Реклама

Майбутнє роботи в IT в Україні — розповіли у подкасті Career Hub 

“Нині  тренд на більш інженерні підходи у підборі фахівців/-чинь в IT: коли людина не лише розробляє, але й тестує, проектує"
Čytaty latynkoju
Майбутнє роботи в IT в Україні — розповіли у подкасті Career Hub 
  1. Головна
  2. Подкасти
  3. Майбутнє роботи в IT в Україні — розповіли у подкасті Career Hub 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
“Нині  тренд на більш інженерні підходи у підборі фахівців/-чинь в IT: коли людина не лише розробляє, але й тестує, проектує"

Гостем епізоду про майбутнє роботи в ІТ подкасту Сareer Hub “Майбтунє роботи в Україні” ГО Центр “Розвиток КСВ” став Денис Гриньов, керівник освітніх програм EPAM Ukraine та віце-президент з освітніх питань асоціації ІТ в Україні. Команда Сareer Hub запитала його про технології, профільну освіту та ситуацію на сучасному ринку.

— Денисе, спеціалісти у сфері інформаційної безпеки, а також спеціалісти, які працюють з технологіями на базі штучного інтелекту – це професії майбутнього в ІТ, чи це професії вже сьогодення, але вища освіта ще недостатньо готує таких спеціалістів/-ок?

 Це і сьогодення, і майбутнє. У вищій освіті в Україні спостерігаються зміни, орієнтовані на потреби індустрії. Це стосується як змісту навчальних програм, так і активної співпраці з підприємствами. Зростає обсяг даних в Інтернеті, що породжує питання щодо безпеки та аналізу. Це відкриває нові можливості для автоматизації обробки даних і прийняття рішень, але водночас постає потреба в розвитку правової бази для сфери штучного інтелекту та автопілотних систем.

— Чи потрібна взагалі молоді академічна IT-освіта? Чи не простіше закінчити якісь короткочасні курси і одразу спробувати себе в професії? 

— Це дуже актуальне питання, яке ми постійно піднімаємо на наших зустрічах зі студентами/-ками в університеті. Особисто моя думка: щоб отримати свою першу роботу, стати молодшим спеціалістом/-кою джуніором, то достатньо коледжу: коли декілька років ти сам собі знаєш, як виконувати практичні, як практично написати код і як його тестувати, та ще й при цьому можеш заробляти перші гроші. Коли ми кажемо про шляхи кар’єри, про зростання у професії, про майбутнє – то це, як мінімум, – бакалаврат. Так, я знаю, що індустрії потрібні люди, які роками сидять і роблять рутинну роботу, але зараз з’являються інструменти, які дійсно можуть це замінити.

Майбутнє зараз в тому, що людина навчається протягом свого життя, наприклад, та ж магістратура повинна стати таким усвідомленням для людини, що це їй потрібно. Взагалі зараз ми повертаємось до більше такого підходу інженера, коли ти – не просто спеціаліст/-ка, а більше інженер/-ка який/яка розробляє, тестує, проектує і знає, як підтримувати програмне забезпечення. Тобто тренд на більш такі інженерні підходи.

— Скажіть, будь ласка, на вашу думку, яка роль IT-сфери у процесі відбудови України? І на вашу думку, які спеціалісти в IT-сфері можуть зробити найбільший внесок в ході відбудови? 

Світовий економічний форум регулярно досліджує тенденції ринку праці, виявляючи, що найбільший успіх досягають бізнеси з активною діджиталізацією. Зараз важливо розуміти, що ІТ стає не просто окремою галуззю, а складовою всіх бізнес-процесів. Наприклад, універсальність інструментів штучного інтелекту змінює підхід до навчання та розвитку кар’єри. Правильне використання цих інструментів сприятиме більш швидкому навчанню та ефективнішому вирішенню завдань. Я думаю, що майбутнє якраз в правильному використанні сучасних наукових підходів.

— А які професії в сфері IT зникли, а які – з’являються у перспективі 10 років? І що взагалі відбувається з тими професіями, які замінюються певними технологіями? Ми зараз бачимо, як технології заходять в аграрну сферу. І насправді цифрова інфраструктура заміняє тракториста. Вона заміняє певні рішення, які раніше були дуже мануальними. На вашу думку, тут є перспектива? 

Мені подобається, коли ринок сам вирішує, що більш актуальне, що залишається, що не залишається – це напевно і буде моя відповідь. Зараз спостерігається зростання високорівневих спеціалістів. Колись їх називали кодерами, але тепер це програмісти/-ки, які потребують ширших знань. Професії, що стосуються шаблонного контенту, поступово трансформуються на вищий рівень, де використовуються нові технології, щоб підвищити ефективність та корисність для компаній та держави. 

Щодо агро: майбутнє невід’ємно пов’язане з ІТ-галуззю і професіями, які вже не є окремими від інших професій. Навіть випускник/-ця аграрного університету може використовувати ІТ як інструмент. Це означає, що якщо такий фахівець/-чиня прийде як замовник до компанії, він краще зрозуміє, який продукт йому потрібно замовити та яка його якість. Якщо ж самі розробники в компанії також мають освіту в аграрному секторі і працюють над проєктом, це означає менше залучених людей і, відповідно, менші витрати для замовника. Тому майбутнє ІТ включає в себе інші професії, навіть якщо вони не є основними.

З повною версією подкасту можна ознайомитися за посиланням. Подкаст створюється в межах Програми «Мріємо та діємо», що впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Центром “Розвиток корпоративної соціальної відповідальності” (CSR Ukraine)

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...