Реклама

👨🏼‍💻 Як Ukrainian IT Awards завойовує статус українського Оскару в IT і чому варто подати туди заявку

Уже дев’ятий раз в Україні визначають найкращих IT-спеціалістів року. Уперше — за персональними та командними номінаціями. Що ріднить конкурс з американською кінопремією та відділяє від звичних стартап-батлів? Розповідає організатор — виконавчий директор асоціації «IT України» Костянтин Васюк.
Čytaty latynkoju
👨🏼‍💻 Як Ukrainian IT Awards завойовує статус українського Оскару в IT і чому варто подати туди заявку
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 👨🏼‍💻 Як Ukrainian IT Awards завойовує статус українського Оскару в IT і чому варто подати туди заявку
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Уже дев’ятий раз в Україні визначають найкращих IT-спеціалістів року. Уперше — за персональними та командними номінаціями. Що ріднить конкурс з американською кінопремією та відділяє від звичних стартап-батлів? Розповідає організатор — виконавчий директор асоціації «IT України» Костянтин Васюк.

Про «Оскар» — найстарішу й найпрестижнішу нагороду у сфері кіно — знають буквально всі. Але мало хто знає, що свою назву подія отримала майже випадково.

Американський драматург Сідні Сколскі підробляв написанням колонок про життя голівудських зірок в газеті New York Daily News. У 1934 році він журився з приводу того, що конкурс перетворився на найпафоснішу подію в країні. Щоб хоч якось наблизити його до народу, Сколскі вирішив дати статуетці просте, народне ім’я. Згадавши про дешевий водевіль під назвою «Оскар, не бажаєш сигару?», Сідні вставив героя у свою колонку. На подив автора це ім’я прижилося. І вже 86 років весь світ називає цю премію «Оскаром».

Далі — більше.

Вигадане Сколскі ім’я стало загальним. Ним стали називати інші конкурси — щоб підкреслити їхню значимість. Наприклад, премію World Travel Awards називають туристичним «Оскаром», Stevie Awards — «Оскаром» у сфері бізнесу. Є кулінарний «Оскар» — James Beard Awards, а є «Оскар» у сфері нерухомості — Prix d’Excellence Awards.

Просте ім’я перетворилося на гучне і дісталося навіть нашого Ukrainian IT Awards — українського «Оскару» для айтішників. Але чи справедливо їх порівнювати?

Насправді, в IT Awards і оригінального «Оскара» дуже багато спільного. Наприклад, так само як і премія Американської кіноакадемії, наш конкурс — найстаріше в країні змагання експертів галузі.

У 2012 році Ukrainian IT Awards заснувала одна із найбільших українських сервісних ІТ-компаній SoftServe. У 2017 році співорганізатором конкурсу стала Асоціація «ІТ України» — найбільша профільна в Україні спільнота ІТ-компаній. Кіноакадемія США, як і «IT України», створена з компаній-представників індустрії.

Список номінацій нашого «Оскару» дещо схожий на «меню» оригінального конкурсу, бо в ньому є і Design, і Software Engineering, i Infrastructure & DevOps — загалом 9 персональних номінацій. «Але ж чекайте, в «Оскарі» є і групові нагороди», — скажете ви. Це так. Тому у 2020 році журі Ukrainian IT Awards уперше визначить найвпливовіший проєкт та інноваційне дослідження року.

Ми не влаштовуємо стартап-батл, а зосереджуємося на командах, які допомагають бізнесу, суспільству, економіці, науці зробити великий крок уперед.

Але і це не все. В 2013 році Кіноакадемія провела ребрендинг конкурсу. Замість «85-та щорічна премія Оскар», американці стали казати просто «Оскар». Так сучасніше, пояснили вони і підкреслили, що ребрендинг допоможе залучити нову, більш молоду аудиторію.

В історії з нашим IT-Оскаром також не обійшлося без ребрендингу. Цього року «IT України» стала єдиним організатором Ukrainian IT Awards і вирішила дещо оновити філософію та статус конкурсу.

Змінившись, «Оскар» для айтішників отримав і нове обличчя. Українська компанія sense it, з нуля розробила для конкурсу свіжу айдентику, всі візуальні матеріали та сайт. Компанія спеціалізується на рішеннях саме для ІТ-ринку — розробляють продукти, айдентику і стратегії маркетингових комунікацій. Дизайнери обіграли ідею про хаотичні дані, які впорядковуються в зрозумілу структуру. Так само журі серед сотень заявок відбирає найкращих. Новий дизайн Ukrainian IT Awards відображає новий етап в історії події.

Тепер — головна відмінність. Для участі в нашому айтішному «Оскарі» не треба чекати на номінацію.

Будь-хто з величезного IT-ком’юніті до 1 листопада може подати заявки на участь в Ukrainian IT Awards 2020 на сайті конкурсу. Завдяки зміні філософії, ми чекаємо на нових номінантів і зацікавлену аудиторію, як свого часу робили й організатори «Оскара».

У журі конкурсу — 73 експерта з більш ніж 55 IT-компаній. Слідкуватиме за регламентом незалежний консультант з перевірки правильності підрахунку голосів PwС Україна — місцеве представництво міжнародної мережі консалтингових компаній, що входить в так звану «Велику четвірку всесвітніх аудиторів».

І наостанок. Чому спеціалістам варто подати заявку?

Ukrainian IT Awards — це не тільки відзнака успіху конкурсанта, а ще й, певною мірою, професійний ліфт. Пам’ятаєте, як Метью Макконахі, герой другосортних комедій, миттєво став провідним голлівудським актором після отримання номінації, а згодом і «Оскара» за фільм «Далласький клуб покупців»?

З IT-Оскаром схожа, але більш цікава історія. Багато учасників конкурсу — і не тільки переможці — розпочинають нову сторінку у своїй кар’єрі. Вони виходять за звичні рамки, можуть в якості експерта індустрії впливати на її шлях і отримувати ще більш цікаві пропозиції та професійні виклики. А ще важливо, щоб країна не тільки чула імена топів компаній і безлику цифру про сотні тисяч IT-спеціалістів. Вона має бачити обличчя і знати імена спеціалістів, які щодня роблять нашу економіку міцнішою і розумнішою.

З наступним кіно-«Оскаром» треба трохи почекати, бо через пандемію його проведення перенесене з 28 лютого на 25 квітня 2021 року. А от переможці Ukrainian IT Awards 2020 стануть відомі зовсім скоро: урочисте нагородження відбудеться 4 грудня. Ми вже отримали перші десятки заявок і чекаємо на нові за посиланням.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...