Реклама

🦸🏻‍♂️ Гайд по кіносвіту Marvel: від «Залізної людини» до «Вічних»

Як Месники врятували світ (кілька разів)
Čytaty latynkoju
🦸🏻‍♂️ Гайд по кіносвіту Marvel: від «Залізної людини» до «Вічних»
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🦸🏻‍♂️ Гайд по кіносвіту Marvel: від «Залізної людини» до «Вічних»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Як Месники врятували світ (кілька разів)

Важко знайти людину, яка принаймні не чула про супергероїв Marvel. Канонічні персонажі Людини-павука, Залізної людини, Кепа, Тора та Галка так полюбилися глядачам, що франшиза збирає не менше мільярда навіть за стрічки з маловідомими героями (це ми про тебе, Людино-мурахо!). Щоб детально описати текстом всіх, не вистачить і тижня. Ймовірно, якраз завдяки тому, що everything is connected, і нічого не можна пропустити з виду.

У цьому огляді ми згадуємо лише фільми та серіали, які напряму пов’язані із MCU — Marvel Cinematic Universe

З 2015 року студія була зацікавлена в тому, щоб показувати своїх персонажів й на інших платформах. Так з’явилися «вуличні герої» Залізний кулак, Джессіка Джонс, Люк Кейдж, Каратель, Захисники та Шибайголова на Netflix. До речі, останній за чутками буде захищати Пітера Паркера у суді триквелу «Людини-павука». Але у 2019 році Marvel повернули собі права назад, адже проєкти не виправдали їхніх надій, а серіали власного виробництва стали у більшому пріоритеті. У цьому матеріалі ми оминули їх увагою, як намагаються забути й боси студії.

Зате не пройшла повз структура фільмів.

Marvel формує стрічки у своєрідні фази, які не завжди завершуються на кульмінації

Зазвичай фазу об’єднує одна велика сюжетна лінія із поганцем. Наразі їх нараховується п’ять. І хоча сюжети фільмів та серіалів посилаються один на одного, граються з часом та хронологією, їх варто дивитися по мірі виходу. Через стрибки у часі події нових стрічок розгортаються вже з 2025 року, а не у 2021.

То чому важливо згадати всі стрічки та серіали? По-перше, ми їх розставили у хронологічному порядку, розкажемо цікаві факти, як вони пов’язані один з одним та познайомимо з режисерськими баченнями кількох картин, де імена режисерів заслуговують не меншої уваги, ніж сюжети та історії цих фільмів.

Дисклеймер: в описах ми уникнули ключових спойлерів, однак можуть зустрічатися незначні деталі. Якщо це критично для вас, рекомендуємо читати лише про те, що ви вже дивилися або плануєте дивитися наступним.

Зміст

I ФАЗА

😎 «Залізна людина» / Iron man, 2008

реж. Джон Фавро

З великої кількості супергероїв – відомих та не дуже – у Marvel вирішили монетизувати саме того, який потенційно може стати ватажком Месників у кіновсесвіті. І Залізна людина скидається на того персонажа, який своєю харизмою може залучити глядача до історії. До того ж Тоні Старк залишався єдиним персонажем студії, який не з’являвся в ігровому кіно. На роль запросили Роберта Дауні-молодшого, який на той момент переживав ренесанс у своїй кар’єрі. Наприкінці 1990- та на початку 2000-х він страшенно пиячив, чим доводив знімальні групи до нервових зривів. Втім, Девід Фінчер дав йому засяяти у «Зодіаку» і це неабияк підвищило його ставки в Голлівуді, хоча для Marvel все одно довелося пройти прослуховування.

Дауні-молодший за типажем схожий на Тоні Старка і навіть не через свої нинішні статки. У коміксах це був герой-пиятик, з великим его та «складним» характером. Лише домалювавши його гуманістичну природу та емпатію, творці фільму змогли показати, що такий персонаж може існувати на противагу похмурій трилогії про Темного лицаря Крістофера Нолана. Це підкреслюється особливо на сюжетному рівні, коли мультимільярдер Тоні потрапляє у полон в Афганістані, будує собі вогнетривкий костюм з електромагнітом, який рятує його поранене серце. Власне, метафора зламаного життяєдайного органу проноситься через всю франшизу Marvel, а пошук зцілення Старк буде шукати протягом десяти фільмів.

💪🏻 «Неймовірний Галк» / The incredible Hulk, 2008

реж. Луї Летер’є

Не можна сказати, що фінансовий (більше пів мільярда доларів касових зборів) та критичний (94% на Rotten Tomatoes) успіх допомогли продовжити серію фільмів, адже «Неймовірний Галк» вийшов того ж року. Галк для Marvel має особливу цінність і після цього фільму жодного сольника так і не вийшло. Річ у тім, що «Галк» Енга Лі (2003), який не входить у кіновсесвіт Marvel, з тріском провалився, але заради представлення героя треба починати все заново. Без імені великої зірки ніхто не профінансує подібний проєкт, тому покликали Едварда Нортона, а той втручався у сценарій, чим викликав неабиякий гнів начальства. З цієї каші на монтажі і вийшов той блокбастер, який важко дивитися із серйозним обличчям.

Не останню роль зіграв і режисер Луї Летер’є, якому через незрозумілі причини щастить потрапляти на великі бюджети: «Перевізник 2», «Битва титанів» та «Ілюзія обману». Але його недосвідченість додалася і до відсутності зацікавленості у фільмі про фізика, який перетворюється на монстра через невдалий експеримент. В результаті критики похвалили екшн, а стрічка ледве зібрала 265 мільйонів при бюджеті у 138. Від співпраці з Едвардом Нортоном відмовилися через конфлікти, тому він навіть не особливо займався промоцією фільму. До речі, Марк Руффало був першим вибором режисера на головну роль, тому після Нортона йому і довелося приміряти на себе CGI-костюм зеленого велетня.

🧐 «Залізна людина 2» / Iron man 2, 2010

реж. Джон Фавро

У традиційній для Marvel манері перший фільм про Тоні Старка закінчився тим, що герой виказав свою істинну природу. Він і є Залізна людина і від того, розпочинається конфлікт сиквелу, коли його технологію хочуть викрасти поганці, а разом з ними і антагоніст Іван Ванко або Людина-Батіг. У другому фільмі будується чимало містків для Месників: Нік Ф’юрі пропонує вступити Тоні до супергеройського загону, з’являється Чорна вдова, а в камео можна побачити вже не лише Стена Лі – автора більшості персонажів Marvel, але й супергероя реальності Ілона Маска.

Сиквел завантажили референсами, але разом з тим й копнули глибше у персонажа Тоні. Аудиторію познайомили з його татом, заклавши ідею про батьківську фігуру в його історії. Сам же Старк стане свого роду втраченим батьком і для Пітера Паркера. Але є одне але у цій історії про нову глибину: поява Батога робить кіно занадто нереалістичним та певною мірою шаблонним. Помітно, як сценарій не збирається докупи і тим дивніше бачити у сценаристах актора Джастіна Теру (серіал «Залишені»).

⚡️ «Тор» / Thor, 2011

реж. Кеннет Брана

Ймовірно, найбільш ризикований проєкт Marvel з точки зору запуску – історія про вигнання Тора на Землю і його ворожнеча з братом Локі, тобто маємо справу з космічним масштабом. Ризик полягав у залученні молодих акторів Кріса Гемсворта та Тома Гіддлстона, які не були знайомі широкій аудиторії. В режисерах – постановник шекспірівських драм Кеннет Брана, який органічно переповідає міф з долею самоіронії. Довгий час над проєктом хотіли працювати і Сем Реймі («Зловісні мерці») та Ді Джей Карузо («Параноя»), але студія вирішила інакше, хоча Реймі все таки вдалося підключитися до MCU. Він працює над сиквелом «Доктора Стренджа».

