Реклама

📜 Рада прийняла законопроєкт про референдуми — можна змінювати територію країни та скасовувати закони

Сьогодні Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про референдуми. «За» проголосували 255 депутатів.
Čytaty latynkoju
📜 Рада прийняла законопроєкт про референдуми — можна змінювати територію країни та скасовувати закони
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 📜 Рада прийняла законопроєкт про референдуми — можна змінювати територію країни та скасовувати закони
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Сьогодні Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про референдуми. «За» проголосували 255 депутатів.

    Про що законопроєкт?

    Законопроєкт пропонує змінити Конституцію так, щоби надати право законодавчої ініціативи народу — це означає, що за результатами референдуму люди можуть пропонувати зміни в закони на розгляд Верховній Раді.

    Як врегульовується питання проведення референдуму зараз?

    Сьогодні в Україні фактично немає законодавства про референдуми, оскільки 26 квітня 2018 року Конституційний Суд визнав неконституційним Закон України «Про всеукраїнський референдум» 2012 року. Той закон критикували за можливість проведення маніпулятивних національних референдумів.

    Якщо говорити про пакет законопроектів про народовладдя, то один з перших законів про загальнонаціональний референдум. Я думаю, що незабаром він з’явиться у Верховній Раді

    Дмитро Разумков , Голова Верховної Ради України

    Коли було внесено законопроєкт?

    Законопроєкт «Про всеукраїнський референдум» вніс до парламенту Президент Володимир Зеленський 9 червня 2020 року.

    Що було відомо раніше?

    Закон про референдум входить в пакет «законів про народовладдя». Сюди входять також закон про загальнонаціональний референдум, місцеві референдуми, «рекол» (відкликання — ред.) депутатів, народне вето на закони і багато іншого.

    24 січня у Верховній Раді України підготували законопроект про всеукраїнський референдум, але він ще потребував доопрацювання, тож його вирішили відкласти до третьої сесії Верховної Ради.

    Які питання можна виносити на референдум

    Референдуми зазвичай застосовують для розв’язання особливо важливих питань. В законопроєкті Зеленського вказаний перелік таких питань:

    1. затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України;
    2. загальнодержавного значення;
    3. про зміну території України;
    4. про втрату чинності законом України або окремими його положеннями.

    Що не можна вирішувати за допомогою референдуму

    Виносити на референдум не можна питання щодо податків, бюджету та амністії. Також за допомогою референдуму не можна ліквідувати незалежність України, порушити державний суверенітет і територіальну цілісність України. Заборонені питання, що стосуються створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі.

    Як розпочати референдум?

    Референдум можуть ініціювати Президент, Верховна Рада та народ. Якщо всіх умов було дотримано, Президент розпочинає референдум спеціальним Указом, а саме голосування має відбутися в останню неділю 60-тиденного терміну після опублікування Указу.

    Референдум за народною ініціативою

    Якщо ви хочете запустити референдум за якимось важливим питанням, вам потрібно зібрати не менш ніж 3 мільйони підписів:

    • Не менш ніж у 2/3 областей України
    • Не менш ніж по 100 000 підписів у кожній з них

    Як проходить референдум

    Винести на референдум можна лише одне питання за раз. Формулювати його потрібно так, щоби воно було зрозумілим, не мало різних тлумачень, а відповіді можуть бути лише «так» або «ні». Референдум не можна проводити одночасно з загальнодержавними виборами.

    Голосування може проходити як класично (схоже на звичні вибори), так і в електронному вигляді. Агітувати можна до останньої п’ятниці перед днем голосування (субота — так званий «день тиші»).

    Якщо народ проголосує за рішення, воно є обов’язковим, а змінити його можна лише за допомогою іншого референдуму, який може відбутися не раніше, ніж за три роки.

    Якими є переваги інституту референдуму

    Інститут референдуму дозволяє напряму дізнатися думку громадян із приводу конкретних питань, відстежити ставлення до запропонованих ініціатив влади, побачити підтримку чи протидію населення країни.

    Водночас, в деяких країнах референдуми дозволяють маніпулювати суспільством, оскільки відкривають можливість вирішення складних та неоднозначних питань через голосування людей, які не мають відповідної експертизи, тобто просто не знають про можливі наслідки.

    Саме так, за оцінками експертів, сталося з референдумом в Нідерландах стосовно Угоди про асоціацію ЄС з Україною, коли багато голандців вважали, що Угода передбачає вступ України до ЄС чи наплив мігрантів з нашої країни.

    Схожа ситуація відбулася і у Великий Британії, коли більшість громадян проголосувала за вихід країни з Європейського Союзу. Політики, які просували цю ідею, відверто брехали про справжній вплив ЄС на внутрішні справи в країні. Наприклад, теперішній прем’єр Об’єднанного Королівства Борис Джонсон розповідав байки про «бананову поліцію» — неіснуючий європейський орган, який регулює розмір бананів. Або обіцяв, що 80 мільйонів турків приїдуть до Британії як мігранти, коли Туреччина вступить до ЄС (все населення Туреччини складає 80,81 мільйонів людей).

    Як відомо, попри те, що брехню викрили, спроби провести повторний референдум чи скасувати Brexit провалилися. Велика Британія вийшла з ЄС 1 лютого? Велика Британія офіційно покинула ЄС.

    Референдум 2000 року

    В Україні останній референдум проводили у 2000 році. Президент Леонід Кучма виніс на всенародне обговорення такі питання:

    • обмежити депутатську недоторканність
    • встановити додаткові підстави для розпуску Верховної Ради
    • зменшити кількості народних депутатів з 450 до 300
    • сформувати двопалатний парламент

    У Швейцарії референдуми щодо стратегічних рішень про майбутнє країни потребують обов’язкового винесення на референдум.

    Так, країна стала членом ООН (1945 р.) тільки у 2002 р., тому що у 1986 р. 75,7 % швейцарців, які проголосували на референдумі, відмовилися від вступу країни в ООН.

    Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

    Share
    Написати коментар
    loading...