Reklama

🤬 Ščo ne tak z Jinjer?

Rozbir materialu i polityčnyh pogljadiv komandy
Читати кирилицею
🤬 Ščo ne tak z Jinjer?
  1. Головна
  2. Muzyka
  3. 🤬 Ščo ne tak z Jinjer?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Rozbir materialu i polityčnyh pogljadiv komandy

Videoversija

Na śogodni nedoliky v muzyci Džyndžer vzagali ne majuť nijakogo značennja i їhnij material vidhodyť daleko na zadnij plan. Ce duže sumno, koly hočeš pogovoryty pro muzyčnyj gurt, ale lovyš sebe na dumci, ščo sami muzykanty i їhni včynky govorjať pro kolektyv nabagato biľše, niž їhnja muzyka. Zvisno, ščo ja maju na uvazi polityčni pogljady komandy ta їhnij koncert v Moskvi na 8-mu roci rosijśko-ukraїnśkoї vijny. Zaraz postarajuś projtyś po vsim jak muzyčnym, tak i polityčni aspektamy poky ščo ukraїnśkoї metal-komandy Jinjer.

Odrazu zakryju temu, jaka hvyljuje mene menše vśogo. Material Jinjer. Tvorčisť komnady ja propuskaju čerez pryzmu svogo spryjnjattja i svoїh muzyčnyh upodobań. Vsi moї zauvažennja i krytyka ščodo gurtu može nijak ne pereklykatysja z vašoju dumkoju. Zavždy znahodjaťsja ljudy, jaki meni kažuť, ščo povnistju zi mnoju zgodni, a takož je ti, jaki majuť protyležnu dumku. I ce čudovo. My prosto dyskutujemo pro muzyku i dilymoś svoїmy vražennjamy.

Afiša koncertiv na rosiї

Afiša koncertiv na rosiї

Sluhajučy kožen nastupnyj reliz gurtu, ja lovyv sebe na dumci, ščo v majbutńomu muzykanty počnuť krašče vidčuvaty svoї syľni storony ta zmožuť navčytyś fokusuvatyś na okremyh sekcijah, vyvodjačy їh na peršyj plan, tym samym biľše zahopljujučy uvagu sluhača. Z togo času baču, ščo Džyndžer pišly po komfortnomu šljahu, pracjujučy po vidpraćovanij i nakatanij formuli, tomu šukaty i probuvaty ščoś nove — ne dlja nyh. Možu zrozumity. Narodu podobajeťsja, krytykujuť bukvaľno odynyci, tomu jakyj sens ščoś zminjuvaty?

Prote muzyku Džyndžer banaľno nudno sluhaty. Oskiľky ja velykyj šanuvaľnyk progresyvnogo stylju, to cej gorlivśkyj kolektyv pidpadaje pid moї muzyčni vpodobannja. Ale oś v čomu njuans. Zaraz metal-scena maje bagato vynahidlyvyh i unikaľnyh gurtiv. Na їhńomu foni Džyndžer ne možuť zaproponuvaty ničogo kardynaľno novogo. Čy je ce problemoju? Zvisno, ščo ni. Ne kožna komanda povynna vstanovljuvaty novi standarty zvučannja. Dostatńo prosto pysaty cikavyj material i robyty zapysy, jaki pryjemno sluhaty. Ale u džyndžer problemy na vsih frontah.

Ne tak davno pljus-minus v odyn i toj samyj čas vypustyly po synglu jak naš ukraїnśkyj gurt, tak i amerykanśka det-metalična komanda Rivers of Nihil. Džyndžer reliznuly trek Mediator, a Riversy pisnju pid nazvoju Clean. V cilomu, ci dva gurty pidpadajuť pid vyznačennja progresyv, tomu ja možu skazaty, ščo vony grajuť pryblyzno na odnomu poli. Tak oś, u Tani z komandoju rokamy vže ničogo ne zminjujeťsja. Vony prosto šynkujuť rizni i malo pov’jazani miž soboju sekciї, namagajučyś v ramkah dosyť korotkogo hronometražu vpyhnuty, take vidčuttja, ščo vsi ideї, jaki tiľky pryhodjať v golovu. Jakraz na foni Džyndžer duže kontrastujuť Riversy. V nyh kardynaľno vidriznjajeťsja pidhid do songrajtyngu. Amerykanci robljať vse za kanonamy švedśkogo standartu. Vony beruť golovnu lid-melodiju i protjagom vsijeї kompozyciї nakydujuť na cej ryf cikavi aranžyrovky, postijno rozvyvajučy centraľnu ideju pisni. Možna skazaty, ščo trek Clean skladajeťsja z odnogo patternu. Pry ćomu kompozycija postijno progresuje, ale pry ćomu gurt ne zabuvaje povertatysja do centraľnogo patternu. Zvučyť nadprofesijno i gramotno.

