Реклама

Євген Фрунза, Vodafone: «Ми будуємо із прицілом на розвиток 5G»

18 квітня 2018-го у Вінниці відбулося офіційне відкриття Центру управління мережею Vodafone. Захід відвідав технічний директор компанії в Україні Євген Фрунза. Про перші підсумки запуску 4G-мережі, роль відкриття подібних центрів і те, яким чином компанія підвищує якість послуг — у ексклюзивній розповіді для нашої редакції
Čytaty latynkoju
Євген Фрунза, Vodafone: «Ми будуємо із прицілом на розвиток 5G»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Євген Фрунза, Vodafone: «Ми будуємо із прицілом на розвиток 5G»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
18 квітня 2018-го у Вінниці відбулося офіційне відкриття Центру управління мережею Vodafone. Захід відвідав технічний директор компанії в Україні Євген Фрунза. Про перші підсумки запуску 4G-мережі, роль відкриття подібних центрів і те, яким чином компанія підвищує якість послуг — у ексклюзивній розповіді для нашої редакції

Ми зустрілися з Євгеном Фрунзою під час відкриття Центру управління мережею у Вінниці. Під час розмови технічний директор Vodafone Україна поділився першими підсумками запуску 4G-мережі та розповів, яким чином компанія підвищує якість послуг для своїх користувачів.

Про модернізацію мережі для запуску 4G та діджиталізацію країни

— Це абсолютний позитив для України, що ми провели два тендери на частоти. У нас з’явилося 4G, як в усіх країнах Європи. Період між впровадженням 3G і 4G в нас мінімальний — менше трьох років. В інших країнах він був набагато більшим.

За словами Євгена Фрунзи, для компанії це стало великим викликом: «Останні декілька років ми проводимо потужну модернізацію всієї мережі, активне будівництво мережі 3G. І паралельно йде будівництво 4G. Загалом, у нас уже інвестовано більше 17 млрд грн у розвиток технології. Незважаючи на це, ми готові й далі тримати такий високий темп і працювати в такому режимі».

Євген зазначає, що компанія усвідомлює те, що 4G було стратегічним рішенням держави, президента, Верховної Ради. І це дало можливість розвивати сучасні технології в Україні:

Євген Фрунза, технічний директор Vodafone Україна

— Україна останнім часом задихалася без розвитку технологій. 3G- та 4G-мережа — це не просто нова технологія, а можливість діджиталізації всієї країни. Починаючи з телемедицини, державних онлайн-послуг тощо. Цей правильний рух у напрямку створення України, напевно, і ми, і ви вже відчуваємо.

Про перші показники роботи 4G Vodafone

— Ми поки що аналізуємо, тому що це тільки початок роботи мережі. Уже більше трьох тижнів ми працюємо в такому режимі. Трафік за цей час по передачі даних збільшився на 40 %. В усій групі Vodafone існують дуже жорсткі вимоги до якості.

Тож такі основні показники, як успішність голосового трафіку, сесії передачі даних — у нас на преміальному рівні. По обривах зв’язку ми також на преміальному рівні. Тобто мережа витримує всі необхідні навантаження, тому що ми будуємо із серйозним запасом і прицілом на розвиток і наступної технології 5G.

Якою є роль центрів управління мережею в подальшій роботі компанії

За словами Євгена, Вінниця — це завершальний етап розвитку технічної дирекції Vodafone Україна. Тому саме тут і відкрили потужний регіональний центр з експлуатації всієї мережі.

— Роль відкриття центрів управління мережею у Вінниці та інших українських містах досить чітка. Найголовніше — це миттєве реагування та передбачення позаштатних ситуацій.

Про окремі тарифні плани, орієнтовані на запуск 4G та підвищені швидкості передачі даних

Як зазначив Євген Фрунза, компанія не планує створення окремих тарифних планів під 4G. Клієнти можуть користуватися 4G в рамках існуючих тарифів без додаткової оплати.

— Нещодавно в магазинах з’явилася нова тарифна лінійка. Мова йде про Vodafone Red Extra, яка пропонує збільшення обсягів інтернету. У цій лінійці наявний найменший пакет, який включає 2 ГБ за 55 грн. Максимально доступний тариф — це 14 ГБ за 170 грн. Тобто у нас є хороший розгін як по ціні, так і по обсягу надання послуг.

Про те, як нові технології впливають на ВВП та фінансові послуги

— Нові технологіїЯк Vodafone для експерименту розкрив Big Data про абонентів — і що з цього вийшло стимулюють пожвавлення економіки в цілому. Це — нові інвестиції, контракти для бізнесу, робочі місця, більше податків. Також це розвиток нових напрямків таких, як розумні рішення і продукти на базі інтернету речей.

За даними спільного дослідження компаній GSMA, Deloitte і Сisco, збільшення кількості користувачів 3G хоча б на 10% призводить до прискорення темпів зростання ВВП на душу населення 0,15%. Як стверджує Фрунза, 4G-мережа — це ще більший поступ за зростанням ВВП.

Якщо конкретніше, то будуть розвиватися фінансові послуги, які вже в нас є — електронні мобільні гаманці, мобільні ідентифікатори. Зокрема, це — Mobile ID. Ми вже також тестуємо послуги на базі Mobile ID із корпоративними клієнтами. Також це розумна медицина, енергетика, сільське господарство та інші смарт-сервіси.

Євген Фрунза, технічний директор українського Vodafone

До слова, раніше ми розповідали про те, які дані про вас має Vodafone — і для чого їх передають КМДА та компаніям. На конференції Data Science UA 2018 Сергій Бориславський, керівник напряму Big Data у Vodafone Ukraine розповівЯкі дані про вас має Vodafone — і для чого їх передають КМДА та компаніям, як дата-науковці співпрацюють з брендами, яким вони продають анонімізовані дані про киян, а також працюють із КМДА, покращуючи транспортну систему столиці.

Share
Написати коментар
loading...