Ще одним нововведенням став кастинг акторів з калібром «оскарівських» драм: Ентоні Гопкінс виконав роль Одіна, Стеллан Скарсгард – доктора Еріка, а Рене Руссо – Фрігу. «Тор» продемонстрував зацікавленість глядача у персонажі – 449 мільйонів доларів зборів при бюджеті в 150 мільйонів. Стрічку розтягнули на цитати, а деякі персонажі настільки полюбилися аудиторії, що і досі з’являються у спінофах-серіалах «Щит» та «Вандавіжн». Що і казати про кар’єри головних акторів, які чергують блокбастери з авторськими фільмами.

🇺🇸 «Капітан Америка: перший месник» / Captain America: The First Avenger, 2011

реж. Джо Джонстон

Представити найбільш патріотичного супергероя Америки – надскладне завдання для великої студії. Тому у багатьох європейських країна історія про Кепа вийшла з назвою «Перший месник». Це відразу і підігрівало інтерес до великого блокбастера, і допомогло у розвіюванні історії, що Кеп – це суто американський герой. У режисерське крісло покликали перевіреного ремісника Джо Джонстона («Ракетчик», «Джуманджі» та триквел «Парка Юрського періоду»), а в головні ролі мітив Кріс Еванс – улюбленець Америки та зірка ромкомів.

Через те, що Капітан з’являється і в коміксах, і у фільмі у часи Другої світової війни, Marvel вдалися до стилізації про героїчне військове кіно. Це не особливо популярний жанр, але єдиний можливий для екранізації. Разом з тим, така ідея закладає у сценарій довготривалу історію втрати зв’язку головного героя Стіва Роджерса із новою реальністю, адже наприкінці він з’являється у нашому часі. Ця трагедія допомагає будувати і жартівливі геги, і завершити арку персонажа логічно та органічно. І хоча старт прокату не віщував суперуспіху, кіно правильно закладає меседж про патріотизм та волонтерство перед великим вибухом у «Месниках».

😳 Месники / The Avengers, 2012

реж. Джос Відон

Перший великий блокбастер з усіма супергероями зрежисував Джос Відон і це логічне рішення, адже він вже показав свої здібності у командних фільмах («Місія «Сереніті»). «Месники» окреслюють загрозу навколо брата Тора Локі. Цей хід дозволив і легко познущатися над антагоністом у комедійних інтонаціях, і спровокувати емоційну бурю всередині одного з головних героїв. До фільму випустили довгу підводку у вигляді 8 випусків коміксів, але їх читати не настільки обов’язково, щоб зрозуміти сюжет.

Навколо «Месників» об’єдналися і спеціальні короткометражки Marvel-One-Shots. Це п’ять фільмів, що розказують історії другорядних персонажів з 2011 по 2014 рік. Вони виходили як доповнення до Blu Ray та інших цифрових релізів та несли скоріше опцію додаткового залучення до світу Marvel. У 2015 році Кевін Файгі розповів, що студія не планує далі продовжувати серію коротких метрів, а ось серія «Месників» виявилася надуспішною – 1.519 мільярдів доларів касових зборів.

II ФАЗА

🤪 «Залізна людина 3» / Iron Man 3, 2013

реж. Шейн Блек

Здається, починаючи від Шейна Блека студія зацікавилася неоднозначними режисерами, які можуть принести в франшизу нову атмосферу. Власне, так і трапилося. Блек працював над культовими бадді-комедіями «Поцілунок навиліт» та «Смертельною зброєю» і вигадав новий концепт для Тоні Старка. У сценарії замість «бійки двох людей у залізних костюмах» він запровадив ідею трилеру у стилі Тома Кленсі. Перед режисером виникла задача зняти останній фільм трилогії та певним чином завершити всі сюжетні арки, включно із любовним інтересом головного героя та його залежністю від супергеройського костюму. На допомогу, звісно, прийшли комікси, зокрема Extremis із шести випусків.

Цього разу Залізна людина бореться із Мандарином, але не все так просто, адже Блек розвісив купу «чехівських рушниць». І наслідки цього фільму відгукується навіть у стрічках 2021 року, а один із другорядних персонажів стрічки з’являється і в «Месниках: фінал» (підказка для найуважніших). Втім, навіть попри успішну касу – знову мільярд – кіно не викликало великого захвату і Шейну Блеку довелося перейти з цієї історії в іншу – про Хижака.

😣 «Тор: Царство темряви» / Thor: The Dark World, 2013

реж. Алан Тейлор

Сиквел «Тору» неначе від самого початку спіткало нещастя. Через конфлікти виробництва та недопрацьований сценарій із проєкту поступово вибули актори та режисер Кеннет Брана. У фільмі мали з’явитися Мадс Міккельсен та Бенедикт Камбербетч, які в результаті зіграли більші ролі у франшизі, ніж планувалося. Образ антагоніста врешті-решт приміряв на себе Крістофер Еклстон (дев’ятий Доктор Хто), але більша халепа прийшла зі сторони режисера Алана Тейлора.

Кевін Файгі хотів надати фільму зображення дорогого серіалу, а Тейлор саме зарекомендував себе епізодами «Безумців» та «Гри престолів». Натомість «Царство темряви» ледве запам’ятовується принаймні однією сценою і все каміння та критика посипалися у бік режисера. Згодом, The Hollywood Reporter напише про його депресію, яка виникла впродовж кількох невдалих проєктів. Та життя налагоджується. Історію «Тора 2» швидко підзабули та почали рухатися далі. Банальний злодій Мелактіт, який прагне повсюдної темряви, зник так само швидко, як і з’явився.

🕺🏻 «Агенти Щ.И.Т.» / Agents of S.H.I.E.L.D., 2014

шоураннери Джосс Відон, Джед Відон, Морісса Танчароєн

Успіх телевізійних серіалів підбурив Marvel розширяти Всесвіт і почали вони з телеканалу ABC – формат родинних та в якомусь сенсі цнотливих ефірних проєктів. І доручили запуск людині, яка першою зняла «Месників», – Джоссу Відону. За сюжетом виявляється, що агент Коулсон, за якого мстилися головні герої, не помер, а керує однією з найбільших секретних організацій. Серіал вдало вийшов відразу після «Царства темряви» та продовжує історію боротьби на непомітних фронтах.

Найцікавіше, що він підтримує лінію історій з фільмів. Скажімо, наслідки фільму «Друга війна» вплинули на другий сезон серіалу, який мав справу з «кротами» та реформами. Навіть події других «Месників» теж рухали сюжет, враховуючи історії командного блокбастеру, адже у проєкті часто згадувалися невідомі для тих, хто поза контекстом, «Протоколи Соковії».

😧 «Перший месник: Друга Війна» / Captain America: The Winter Soldier, 2014

реж. Ентоні та Джо Руссо

Ще одне перезавантаження трапилося у сиквелі фільму про Кепа. Персонаж нарешті усвідомив, що перебуває у техногенному майбутньому, і відповідно смішні інтонації змінилися на серйозні, хоча у режисери покликали братів Руссо (серіал «Спільнота»). Ті у свою чергу перетягнули із серіального світу впізнаваних акторів і запросили на роль антагоніста Роберта Редфорда («Три дні Кондору», «Людина з пістолетом»). І від цього неначе відштохнулась атмосфера фільму – параноїдального трилеру в стилі 1970-х років.

На перший план вийшли змови, а сам фільм рознесли на меми про нацистську організацію «ГІДРА», що відгукувалася у наступних стрічках. «Друга війна» представила і двох нових героїв – Зимовий солдат та Сокіл. Пізніше вони отримали власний спіноф у вигляді серіалу, але у сиквелі вже сформулювали впевнений броманс-трикутник. І можливо завдяки успішній стилізації брати Руссо виграли джекпот – шанс зрежисувати командний блокбастер після того, як все завалив Джос Відон.

