Реклама

🤔 А як перестати гортати новини увесь час? — що таке думскролінг та як з ним боротися

Čytaty latynkoju
🤔 А як перестати гортати новини увесь час? — що таке думскролінг та як з ним боротися
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🤔 А як перестати гортати новини увесь час? — що таке думскролінг та як з ним боротися
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Через війну голови українців наповнені безліччю питань, на які не завжди є відповідь. Ми вирішили допомогти читачам та започатковуємо рубрику «А як?», де розбираємо питання, які турбують усіх — як знайти роботу, як відпочити від новин, що таке думскролінг та як знайти спокій у ці буремні часи.

24 лютого РФ розпочала війну проти України, змінивши життя кожного українця назавжди. Відтепер кожен наш ранок починається з читання новин, а закінчується пізньої ночі, перевіряючи тг-канали та соцмережі у пошуку нової інформації.

Крім цього, протягом дня ми незліченну кількість разів дивимося у власний смартфон чи ноутбук, прагнучи віднайти відповіді на питання, які цікавлять нас, аби ухвалити важке рішення, допомогти близьким або вирішити якусь проблему. Залежно від місця перебування ми іноді або часто прокидаємося вночі та знов заглядаємо до новин.

Це легко пояснити, адже ми не знаємо, що буде завтра або навіть за годину, проте прагнемо знайти цю істину, сподіваючи, що нова інформація допоможе врятувати життя собі та своїм близьким. У цьому немає нічого поганого, на перший погляд, але варто розуміти, що під час війни більшість новин негативні, які здійснюють величезний вплив на наше самопочуття. Виявляється, навіть є спеціальний термін, який описує стан, коли людина постійно шукає негативні новини та гортає їх. Він називається думскролінг.

Ми вирішили розібратися, чому нас так притягують негативні новини, чи варто з цим боротися та обмежувати час за гортанням, а також що ж власне таке думскролінг — добре це чи погано.

Думскролінг — це надмірне споживання негативних новин чи статей без глибокого занурення у них. Термін виник з поєднання двох слів «doom» (темрява чи зло) та «scrolling» (швидке прогортання сторінок у мережі).

🚀 Коли з'явився термін

Вперше на просторах інтернету думскролінг з’явився у жовтні 2018 року у соцмережі Twitter. Водночас розголосу та широкого використання термін набув два роки потому під час епідемії COVID-19. Словник Macquarie навіть визначив думскролінг словом року.

Цікаво, що раніше ми могли спостерігати подібне явише у 70-х роках 20 ст., коли один з перших дослідників впливу телевізора на суспільство Джордж Гербнер описав феномен під назвою «Синдром злого світу». На його думку, популярні на той час сюжети з насильством у медіа змушували глядачів думати, що світ набагато більш небезпечний, ніж є насправді.

Зараз телевізор більшості населення України замінили соцмережі та новинні сайти, тож можна припустити, що «Синдром злого світу» модифікувався та перетворився на думскролінг.

🔥 Чому виникає думскролінг?

Спочатку термін здебільшого пов’язували з новинами про коронавірус. Згадайте, як ми сиділи на карантині увесь час в новинах, шукаючи, як захиститися від вірусу або слідкуючи за кількістю хворих та наскільки швидко вірус поширюється в інших країнах.

З часом його почали вживати у звʼязку з будь-якими негативними новинами. Тож не дивно, що думскролінг активізується, коли відбуваються трагічні події у світі. Наприклад, в США термін був популярним під час протестів Джорджа Флойда або штурму Капітолію Сполучених Штатів.

Це пояснюється насамперед нестачею інформацію, замовчуванням подій, веденням інформаційної війни, які згодом призводять до породження фейків. Ми знаходимо інформацію, потім приходить її спростування, а далі ми вже починаємо слідкувати за подією, прагнучи знайти відповідь, чи справді це відбулося. Таке нерозуміння — що це фейк або правда — спричиняє у нас відчуття безперервного пошуку новин, як надії та спасіння. Ми гадаємо, що під час гортання у якийсь момент все-таки знайдемо правдиву інформацію.

🇺🇦 Що відбувається в Україні?

В Україні думскролінг досяг піку з початком війни РФ проти України. Якщо ви гадаєте, що це відбувається тільки у нас, то це не так. Готуючи цей матеріал, ми знайшли статті про думскролінг у топових виданнях США та Європи, що підкреслює, що війна РФ проти України турбує увесь світ.

Українці опинилися у стані невизначеності та нерозуміння ситуації, ми не були готові до прийняття ракетних обстрілів та до життя з вічним страхом скидання бомб. Ми не знаємо, як правильно на це реагувати, тому шукаємо відповіді в інтернеті. А читання новин виступає своєрідним захистом, що ми знаходимося у курсі подій, можемо прогнозувати ситуацію та таким чином впливати на неї, обираючи які рішення ухвалювати та як планувати життя.

