Реклама

💊 Ліки від COVID-19: Молнупіравір — що це таке та коли буде в Україні 

Čytaty latynkoju
💊 Ліки від COVID-19: Молнупіравір — що це таке та коли буде в Україні 
  1. Головна
  2. Техно
  3. 💊 Ліки від COVID-19: Молнупіравір — що це таке та коли буде в Україні 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

    Все більше у західних та українських медіа пишуть про молнупіравір — препарат, розроблений Merck Sharp & Dohme у співпраці з Ridgeback Biotherapeutics для лікування COVID-19 у дорослих. За заявою виробника, ліки успішно пройшли лабораторні та клінічні дослідження та показують значне зменшення випадків госпіталізації чи смерті пацієнтів з COVID-19.

    Розповідаємо, що таке молнупіравір, як він працює та чи з’явиться він в Україні.

    Оновлено 24.11: Кабмін додав Молнупіравір та Ритонавір до переліку засобів, які використовують для лікування COVID-19:

    Оновлено 26.01.2022

    МОЗ зареєструвало Молнупіравір — його планують використовувати для лікування COVID-19 людей, які знаходяться у групах ризику. Препарат дозволить зменшити перебіг хвороби з легкого ступеня тяжкості до середнього та тяжкого.

    Ми почали готуватися до чергової хвилі COVID-19 заздалегідь. Тому ще минулого року розпочали переговори щодо закупівлі 300 тис. курсів препарату Молнупіравір. Зараз МОЗ завершило реєстрацію препарату, тому очікуємо на його поставки найближчим часом

    Олександр Комаріда, перший заступник міністра охорони здоров’я

    Що таке молнупіравір?

    Молнупіравір — це противірусний препарат, що запобігає середнім, тяжким та летальним захворюванням на COVID-19. За інструкцією ліки треба приймати двічі на день протягом п’яти днів, починаючи з п’ятого дня після появи симптомів.

    У третій стадії клінічних випробувань взяли участь 775 пацієнтів. За умовами пацієнти повинні мати діагноз COVID-19 від легкого до помірного ступеня тяжкості з проявом симптомів протягом п’яти днів. Також учасники експерименту мали бути невакциновані та належати до груп високого ризику — літні люди, з діабетом, ожирінням чи серцево-судинними захворюваннями.

    Дослідження показали, що ліки вдвічі зменшують шанс госпіталізації або смерті при захворюванні COVID-19. З 775 пацієнтів були такі результати:

    • госпіталізували 7,3% пацієнтів (натомість серед тих, хто приймав плацебо, таких виявилося 14,1%)
    • серед людей, що приймали молнупіравір, не було летальних випадків
    • двоє пацієнтів, які приймали плацебо, померли

    Попри такі гарні результати, науковці все одно закликають вакцинуватись, оскільки ліки діють лише після зараження, тоді як вакцина взагалі упереджує хворобу.

    Коли молнупіравір стане доступним у світі?

    Merck вже подала дані до Управління з продовольства і медикаментів США (УПМ), де вже 30 листопада обговорять запит на екстрене використання ліків. Крім того, компанія планує подати заявку на використання препарату або його дистрибуцію в інших країнах «вже найближчим часом».

    Компанія вже виробляє ліки й погодилась продавати препарат в США та інші країни, якщо отримає дозвіл. У Merck очікують отримати схвалення регулятора вже до кінця року.

    Європейське агентство з лікарських засобів (ЄАЛЗ) почало розглядати молнупіравір. ЄАЛЗ оцінить якість, безпеку та ефективність препарату. Якщо він отримає схвалення від регулятора, то вже скоро ліки від COVID-19 стануть доступними у країнах ЄС.

    Чим молнупіравір відрізняється від інших ліків проти COVID-19?

    Компанія Drug Innovation Ventures (DRIVE) почала першою виробляти молнупіравір, однак головним призначенням препарату планували зробити лікування грипу. З початком пандемії розробники перенаправили свої потужності на боротьбу із COVID-19 й виявилось, що ліки цілком можуть впоратись із коронавірусом, грипом та навіть лихорадкою Ебола.

    Ми змогли швидко перенаправити наші дослідження на COVID-19, тому що уже працювали над високопатогенними коронавірусами

    Джордж Пейнтер, доктор, генеральний директор DRIVE

    Головною перевагою молнупіравіру є його «зручність» — його не треба вводити як ін’єкцію, яка потребує спеціальних навичок та навіть доступу до медичної установи. За словами головної виконавчої директорки Ridgeback Biotherapeutics Венді Холман цей препарат можна буде приймати вдома і хворим людям не доведеться йти до лікарень за лікуванням.

    Де буде використовувати молнупіравір та чи буде він в Україні?

    США вже завчасно закупили приблизно 1,7 мільйона упаковок на $1,2 мільярда. Австралія, Сінгапур та Південна Корея також уклали угоди про купівлю.

    Merck вже ліцензувала цей препарат п’яти виробникам генериків в Індії, щоб прискорити його доступність у країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Компанія планує масове виробництво ліків, однак деякі представники охорони здоров’я все ж занепокоєні у постачанні.

    Проблемою може стати те, що не буде рівномірного розповсюдження препарату у світі — багаті країни отримуватимуть ліки першими, а бідніші останніми. Саме така ж проблема була з ініціативою ВООЗ CoVax, коли постачання вакцин відбувалось нерівномірно. Наразі у ВООЗ планують завчасно приготувати програму забезпечення ліками, аби не було схожого ексцесу.

    Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

    Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

    Share
    Написати коментар
    loading...