Реклама

15+ можливостей пошуку Google, про які ви не знали

Пошук відповідей на усі запитання світу за допомогою Google став для усіх нас найбільш звичним способом використання найвідомішого пошуковика планети. Проте цей сайт може допомогти вам не лише простим переліком посилань у відповідь на будь-який запит. На часі дізнатися більше про можливості щоденного «ґуґлення»
Čytaty latynkoju
15+ можливостей пошуку Google, про які ви не знали
  1. Головна
  2. Історії
  3. 15+ можливостей пошуку Google, про які ви не знали
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Пошук відповідей на усі запитання світу за допомогою Google став для усіх нас найбільш звичним способом використання найвідомішого пошуковика планети. Проте цей сайт може допомогти вам не лише простим переліком посилань у відповідь на будь-який запит. На часі дізнатися більше про можливості щоденного «ґуґлення»

Флагманський продукт компанії Google оснащений безліччю алгоритмів, розроблених для розкриття найрелевантніших результатів для всього, що ми вводимо в полі пошуку. Але іноді це вимагає спеціального синтаксису і трохи додаткових зусиль. Щоби тягатися з пошуком Google, спочатку потрібно зрозуміти, які додаткові параметри пошуку та як можна використати. Спробуємо навчитися цьому разом.

Виділяємо одні слова та блокуємо інші під час пошуку

Більшість людей розуміють, що слова, які вони вводять у пошуковий запит Google, будуть відповідати результатам на екрані. Але чи знаєте ви, що ви можете шукати по декільком словам у поєднанні, поставивши плюс (+) перед ними, а також виключити певні слова з пошукової видачі, поставивши перед ним (-).

Додаємо лапки до слів, фраз чи цілих рядків тексту

Якщо ви шукаєте щось конкретне, наприклад книгу, може допомогти ввести повну назву у лапках. Ви також можете використовувати цей прийом для пошуку певних категорій інформації (наприклад, телевізійних шоу, які «вийдуть у лютому»).

Шукаємо цілу фразу, навіть якщо знаємо не всі слова в ній

Ви почули незнайому пісню, але на телефоні не встановлений Shazam? Google поспішає на допомогу. Для запиту достатньо поставити «зірочку» на місці тих слів, які ви не можете пригадати — наприклад, «All I want for * is you» видасть вам пісню Мерайї Кері про Різдво. Такий прийом може також спрацювати для будь-яких інших цитат, де ви не можете пригадати усі слова.

Одночасно виконуємо 2 пошуки

Для цього треба використати «or» або «and» між словами чи словосполученнями, а самі слова (або словосполучення) взяти в лапки. Так ви отримаєте пошукову видачу за 2 різними запитами одночасно.

Зазначаємо сайт, з якого нам потрібна пошукова видача

Читайте також: 5 онлайн-сервісів, які допоможуть вам створити успішний блоґ

Шукаєте конкретні поради чи дані на сайті — скажімо — Entrepreneur.com щодо краудфандингу? Скористайтеся запитом вигляду «site:entrepreneur.com crowdfunding» — і отримайте видачу усіх матеріалів з цим ключовим словом. Але не забувайте: ваш запит не може мати пробіл між двокрапкою та початком назви сайту, бо інакше такий запит не працюватиме належним чином.

Визначаємо новий сайт для пошуку результатів за своїм запитом

Набридло отримувати результати пошуку з одного і того ж сайту? Спробуйте ресурси, що схожі на поточний із видачі. Для цього скористайтеся запитом вигляду «related:URL» із додатковими ключовими словами або без них.

Шукаємо персоналізовані результати

Авторизувавшись у своєму обліковому записі Google, ви можете знайти свої поїздки, авіарейси чи заброньовані квитки та готельні номери за параметрами «my trips», «my flights» або «my reservations» — і отримати усю потрібну інформацію вгорі вашої видачі. Проте пам’ятайте, що в деяких країнах ця функція пошуковика може працювати із обмеженнями.

Відстежуємо вантажі

Пошуковик також вміє відстежувати на території США ваші доставлення за номером пакунку. Або скористайтеся командою «track package» та зазначте трекінговий номер служби доставлення для відстеження закордонних відправлень, що прямують до вас.