🚀 «Вартові Галактики» / The Guardians of the Galaxy, 2014

реж. Джеймс Ганн

Про «Вартових Галактики» йшла мова ще у 2010 році. Тоді Кевін Файгі розглядав можливість командного блокбастера, схожого на «Людей Х», але позаяк прав на них у студії ще не було, довелося шукати у закромах своїх персонажів. Пітер Квілл скидався на ідеального кандидата, щоб познайомити глядача з комедійними та травмованими супергероями. А хто це може зробити краще за треш-мейкера, у цьому випадку Джеймса Ганна? У режисера був досвід зйомок героїчних фільмів: «Супер» – яскравий приклад іронічно-трагічної комедії. Але знавці пам’ятають Ганна за трешові блокбастери студії Troma Entertainment.

Творцям фільму вдалося представити збалансований акторський склад, щоб всю увагу на себе не перетягував єнот Ракета або дерево Грут. І вперше Marvel зрозуміли силу ностальгії, коли для «Вартових Галактики» скомпонували саундтрек. Він складався з перевірених хітів Девіда Бові, Raspberries та Нормана Грінбаума. Але в першу чергу Ганна цікавила історія – як маргінальні аутсайдери можуть бути героями не лише в очах світу, але й своїх власних.

💃🏻 «Агент Картер» / Agent Carter, 2015

шоураннер Крістофер Маркус та Стівен Макфілі

У січні 2015 року ABC випускає своєрідний фолоуап до «Агентів Щ.И.Т.а» – серіал про секретарку Пеггі Картер, яка намагається довести всім, що може більше, ніж оформлювати папери та носити каву. Профеміністичний настрій 1940-х межує у серіалі з тугою за Стівом Роджерсом, який фактично назавжди покинув свою кохану у роки Другої світової. Та насправді Пеггі неабияк впливає на хід подій франшизи. Зокрема, вона представляє в суді батька Тоні Старка Говарда, якого звинувачують у продажі американської зброї ворогам.

На відміну від процедуралів (серіалів з однією справою на тиждень) «Агент Картер» береться за один кейс та розслідує його протягом сезону. У першому сезоні Пеггі займається справами у Нью-Йорку, а в другому – розслідує загадкову заморозку жінки з Лос-Анджелесу. Чи зустрінеться вона з Роджерсом? Для цього потрібно вийти за рамки серіалу та познайомитися з кіновсесвітом Marvel.

😬 «Месники: Ера Альтрона» / The Avengers: Age of Ultron, 2015

реж. Джосс Відон

А ось і перший факап Marvel. Поспіхом зроблений бойовик не працює в жодному напрямку, який бере від самого початку. Штучний інтелект Тоні Старка йде проти його волі, інтернет як засіб поширення вірусу та щемка історія Соколиного ока, на яку ніхто не розраховував. Навіть сюжетна лінія з Тором, який проводить у печері більшу половину часу, не змогла зацікавити глядачів до повернення в кінотеатри на повторний перегляд. Втім, гучних імен та концепту вистачило для того, щоб кіно зібрало майже півтора мільярда доларів.

Кажуть, що в усьому винен Джосс Відон, який переоцінив свої режисерські здібності, отримав малу кількість часу для розробки і зйомок та врешті-решт пішов від Marvel до DC (що теж не стало успіхом). Більша кількість персонажів, слабкий антагоніст (теж часта проблема франшизи) та втрата фокусу у кульмінації зробили «Еру Альтрона» найбільш суперечливим блокбастером XXI століття. Втім, Marvel швидко вчаться на помилках, тому почали розробляти детальнішу концепцію, яка б наближала персонажів до Таноса.

🐜 «Людина-мураха» / Ant-man, 2015

реж. Пейтон Рід

З «Людиною-мурахою» склалася одна з найсумніших історій. Розробляв проєкт Едгар Райт («Скотт Пілігрим проти всіх», «На драйві») і навіть дійшов до кастингу після написання сценарію. Втім, через творчі розбіжності шляхи режисера та студії розійшлися. Ходять чутки, що проблема виникла у зв’язку фільму з іншими частинами франшизи та рекламними інтеграціями, але достеменно ніхто так причину і не дізнався. Райт уникає відповідей про фільм, а можливо навіть його не бачив. Втім, зйомки відбулися без його участі – підключився режисер «Люба, я зменшив дітей» Пейтон Рід.

На виході отримали веселу комедію про пограбування, в якій простежується частина сценарію Райта, хоча його і довелося переписувати. Пол Радд та Майкл Пенья складають чудову пару компаньйонів, а Майкл Дуглас не скидається на запрошену зірку, як це очікувалося з трейлерів. До речі, журнал People назвав Пола Радда найсексуальнішим чоловіком планети. Це ваш нетиповий супергерой, хоча і може здатися, що будь-яка стрічка з ним у головній ролі забувається, актор приніс у серію про Месників легкість, якої так бракувало.

III ФАЗА

😲 «Перший месник: протистояння» / Captain America: Civil War, 2016

реж. Ентоні та Джо Руссо

За фактом появи супергероїв третю частину про Кепа можна вважати новими «Месниками», які з легкістю перекреслюють невдалу «Еру Альтрона». Брати Руссо зрозуміли, який конфлікт можна побудувати на темі руйнувань та порятунку. ООН планує підпорядкувати приватну ініціативу Месників у свої руки й Тоні Старк співпрацює з ними, бо відчуває вину за події у попередніх фільмах. Натомість Стів Роджерс збирає свою команду, адже знає, наскільки підступними можуть бути інші організації, навіть якщо на словах вони несуть мир.

«Протистояння» показує, наскільки вдалим рішенням було взяти у команду Людину-павука, якого грає Том Голланд. Marvel змогли домовитися зі студією Sony за ліцензійну угоду використання персонажа у своїх фільмах. Їхній контракт закінчиться через один фільм після триквелу. Разом із несерйозним Пітером Паркером, стрічка апелювала до моральних дилем. Брати Руссо посилалися на «Хрещеного батька», «Фарго» та «Сім» із вестернами та стрічки Браяна Де Пальми. Але перед прем’єрою обіцяли, що тонально кіно буде веселішим за «Зимового солдата». Режисерам вдалося всістися на двох стільцях та випустити кіно, в якому важко вибрати сторону порозуміння.

✨ «Доктор Стрендж» / Doctor Strange, 2016

реж. Скотт Деріксон

У світі супергероїв мусить існувати і світ супермагів. Доктор Стрендж як персонаж вельми схожий на Тоні Старка – харизматичний та цинічний геній, якого неправильно зрозуміли. Тим краще працює його пара з Пітером Паркером, якому бракує батьківської фігури у своєму житті. Дерріксон («Шість демонів Емілі Роуз») приніс в історію Стренджа той самий магічний реалізм, якого не вистачало у фільмах про Тора. Але справжній магніт фільму – Бенедикт Камбербетч. Перерва між зйомками у «Шерлоці Голмсі» дозволили йому приміряти костюм головного героя.

У кастингу з’явилися ще двоє акторів фестивального кіно. Мадс Міккельсен та Тільда Свінтон принесли у стрічку прихильників авторського кіно, а Дерріксон обрамив історію у психологічний трилер з параноїдальним відчуттям нескінченних можливостей. Файгі описував кіно як тріп по фільмах Стенлі Кубрика, Хаяо Міядзакі та «Матриці». І не збрехав – кілька епізодів дійсно викликають запаморочення.

