Реклама

🎨 Ми отримали грант. Що робити далі та як правильно реалізувати проєкт

Ви пройшли конкурс із суворими вимогами — вітаємо. Але що далі? Потрібно почати реалізацію проєкту: актуалізувати план, знайти ресурси та підготувати активності, і не забувати про те, що за підсумками гранту треба доповідати про результати.
Čytaty latynkoju
🎨 Ми отримали грант. Що робити далі та як правильно реалізувати проєкт
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. 🎨 Ми отримали грант. Що робити далі та як правильно реалізувати проєкт
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ви пройшли конкурс із суворими вимогами — вітаємо. Але що далі? Потрібно почати реалізацію проєкту: актуалізувати план, знайти ресурси та підготувати активності, і не забувати про те, що за підсумками гранту треба доповідати про результати.

За підтримки Національного бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні

Детальніше

Уявіть дівчину Марію, яка є менеджеркою певного Проєкту, і хоче отримати на нього грант. На її прикладі ми розберемо як відбувається процес отримання гранту, про що потрібно пам’ятати під час реалізації проєкту та як правильно доповідати про результати.

Ознайомитися з документацією
Почати треба з того, що уважно прочитати всю наявну інформацію

У 2014 році Європейський Союз запустив найбільш амбітну рамкову програму з підтримки культурного, креативного та аудіовізуального секторів у своїй історії під назвою «Креативна Європа». Взяти участь у цій програмі можуть і проєкти з України.

Отже, перше, що потрібно Марії — це дізнатися як працює програма, до якої підпрограми віднести свій Проєкт, як подати заявку, та всі інші деталі.

Де це можна зробити?

Також Марія може звернутися по допомогу до наших матеріалів з циклу «Креативна Європа», де ми детально розповіли багато цікавих речей про програму, зокрема:

➡️ ? 5 міфів про грантові програми: чому отримати грант простіше, ніж ви думаєте

➡️ ? €1,5 мільярди на креатив: що таке програма ЄС «Креативна Європа» та як скористатися її перевагами

➡️ ? Культурна столиця Європи: як мистецтво дає містам нове життя

➡️ ? Як економізувати культурні та креативні проєкти: досвід інших країн та чи можливо в Україні

➡️ ?? 8 найяскравіших проєктів, профінансованих програмою ЄС «Креативна Європа»: як стати одним з них

Планування
Стратегія — це половина успіху

В рамках Проєкту організація Марії — Головний партнер. Це офіційний термін, котрий означає те, що саме ця організація відповідатиме за юридичні формальності та фінансову звітність, а також комунікуватиме з Агенцією, що видає грант та контролює реалізацію проєкту. Головний партнер може мати кількох інших партнерів.

Агенція (тут і далі) — це Виконавча агенція з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (EACEA) Європейської Комісії. Орган, який відповідає за програму «Креативна Європа».

Перед подачею заявки на грант, всі партнери мають заключити Меморандум про співпрацю. Хоча наявність такого документу — обов’язкова умова для отримання гранту, це не порожня формальність. Меморандум містить зафіксовані на папері обов’язки та права всіх партнерів проєкту — це дозволить уникнути конфліктних ситуацій і врешті допоможе довести проєкт до успішного завершення.

Коли всі партнери з’ясували між собою стосунки та розподілили обов’язки, настав час сформувати стратегію та план. Що треба зробити:

  • Скласти план реалізації проєкту, комунікації та його промотування — за участю всіх партнерів
  • Визначити, чого ви очікуєте від вашого проєкту — який вплив він має скласти на певну спільноту чи суспільство в цілому. Важливо пам’ятати, що ваш проєкт мусить бути корисним для всього континенту в цілому
  • Зрозуміти, як ви будете вимірювати цей вплив — визначити показники, за якими ви зрозумієте, чи проєкт був успішним
  • Виявити, як використати результати проєкту — для кого вони будуть корисними

Окремо варто зупинитися на останньому пункті. Завершення проєкту — це не кінець його життя. Дані, які ви отримали в результаті проєкту, можуть стати у нагоді комусь ще, а ви можете отримати додаткове охоплення в медіа, розповівши про свій досвід з реалізації проєкту або співпраці з «Креативною Європою».

Обов’язково розглядайте такі можливості, адже вони допоможуть вам у майбутньому.

Час починати
Ми отримали грант. Що далі?

Отже, зобов’язання зрозумілі, план складено, заявку подано, і нарешті всі зусилля виправдано — Агенція схвалила грант! Вітаємо Марію та всю команду Проєкту. Але це лише початок. Далі — місяці кропіткої роботи над реалізацією проєкту.

