Реклама

💻 Незвичайні кишенькові ноутбуки — історія появи гаджету

Ноутбук – звичний інструмент для айтішників, а для багатьох – так і зовсім незамінний.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
💻 Незвичайні кишенькові ноутбуки — історія появи гаджету
  1. Головна
  2. Техно
  3. 💻 Незвичайні кишенькові ноутбуки — історія появи гаджету
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ноутбук – звичний інструмент для айтішників, а для багатьох – так і зовсім незамінний.

Ноутбук – звичний інструмент для айтішників, а для багатьох – так і зовсім незамінний. Добре, коли він є під рукою, а ще краще – якщо його можна покласти до кишені. Зараз з цією роллю чудово справляються планшети і смартфони, але ще недавно ультракомпактні ноутбуки займали окрему, дуже затребувану ринкову нішу. Моделів подібних пристроїв існувало багато, але серед них часом траплялися досить цікаві та незвичайні екземпляри.

Одним з перших компактних ноутбуків, що з’явилися на світ більш як двоє десятиліть тому, можна вважати IBM ThinkPad 701. Ця машина побачила світ у 1995 році. Оснащена процесором Intel 486 і жорстким диском об’ємом від 360 до 720 Мбайт, ця крихта мала дисплей діагоналлю лише 10”. Але найцікавішою особливістю ThinkPad 701 була унікальна клавіатура типу Butterfly — «метелик».

 

Коштував ноутбук для свого часу чимало: $2500 у топовій комплектації. Але цей «кишеньковий» ноут набув широкої популярності серед подорожуючих бізнесменів, які цінують компактність та зручність у використанні. Ноутбук став найпопулярнішою моделлю 1995 року. Попит був настільки великий, що тоді вже колишній президент Буш-старший не зумів купити пристрій своїй дружині на різдво, тому йому довелося особисто написати листа главі IBM.

Ще один компактний пристрій, який зараз ми віднесли б до категорії субноутбуків, у середині 90-х випустила на ринок компанія Toshiba — це надзвичайно популярний апарат під назвою Libretto.

Toshiba виробляла кілька моделей Libretto: ранні були обладнані процесорами AMD 486 DX, пізніші – Intel Pentium 100 – 233 MMX. Ноутбук був завбільшки трохи більше відеокасети і завоював популярність саме завдяки своїм компактним розмірам. При цьому він мав кольоровий TFT-дисплей діагоналлю 6.1″, що для ультракомпактних ноутбуків того часу було великою рідкістю. На останніх версіях Лібретто розмір дисплея виріс вже до 7.1″ завдяки зменшенню рамок екрану. Також існувала окрема лінійка Libretto з дисплеєм діагоналлю 10′ – їх оснащували процесорами Transmeta Crusoe.

Оскільки задля економії місця виробнику довелося пожертвувати портами, які на корпусі ноутбука практично відсутні, вони були винесені в окрему док-станцію, що продавалася як у комплекті з комп’ютером, так і окремо.

Портативний комп’ютер Canon NoteJet BN22 — насправді не такий портативний, як інші його побратими, зате в ньому був… вбудований принтер та сканер! Так-так, ви не дочули: принтер і сканер були вмонтовані в сам ноутбук, завдяки чому апарат перетворювався на повноцінний мобільний офіс, який можна було завжди носити з собою.

Машина була обладнана процесором Cyrix 486SLC і кольоровим дисплеєм, що підтримував роздільну здатність 800×600 пікселів. Наскільки я знаю, ні до, ні після, ніхто не додумався запхати принтер у корпус ноутбука.

Не менш цікавий портативний пристрій Sony Vaio OSUX. Чи то ноутбук, чи КПК з клавіатурою, або планшет. Пристрій був оснащений процесором Intel Core Solo, що працював на частоті 1.33Ghz, 1 Гбайтом оперативної пам’яті та дисплеєм з діагоналлю 4.5 дюйма. Але найцікавіше – на цей девайс можна було встановити macOS X 10.5.7

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...