Реклама

Вперше енергоблок української АЕС повністю перейшов на американське паливо

Енергоблок Південно-Української АЕС вперше запрацював на американському ядерному паливі компанії Westinghouse, повідомив президент України Петро Порошенко на своїй Facebook-сторінці
Čytaty latynkoju
Вперше енергоблок української АЕС повністю перейшов на американське паливо
  1. Головна
  2. Новини
  3. Вперше енергоблок української АЕС повністю перейшов на американське паливо
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Енергоблок Південно-Української АЕС вперше запрацював на американському ядерному паливі компанії Westinghouse, повідомив президент України Петро Порошенко на своїй Facebook-сторінці

Південно-Українська АЕС розташована на берегах Південного Бугу в місті Південноукраїнськ Миколаївської області і є відокремленим підрозділом ДП НАЕК «Енергоатом». Входить до складу Південно-Українського енергетичного комплексу.

Нагадаємо, активну зону 3-го енергоблоку Південно-Української АЕС після проведення цьогорічного планового попереджувального ремонту 16 липня було повністю завантажено паливними збірками компанії Westinghouse, а 18 липня виведено на повну потужність.

Хронологія подій

Як повідомляли раніше, з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС Енергоатом спільно Westinghouse у 2000 році почав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива фірми Westinghouse. Цей проект реалізували в два етапи.

На першому, 2005 року, до активної зони південноукраїнського енергоблоку №3 було вперше завантажено 6 дослідних (пілотних) тепловиділяючих збірок виробництва Westinghouse (ТВЗ-W).

У 2010 році, згідно з другим етапом проекту, до активної зони третього блока ПУАЕС було завантажено перевантажувальну партію, що складалася з 42 касет Westinghouse.

Переходячи від проекту кваліфікації до комерційних поставок ядерного палива від альтернативного постачальника, підписали контракт №1 між НАЕК «Енергоатом» і Westinghouse Electric Sweden. Контракт передбачав постачання палива для трьох вітчизняних енергоблоків щорічно впродовж чотирьох років. Про це повідомив Генеральний директор ЮУАЕС Володимир Лісніченко, передає прес-служба компанії НАЕК «Енергоатом».

Для експлуатації альтернативного палива було визначено енергоблоки №2 і №3 Південно-Української, а також енергоблок №5 Запорізької АЕС. У рамках розширення контракту №1 ще на три енергоблоки, паливо Westinghouse 2017 року було завантажене до четвертого, першого та третього запорізьких блоків.

Таким чином, тепловиділяючі збірки Westinghouse працюють у активних зонах шести з п’ятнадцяти атомних реакторів України. Південно-Українська станція експлуатує паливні збірки Westinghouse впродовж 13 років.

За інформацією компанії, передбачається, що в 2019-2021 роках активні зони першого, третього, четвертого і п’ятого енергоблоків Запорізької АЕС будуть повністю сформовані з американського ядерного палива.

Westinghouse Electric Company – американська електротехнічна і ядерна компанія США. Її заснував винахідник, промисловець і підприємець Джордж Вестінгауз в 1886 році.

До речі, НАЕК «Енергоатом» та Holtec International (США) підписалиУкраїна вироблятиме малі реактори для закордонних АЕС Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у використанні малих модульних реакторів SMR-160 в Україні. 

Share
Написати коментар
loading...