Знаходимо сторінку, котра посилається на ваш сайт

Хочете дізнатися, звідки на ваш сайт вже є посилання? Скористайтеся запитом вигляду «link:example.com» — і отримайте відповідь.

Шукаємо конкретний тип файлів

Читайте також: Google створила добірку сервісів для стартапів на єдиному сайті

Якщо вам потрібна таблиця, документ чи файл конкретного типу — просто введить у пошуковому рядку команди вигляду «filetype:PDF», «filetype:xlsx», «filetype:ppt» тощо. Дуже зручно для пошуку аналітичних звітів, презентацій чи досліджень.

Встановлюємо таймер

Постійно відволікаєтеся і хочете бодай якийсь час попрацювати? Саме час встановити таймер і проконтролювати, скільки часу у вас йде на роботу. У пошуковому рядку вводите «set timer for» і зазначаєте потрібний обсяг часу, а потім натискаєте на «start». Вкладка браузера сповістить вас звуковим сигналом, коли таймер спрацює.

Шукаємо в межах певного часового проміжку

Для цього є 2 способи. Знайти щось потрібне і потім натиснути на «Інструменти» (Tools) під пошуковим рядком. Можна зазначити потрібний проміжок часу.

Інший спосіб — формуємо запит вигляду: «2014..2016» і отримуємо усі результати за проміжок між потрібними вам роками (2014 та 2016 чи будь-якими іншими). Аналогічно можна шукати і в діапазоні цін, не лише дат.

Знаходимо лише GIF-ки чи шукаємо конкретний тип графічних файлів

Фільтри пошуку за зображеннями можуть дати вам змогу знайти в Google фото за різними параметрами —face, photo, clip art, line drawing або ж animated. Також можна обрати розмір, кольорову гамму, користувацькі права тощо.

Обчислюємо курс валюти

Хочете швидко дізнатися, скільки доларів США у 100 рендах чи гривень у 100 злотих? Набираєте суму однієї валюти та іншу потрібну валюту — наприклад, «$45 in euros» — і отримуєте результат. Також можна скористатися конвертором мір та ваги у пошуковому рядку Google.

Перевіряємо курс акцій у режимі реального часу

Читайте також: 6 легальних онлайн-сервісів для українських студентів

Якщо вам потрібно оперативно дізнатися про стан справ за конкретним індексом компанії на біржі, просто зазначте його у пошуковому рядку (наприклад, AAPL для компанії Apple) — і побачите курс цінних паперів, динаміку ціни акцій, рівень ринкової капіталізації. Можна також визначити різні проміжки — від 1 доби до 5 років чи й взагалі усього часу існування біржі та компанії на ній. Більшість показників при цьому оновлюються в режимі реального часу.

Перевіряємо статус авіарейсу

Корисна «фішка» для мандрівників за кордоном чи для тих, хто домовляється про зустріч в аеропорту. Введіть номер рейса та назву авіакомпанії — і отримайте дані про його прибуття просто у пошуковій видачі, включно з номером гейту та терміналу, а також орієнтовний час перебування в повітрі між двома точками.

Вивчаємо, що шукають інші

За допомогою Google Trends можна дізнатися, які теми та запити є найбільш популярними у вашому регіоні чи країні в конкретний момент часу: а також простежити за динамікою популярних запитів. Видачу тут також можна відокремити за категоріями, країнами, тематиками.

Шукаємо відповідь у кеші сайту

Може статися так, що файл чи текст, який ви шукаєте, знаходиться у застарілій версії сайту, яка десь була свого часу проіндексована. Тоді є сенс пошукати відповідь у кеші сайту. Для цього скористайтеся у пошуковому рядку параметром «cache:example.com» (підставивши назву потрібного сайту замість example.com).

Налаштовуємо одночасно низку параметрів для пошуку

Якщо вас не задовольнили жодні зі спроб пошуку способами, що описані вище, скористайтеся розширеним пошуком (Google Advanced Search). Тут можна фільтрувати пошукову видачу за цілою низкою параметрів, включно з мовою, типом файлів, авторськими правами доступу та навіть виключити з видачі «контент для дорослих».

Share
Написати коментар
loading...