Reklama

Jak sformuvavsja kibersport v Ukraїni — korotkyj ekskurs

Turniry z kibersportu za masštabnistju ne postupajuťsja Olimpijśkym igram i zbyrajuť stadiony gljadačiv. Zmagannja transljujuťsja v prjamomu efiri profiľnyh kanaliv, vysvitljujuťsja žurnalistamy v drukovanyh ta elektronnyh ZMI. Pryzovyj fond može sjagaty miľjoniv dolariv. Jak sformuvavsja kibersport v Ukraїni ta jaki u ńogo perspektyvy?
Читати кирилицею
Jak sformuvavsja kibersport v Ukraїni — korotkyj ekskurs
  1. Головна
  2. Igry
  3. Jak sformuvavsja kibersport v Ukraїni — korotkyj ekskurs
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Turniry z kibersportu za masštabnistju ne postupajuťsja Olimpijśkym igram i zbyrajuť stadiony gljadačiv. Zmagannja transljujuťsja v prjamomu efiri profiľnyh kanaliv, vysvitljujuťsja žurnalistamy v drukovanyh ta elektronnyh ZMI. Pryzovyj fond može sjagaty miľjoniv dolariv. Jak sformuvavsja kibersport v Ukraїni ta jaki u ńogo perspektyvy?

    Jaki igry nazyvajuť «kibersportyvnymy»?

    U zmagannjah z kibersportu beruť učasť ti komp’juterni igry, jaki je najbiľš vydovyščnymy: šutery, strategiї reaľnogo času, sportyvni symuljatory. Pry ćomu sered nyh nemaje tyh, ščo mistjať v sobi element vypadkovosti. Konkretni igry nazyvajuťsja dyscyplinamy, sered jakyh FIFA, i Counter-Strike, Dot 2, Starcraft,  World of Tanks, League of Legends ta inši.


    Nevže zmagannja z komp’juternyh igor — ce sport?

    Tak. Zmagannja z komp’juternyh igor majuť vsi formaľni oznaky «tradycijnogo» sportu. Tut je komandy, vbolivaľnyky, turniry, jedyni pravyla i transljaciї. V bagaťoh kraїnah kibersport vyznaly oficijnym vydom sportu: SŠA, Koreja, Kytaj, Japonija, Francija, Nimeččyna, Švecija ta inši kraїny. A v Kytaї ta Šveciї uroky kibersportu dodaly do škiľnoї ta universytetśkoї programy. U Pivdennij Koreї kibersport — okrema bagatomiľjonna industrija (hoča tam je naviť reabilitacijni centry dlja tyh, kogo ohopyla igromanija — zaležnisť vid komp’juternyh igor).

    Kibersport v Ukraїni — ce tež oficijnyj vyd sportu?

    Ni. V 2016 roci buly sproby nadaty takyj status kibersportyvnym zmagannjam. Todi gromadśka organizacija «Vseukraїnśka Federacija Komp’juternyh Tehnologij ta Sportu» napravyla petyciju prezydentu pid nazvoju: «Vyznannja «Komp’juternogo Sportu» (kibersportu) neolimpijśkym vydom sportu ta vnesennja jogo do rejestru nacionaľnyh vydiv sportu». Prote z 25 tys neobhidnyh golosiv, vona nabrala lyše 48. Tomu її vidhylyly.

    Koly same v Ukraїni vynyk kibersport?

    V nas mereževi igry ta zmagannja z nyh vynykly šče naprykinci 90-h — na počatku «nuľovyh». Najčastiše po kraїni ce buly nevelyki turniry bez osoblyvyh pryzovyh provodylysja v komp’juternyh klubah, de entuziasty zmagalysja miž soboju. Na mižnarodni turniry naviť najzdibniši komandy čy gravci їzdyly ridko tomu, ščo ne bulo koštiv na formuvannja komandy, pereľoty i postijni trenuvannja. Tak tryvalo do seredyny dvotysjačnyh, poky na areni ne z’javylysja povnocinni komandy — GSC Game World, A-gaming i pro100.

    Jak nadali rozvyvavsja ukraїnśkyj kibersport?

    Možemo sposterigaty taku hronologiju podij. U 2006 roci pid čas zmagannja The International v trijci pryzeriv vyjavyvsja ukraїnśkyj kibersportsmen Sk. Vin zavojuvav tretje misce na World Cyber ​​Games za gru Warcraft III i otrymav $8 tys.

    Po-spravžńomu Ukraїna zasvitylasja na svitovyj kiberareni pislja stvorennja komandy Natus Vincere («Narodženi peremagaty») v 2009 roci. V Na’Vi grajuť profesionaly z nyzky dyscyplin — Counter-Strike, FIFA, World of Tanks i Dota 2. Vona je odnijeju z najpopuljarnišyh kibersportyvnyh komand svitu (hoča u 2018-mu komandu spitkaly pevni problemy, i vona zajavyla, ščo bere pauzu ta onovyť sklad, aby vystupaty krašče).

