Реклама

Польські fintech-стартапи та Brexit — час змін і взаємних впливів

Країни ЄС уважно спостерігають за процедурою виходу Сполученого Королівства із ЄС — так званий Brexit має розпочатися цього місяця, і це вплине на економіку низку європейських країн. Найцікавіше, що вплив пошириться не лише на безпосередніх сусідів на кшталт Франції — але й на відносно віддалені, такі як Польща. Чому польський стартап-ринок залежить від британського і які очікування, ризики та можливості у підприємців сусідньої країни через зміни в складі Євросоюзу?
Čytaty latynkoju
Польські fintech-стартапи та Brexit — час змін і взаємних впливів
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Польські fintech-стартапи та Brexit — час змін і взаємних впливів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Країни ЄС уважно спостерігають за процедурою виходу Сполученого Королівства із ЄС — так званий Brexit має розпочатися цього місяця, і це вплине на економіку низку європейських країн. Найцікавіше, що вплив пошириться не лише на безпосередніх сусідів на кшталт Франції — але й на відносно віддалені, такі як Польща. Чому польський стартап-ринок залежить від британського і які очікування, ризики та можливості у підприємців сусідньої країни через зміни в складі Євросоюзу?

Поки британці та ЄС домовляються, на яких умовах відбудеться Brexit, польські fintech-стартапи найбільше занепокоєні можливими економічними наслідками. Справа в тому, що Сполучене Королівство — цільовий ринок та місце розташування офісів для багатьох компаній. Британію поляки сприймають як стартовий майданчик для глобальної експансії, тому будь-який розрив тісних економічних зв’язків між Лондоном та ЄС — додатковий ризик для їхніх можливостей.

Мобільні платежі «родом» із Польщі

Billon — система розподілених миттєвих платежів. Вона входить в трійку компаній, що презентували Польщу на Hanover Fair, технологічній виставці цієї весни. Попри те, що за словами Девіда Паттса, очільника стартапу, компанія має польське коріння, вона бачить себе як міжнародного гравця ринку фінансових послуг. Хоча 50 інженерів та топ-менеджер базуються у Варшаві, свою штаб-квартиру компанія перенесла до Лондона. Причина проста: Billion хоче скористатися податковими та юридичними можливостями британського ринку для тестування своїх нових послуг та продуктів.

В подальшому поляки планують навіть частину своїх операційних процесів перенести до столиці Великобританії. Тож втрата прав на здійснення фінансових операцій за спрощеною процедурою та паспортом ЄС може стати болючим ударом для операційної ефективності компанії. Керівництво стартапу, попри це, намагається говорити більше про перспективу, аніж про проблеми. Вона намагаються адаптуватися до новинок європейського законодавства в частині управління фінпослугами, кажучи, що Brexit не настільки вже й страшний.

Сервіс переказів країнами ЄС — теж звідси

Марта Крупінска переїхала за кордон і зіткнулася із проблемою швидких грошових переказів. Саме так і виникла у неї ідея стартапу Azimo, міжнародного цифрового сервісу для переказу коштів за кордон. Вона вирішила започаткувати свою компанію у Лондоні завдяки сприятливому нормативно-правовому середовищу, швидкому доступу до капіталу та вигідному розташуванню для головного офісу. Тепер же Крупінска каже, що подумала би двічі, чи варто започатковувати в Лондоні свій офіс, якщо би вона знала заздалегідь про Brexit.

Втім, підприємиця зазначає: вихід Британії зі складу ЄС хоч і вплине на її бізнес, та не зламає. Після референдуму вона отримала запрошення з Люксембурґу, Амстердаму та Берліну на перенесення компанії туди. Якщо справи будуть геть кепські, вона перенесе свій офіс в одну із цих країн. На питання, чому не хоче повністю сконцентрувати весь бізнес у Польщі, міс Крупінска зазначає, що не довіряє до кінця місцевим регуляторам. Мовляв, в Британії ви можете робити все, що не заборонено законом. Натомість у Польщі маєте робити тільки те, що законом дозволено — а це не найкращим чином впливає на розвиток інновацій.

Документи як онлайн-бізнес

Вихід Британії з ЄС став не найкращим сюрпризом і для Деніела Стахов’яка, очільника MyDocSafe. Цей стартап намагається спростити затвердження та підпис документів у таких клієнтів, як банки та страхові компанії. Технічна база та розробники стартапу знаходяться у Польщі та Україні. Натомість ключові клієнти та рада директорів — у Сполученому Королівстві. Найбільше директора компанії непокоїть втрата свободи пересування для свого персоналу в разі Brexit. наприклад, він хотів відправити українських фахівців з команди на хакатон до Британії, але їм не дали візу. На тлі безвізового режиму для УкраїниВід диктатури до нових паспортів — хронологія отримання безвізу із ЄС такий крок не найкращим чином впливає на мобільність компанії та її можливості.

Як низка інших стартапів в сфері фінансових послуг MyDocSafe може зазнати негативного впливу через рішення британців покинути склад Євросоюзу. Можливо, навіть доведеться розглянути сценарій, за яким компанія закриє свій британський офіс та підрозділ і перейде до інших ринків.

«Кондитерська» для фінансових стартапів

Артур Малек, маркетинг-менеджер Finanteq, каже, що його компанія — типовий локальний бізнес у Любліні, наче та кондитерська. От тільки «марципани» з цієї «кондитерської» користуються попитом не лише у польському місті — а в усьому світі. Стартап створює електронний супергаманець. Він поєднує в собі послуги інтернет-банкінґу, платежі, мобільну комерцію. Все це — як багатошаровий «торт» — міститься у єдиному мобільному додатку із підключенням до таких міжнародних банків, як Crédit Agricole, Danske Bank, та Національний банк Кувейту. У планах розширення британський ринок посідав одне із ключових місць. Тепер стався Brexit, але це не завадить стартапові працювати далі.

Менеджер говорить про відносну суворість польських банківських регуляторів. Натомість в інших країнах процедури виходу та роботи на ринку є значно гнучкішими. Найвірогідніший сценарій для Британії після Brexit — робота цього стартапу за тими ж правилами, що й на інших ринках за межами ЄС. Потенційну міграцію бек-офісів на батьківщину Малек теж сприймає позитивно. Він каже, що це створить нові умови для співпраці із такими компаніями у Польщі.

 

Share
Написати коментар
loading...