Як давати життя власним ідеям, ми вас вчити не будемо, але нагадаємо декілька принципових моментів, які важливо пам’ятати під час роботи над проєктом:

  • Для початку, варто запустити сайт та/або профілі у соцмережах для проєкту. У XXI столітті краще, щоб вас було легко нагуглити та знайти ваші контакти. Також не забувайте оновлювати інформацію про себе, якщо є зміни або якийсь рух по проєкту
  • На всіх матеріалах проєкту необхідно вказати, що він реалізований за підтримки «Креативної Європи»

Організація Марії є Головним партнером, а отже на ній лежить відповідальність за те, щоб доносити всім партнерам важливу інформацію від агенції. Кожному проєктові призначений спеціальний менеджер, який слідкуватиме за прогресом. Зокрема:

  • Читати ваш сайт та сторінки у соцмережах
  • Уточнювати етап, на якому знаходиться проєкт
  • Уточнювати статус того чи іншого заходу, якщо такий планується — як проходить його підготовка
  • А у виключних випадках представники агенції навіть можуть завітати на захід

Для комунікації з ним Марії необхідно знати англійську. Водночас, разом із контрольною функцією такий менеджер зможе і допомагати з реалізацією проєкту. Таким чином, якщо в будь-кого з партнерів виникне питання, Марія зможе зв’язатися з менеджером та дізнатися всі деталі.

Робота з медіа
Навіщо потрібен проєкт, про котрий ніхто не знає?

Цією ділянкою роботи досить часто нехтують, особливо в Україні. Існує шкідливий стереотип, ніби медіа саме вийде на проєкт, якщо він цікавий. На жаль, це так не працює. Сьогодні світ настільки переповнений інформацією, що журналісти швидше не шукають інформаційні приводи, а фільтрують нескінченний потік. Тому з медіа необхідно займати проактивну позицію. Чудово, що наша Марія це розуміє. Тому вона ще на етапі планування:

  • продумала активності, які могли б звернути увагу журналістів
  • знайшла спеціаліста, який займатиметься написанням та розсилкою прес-релізів
  • просто у заявці заклала бюджет на рекламу у профільних для проєкту медіа

Ви можете давати інтерв’ю, розміщувати статті й колонки, давати експертні коментарі, проводити публічні заходи, майстеркласи або створювати спецпроєкти. В будь-якому разі, не мовчіть — вплив проєкту на спільноту є одним із найважливіших критеріїв успішності проєкту.

Нетворкінг
Розширюйте мережу контактів та тримайте руку на пульсі

Для того, аби доносити цінність свого проєкту до всіх стейкхолдерів, необхідно брати участь у різноманітних заходах. Галузеві конференції та мітапи принесуть користь проєктові безпосередньо, адже ви зможете не лише розповісти про себе, але й почерпнути цікаві ідеї.

Окремо також варто виділити офіційні заходи в рамках програми ЄС «Креативна Європа» для її учасників, на яких можна поспілкуватися як зі своїм менеджером, так і з іншими важливими людьми.

Також потрібно і самим організовувати заходи та запрошувати на них усіх, кого ви вважаєте стейкхолдерами проєкту. Лишень на забудьте вказати бюджет на проведення заходів у заявці на грант, адже інакше вам не зможуть відшкодувати кошти на їх проведення.

Оцінка результатів
Кожен проєкт мусить мати певний вплив та досягти заявлених цілей

Пам’ятаєте, з самого початку ми з Марією визначали показники, за якими мали б виміряти вплив Проєкту? Звісно, Марія, як відповідальна менеджерка, моніторила й сама ці показники протягом всієї реалізації проєкту. Але зараз настав час зрозуміти — наскільки Проєкт виявився успішним, чи достукався він сердець та умів аудиторії. Що потрібно виміряти обов’язково:

  • показники сайту
  • кількість зустрічей з ключовими стейкхолдерами
  • кількість тих, хто був залучений до проєкту — відвідав вашу виставку, послухав музику, обговорив проблематику тощо
  • медіаохоплення — скільки видань про вас написало, в якому ключі тощо
  • показники у соцмережах

Та інші метрики, які здалися вам важливими на самому початку. Також варто відслідкувати, чи зчинив ваш проєкт вплив на суспільство: можливо, змінились якісь правила, закони чи усталені традиції. Це було б чудовим результатом.

Звіт
Фінальний фінансовий звіт для Агенції та отримання відшкодування

Нарешті, настав час фінального звіту. Для цього наша героїня старанно записувала всі витрати протягом роботи над проєктом та слідкувала, щоб усі вони були прийнятними.

Неприйнятними витратами є ті, які ви не узгодили у своїй грантовій заявці. Наприклад, якщо ви провели захід, витрат на котрий не було у заявці, їх вам не відшкодують. Але на такі непередбачувані випадки існує можливість додаткового договору. Обґрунтуйте та узгодьте додаткові витрати з менеджером Агенції, підпишіть необхідні документи, і тоді зможете отримати відшкодування і цих витрат.

Загалом, фінальний звіт складається з таких частин:

  • Final narrative technical report
  • Final financial statement
  • Audit certificate
  • Declaration on honour

Пам’ятайте, що відповідальне ставлення до грантових коштів — запорука вашої ділової репутації та неабиякий фактор у ймовірності отримувати грантове фінансування на майбутні проєкти.

***

Сподіваємося, матеріал допоміг вам розібратися з програмою ЄС «Креативна Європа» та показав, що це справа серйозна, але не така складна, як здається на перший погляд. «Креативна Європа» — чудова можливість реалізувати свої творчі задумки і покращити суспільне життя в Україні та на континенті в цілому.

Якщо у вас залишилися питання, звертайтесь на пошту [email protected] (Національне бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні).

Авторка ілюстрацій: Вікторія Оваденко

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...