Reklama

✍🏻 Proba pera: 7 kreatyvnyh profesij dlja peršogo pidrobitku abo internatury   

Rozbyrajemoś, čy korysnoju je robota dlja pidlitka, jaki її perevagy ta ryzyky, i de staršoklasnyk može zarobyty perši groši onlajn.
Читати кирилицею
✍🏻 Proba pera: 7 kreatyvnyh profesij dlja peršogo pidrobitku abo internatury   
  1. Головна
  2. Kreatyv
  3. ✍🏻 Proba pera: 7 kreatyvnyh profesij dlja peršogo pidrobitku abo internatury   
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Rozbyrajemoś, čy korysnoju je robota dlja pidlitka, jaki її perevagy ta ryzyky, i de staršoklasnyk može zarobyty perši groši onlajn.

Majže vsi pidlitky hočuť buty doroslymy, biľš samostijnymy j nezaležnymy — i maty vlasni groši. Baťky po-riznomu stavljaťsja do cijeї ideї: vse ž, ne duže očevydno, jak vyguljuvannja sobak čy rozdavannja lystivok može nablyzyty dytynu do uspihu v žytti.

Ta, po-perše, doslidžennja demonstrujuť, ščo pomirna robota u pidlitkovomu vici dijsno spryjaje kraščomu navčannju v universyteti ta kar’jernomu zrostannju na roboti. A po-druge, sučasni staršoklasnyky možuť maty pidrobitok, pov’jazanyj z majbutńoju profesijeju. A ce najkrašče proforijentuvannja, adže moloda ljudyna na praktyci probuje vykonuvaty perši profesijni zadači j rozumije, čy dijsno їj komfortno u cij roboti, čy varto rozgljanuty inši kar’jerni šljahy.

Čomu pidlitku važlyvo popracjuvaty

Doslidžennja «Perevagy i ryzyky pracevlaštuvannja pidlitkiv» dovelo, ščo robota v pidlitkovomu vici dopomagaje buduvaty majbutnij sociaľnyj kapital. Pidlitky včaťsja ne lyše rozporjadžatyś grošyma, ale j vybudovuvaty dilovi stosunky z inšymy, provodyty peregovory, cinuvaty sebe. V pidlitkiv takym čynom pidvyščujeťsja samoocinka. Ce pozytyvno vplyvaje na podaľšyj vstup u vyšči navčaľni zaklady ta na buduvannja kar’jery.

Odnak baťky majuť progovoryty, skiľky času ta na jakij same roboti dytyna može pracjuvaty. Comu prysvjačeno okremyj rozdil knygy «Zahyst molodi na roboti: zdorov’ja, bezpeka ta rozvytok pracjujučyh ditej ta pidlitkiv u Spolučenyh Štatah».

Avtory roboty zaznačajuť, ščo baťkam važlyvo slidkuvaty, ščob dytyna ne vysnažuvalaś nadmiru. Jakščo govoryty pro robotu pislja urokiv, to ce može buty godyna-dvi, zaležno vid potočnogo navantažennja u školi. Na kanikulah, zvisno, možna vydilyty na robotu trohy biľše času.

Takož potribno akcentuvaty uvagu pidlitka na tomu, ščo osnovnym priorytetom je fizyčne zdorov’ja ta navčannja u školi, same vony majuť zajmaty osnovnyj čas. Robota, jakoju b cikavoju vona ne bula, u ćomu vici ne može stojaty na peršomu misci.

Pracevlaštuvannja pidlitka: porady jurysta

Jak zaznačajuť jurysty, v zaležnosti vid viku pidlitky majuť riznyj obsjag gromadjanśkoї dijezdatnosti. Napryklad, do 14 rokiv pidlitok maje častkovu dijezdatnisť. Vin čy vona može samostijno ukladaty dribni pobutovi ugody, zdijsnjuvaty osobysti nemajnovi prava  na rezuľtaty intelektuaľnoї, tvorčoї dijaľnosti, jaki ohoronjajuťsja zakonom. V danomu vici pidlitok osobysto ne nese vidpovidaľnisť za včynenu škodu.

