Реклама

Запоребриканська психокунсткамера, або як зганьбитись одним коментарем

Три факти про «культурологиню», що «довела» заняття українських військових чорною магією
Čytaty latynkoju
Запоребриканська психокунсткамера, або як зганьбитись одним коментарем
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Запоребриканська психокунсткамера, або як зганьбитись одним коментарем
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Три факти про «культурологиню», що «довела» заняття українських військових чорною магією

Днями у стрічці новин промайнула кумедна новина з альтернативної реальності:

Ознаки занять чорною магією виявлено у штабі українських мінометників на краю села Трьохізбенка у «ЛНР»: вони намагались «освятити» зброю та робили мітки кров’ю.

Культурологиня Єкатєріна Дайс пояснила «РІА Новості», що цей символ «є магічною печаттю темних сил, що поєднує в собі ідеї анархії, зброї та фашистської символіки».

Власне у штабі знайшли реліз українських силовиків із розповіддю про втрати на Донбасі. На ньому є смуги від крові, причому у інших місцях схожих слідів немає

РІА Новості

Безпосередньо на сайті «РІА Новості» наведено розгорнутіший коментар «експертки»:

Це магічний сигіл (символ), що складається із багатьох ліній, які перетинаються. Що він означає – важко сказати напевне; в ньому можна побачити й перевернутий знак анархії, й частину знака «СС», руну «зіґ» – її чітко видно у крайньому лівому секторі круга, й написану по-німецьки літеру івриту «зайн», що означає меч або зброю

Єкатєріна Дайс, культурологиня

Можна було б посміятись та гортати стрічку далі, якби ім’я «культурологині» не виявилось мені знайомим.

Оминемо наразі психоаналітичні та психіатричні аспекти (тут багато могли б сказати Фройд та Роршах), якість культурологічних праць Єкатєріни Дайс, рівень такої «експертної думки», абсурдність поєднання фашизму з анархізмом та івритом у одному флаконі й лінгвістичний курйоз довкола значення слова «зайн» у сучасному івриті (це аналог давньоруського трилітерного заклинання з московських під’їздів та парканів).

Досить зупинитись на трьох фактах щодо особистості пані «експертки», що ще більше підкреслюють комізм ситуації.

Факт перший. Єкатєріна Дайс ще донедавна захоплювалась українською літературою, писала есеї про Жадана, Андруховича, Іздрика та Рафєєнка, перекладала вірші двох перших, була літагенткою останнього, а наприкінці 2013 року презентувала збірку «Український Орфей (Сучасна література України: погляд з Москви)» (у вихідних відомостях вказано 2014 рік).

Що цікаво, на сторінці авторки у Вікіпедії жодної згадки про книжку. Не знайти її нині й у інтернет-магазинах чи онлайн-бібліотеках. Окрім новин про презентацію, книжка ще згадувалась Єкатєріною у Фейсбуці наприкінці 2016 року (де вже помітні нотки образи, проте поки лише на Андруховича).

Єкатєріна Дайс та Юрій Андрухович, вересень 2012 року

Єкатєріна Дайс та Юрій Андрухович, вересень 2012 року

У лютому 2014 року пані Дайс зробила декілька репостів на підтримку Майдану. Ще 2020-го писала про те, який Жадан прекрасний, та викладала власний переклад одного з його віршів (а за рік знову нагадала). Але потім щось пішло не так, і спеціалістка з української літератури стала українофобкою. І за війну їй зовсім не соромно.

Факт другий. Єкатєріна Дайс не тільки переклала російською безліч віршів Алістера Кровлі («сатаніста» та «чорного мага» для пересічного читача «РІА Новостєй»), але також є поціновувачкою його окультних вчень. Вона була близькою до, мабуть, найвідомішого послідовника Кровлі в Росії – фрік-окультиста Олега Телемського, й декілька її книжок побачили світ саме у піратському видавництві останнього – «Касталії».

А ще «культурологиня» стверджує, що вміє ворожити на зірках та картах таро та навіть пропонує відповідні послуги. 28 лютого 2022 року карти навіть підказали їй, що слід купувати не долари, а акції «Сбєрбанку». І як з таким бекґраундом вийшов такий куций та прісний аналіз «демонічної печаті» з Трьохізбенки?

Факт третій. Згідно з тією ж Вікіпедією, у 2006-2008 роках пані Дайс була директоркою сайту фонду «Ліберальна місія» та авторкою колонки «З ліберального погляду». У соцмережі «ВКонтактє» у неї досі зазначені ліберальні уподобання. Чи то не встигла змінити після переходу на службу фашистському режимові, чи то такі особливості російського лібералізму (згадаймо, що партія Жириновського зветься «ліберально-демократичною»).

Ми не знаємо, чи вплинуло на пані Дайс надмірне читання Дугіна (якого «культурологиня» нерідко згадує у своїх есеях), чи все через особисті образи або занадто тісні контакти з темними силами. Але це далеко не винятковий приклад. Кажете, ліберальна інтелігенція дає Росії шанс?

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...