☄️ «Вартові Галактики 2» / Guardians of the Galaxy 2, 2017

реж. Джеймс Ганн

Ганн жалівся, що зйомки сиквелу не могли початися саме через те, що більшість знімальної групи була зайнята на «Докторі Стренджі». Від режисера очікували, що продовження улюбленої історії стрибне ще вище оригіналу – з яскравим саундтреком, новою пригодою та галактичним масштабом. Втім, Джеймс пішов вглиб, ніж грався з масштабуванням. Йому було цікаво дослідити позаземні корені Пітера Квілла, тому він звів його з батьком у виконанні Курта Рассела.

«Гладачі полюбили перший «Вартових Галактики», бо вони були свіжими та іншими від попередніх фільмів. Тому ми хочемо зробити сиквел свіжим та іншим від першого фільму», – розповідав Ганн про ідею. Друга частина і справді вийшла іншою – це прощання з інфантильністю головних героїв, знайомство з концепцію смерті та своєрідна підготовка до «Месників: фіналу» у сенсі завершення певних циклів.

☝🏻 «Надлюди» / Inhumans, 2017

шоураннер Скотт Бак

Перший тривожний дзвіночок у серіальному форматі Marvel отримали під час зйомок «Надлюдей» – своєрідному спіноффі «Агентів Щ.И.Т.а». Перші епізоди знімали на IMAX камери та збиралися зробити одну з найбільших прем’єр в історії американського телебачення. Натомість серіал отримав низькі рейтинги та негативні відгуки від критиків (11% на Rotten Tomatoes — це вам не жарти).

У проєкті йшлося про супергероїв з такими потужними силами, що їм доводиться переховуватися від людей. Вони переїздять на Гаваї та починають спокійне життя, поки у їхню буденність знову не вривається катастрофа. Рецензенти називають серіал просто нудним та до незграбності смішним.

🕸 «Людина-павук: повернення додому» / Spider-Man: Homecoming, 2017

реж. Джон Воттс

MCU відновлює справедливість і нарешті знімає кіно про Людину-павука так, як це і потрібно. Невпевнений підліток Пітер Паркер мусить зіткнутися з проблемою номер один – походом на випускний бал, але батько його супутниці виявляється зловісним антагоністом, який заздрить Залізній людині. Крім повернення Майкла Кітона до супергероїки після «Бетмена» та «Бердмена», у фільмі також грає Дональд Гловер, якого пророчили на роль Людини-павука. Цього разу він грає дядька Майлза Моралеса – ще одну версію героя в трико, який з’являється і в коміксах, й у відеоіграх.

У 2017 році Marvel випустили спеціальний випуск коміксу Spider-Man: Homecoming Prelude. Він мав би підготувати читачів до виходу фільму, хоча і без нього стрічка видавалася свіжою інтерпретацію. Дядечко Бен більше не помирав на екрані, Том Голланд зовнішньо відповідав ролі підлітка. Та й режисер Джон Воттс не створював жодних проблем студії, за що його найняли знімати й наступні два фільми та перезапускати «Фантастичну четвірку».

🔨 «Тор: Раґнарок» / Thor: Ragnarok, 2017

реж. Тайка Вайтіті

Коли мова йде про свіжу кров, то у 2017 році вона асоціювалась з іменем Тайки Вайтіті. Новозеландський режисер фактично перезапустив свою кар’єру завдяки Marvel та наразі працює над адаптацією манги, новими «Зоряними війнами» та встигає й з авторським кіно, а не лише франшизним. Його «Раґнарок» частково перегукується з коміксом «Планета Галк», але відчутно відрізняється від попередніх «Торів». Відтепер це ексцентрична комедія, в якій з’являється сестра Тора та Локі Гела – богиня смерті, яка бажає підпорядкувати Асгард своїм прибічникам.

Естетика ретро пішла фільму на користь. Режисер освіжив фільм саундтреком Led Zeppelin та перемістив зйомки в Австралію та Нову Зеландію, надавши робочі місця місцевому населенню. Четверту частину «Тора» він теж знімав на Батьківщині, що дозволило значно зекономити на бюджеті завдяки відсоткам у кешрібейтах. Триквел остаточно позбувається духу пафосу та шекспірівщини, і Тайка навіть кепкує над цими інтонаціями в епізоді з театром, де Локі грає Метт Деймон.

🐈‍⬛ «Чорна пантера» / Black Panther, 2018

реж. Раян Куглер

Marvel давно були зацікавлені в різноманітності персонажів, але «Чорна пантера» займає особливе місце в пантеоні супергероїв для темношкірої спільноти. Здійснити проєкт позвали Раяна Куглера – режисера з унікальним баченням, який вже переосмислив «Рокі» із Сільвестром Сталлоне у фільмі «Крід». «Чорна пантера» сфокусувалася на країні Ваканда, де новий король мусить протистояти своєму заклятому ворогу у стилі «Короля Лева».

На жаль, сольник став єдиним для актора Чадвіка Боусмена. У 2020 році він помер від раку кишечника, хоча це і не зупинило зйомки сиквелу. До створення музики «Чорної пантери» долучився Людвіг Горансон («Веном», «Тенет» та постійний саундпродюсер Дональда Гловера), а саундтрек курував Кендрік Ламар. Тому кіно стало великим хітом та першим з темношкірим актором у головній ролі, яке подолало планку в один мільярд доларів касових зборів.

😯 «Месники: Війна нескінченності» / The Avengers: Infinity War, 2018

реж. Ентоні та Джо Руссо

Раніше вважалося, що кіно з такою кількістю персонажів буде неможливим у виробництві: занадто великі зірки, довгий хронометраж та втрата фокусу. Але Руссо з легкістю вирішили цю проблема, адже головним героєм вони вибрали антагоніста Таноса. Через його бачення світу стає зрозумілою мотивація та способи досягнення своєї цілі. І хоча глядач вболіває за Месників, рішення Таноса здаються цілком логічними та до певної міри викликають емпатію.

Режисерам довелося умовно вивести головніших з головних акторів. «Месники» з першого фільму за сюжетом займають місце лідерів думок, які найбільш рішуче доводять до кінця свою позицію. Але Руссо вдалося значно більше, ніж, на перший погляд: всі підводки сольників органічно підводять до клацання пальців Таноса. Від того фінал дійсно складає враження трагічного непорозуміння, яке залишило фанатів засмученими на рік. Але разом з тим і залишилися теорії до продовження та надію на хеппі-енд, а це саме те, завдяки чому Marvel побудували свій довготривалий бренд сиквелізацій.

🐝 «Людина-мураха та Оса» / Ant-Man and the Wasp, 2018

реж. Пейтон Рід

Несподіваний хід режисерів «Месників» залишити деяких супергероїв за кадром знову виправдав себе, адже про них можна зняти сольники. Чому Людина-мураха випала із великої Війни нескінченності і де вона була? Пейтон Рід не просто дає на це відповідь, а знову вбудовує вже знайомий жанр комедійного технотрилеру у всесвіт Marvel. І хоча події відбуваються до знаменитого клацання пальців, але фінал залишає багато питань для роздумів.

Рід представляє глядачу концепцію квантової енергії та вимірів, які зіграють ключову роль у наступній серії «Месників». Щоб не перевантажувати фільм поясненнями, із науковими теоріями та стрибками в часі знайомлять вже тут. Це й економить час для «Фіналу», й емоційно підігріває інтерес до наступної серії, адже у сцені після титрів головний герой перебуває у безвихідній ситуації, як і людство у попередній стрічці. Разом з тим, сиквел «Людини-мурахи» все ще розважальне кіно, що добре справляється з екшеном, жартами про гігантизм та харизмою Пола Радда.

