Реклама

У Кривому Розі волонтерки шиють білизну для лікарень та ВПО

Čytaty latynkoju
У Кривому Розі волонтерки шиють білизну для лікарень та ВПО
  1. Головна
  2. Креатив
  3. У Кривому Розі волонтерки шиють білизну для лікарень та ВПО
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Вже понад рік у Кривому Розі, що на Дніпропетровщині, працює благодійна студія шиття Kryvyi Rih Volunteer Community. Щовівторка місцеві майстрині збираються на базі благодійного фонду “Хесед Хана” і кроять, шиють, чаклують над авторськими виробами одягу й різноманітними модними аксесуарами. Потім ця рукотворна краса прямує до міських лікарень й людей, які опинилися у скрутному становищі. 

З любов’ю до голки

Сумочки, шопери, рюкзаки, чохли для телефонів й білизна – ось лише невеликий перелік з того, що шиють волонтерки з криворізької “Студії шиття”. Працює благодійна майстерня під керівництвом двох волонтерок всеукраїнської волонтерської мережі Volunteer Community – 44-річної Ірини Крисенко, яка колись працювала на швейній фабриці, та 72-річної Олени Утятнікової, інженера-математика за освітою, яка навчилася шити, створюючи одяг для своїх донечок. Рік тому жінки зустрілися, щоб пошити собі сумочки для в’язання, – і з тих пір вже не розстаються. 

Своє перше заняття волонтерки провели для учасників місцевого підліткового клубу “Be Jewish”, що працює на базі єврейського общинного центру “Бейт Грехем”, і дуже хвилювалися, що тінейджерам буде не цікаво змагатися з нитками й голками. “Ми всі хвилювалися: чи прийдуть на наш проєкт діти? Чи буде їм цікаво? Що робити з тими, хто вже вправно шиє, і з тими, хто вперше сів за машинку?” – згадує співкоординаторка проєкту Олена Утятнікова. Натомість, їхні страхи були марними: молоде покоління з цікавістю сприйняли пропозицію пошити власні авторські шопери.  

Згодом, від шоперів волонтерки перейшли до шиття сумочок-чохлів для телефонів для маломобільних людей похилого віку: такі аксесуари стали справжньою знахідкою для стареньких, які рухалися на милицях, тримаючись за стіну, або сидячи у кріслі, й частенько упускали чи губили гаджети. 

“Усі вміло організувалися: хтось розкреслював, інші – вирізали, шили, ще хтось прасував згини. Робота кипіла. І з кожною наступною зустріччю ми удосконалювали ці процеси”, — розповідає співкоординаторка “Студії шиття” Ірина Крисенко.

Щоб їхня майстерня працювала бездоганно, жінки розділили зони відповідальності: Ірина купує тканини, підраховує пошиті вироби й контролює діяльність швачкок, а Олена відповідає за креатив і створює індивідуальні викрійки для шиття. Саме вона запропонувала пошити рюкзаки для малозабезпечених дітей з єврейської громади до Всеукраїнської акції “Збери портфель дитині”. І завдяки їхньому таланту першого вересня 54 малюки пішли до школи з авторськими рюкзаками. 

Від хоббі – до благодійності

Дизайнерське шопери, які волонтерка проєкту Валентина Авдєєнко розмальовувала фарбами по тканині, здобули такої популярності, що їх почали продавати на різноманітних благодійних ярмарках й заходах за донати. Усього за рік кравчині продали більше 100 авторський сумок. До Дня дитини волонтерки провели майстер-клас, на якому вчили діток з синдромом Дауна та розладами аутистичного спектру шити та розмальовувати власні шопери.

А згодом до “Студії шиття” почали звертатися з благодійними запитами: так, лікарні з Запоріжжя та Кривого Рогу попросили майстринь пошити адаптивну спідню білизну для їхніх пацієнтів. На сьогодні жінки вже пошили та передали лікарям близько 800 штук адаптивної і 300 штук звичайної білизни. Також волонтерки шиють для лікарень наволочки, простирадла, підковдри з тканини, яку надають їм небайдужі жителі міста. 

Зараз волонтери настільки удосконалили свої вміння, що навіть ремонтують одяг для клієнтів похилого віку з благодійного фонду “Хесед Хана”: вшивають штани, спідниці, сукні тощо. 

Однак, одним з основних напрямків благодійної майстерні залишається допомога родинам ВПО. Волонтерки проєкту активно шиють речі першої необхідності для постраждали людей, а жінки-переселенки, дізнавшись про цікаву ініціативу, й самі залюбки долучаються до неї.  

Тепер кожного вівторка благодійний проєкт “Студія шиття” відчиняє двері для нових учасниць й їхніх креативних ідей. Зараз у ньому задіяно 10-15 постійних майстринь віком від 18 до 70 років. 

До проєкту долучаються не лише жительки Кривого Рогу, а й з сусідніх сіл. Вони надсилають свої вироби – пошиті білизну, наволочки, прихватки – до “Студії шиття” поштою, які потім відправляють на благодійність. 

Для того, щоб долучитися до “Студії шиття”, яка працює на базі благодійного фонду “Хесед Хана”, завітайте на їхні заняття, які проходять щовівторка об 11:00 за адресою вул. Павла Газового, 41А. 

Підтримати майстерність волонтерок можна, також придбавши будь-який з їх виробів за донат на сторінці Kryvyi Rih Volunteer Community у Фейсбуці. 

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...