🤔 Думскролінг — добре чи погано?

Однозначної відповіді на це питання точно немає, адже залежить індивідуально від людини та ситуації, у якій вона опинилася.

Наприклад, як би це не звучало дивно, але для деяких людей думскролінг допомагає відволіктися від реальних проблем та ніби забутися. Перегляд новин дозволяє відчути себе залученим до справи та подій у країні замість робіння реальних справ. Таким чином, за словами психологів, думскролінг створює відчуття безпеки й захищеності у невизначений час.

Інша ситуація, коли люди мають запитання і думають, що отримання інформації покращить їхнє самопочуття. Ми продовжуємо читати і читати новини в надії, що нам стане тільки краще, але почуваємося гірше. Тож варто відслідковувати, наскільки думскролінг відгукується на нашому психоемоційному стані. Якщо після прочитання новин ви перебуваєте у стресі, то краще обмежити гортання.

Хоча загальний вплив читання новин на людей може бути різним, доведено, що це часто може викликати тривогу, страхчи стрес. Професори психології Університету Сассекса провели дослідження, у якому учасники дивилися телевізійні новини, що складалися з позитивних, негативних та нейтральних новин. Люди, які дивилися негативні новини, мали зростання тривоги та були схильні до катастрофізації майбутнього.

❓Як зрозуміти, чи є в мене думскролінг?

Ви гадаєте, що через війну мільйони людей постійно перебувають у потоці новин, і у цьому нема нічого дивного. Але ні, це не так.

Пригадайте, чи бувало у вас так, що ви безперервно гортаєте новини без занурення у деталі та контекст? Якщо так, то варто проаналізувати ситуацію.

Визначтеся з вашим статусом

Ви у безпеці чи ні? Що лежить в основі постійного читання новин: пошук уявної безпеки чи інформації для виживання?

Що дають вам новини?

Подумайте, яка користь від того, що ви читаєте інформацію? Якщо ви її аналізуєте та вирішуєте, чи потрібно евакуювати близьких — це одна справа? Якщо ж читання негативних новин перетворюється на своєрідне хобі, ніби перегляд серіалу про військових чи апокаліпсис, то замисліться. Можливо, цей час ви можете використати з більшою користю для себе, вашої родини та близьких або країни.

Виміряйте вплив поганих новин на нас

Пам’ятайте про те, які відчуття викликає у вас конкретна стаття, коли ви її гортаєте. Кожен має різну чутливість до новин з високою емоційною залученістю. Є два типи людей: які можуть відключитися від отриманої інформації і ті, які думатимуть про це постійно.

⚡️ Як боротися з думскролінгом?

Якщо ви визначили, що перегляд новин приносить лише біль та мало користі, то ось поради, як боротися з думскролінгом.

Зменште кількість каналів інформації

Не потрібно бути підписаним на кілька десятків новинних каналів у телеграмі та в соцмережах, а потім ще заходити на новинні сайти. Справа у тому, що інформація миттєво поширюється по всіх каналах, тож достатньо мати підписку буквально на один-два новинні канали, аби залишатися у курсі подій.

Обережно ставтеся до аналітики та прогнозів

Під час війни ми часто ставимося до аналітики, як до того, що насправді відбудеться, забуваючи, що це тільки прогнози.  Їх у жодному разі не варто ігнорувати, але слід ставитися з обережністю, пам’ятаючи, що багато таких каналів можуть контролюватися ворогом.

Вимкніть сповіщення на неважливих чатах

Радимо вимкнути сповіщення на багатьох каналах у соцмережах та телеграмі. Кожне звукове сповіщення викликає у нас реакцію, тож варто залишити сповіщення від найрідніших людей та найважливіших застосунків чи тг-каналів. Наприклад, інформація про повітряну тривогу.

Не читайте коментарі

Великою частиною соцмереж є коментарі та обговорення. По можливості краще не заходити до них та не читати «диванних» аналітиків, які обговорюють можливість ядерної загрози чи ракетного обстрілу після кожної новини.

Перевіряйте телефон свідомо

Щоразу, коли ви берете смартфон, зупиніться на хвилину та визначтеся, чи справді вам треба зайти в новину та перевірити якусь інформацію або це просто автоматична дія.

Зменште швидкість читання

Думскролінг передбачає не тільки постійне читання новин, а також миттєвий перегляд сторінок, не занурюючить у контекст. Якщо ви не можете зупинитися переглядати новини, то краще оберіть кілька аналітичних статей та один тг-канал, аби прочитати інформацію з концентрацією уваги. Це допоможе зосередитися та отримати важливу інформацію.

🇺🇦 Перемога буде за нами!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...