Rivers of Nihil

Rivers of Nihil

Možna skazaty, ščo ja porivnjuju zovsim riznyj pidhid dvoh riznyh komand. V cilomu ce tak. Ale v mene je šče odyn pryklad cikavogo progresyvnogo kolektyvu, jakyj možna porivnjaty z Džyndžer. Ja govorju pro Between the Buried and Me. Suť Bitviniv poljagaje v tomu, ščo vony postijno v ramkah odnogo treku duže vydozminjujuťsja i možuť povnistju zminjuvaty strukturu kompozyciї. V nyh kožna nastupna sekcija može kardynaľno vidriznjatysja vid poperedńoї. V cilomu, te same robljať i Džyndžer, ale znajete v čomu njuans? Ščob rozkryty veś muzyčnyj potencial ta daty možlyvisť kožnu ideju donesty do sluhača, Bitvinam treba pryblyzno 10 hvylyn. Ce їhnja serednja tryvalisť kompozyciї. Jak vy dumajete, z takym samym pidhodom skiľky potribno dlja rozkryttja vsih svoїh idej Džyndžeram? Pryblyzno 5 hvylyn. Tobto, vže možna zrozumity problemu. Ukraїnci šynkujuť ideї v ramkah takogo korotkogo času i tym samym ne dajuť sfokusuvatysja ni na čomu. Jakščo ty prosto graješ skladno — ce ne robyť tvoju muzyku cikavoju. Muzyka povynna zalyšatysja muzykoju nezaležno vid žanru. I kontrargument: ce prosto progresyvnyj metal, ty ne rozumiješ — tut ne kanaje. V prostomu porivnjanni z inšymy cikavymy prog-komandamy Džyndžer ne vytrymujuť nijakoї krytyky.

I na ćomu problemy ne zakinčujuťsja. Možna robyty takyj pidhid, jaku Džyndžer, ale pry ćomu pravyľno podavaty material. Ja maju na uvazi gramotno zvesty i jak slid popracjuvaty nad masteryngom. Koly ty čuješ kožen instrument v potužnij pačci, zvuk davyť ob’jemom, a pravyľno rozstavleni akcenty pidkazujuť, de same bude vryvon, dajučy vidčuty vsju potužnisť muzyky. Jak možna zrozumity, u Džyndžer nemaje i ćogo. Ne možu zrozumity, čomu gurt pryncypovo ne hoče ničogo zminjuvaty i probuvaty ščoś nove. Z aľbomu v aľbom v nyh odni j ti sami problemy. Vsi syľni storony kompozyciї prosto tonuť v zagaľnomu zvučanni instrumentiv. Muzyka zvučyť absoljutno potokovo. Veś čas dumaješ, čomu muzyka tak bezzubo zvučyť? Bo tak zvely pisnju. Nasolodžujsja. I raz nihto vzagali ničogo ne minjaje, mabuť, ce dijsno tiľky moї problemy. Abo ja prosto zazdrju. Bagato hto ljubyť cej argument, pravda ž?

I tut my pidhodymo do biľš važlyvogo. Vse ščo ja skazav pro muzyku – rič sub’jektyvna. Ce moja točka zoru, z jakoju možna pogodžuvatyś abo ni — dilo kožnogo. Ale ščo nemožlyvo ignoruvaty — vatu v golovi muzykantiv. Oś tut vže nastupaje povnyj krinžer. Koly ja sluhav їhnje interv’ju na kanali Islandija v ramkah rubryky Antypody, ja pid kineć video sydiv blidyj. Ce za mežamy mogo rozumu. Jedynyj vysnovok: muzykanty Džyndžer — ce infantyľni dity, jaki znahodjaťsja v tilah doroslyh ljudej.

Po-perše, počnemo z togo, ščo dlja muzykantiv nostaľgija za dytynstvom — ce rivnocinno nostaľniї za sovkom. Tobto, raniše, za časiv sovka, igrašky buly krašče, a muľtky — cikaviše, tomu radjanśkyj sojuz — ce klasno i oś buv že krutyj čas. Oto ljudy žyly! Ne te ščo zaraz. Nu ščo ž, raz moroženko bulo smačne, to možna vidminyty vsi žahy sovka. Pryjmajeťsja. Mene kudy biľše cikavyť inša fraza muzykantiv:

Ja bы mog bыť sportsmenom, mog bы bыť ynženerom. Kem ugodno mog bы bыť v toj systeme

Zvučyť tak, nače vony staly vymušenymy metalistamy. Ne hotily, ale, zaraza, staly. I teper їm, bidolagam, prohodyťsja graty cej necikavyj metal, jakyj nikomu ne potriben. Hotily staty vykladačamy čy kosmonavtamy, a staly metalistamy. Spivčuvaju, bratany. Ale jakščo dyvyťsja z cijeї pozyciї, to naviť vse staje na svoї miscja, čomu їhnja muzyka nastiľky zanudna: bo Džyndžer robljať її vymušeno. Tak ščo ne krytykujte їh. Vony ž ne vynni, ščo їm pryhodyťsja zajmatyś takoju nudnoju robotoju, jak graty metal. Treba vidnestyś z rozuminnjam. Pryjmajeťsja. My vsi vam ščyro spivčuvajemo.

