Реклама

Чарлі Ламбропулос: Що я побачив за тиждень роботи зі стартапами в Україні

В інноваційному парку UNIT.City триває програма щодо залучення міжнародної експертизи в українську стартап-екосистему Entreprenuer-In-Residence. На цей раз до України завітав Чарлі Ламбропулос — серійний підприємець зі США із досвідом трьох екзітів власних стартапів та одного ІРО. Чарлі ділиться своїми враженнями після першого тижня роботи з українськими стартапами.
Čytaty latynkoju
Чарлі Ламбропулос: Що я побачив за тиждень роботи зі стартапами в Україні
  1. Головна
  2. Історії
  3. Чарлі Ламбропулос: Що я побачив за тиждень роботи зі стартапами в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
В інноваційному парку UNIT.City триває програма щодо залучення міжнародної експертизи в українську стартап-екосистему Entreprenuer-In-Residence. На цей раз до України завітав Чарлі Ламбропулос — серійний підприємець зі США із досвідом трьох екзітів власних стартапів та одного ІРО. Чарлі ділиться своїми враженнями після першого тижня роботи з українськими стартапами.

Кремнієва долина більше не монополіст коли мова стосується ідей чи талантів. А може ніколи ним і не була. Я до кінця не був певен, чого очікувати від моєї поїздки в Україну. Але тепер я чітко розумію, що підприємці по обидва боки Атлантики мотивовані вирішувати ті ж самі великі проблеми.

Зрозуміло, що існують певні культурні відмінності між США та Україною, але в основному люди, як і раніше, піклуються про здоров’я, інфраструктуру, власність, освіту та прагнення до щастя. Коротше кажучи, перефразовуючи тата мого друга (який, до речі, з України): «Люди — це люди».

Я думав, що можуть бути більші розбіжності, але коли ви подумки просуваєтеся вздовж фасадів бетонних будинків, ви бачите – щойно люди задовольняють основні потреби, більшість з них має подібні турботи й амбіції незалежно від місця розташування (і всі погоджуються, що зима — це жахлива пора).

Що ж до України, то мене завжди цікавив парадокс між якістю системи освіти (чудовими безкоштовними державними університетами) та відсутністю великих можливостей для працевлаштування. Аутсорсинг ІТ-послуг став найпотужнішим шляхом для соціальної мобільності в країні для тих, хто не зростав у достатку. У минулому це б означало, що ви безпосередньо працювали на американську чи європейську компанію або опосередковано через аутсорсингову агенцію. Це було дуже позитивним явищем для людей, які працюють у цих компаніях та в Україні в цілому.

Незважаючи на це, я не міг не замислитися над тим, чому країна з усім цим технічним пулом талантів в першу чергу експортувала людей як ресурс та не інкубувала свої успішні стартапи. Тепер у мене є більш чітка відповідь на це питання.

Проблема полягає у відсутності культури продажів та доступу до особистих відносин на великих ринках (наприклад, США та ЄС)

Чарлі Ламбропулос, ментор програми Entreprenuer-In-Residence в UNIT.City

Протягом останнього тижня у мене було багато розмов на ці теми. Схоже, існує думка, що навіть після того, як минуло майже 30 років після розпаду Радянського Союзу, культурні пережитки минулого все ще дають про себе знати. У суспільстві, яке історично не приділяло великої уваги вибору споживача, потрібен деякий час для переходу до клієнтоорієнтованого менталітету.

Окрім викликів іншого мислення щодо продажів, існує два основних питання:

  • Аби більше довіряти східноєвропейським компаніям — американці мають змінити своє сприйняття
  • Для ефективних продаж та маркетингу необхідне розуміння нюансів іноземних культур

Я міг би написати багато чого про проблему «культури продажів», але це найбільша перешкода. Відсутність глибинної думки щодо стратегії й виконання продажів, фінансового прогнозування, позиціонування бренду та мислення, орієнтованого на клієнта, є найяскравішою проблемою, яку необхідно вирішити. Доброю новиною є те, що вирішення проблеми починається з усвідомлення, і майже всі, з ким я говорив, розуміють це.

Це дійсно надихаюче — бачити країну, яку використовували як ресурс експорту знань на користь іноземних компаній, намагається побудувати свої власні. Звісно, що Україна не є єдиним місцем, де відбувається така трансформація, але поєднання освітньої інфраструктури, чисельності населення та потенціал економічного зростання роблять цю країну дуже цікавим місцем.


Вже 6-го березня в UNIT.City, Чарлі розкаже про особисті якості, якими повинен володіти успішний підприємець. А 13-го числа Чарлі розкаже, як потрапити на роботу в Google та Amazon.

Share
Написати коментар
loading...