💅🏻 «Капітан Марвел» / Captain Marvel, 2019

реж. Анна Боден та Раян Флек

Ще один персонаж, без якого наступні «Месники» не були б повними, Капітан Марвел. У коміксах вона була найсильнішою супергероїною та могла б з легкістю побороти всіх Месників. Але цю інформацію ви не почуєте у фільмі, адже роль головної героїні Керол Денверс все-таки зводиться до конфлікту з власним народом кріанців. Вона потрапляє на Землю 1990-х і режисери граються у поп-культурні посилання, викреслюючи із персонажки незламну воїтельку за справедливість.

Керол хотіли ввести в MCU ще у 2013 році, але тоді не було достатніх ресурсів та можливостей, щоб познайомити її з глядачем. Представлення Брі Ларсон як Капітан Марвел було приголомшливим відкриттям та сповнювало оптимізмом, але по виходу фільму критика її акторської гри – мало не головний камінь у бік фільму. Під час маркетингової кампанії стрічку намагалися презентувати як кіно про польоти і навіть трейлер показали Національному музеї авіації та космонавтики США. Найгучнішим рішенням студії все-таки залишається позиціонування фільму як першого на стрімінговому сервіс Disney+ з усієї лінійки Marvel. Хоча після фільму запам’ятовується заставка зі Стеном Лі – творець комікс-персонажів помер під час виробництва фільму і кожного разу з’являвся у фільмах студії як камео.

🤯 «Месники: фінал» / The Avengers: Endgame, 2019

реж. Ентоні та Джо Руссо

Про продовження «Війни нескінченності» можна сказати те ж саме, що і про її попередника. Це грамотний фінал, який успадковує та продовжує сюжетні лінії попередніх фільмів, але й водночас грається з концепцією часу. Самотність як основна емоція переважає над рештою відчуттів у стрічці, але це швидко змінюється, коли Галк та Людина-мураха допомагають повернутися у часі та змінити трагічну ситуацію.

Вперше смертність головних героїв відчувається значущою, бо Руссо максимально піднімають ставки на життя проти смерті. До того ж в акторів закінчуються контракти, а це означає, що потрібно завершити їхні сюжетні арки гідно. «Не буває перемоги без втрат», – вчить нас Marvel та збирає фантастичну касу $2.798 мільярдів.

🕷 «Людина-павук: далеко від дому» / Spider-Man: Far From Home, 2019

реж. Джон Воттс

Рух далі підхоплює Пітер Паркер, який переживає травму після Війни нескінченності. І хоча нянькою йому приставляють його посіпаку (Джон Фавро), Пітер вже не настільки впевнений у своїх вчинках, тому викриває себе перед поганцем Містеріо (Джейк Джилленхол). Для переконливого зображення локацій, творці фільму вирушили у Венецію та перекрили більшу половину міста. Відтепер Marvel замінює зелені екрани та студії на екзотичні країни та міста. І це виправданий ефект.

Це остання стрічка з третьої фази і остання перед тим, як пандемія змусить кінотеатри зачинитися. Стратегія Marvel – повна розгубленість. І хоча сиквел «Людини-павука» зібрав більше мільярда доларів, це не відповідало на питання, куди рухатися далі. Disney вдало відкрили стрімінговий сервіс, але кінотеатральний досвід ніхто не відміняв. Тому фактично події реальності затримувалися з подіями фільму. Розгублене обличчя Паркера, якого тепер знає весь світ, – це розгублене обличчя глядача, перед яким зачинилися всі кінозали.

IV ФАЗА

🔮 «ВандаВіжен» / Wandavision, 2021

шоураннер Жаклін Шефер

Перший серіальний хіт Marvel доручають Жаклін Шефер – сценаристці «Шахрайок» та «Капітан Марвел». Їй належить ідея імплементації старих ситкомів у формат півгодинного блокбастеру щотижня. Але проблеми «ВандаВіжен» з’являються наприкінці, адже проєкт доводилося дороблювати під пильним керівництвом медиків, бо почалася пандемія. Саме тому останні серії схожі на ізольовані зйомки кожного персонажа окремо. І це не могло не вплинути на сюжет, що видозмінюється ближче до фіналу.

Та навіть якщо закрити на це очі, «ВандаВіжен» показує, що у Disney ще можуть існувати експерименти над форматом. Це серіал про ілюзію кохання та захисту, який створила Ванда, щоб запобігти знищенню свого примарного світу. Але разом з тим, ззовні цього світу спецпідрозділи спостерігають за зняттям щита – створюючи вайби, родинний стрічок про прибульців з космосу. Метаіронія, загравання із Всесвітом «Людей Х» та стилізований під ситком формат таки дозволяють пережити серіал як один подих.

🦾 «Сокіл та Зимовий солдат» / Falcon and the Winter Soldier, 2021

шоураннер Малкольм Спеллман

Серіал Спеллмана запізнився років на три, адже Amazon Prime Video випустила своїх «Хлопців» рівно про те саме – не можна нікому довіряти, навіть супергероям, які тебе рятують. Через пів року після «Фіналу» так і не знайшлося людини, яка б взяла щит Капітана Америки до рук. Сем Вілсон aka Сокіл об’єднується з Бакі, щоб протидіяти таємній організації Руйнівників прапора. Однак ніхто довго чекати не буде і влада США вибирає нового супергероя, який аж ніяк не втілює американських цінностей.

З усієї лінійки серіалів Disney+ «Сокіл та Зимовий солдат» вже фактично впливають на кіношний випуск франшизи. Джулія Луї-Дрейфус з’являється й у фіналі серіалу, і наприкінці «Чорної вдови». Тим самим, продюсери натякають на обов’язковості перегляду, якщо глядач хоче бути в курсі всіх подій. Але насправді сюжет «Сокола» заокруглюється і не дає нічого нового в історії про Кепа. Головні герої набираються хіба що більше мужності, щоб впевнено досягти цілі. З іншого боку серіал має право існувати хоча б за імпровізаційний танець Даніеля Брюля в клубі.

🙃 «Локі» / Loki, 2021

шоураннер Майкл Вальдрон

Напевно найпопулярніший трикстер франшизи давно заслуговував на свій серіал, хоча і трапилося це занадто пізно. Його історія розгортається між «Війною нескінченності» та «Фіналом» та дозволяє подивитися на MCU під новим кутом. Виявляється, що існують технології та особи, які контролюють хід часу у Всесвіті. До них доєднується хитрий Локі. Він бачить у цьому особисту вигоду, але також і відчуває зацікавленість у нових знаннях.

«Локі» знайомить глядача з метавсесвітом Marvel та показує, які можливості та напрямок нас очікують найближчими роками. Disney+ вже оголосив про запуск другого сезону і це поки єдиний їхній проєкт, що отримав «зелене світло». На перших епізодах проєкт порівнювали з «Доктором Хто», але на відміну від нього відчувається більший масштаб. Та й харизма Том Гіддлстона робить тут половину роботи.

🔫 «Чорна вдова» / Black widow, 2021

реж. Кейт Шортленд

Сольник про Чорну вдову хотіли зняти ще в часи сиквелу «Залізної людини», але все залишалося на рівні розмов та жартівливого скетчу з SNL. Її передісторія змогла сформуватися лише у своєрідний приквел і Disney бажали показати його лише в кіно. Події фільму розгортаються після подій «Протистояння» і Наташа Романоф переховується від влади США за порушення протоколів Соковії. Їй одночасно потрібно примирити свою родину – небезпечних кілерів-супергероїв та побороти своє минуле у вигляді Таскмайстра.

