способі фінансування. Традиційний бізнес фінансується зі свого прибутку, стартап — із капіталу акціонерів. Довкола стартап-руху, вважає Ольшанський, виникла своєрідна «гра в піраміду», і кожен раунд такої гри триває умовно 5 років — щоп’ять років хтось із учасників зумів вивести свої «папірці» в капітал, а решта у нижньому шарі піраміди програють і залишаються ні з чим. Ця «гра» — з від’ємною сумою, а тому й стартап-індустрія — швидше збиткова, аніж прибуткова. ринок же дістається лише тим кільком компаніям, які перебувають «нагорі» умовної піраміди.

Про підприємництво та зміни

На думку Олександра Ольшанського, зараз відбувається процес переосмислення того, як все влаштовано у бізнесі — і малому, і великому — і як бути учасником цього усього:

— Я на iForum вивів формулу: стартап — це така штука, що перетворює гарних інженерів на поганих підприємців. На вході — гарний інженер, на виході — поганий підприємець. Хтось розглядає ці побічні ефекти як норму, хтось — як негатив.

Перевірити, поганий із вас підприємець чи ні, наші читачі зможуть вже незабаром: достатньо лише придбати білет на iForum-2017

Share
Написати коментар
loading...