Реклама

🤔 «Це вже не Xbox, а Microsoft Gaming», — експрацівники пояснили, що відбувається у компанії

Čytaty latynkoju
🤔 «Це вже не Xbox, а Microsoft Gaming», — експрацівники пояснили, що відбувається у компанії
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🤔 «Це вже не Xbox, а Microsoft Gaming», — експрацівники пояснили, що відбувається у компанії
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Поточний тиждень видався доволі неоднозначним для Microsoft та її ігрового підрозділу Xbox. Спільноту фанатів цієї платформи сколихнула новина про останні закриття кількох студій під крилом компанії. Якщо когось не сильно здивувало рішення скоротити Arkane Austin, яка відповідальна за провальну Redfall, то багатьох здивувало рішення закрити Tango Gameworks. Яка випустила одну з найуспішніших ігор Xbox за останній час — Hi-Fi Rush.

Щодо останніх змін та їх причин вирішили поділитися думками кілька колишніх працівників компанії. У спеціальній статті від IGN Раян Маккаффрі поговорив з двома експрацівниками Xbox, які вирішили залишитися анонімними.

Один із співрозмовників висловив доволі цікаву думку, яка багато чого може пояснювати:

Я мав тривалі розмови з групою засновників Xbox, і ми всі прийшли до одного висновку: «Це вже не Xbox, а Microsoft Gaming».

Інший відзначив, що Xbox стала занадто великою і вся ситуація нагадує змія, який намагається проковтнути слона:

Занадто велика площа поверхні. У вас, по суті, три величезні компанії в грі і Microsoft так і не завершила інтеграцію з Bethesda. Activision втричі більша за Xbox. Запуск (Xbox) 360 відбувся з сотнею людей. Останнє, що я чув, Xbox зараз налічує майже 30,000 осіб.

Щодо тези, що тепер це Microsoft Gaming інший співрозмовник відзначив, що після придбання Activision Blizzard за майже $70 млрд за справу взялися безпосередні керівники компанії, які хочуть, щоб ця інвестиція виправдала себе:

Ці рішення, ймовірно, приймає не Філ. Все це диктують (генеральний директор Microsoft) Сатья (Наделла) та (фінансова директорка Microsoft) Емі Гуд, і все це пов'язано з придбанням Activision.

В доповнення до цього можна навести великий допис у LinkedIn від одного з керівників PR-відділу Microsoft Бреда Гільдебранда, який лише нещодавно звільнився з компанії.

Він відзначив, що є «дві причини, чому закрилися студії Bethesda, і жодна з них не має прямого стосунку до Bethesda».

Гільдербранд пише, що жодна гра, яка виходить у Game Pass «не досягає очікуваних продажів».

В цьому є логіка: навіщо платити повну ціну за гру, якщо можна грати у підписці? Це частково компенсується тим, що щомісяця частина доходу виділяється найуспішнішим іграм Game Pass, але є й інші фактори, які шкодять іграм.

По-перше, більшість ігор не залишаються в топах чартів довше місяця-двох. По-друге, ріст Game Pass сповільнився – тож, наприклад крута умовна Hi-Fi Rush, отримує лише незначне зростання доходу від того, що протягом місяця є «гарячою» грою у Game Pass, а потім різко падає в продажах, коли всі переходять до наступної. З Redfall було ще гірше, адже через невдалий реліз вона не мала шансів.

Він додав, що загалом така система працювала доволі добре у той час, коли Game Pass стрімко зростав, однак наразі «він практично не росте, а дохід, який він приносить іграм, не відповідає бюджетам на їх розробку».

Однак головна проблема полягає знову ж таки у придбанні Activision Blizzard і тій сумі, яку за це Microsoft  довелося заплатити.

Все це не мало б значення ще 3-4 роки тому, тому що тоді Xbox був фактично лише статистичною похибкою в бухгалтерській звітності величезної Microsoft. Підрозділ приносив певний прибуток, але, що важливіше, не витрачав багато коштів, а інші підрозділи компанії легко покривали різницю. Потім Xbox розпочав активні покупки і витратив багато грошей на Bethesda, а ще більше — на Activision. Тепер Око Саурона дивиться на Xbox і очікує, що він почне окупати ті $70 млрд, або, хоча б зменшить витрати.

Таким чином він завершує, що наразі у Microsoft видається не мають чіткого плану дій, адже ставка на  «стимулювання» передплати коштом здавалося б потужних ексклюзивів (Redfall, Starfield) «не дала потрібного ефекту, і на горизонті немає нічого», що могло б це змінити.

Гільдербранд додає, що таким чинником могла б бути Call of Duty, але він не впевнений, що Microsoft готова ризикнути доходами з продажів гри заради можливого зростання Game Pass. На завершення він вирішив відзначити, що великим студіям під крилом Xbox не варто переживати за своє майбутнє:

У CоD все буде добре, як і з іншими мега-студіями та з великими IP, але ви вже бачите вплив: всі ті менші студії, що створюють дійсно цікаві ігри, зникають просто тому, що якими б хорошими ігри не були, вони ніколи не принесуть достатньо грошей, щоб заповнити ту дірку в $70 млрд, з якої Xbox тепер має вибратися.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...