Фільм ледве окупив свій бюджет в кіно, а за вихід одночасно на стрімінговому сервісі Скарлетт Йоганссон подала до суду. Їй мали виплатити бонус за кінотеатральний реліз, але позаяк плани Disney змінилися, то відповідно акторка вирішила забрати обіцяне. В результаті їй виплатили близько 40 мільйонів доларів, щоб врешті-решт зберегти хороші відносини для майбутніх фільмів. За допомогою хитрих ігор з часом ми зможемо, ймовірно, побачити її у наступних фільмах.

🤔 А що як?... / What if?.., 2021

шоураннер Ей Сі Бредлі

«А що якщо», – подумали у Marvel і запустили мультиплікаційний серіал на 9 епізодів, який переосмислює давно забуті історії. Наприклад, Т’Чалла стає Зоряним Лордом або на Землю нападають зомбі. Фантазії на цю тему простягаються далеко по всьому метаверсу і врешті-решт привідкривають найбожевільніші ідеї.

До проєкту залучили оригінальний акторський склад, тому тут можна почути і голоси Кріса Гемсворта, і навіть Тільди Свінтон. І хоча деякі актори не повернулись до озвучки (наприклад, Скарлетт Йоганссон), «А що якщо» складає враження повноцінної історії всередині MCU. Тому якщо думаєте, що всі ці сюжети не впливають на порядок денник, дочекайтесь фіналу – Marvel буде ще не один раз загравати із цими твістами.

🐉 «Шан-Чі та легенда десяти кілець» / Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, 2021

реж. Дестін Даніел Креттон

Marvel ще у 2006 році задумувалася над сольником Шан-Чі як потенційного супергероя, який відкриває шлях студії на Схід. Якщо фільм потрапить в китайський кінопрокат, то може отримати набагато більше касових зборів, ніж без нього. Потрібно лише обійти жорсткі обмеження, не додавати відвертих сцен та не загравати із політичним контекстом. І «Шан-Чі» з цим чудово справляється, демонструючи студійну безпечність та стерильність, попри блискучий кастинг з азійських та американських акторів.

Власне, диверсивність принесла до фільму жанровий мікс з олдскульних боєвиків, які поєднані з натхненням від фільмів Чжана Імоу («Будинок літаючих кинджалів», «Герой»). Міфи та легенди завжди були невід’ємною частиною MCU, але цього разу бойові мистецтва відкривають простір для різноманітності екшену та додають фільму приємної ностальгії за епохою відеосалонів 1990-х. Disney цього разу застрахували себе від непередбачуваних ризиків та залишили вікно зі стрімінгом у 45 днів після прокату. Цю традицію вони збираються підтримувати й надалі, й судячи із касових зборів під час Covid-19 це рішення може себе виправдати.

😨 «Вічні» / Eternals, 2021

реж. Хлої Чжао

Хлої Чжао – головна героїня 2021 року незалежно від того, чи можна назвати «Вічних» успішними. Режисерка взяла головні «Оскари» за фільм «Земля кочовиків» та застосувала методику своєї роботи і на великий блокбастер Marvel. Навряд чи стрічку можна назвати візіонерською, принаймні відгуки на Rotten Tomatoes вже встановили рекорд для студії: «Вічні» – перший «гнилий» фільм із MCU. Втім, це не означає, що йому катастрофічно не вистачає масштабу, жартів та улюблених персонажів.

Чжао переповідає старі міфи про Атену, Ікара та інших супергероїв у форматі арт-блокбастера, який рухається не вперед Marvel’у, а у давнину. Ці персонажі існували тут 7000 років та слідкували за тим, щоб девіанти (такі собі роботи-десептикони) не винищили людство. Втім, їх обманювали й настав час взяти відповідальність у свої руки. Більше ніж десять нових головних героїв ледве вміщуються у майже тригодинний хронометраж, але з такими проблемами режисерка справляється акцентуючи на сюжеті. Ймовірно, з «Вічних» би вийшов класний серіал, але студії потрібні великі хіти, а Боги у яскравих костюмах скидаються на завжди перевірений варіант.

👀 «Соколине око» / Hawkeye, 2021

шоуранер Джонатан Іґла

Серіал охоплює події часів «Фіналу» та після нього, де Клінт Бартон разом з Кейт Бішоп виправляє свої минулі помилки, коли він діяв як Ронін. У серіалі вперше також представили супергероїню Ехо, яке вже згодом отримає власний спін-офф з Шибайголовою та Кінгпіном.

Варто зазначити, що «Соколине око» був ледь не першим саме серіалом MCU. Персонаж Джеремі Ренера давно очікував на розповідь власної історії, проте отримати сольний фільм, як от Чорній Вдові, йому не вдалося.

У серіалі вперше Marvel «хмурить» тон та зосереджується на стосунках Бартона та Бішоп, що дійсно мають хімію. Не можна сказати, що шоу важливе для самого кіновсесвіту, але чудово ставить крапку в арці щодо родини Бартона.

 

⛔️ «Людина-павук: додому шляху нема» / Spider-Man: No Way Home, 2021

реж. Джон Воттс

Четвертий фільм у четвертій фазі максимально експлуатує концепцію мультивсесвіту й наразі є останньою стрічкою про Людину-павука. Фільм починається з того ж місця, де закінчився «Людина-павук: Далеко від дому» та розповідає історію Пітера, який втратив таємницю особистості. У фільмі Людина-павук просить Доктора Стренжа закляттям стерти усім людям пам’ять — проте «щось йде не так», й у світ Паркера проникають злодії та герої інших екранізацій Людини-павука.

«Додому шляху нема» – однозначно найбільш амбітний проєкт студії Marvel після останніх двох частин Месників. Крім того, фільм обнуляє деякі арки персонажів та, схоже, робить Людину-павука новим рушієм кіновсесвіту.

🌚 «Місячний лицар» / Moon Knight, 2022

шоуранер Джеремі Слейтер

Мінісеріал Moon Knight вперше продемонстрував глядачам історію та здібності Стівена Ґранта (Місячного лицаря). У серіалі майже не з’являються більш популярні супергерої з інших проєктів всесвіту — та й загалом, шоу можна дивитися навіть тим, хто нічого не знає про MCU.

Шанувальники високо оцінили гру Оскара Айзека та Ітана Гоука, проте усім захотілося більше побачити взаємодії Лицаря та інших персонажів всесвіту. Ймовірно, весь сенс випускати Moon Knight був лише для того, щоб показати, хто такий Місячний лицар — його появу серед більш відомих колег (якщо вона й буде) варто очікувати вже у наступних проєктах. 

Також згадаємо, що після виходу серіалу Оскар Айзек не дуже рішуче розповідав про своє повернення до MCU — схоже, наразі поява супергероя серед Месників під питанням.

🧭 «Доктор Стрендж в мультивсесвіті божевілля» / Doctor Strange In The Multiverse Of Madness, 2022

реж. Сем Реймі

Сиквел пригод Доктора Стренджа вийшов у 2022 році й є фактично продовженням тієї арки, що заклав у всесвіт серіал «ВандаВіжен». У фільмі доктор Стівен Стрендж зустрічає дівчину Америку Чавез, що може переміщуватися мультивсесвітами. Разом з тим, дівчину потрібно й захищати від тих, хто забажав її сил.

Стрічка запам’яталася шанувальникам тим, що один з Месників виступає у цьому фільмі злодієм — та й загалом фільм багато уваги приділяє Марвелівської концепції мультивсесвітів. Можна побачити те, що казав шоуранер MCU Кевін Файгі — стрічка неабияк впливає своїм сюжетом як на серіали Disney+, так й на інші фільми Четвертої фази.

Фільм також вперше для кіновсесвіту заграє зі стилістикою жахів. Хоча горором це назвати не можна, Сем Реймі дійсно вніс у пригоди супергероїв трішки моторошності. Загальний результат — майже мільярд касових зборів та непогані відгуки як критиків, так й шанувальників.