    V 2011 komanda peremogla v finali čempionatu The international po Dota 2 i vygrala $1 mln. U 2012 i 2013 rokah ukraїnśki ğejmery posily druge misce v tomu ž turniri, a v 2014 roci vsi komandy z Jevropy, v tomu čysli i ukraїnci, prograly kytajcjam.

    U 2016 roci Na’Vi zrobyla šče odnu sprobu i vzjala učasť v zmagannjah The International, de pryzovyj fond sklav $20 mln — prote ne zmogla zdobuty peremogu. Potim gravci Natus Vincere projšly jevropejśku kvalifikaciju do velykogo turniru The Summit 7 (2017 rik) u Los-Andželesi. Na samomu turniri komanda posila 5-6 misce z pryzom u $3,5 tys.

    Jaki kibersportyvni turniry provodjať v Ukraїni?

    U 2017 roci prohodyv vseukraїnśkyj onlajn-turnir CyberStar League po Dota 2, jakyj organizuvala kompanija ESM.one za pidtrymky «Kyїvstar». Dlja učasti v turniri svoї zajavky vidpravylo biľše 2,5 tys pretendentiv. Pryzovyj fond zmagannja sklav 100 tys grn. Do reči, komentuvaly turnir učasnyky CyberStar Academy — bezkoštovnoї programy navčannja profesijnomu komentuvannju kibersportyvnyh podij.

    V 2017 roci v kinci kvitnja v Kyjevi provely mižnarodnyj kibersportyvnyj turnir z Dota 2. Miscem provedennja stav Nacionaľnyj palac mystectv «Ukraїna». Učasnykamy ćogo zmagannja staly 16 komand: 8 zaprošenyh kolektyviv i 8 peremožciv regionaľnyh kvalifikacij. Pryzovyj fond turniru sklav $3 mln, z jakyh $1 mln distavsja peremožcju — jevropejśkomu kolektyvu OG.

    Slid zaznačyty, ščo ce buv turnir z seriї turniriv The Dota Major Championships, jaki provodyť amerykanśka kompanija-rozrobnyk komp’juternyh igor Valve. Vona ž stvoryla i Dota 2. Tak zvani «mejdžory» provodjaťsja ščorično dekiľka raziv u riznyh velykyh mistah po vśomu svitu. Perši prohodyly v Frankfurti, Šanhaї, Manili i Bostoni. Nastupnym mistom ogolosyly Kyїv.

    Krim ćogo, v Ukraїni je vlasna liga z kibersportu Star Ladder (Dota 2, CS:GO).

    De prohodjať turniry kibersportsmeniv?

    Zmagannja provodjať v speciaľnyh miscjah i prymiščennjah, de gljadači na velykyh ekranah možuť sposterigaty za batalijamy sportsmeniv. Buvaje, ščo turniry vidbuvajuťsja na spravžnih stadionah, jak ot v Pivdennij Koreї, de populjarnisť kibersportu duže velyka.

    V Kyjevi roztašovanyj peredovyj komp’juternyj centr v Jevropi — «Kyїv Kibersport Arena». Tut provodjaťsja zmagannja z kibersportu riznoї skladnosti i značuščosti.

    Skiľky zarobljajuť kibersportsmeny?

    Graveć v zaležnosti vid rivnja, može otrymuvaty vid dekiľkoh tysjač do kiľkoh desjatkiv tysjač dolariv. Jak pidtverdyv v interv’ju AIN.UA kerivnyk Na’Vi Jevgen Zolotaŕov, na rynku je gravci, oklad jakyh može perevyščuvaty $20 tys ščomisjacja. Pry ćomu, zavždy je šans, ščo horošogo gravcja možuť peremanyty do inšogo klubu. Zolotaŕov stverdžuje, ščo v CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive) śogodni topovyh gravciv možuť ocinjuvaty do pivmiľjona dolariv.

    Ukraїnśkym komandam, jakščo vony ne pokazaly horošyh rezuľtativ, skladno zalučaty globaľnyh sponsoriv. Ukraїnśki kompaniї, jakym cikavyj vyključno miscevyj rynok, poky v kibersport investujuť nedostatńo.

    Naskiľky ukraїnci aktyvni šanuvaľnyky kibersportu?

    Problem z talantamy v Ukraїni, jak vidznačajuť eksperty, nemaje: molodi gravci stabiľno popovnjujuť rjady miscevyh komand, zalučeni v sumižni naprjamky (napryklad, komentatorstvo). Za slovamy Zolotaŕova, Ukraїna vže istoryčno sklalasja jak kibersportyvnogo deržava, problem z gravcjamy, treneramy, talantamy tut nemaje.

    Share
    Написати коментар
    loading...