Takož cikavyj tejk ščodo “a vot pasmatritje na astaľnyh. Počemu vy nas kritikujetje, a drugyh — njet“. Do Tani vzagali ne dohodyť, ščo same tomu, ščo Džyndžer duže ljubljať i považajuť, komandi duže bagato čogo probačajuť i zakryvajuť oči na katastrofični fakapy. Buď-jakogo inšogo artysta davno vže znyščyly i za kudy menši projoby. Divčyna prosto ne rozumije, jaku skydku robljať šanuvaľnyky tiľky čerez te, ščo duže їhnja muzyka vidgukujeťsja v sercjah bagaťoh sluhačiv.

A teper moje uljublene: koncerty na rosiї. Ženja skazav, ščo ce ne pytannja grošej ni v jakomu razi. Ce svidomyj vybir. Argument: my ne hočemo obražaty našyh rosijśkyh faniv. Vdumajemoś: my ne hočemo obražaty rosijśkyh šanuvaľnykiv, ale my ničogo ne bačymo v tomu, ščob obražaty, svoїh že, ukraїnciv. Dobre, spravedlyvo. Oś vam i rozstavleni priorytety. Tym pače pro ščo my govorymo, koly tanja prjamym tekstom skazala, ščo vona dumaje pro oburennja ukraїnciv: “nasrať“. Važlyvo te, ščo svoju gidnisť i povagu do svojeї kraїny Džyndžer gotovi prominjaty na dva koncerty na rosiї. Oś nastiľky vony važlyviši niž dumka spivvitčyznykiv, osoblyvo v period vijny. A ja nagaduju, ščo rosija vystupaje kraїnoju agresorom i rozpočala povnomasštabnu vijnu proty Ukraїny. Jakščo ne pomyljajuś, takyh ljudej, jak Džyndžer, nazyvajuť zradnykamy svojeї deržavy.

Možna skazaty, ščo gurt prosto vnje palitiki i vony vystupajuť za mir va vśom mirje. Ale ce lycemirna srań z їhńoju storony. Je bagato riznyh prufiv, jaki dovodjať, ščo naši śogodnišni geroї topljať za dnr, tolerujuť agresiju rosiї proty Ukraїny i t.p. Na forumah i na fejsbuci možna znajty predmet dyskusiї. Ljudy obgovorjujuť їhnje tolerantne stavlennja do kraїny-okupanta. Koly zapahlo dilo kontraktom z Napalm Rekords, to, zvisno, krinžery namagalyś tyheńko za soboju pidčystyty, ščob ne bulo zajvyh pytań. A jak že stojaty na svojemu i buty do kincja virnymy svoїm idealam? Zradnyky je zradnyky. Vony nikoly ne zminjujuťsja. Oś vse ščo potribno znaty pro džyndžer na śogodni.

 

Vzagali ne zdyvujusja, jakščo čerez dejakyj čas vony piduť šljahom Maruv, Lobody ta їm podibnym, povnistju perebravšyś na uljublenu rosiju. Tym pače, ščo gurt vže kryčyť, ščo їh prytisnjajuť ukraїnśki nacionalisty, ne rozumijučy togo, ščo ci ukraїnśki nacionalisty — ce vsi ukraїnci. A ti hto tolerujuť agresiju rosiї proty Ukraїny — zvyčajni malorosy, jaki nenavydjať kraїnu, v jakij žyvuť. V cilomu, ja baču, ščo džyndžer vyletily z povistky sučasnoї Ukraїny i govorjať tejkamy vže davno mynulyh rokiv, koly vvažalosja normaľnym hujesosyty ridnu deržavu, ne rozumijučy odnijeї prostoї reči: vse počynajeťsja z sebe samogo. I pislja revoljuciї gidnosti ja baču, jak perevernulaś svidomisť ukraїnciv i jak ljudy počaly vidstojuvaty svoї prava, stavyty gidnisť vyšče vśogo i, golovne, jty veś čas vpered, namagajučyś vnesty častynku sebe v majbutnje Ukraїny. I jak možna bačyty, Džyndžer z namy ne po dorozi. Tomu ščo možna pobažaty? Čjemodan — vokzal.

Oś takym vyjšov mij spič pro poky ščo ukraїnśkyj gurt džyndžer. Nihto ne zaboronjaje sluhaty їhnju muzyku – ce vybir kožnoї ljudyny. Htoś vmije vidokremljuvaty tvorčysť vid osobystosti, a htoś — ni. Vid sebe skažu, ščo dlja mene je reči, na jaki ja ne možu zakryvaty oči. Napryklad, toleruvaty vbyvstvo svoїh spivvitčyznykiv — vybačte, perebor. Vy robiť tak, jak vvažajete za potribne, ja ž viźmu na sebe smilyvisť zaklykaty ignoruvaty cej donećkyj gurt, jakščo vy je šanuvaľnykom komandy i ne znaly, ščo v nyh žyve duša malorosiv, jaki namagajuťsja pryhovaty svoju nenavysť do Ukraїny. Ščo ž, vsim djakuju za uvagu ta pošyrennja. Sluhajte tiľky horošu muzyku.

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...