Й наостанок, що просто необхідно зазначити, — з цього фільму до кіновсесвіту Marvel приєднуються Люди Ікс.

🙋🏼‍♀️ «Міз Марвел» / Ms. Marvel, 2022

шоуранер Біша К. Алі

Орієнтований на підлітків серіал Міз Марвел вперше познайомив шанувальників з Камалою Хан, 16-річною пакистано-американською школяркою з Джерсі-Сіті. Шоу вийшло «приземленим», розповідаючи більше про життя молодої героїні, ніж про космічні чи мультивсесвітні загрози. Що варто зазначити — Міз Марвел стала першою героїнею Marvel, що сповідує іслам. Серіал відзначили за новий для Marvel стиль, а також за чудову гру головної актриси — Іман Веллані. Загалом, шоу отримало позитивні відгуки.

Разом з тим, у противагу Місячному лицарю, Міз Марвел більше сприймається як частина MCU — допомагає цьому й камео Брі Ларсон, яка виконує роль Капітан Марвел й у серіалі.

💔 «Тор: любов та грім» / Thor: Love And Thunder, 2022

реж. Тайка Вайтіті

У 2022 році Тайка Вайтіті представив останню частину пригод скандинавського бога. Також варто зазначити, що це останній фільм, де Кріс Гемсворт виконав роль Тора.

Стрічка є прямим продовженням фільму «Месники: Фінал» — цього разу Тор об’єднується з Валькірією, Корґом та Джейн Фостер, яка стала Могутнім Тором, щоб завадити Горру Вбивці богів, власне, знищити всіх богів.

Фільм чудово закінчує арки багатьох персонажів ще першої фази MCU, а також ставить крапку в пригодах самого Тора. Своєю чергою стрічка отримала славу фан-сервіса, який надто сильно наслідує попередній сольний фільм про супергероя — ексцентричну комедію «Тор: Раґнарок» — та наповнений таким самим ретро вайбом. Не допомогло фільму камео Вартових галактики та Крістіан Бейл у ролі головного злодія — він зібрав касу, але отримав стримані відгуки від шанувальників та критиків.

🌲 «Я є Ґрут» / I Am Groot, 2022

шоуранер Керстен Лепоре

Наймиліший та наймемніший член команди Вартових галактики давно знайшов популярність серед фанатів MCU — тому сольне шоу було лише питанням часу. Перший сезон вийшов у 2022 році (другий — у 2023).

«Я є Ґрут» також став експериментом для студії, оскільки шоу вийшло у форматі антології — короткі анімовані епізоди про супергероя-рослину майже не пов’язані з подіями «великих» фільмів.

🏋🏼‍♀️ «Жінка-Галк» / She Hulk, 2022

шоуранер Джессіка Ґао

Ще один серіал для Disney+, який має на меті представити глядачам нового героя, цього разу кузину супергероя Галка, адвокатку Дженніфер Волтерс. Й знову експеримент Marvel — юридичний ситком — який зрозуміли далеко не усі. Попри теплі відгуки критиків, шанувальники залишилися незадоволені серіалом: на Rotten Tomatoes серіал зібрав 35% від глядачів.

Серіал сварили за дивний тон, слабку графіку та сюжет, а також за саму ідею перенести персонажа з коміксів до кіновсесвіту. Проте також варто зазначити, що Кевін Файгі робив ставку на цей проєкт — тому, ймовірно, Жінку-Галк ми ще побачимо у майбутньому.

🐺 «Нічний вовкулака» / Werewolf By Night, 2022

реж. Майкл Джаккіно

40-хвилинний спешл Марвел, який мав на меті представити різних істот кіновсесвіту (вовкулаків, вампірів тощо), вийшов за місяць до Гелловіна у 2022 році. Він, як і багато іншого, що випускали на Disney+, є експериментом студії щодо формату та історії.

Кевін Файгі зазначав, що шоу є першим спешлом у кіновсесвіті Marvel Studios та матиме зв’язок із фільмами франшизи — скоріше за все, «Нічний вовкулака» необхідний студії, щоб в майбутньому представити нового Блейда.

Цього разу міні-фільм розповідає історію Джека Рассела (Нічного вовкулаку), який є лідером групи мисливців на монстрів, що шукають могутню реліквію. Цікава й нова для MCU стилистика — фільм зроблений у чорно-білому стилі й пародіює чи то класичні фільми для Гелловіна, чи то старого «Ван Хелсінга». Фан-факт: сам Хелсінг у всесвіті Marvel існує, проте лише в коміксах.

✊🏿 «Чорна пантера: Ваканда назавжди» / Black Panther: Wakanda Forever, 2022

реж. Раян Куґлер

Стрічка «Ваканда назавжди» стала фінальною не лише для четвертої фази MCU, а й для виконавця головної ролі Чорної пантери Чедвіка Боузмана — актор помер в серпні 2022 року від раку товстої кишки. Marvel вирішила не переглядати його роль та переписала сюжет — друга частина «Пантери» розповідає про смерть короля Т’Чалли та події після його смерті, де лідери Ваканди борються за захист своєї нації — у стрічці відчувається данина шани до актора.

«Ваканда назавжди» стала гарною прощальною піснею з четвертою фазою та загалом має усі ті риси, що вибудовували в окремих фільмах фази інші режисери. Друга частина «Пантери», як і «Тор: Кохання та грім» — це фінальний зліпок того, чим студія та кіновсесвіт займалися протягом останніх років, та остаточного прощання з героями.

🎁 «Вартові Галактики. Різдвяний випуск» / The Guardians of the Galaxy Holiday Special, 2022

реж. Джеймс Ганн

Якщо «Ваканда назавжди» стала фінальним фільмом четвертої фази, то спешл «Вартових галактики» — фінальним проєктом. Одразу варто зазначити, що спецвипуск майже ніяк не належить до подій кіновсесвіту — звісно, крім персонажів, які є його невіднятною частиною.

Спешл отримав позитивні відгуки від критиків за гумор, режисуру та гру акторів. Сама стрічка розповідає про те, як команда відправилася на Землю, щоб зробити Зоряному лорду незабутній подарунок на Різдво.

V ФАЗА

🤏🏻 «Людина-мураха та Оса: квантоманія» / Ant-Man And The Wasp: Quantumania, 2023

реж. Пейтон Рід

Першою стрічкою, що запустила події п’ятої фази, стала «Квантоманія». Третій фільм про пригоди Скота Ленґа та Гоуп ван Дайн знову трішки розкриває нам правила роботи мультивсесвітів, оскільки головні герої знову потрапляють до Квантового виміру.

Також у фільмі ми вдруге побачили Джонатана Мейджорса у ролі Канґа Завойовника — дебют був у першому сезоні «Локі». До останніх подій Канґ, за чутками, мав бути новим суперлиходієм кіновсесвіту (як-от Танос), проте наразі актор перебуває під слідством за насилля над своєю дівчиною, тому нас або чекає новий лиходій, або новий виконавець ролі Канґа Завойовника.

«Квантоманія» загалом може як сподобатися, так і розчарувати шанувальників MCU. З одного боку, стрічка демонструє нам початок нової ери для кіновсесвіту з новим лиходієм та новими правилами, проте губиться в самоповторах — виникають думки, що цей фільм був необхідним лише для того, щоб представити Канґа Завойовника.

🦝 «Вартові Галактики 3» / Guardians Of The Galaxy Vol. 3, 2023

реж. Джеймс Ганн

У третьому фільмі Ганн прощається не тільки з класичною командою, а й зі своїм кріслом режисера у MCU, та переходить на позицію шоураннера кіновсесвіту DC. Разом з тим «Вартові галактики 3» вийшов дійсно чудовим фільмом, який зміг зберегти шарм попередніх двох частин та поставити крапку (хоча десь і сумну) у пригодах веселої космічної команди. Кінцева частина кінотрилогії про «Вартових галактики» також продемонструвала глядачам новий склад Вартових, у які потрапили Ракета, Ґрут, Космо, Краглін, Адам, Філа та Блурп.