Pidlitky z 14 do 18 rokiv majuť nepovnu dijezdatnisť. Vony možuť rozporjadžatyś svoїm zarobitkom, ukladaty bankivśki dogovory, buty učasnykom jurydyčnyh osib, ukladaty inši ugody, ale lyše z dozvolu baťkiv čy opikuniv. Vodnočas i vidpovidaľnosti v takyh vypadkah biľše same na pidlitkah. Vony osobysto je vidpovidaľnymy za ukladannja dogovoriv čy їhni porušennja. Odnak, jakščo pidlitok ne v zmozi vidškoduvaty zbytky, v takomu vypadku ce majuť zrobyty baťky čy opikuny.

Kym pracjuvaty tvorčomu pidlitku 

Čymalo profesij potrebujuť, — okrim, vlasne, navyčok, — lyše komp’jutera čy telefona z dostupom v internet. Ta i navčytyś їh možna navčytyś onlajn: spočatku vyvčajučy teoriju, a potim — prohodjačy internaturu abo stavšy pomičnykom specialista.

Do reči, koly obyrajete kurs čy trening, utočnjujte u organizatoriv, ščo pidlitok otrymaje pislja zakinčennja navčannja. Znannja — ce golovne, ale jakščo na dodaču bude šče dyplom i portfolio vlasnyh robit, šukaty robotu bude prostiše.

Najkraščyj variant — ti kursy, školy, treningy, jaki majuť merežu partneriv ta dopomagajuť vlaštuvatyś na stažuvannja, pislja jakogo bude zmoga otrymaty robotu.

#1. Iljustrator 

Jakščo pidlitok maje hyst do maljuvannja, možna znajty pidrobitok iljustratorom. Možna spivpracjuvaty zi ZMI, vydavnyctvamy, artystamy, blogeramy. Tož robotu varto šukaty ne lyše na sajtah z vakansijamy, a i pyšučy naprjamu u redakciї, kompaniї, organizaciї. Takož bude korysno stvoryty profiľ z robotamy na behance ta v Instagram.

#2. Fotograf 

Dlja roboty fotografom v ideali potribno maty svij fotoaparat. Jak variant, jogo možna vzjaty v orendu na deń zjomky — razom z ob’jektyvamy ta inšym obladnannjam. Takož možna pobuty asystentom fotografa, otrymujučy i groši, i možlyvisť navčatyś u profesionala. Krim togo, možna buty asystentom dystancijno: dopomagaty vidbyraty kadry zi zjomky, robyty korekciju koľoru i retuš.

Šče odyn variant — obijtyś mobiľnym telefonom. Biľšisť smartfoniv zaraz dozvoljajuť robyty cikavi portrety i predmetnu zjomku, golovna umova — horoše svitlo. Tož korystujteś dnjamy z garnoju pogodoju — i napraćovujte portfolio. Dlja pošuku peršyh klijentiv možna vykorystovuvaty te, ščo zavždy pid rukoju — socmereži.

#3. Grafičnyj dyzajner 

Dlja peršyh krokiv potribno napracjuvaty vminnja korystuvatyś redaktoramy na kštalt Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Figma. I varto zrobyty portfolio: kiľka vizytivok, lystivok, afiš — možna naviť dlja vygadanyh kompanij i podij (tiľky potribno vkazaty, ščo ce koncept, a ne reaľne zamovlennja). Rozmistyty jogo možna vse na tomu ž behance, a takož publikuvaty roboty v Instagram.

Aby znajty robotu, potribno korystuvatysja metodom «stukajte i vam vidkryjuť» — pysaty v media, kompaniї, konkretnym dyzajneram, z jakymy hočeťsja popracjuvaty i povčytyś, dyvytyś propozyciї na sajtah z vakansijamy ta frilans-biržah.

