Реклама

Великі таємниці маленького амфориска

Про що може розповісти невеличкий глек-амфориск, виготовлений 6 000 років тому на території сучасного Ізраїлю?
Čytaty latynkoju
Великі таємниці маленького амфориска
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Великі таємниці маленького амфориска
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Про що може розповісти невеличкий глек-амфориск, виготовлений 6 000 років тому на території сучасного Ізраїлю?

Про що може розповісти невеличкий глек-амфориск, виготовлений 6 000 років тому на території сучасного Ізраїлю? Стародавній посуд – одна із складових спадщини минулого, а також свідок культурних особливостей колись існувавших цивілізацій.

Археологічний контекст

Амфориск, – невелику ємність, яку в давнину використовували для різних потреб, – археологи знайшли на півночі країни розбитим на шматки (2020 р.). Щоб повернути посудині первісний вигляд, у лабораторіях Управління старожитностей Ізраїлю (IAA) дослідники провели ретельну реставраційну роботу.

Рідкісна старовинна посудина зі слонової кістки. Фото: Дафна Газіт, Управління старожитностей Ізраїлю.

Відновлення знахідки тривало чотири роки, і вже в квітні 2024 року шанувальники культурно-історичних цінностей отримали змогу побачити результат.

Високий рівень майстерності

Колись цей амфориск був вельми затребуваною ємністю для зберігання: чи то ароматичних олій для ритуалів і побуту, чи то косметичних засобів, – зараз щодо мети його застосування можна робити різні припущення. Проте вчені, які здійснювали дослідження, повідомляють, що для створення невеличкого глеку давній майстер використав «оригінальний слонячий бивень, який був найціннішим матеріалом того часу», – каже д-р Янір Мілевскі, колишній керівник відділу доісторичних досліджень Управління старожитностей Ізраїлю.

Унікальна посудина із слонової кістки. Фото: Еміль Аладжем, Управління старожитностей Ізраїлю

Тож, у разі, якщо амфориск «народився» саме тут, ми є свідками високого рівня вмінь і навичок місцевих ремісників: вже тоді вони добре зналися на обробці слонової кістки, а також розбирались в анатомічній будові слонячого бивня.

Відповідальна за історію

За складний процес консервації та реконструкції амфориска відповідала Ольга Негневицька, експертка з консервації слонової кістки. Унікальна професійна галузь, погодьтеся. Завданням Ольги було реконструювання посудини з наявних частин, відтворення оригінальної форми та збереження її автентичності й історичної цінності.

Торгівельно-економічна складова

Окрім свідчення про майстерність автора, невеличкий глек водночас розповідає і про розвиток торгівельних відносин між землею Ізраїля та Єгиптом, які мали місце 6 000 років тому. І справді, слонова кістка для створення амфориска цілком могла бути імпортованою з Єгипту сировиною.

Унікальна посудина із слонової кістки. Фото: Еміль Аладжем, Управління старожитностей Ізраїлю

«Ця знахідка поглиблює наше розуміння епохи енеоліту і зв’язків регіону Ізраїлю як із сусідніми, так і з далекими осередками культури», – діляться вчені.

Питання залишаються

Напевно, рано чи пізно амфориск дасть дослідникам ще більше відповідей на запитання щодо перетворення примітивних горщиків на посуд, в якому втілювався, зокрема, сакральний світ давньої людини.

Розбита посудина із слонової кістки розміщена всередині базальтових мисок. Фото: Давида Даган, Управління старожитностей Ізраїлю.

Проте, на сьогодні знахідка «залишила собі» таємницю базальтового контейнеру у вигляді «мисок», в якому її було знайдено. Специфічний і ретельно спланований спосіб занурення «мисок» в землю, на думку вчених, – приклад поєднання культурних, сакральних та практичних мотивів.

Довідка:

Амфориск, знайдений під час розкопок на місці стародавнього поселення з рукотворними печерами недалеко від Беер-Шеви, – перша посудина зі слонової кістки епохи енеоліту, виявлена в Ізраїлі.

На території України одним із прикладів давніх культур доби енеоліту є Трипільська культура, яка розвивалася в V−IV тисячоліттях до н.е.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...