Ганн відійшов від обов’язку розкривати тему мультивсесвіту та зосередився на окремих пригодах головних героїв і це пішло фільму на користь — після кількох проєктів поспіль тема мультивсесвіту може трішки й набриднути.

Важко судити, чи вийшов триквел якіснішим ніж попередні частини, проте шанувальникам MCU його точно не варто пропускати.

🛸 «Таємне вторгнення» / Secret Invasion, 2022

шоураннер Кайл Бредстріт

Першим телевізійним серіалом п’ятої фази Кіновсесвіту Marvel став «Таємне вторгнення» — і скоріше є бенефісом та новою пригодою Ніка Ф’юрі, ніж важливим для всесвіту проєктом. Загалом, серіал розкрив тему «переїзду» скруллів на Землю, а також розповів більше деталей про те, що замість Ф’юрі з Людиною-павуком контактував скрулл Ґравік. Дія серіалу зосереджується на передісторії іноземної раси, а також на наслідках того, що керівник S.H.I.E.L.D допоміг скруллам оселитися на планеті.

Варто зазначити, що серіал вийшов необов’язковим для основної лінії нової фази MCU — тому дивитися рекомендуємо лише найвідданішим шанувальникам кіновсесвіту, навіть попри Семюеля Л. Джексона, Емілію Кларк та Олівію Колман.

🙃 «Локі», 2 сезон / Loki, season 2, 2023

шоуранер Ерік Мартін

Другий сезон серіалу, який призваний пояснити глядачам зв’язок між творами Marvel, задачу не те щоб виконав. Так, ми знову маємо усіма улюбленого трикстера за кермом, а разом з ним — й персонажів з першого сезону. Так, знову в серіалі пояснюють, як працює мультивсесвіт, і ми знову бачимо переміщення у часі. Проте сюжет губиться через деякі сценарні помилки й інколи це виглядає так, ніби шоуранери почали самі губитися у своїй глобальній ідеї.

Рятує не найвидатніший сюжет акторська гра — Том Гіддлстон все ще притягує шанувальників до екранів. Загалом, сезон продовжує події першого: Локі разом з членами Управління відхилень у часі направляється на пошуки Сільвії. Що найголовніше — глядачі знову побачили Канґа Завойовника.

Попри все серіал став хітом — а разом з тим подарував шанувальникам ще більше теорій, дискусій та питань.

🙏🏻 «Марвели» / The Marvels, 2023

реж. Ніа Дакоста

Третім фільмом п’ятої фази стала стрічка про пригоди Керол Денверс (Капітан Марвел) — а разом і з нею на екрані знову з’явилися Камала Хан (Міз Марвел) і Моніка Рамбо. У фільмі ми бачимо становлення так званої команди «Марвели», а також знову Ніка Ф’юрі, космос та плутанину сил між головними героїнями.

Попри те, що фільм не став хітом прокату, він подарував шанувальникам найголовніше — нові натяки на мутантів, Людей Ікс (фільм вийшов до трейлеру «Дедпула 3», де ми отримали остаточне підтвердження).

У сцені після титрів глядачі знову побачили одного з головних членів Людей-Ікс — мутанта Звіра. Це, своєю чергою, ще більше натякає на те, що відома команда мутантів у майбутньому буде невіддільною частиною MCU.

👀 «Ехо» / Echo, 2024

шоуранер Сідні Фріленд

Спін-офф серіалу «Сокіл» та черговий експеримент Marvel, що вийшов на Disney+, розповідає про Ехо, Шибайголову та Кінгпіна. Це перший продукт Marvel Studios, який отримав рейтинг TV-MA на американському телебаченні — тобто, серіал спеціально розроблений для перегляду дорослими.

Серіал фокусується на історії супергероїні Ехо та готує глядачів до майбутнього Daredevil: Born Again. Загалом, цього разу сюжет позбавився жартівливості та має більш похмурий тон. Він трішки затягнутий, проте його дійсно можна вважати гарним експериментом — глядачі залишилися задоволені тим фактом, що Кінгпін та Шибайглова нарешті стали частиною канону MCU.

Майбутні проєкти Marvel

🧠 X-Men 97, 2024

Marvel повертає франшизу до життя. Відомо, що шоу стане продовженням мультсеріалу X-Men: The Animated Series, який виходив у 1992-1997 роках, та розпочнеться рівно з того моменту на якому завершився п’ятий сезон оригінального шоу.

Варто зазначити, що мульсеріал не буде каноном та не належить до подій MCU. Прем’єра X-Men ’97 має відбутися на Disney+ 20 березня.

💕 «Дедпул і Росомаха» / Deadpool & Wolverine, 2024

Перший трейлер вийшов під час Super Bowl 2024 й одразу розкрив багато деталей. Зокрема, ми знову бачимо Управління відхилень у часі — скоріше за все, саме Дедпул буде виправляти деякі похибки у таймлайні кіновсесвіту. Разом з тим, Г’ю Джекман повертається у ролі Росомахи.

😧 «Агата: Дім темряви» / Agatha: House of Harkness, 2024

Спіноф серіал «Вандавіжен» про відьму Агату оголосили у далекому 2021, й вже цього року він побачить світ.

Дія нової стрічки, в який зіграють Ентоні Макі та Гаррісон Форд, відбудеться після подій «Месників: Завершення» та серіалу Disney+ «Сокіл та Зимовий солдат». У фільмі також зіграють два персонажі з фільму «Неймовірний Халк»: до своїх ролей повернуться Тім Блейк та Лів Тайлер.

⚡ «Громовержці» / Thunderbolts, 2025

Марвелівський варіант «Загону самогубців» — команда «Громовержці» — вийде у 2025 році. Очолить команду Зимовий солдат, а Таддеуса Росса зіграє Гаррісон Форд.

Нижче фанатський трейлер фільму:

🧱 «Фантастична четвірка» / Fantastic Four, 2025-2026

Перший трейлер стрічки має вийти 25 липня 2025 року. Наразі сюжет тримається в таємниці, проте відомо, що події відбуватимуться у 60-х роках — ймовірно, у всьому винний мультивсесвіт. Також відомий акторський склад:

  • Рід Річардс — Педро Паскаль
  • С’ю Шторм — Ванесса Кірбі
  • Джонні Штор — Джозеф Квінн
  • Бен Грімм — Ебон Мосс-Бакрак

🩸 Блейд / Blade, 2025

Магаршалла Алі грає того самого Блейда, який вписується у всесвіт Marvel. Скоріше за все стрічка не буде позиціонуватися як горор, як це було з фільмами Гільєрмо дель Торо. Також варто очікувати появу Нічного вовкулаки та персонажів зі спешлу.

🌍 Серіал про Ваканду / Untitled Wakanda series, ?

Данай Гуріра, яка виконала одну з головних ролей у «Чорній пантері» відтепер має сольний проєкт. Наразі про серіал нічого невідомо.

color_title title=”🤓 Людина-павук: перший рік / Spider-Man: Freshman Year, ?” color=”#f0131e” color_text=”#ffffff”]

Marvel рухаються вглиб та заявили про приквел до історії Пітера Паркера. Том Голланд до цього проєкту не прив’язаний.

🧟‍♂️ «Зомбі» / Marvel Zombies

І насамкінець, Marvel відкривають для себе жанр зомбі-горору. Серія коміксів виходить з 2005 року і студія вже затизерила проєкт у «А що якщо?..»

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...