#4. Vebdyzajner/dyzajner sajtiv 

Bagato molodyh kompanij ta viľnyh specialistiv hočuť maty vlasnyj sajt, ale ne majuť resursiv, ščob viddaty cju zadaču velykij profesijnij agenciї. Za pomirnu platu vony zaljubky popracjujuť z molodym frilanserom, jakyj hoče «nabyty ruku».

Jakščo pidlitok vmije pysaty kod ta može sam zverstaty sajt — ce ideaľnyj variant. Ta možna robyty sajty i u konstruktorah: Wix, Webflow ta inšyh. Ce tež okrema profesija i nabir kompetencij. V ideali perši kroky u nij varto robyty, pracjujučy v komandi z dosvidčenym dyzajnerom i marketologom. A dali — možna stvorjuvaty vlasne portfolio (znovu ž taky, možna i z konceptiv) i šukaty projekty na frilans-biržah i v socmerežah.

#5. Žurnalist 

Jakščo pidlitok cikavyťsja pevnoju tematykoju, može glyboko zanurytyś ta cikavo rozpovisty pro konkretnu temu — varto obraty media, jaki pro ce pyšuť, i nadislaty imejly u redakciї z propozycijeju ščodo statti.

V takomu vypadku tež korysno maty dekiľka prykladiv. Ta najvažlyviše — gramotno opysaty, pro ščo bude material. Varto takož odrazu stvoryty rozgornutyj plan statti ta buty gotovym do zvorotnogo zv’jazku — na etapi koncepciї i dali, v procesi roboty nad tekstom. Važlyvo vid samogo počatku rozumity, ščo redaktor davatyme svoї pravky i zauvažennja, ščob ne spryjmaty profesijnu krytyku jak ščoś osobyste.

#6. Kopirajter 

Kopirajtyng — robota, shoža na žurnalistyku, ale vidnosyťsja vona do sfery marketyngu. Kopirajter povynen vyvčyty pevnu temu čy produkt i rozpovisty pro ńogo audytoriї tak, ščob tekst bulo cikavo čytaty, a produkt hotiloś kupyty.

Robotu možna šukaty na sajtah z vakansijamy. Perš pysaty ščodo roboty, varto proanalizuvaty storinky kompaniї ta nakydaty svoї propozyciї, v ideali — i pryklady tekstiv. Tut takož krašče za vse vlaštovuvatyś v komandu, de bude staršyj fahiveć, gotovyj pereviryty robotu, daty fidbek i podilytyś dosvidom.

#7. SMM-specialist 

Ce toj vypadok, koly na «zalypanni» v socmerežah možna zarobyty. Profesija SMM-nyka (tobto specialista z prosuvannja v sociaľnyh merežah) ob’jednuje v sobi zadači fotografa, dyzajnera, kopirajtera, a šče potrebuje rozuminnja pryncypiv marketyngu, algorytmiv roboty socmerež, reklamnyh instrumentiv.

Počynaty varto jak junior-specialist u komandi zi staršymy kolegamy, jaki rozumijuť strategiju ta možuť davaty konkretni zadači: znajty referensy na pevnu temu, sfotografuvaty tovar, napysaty tekst posta toščo.

Isnuje čymalo variantiv korysnogo pidrobitku dlja pidlitkiv, zavdjaky jakomu vony ne lyše zmožuť otrymaty perši groši, ale j vyznačytyś, čym hočuť zajmatyś v majbutńomu. Dlja baťkiv golovne — hvalyty dytynu za smilyvisť ta iniciatyvnisť. A šče — pidtrymuvaty u skladnyh momentah, jaki je v kožnij roboti, naviť jakščo ce perša robota pidlitka, osoblyvo — jakščo ce perša robota pidlitka.

Buď laska, viźmiť učasť u opytuvanni. Ce dopomože rozvytku našogo projektu:

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...