Реклама

💻 Чи замінять OTT-сервіси телевізор та піратські сайти: як ми дивитимемося контент за 5 років

У майбутньому українці віддадуть перевагу перегляду контенту через інтернет, облаштують онлайн-кінотеатр вдома та персоналізуватимуть відеоплатформи за власним бажанням. Детальніше про ці та інші тенденції розвитку OTT-сервісів розповідали на конференції Made in Ukraine by GlobalLogic: Media 2.0.
Čytaty latynkoju
💻 Чи замінять OTT-сервіси телевізор та піратські сайти: як ми дивитимемося контент за 5 років
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 💻 Чи замінять OTT-сервіси телевізор та піратські сайти: як ми дивитимемося контент за 5 років
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У майбутньому українці віддадуть перевагу перегляду контенту через інтернет, облаштують онлайн-кінотеатр вдома та персоналізуватимуть відеоплатформи за власним бажанням. Детальніше про ці та інші тенденції розвитку OTT-сервісів розповідали на конференції Made in Ukraine by GlobalLogic: Media 2.0.

    З 2014 року попит на OTT-сервіси у світі зріс у чотири рази — кількість глядачів вже сягає понад 600 млн. Найпопулярнішою платформою залишається Netflix, який має 187 млн передплатників в усьому світі, серед яких, за інформацією GlobalLogic, понад 258 тисяч українців.

    В останні місяці зростанню кількості користувачів сприяє COVID-19, адже зі впровадженням карантину 38% українців почали частіше дивитися серіали та фільми.

    Що таке OTT-сервіс?

    OTT-сервіс (over-the-top — «над приставкою») — це платформа для перегляду насамперед відеоконтенту через звичайне інтернет-з’єднання. Щоб дивитися серіали, фільми тощо, потрібно лише мати телевізор з функцією SmartTV чи Android-приставку або використовувати браузер на ноутбуках чи застосунки на планшетах та смартфонах.

    <span data-soloveiko_check='MORFOLOGIK_RULE_UK_UA---#---undefined---#---Знайдено ймовірну орфографічну помилку---#------#---ОТТ-сервіс' class='soloveiko-hidden-spell-error' id='soloveiko-1072:10' srcset=ОТТ-сервіс” width=”1400″ height=”935″>

    Як розвиваються ОТТ-сервіси?

    Технологія OTT зародилася близько 15 років тому та стрімко поширилася світом на тлі розвитку інтернету. За прогнозами Fortune Business Insights, оборот світових ОТТ-сервісів досягне $87 млрд у 2026 році. Щороку витрати на ОТТ-сервіси у середньому зростають на 40%.

    Збільшується і кількість сервісів. Так, цьогоріч Warner Media запустила стримінговий сервіс HBO Max, а NBCUniversal — Peacock. Нагадаємо, у 2019 році запустилися інші два потужні гравці — Disney+? Disney Plus: стримінг запустився 12 листопада — що покажуть, скільки коштує та де буде доступний та Apple TV+?Apple TV+ запустився 1 листопада. Що цікавого. Це на додачу до більш старих та популярних сервісів, як Netflix, Amazon Prime Video і Hulu.

    Щоби виділитися на тлі конкурентів, OTT-сервіси намагаються заохотити користувачів оригінальним контентом. Так, цьогоріч Netflix витратить $17,3 млрд на виробництво контенту, Disney+ — близько $1 млрд, HBO Max — до $2 млрд. Peacock — також близько $2 млрд.

    OTT-сервіс

    Крім виробництва власного контенту, OTT-сервіси полюють за ексклюзивами на старі фільми та серіали, улюблені мільйонами. Наприклад, HBO Max отримав ексклюзив на культовий серіал «Друзі» у США, лише на Disney+ можна буде переглянути фільми Disney та кіновсесвіту Marvel, а також мультфільми та серіали FOX, включно з усіма сезонами «Сімпсонів».

    На думку експертів, OTT-сервіси будуть боротися за першість показу з кінотеатрами. Так, нещодавно компанія Universal провела прем’єру мультфільму «Тролі 2» в інтернеті, посварившись з американською мережею кінотеатрів AMC. Проте, рішення виявилося вкрай вдалим, адже за перші 19 днів прокату у мережі мультфільм заробив $95 млн.

    Також OTT-сервіси не обмежуватимуться лише контентом та замінять радіо і телебачення у якості інструментів для оповіщення громадян у надзвичайних ситуаціях. Наприклад, через стримінгові сервіси Канада попереджає населення про небезпечні шторми або снігопади.

    Щоправда, експерти попереджають, що незабаром настане момент, коли сервісів може виявитися занадто багато, тому можлива поява агрегаторів контенту з різних платформ, на кшталт того, як ми зараз споживаємо новини.

    apple tv

    Цікаві новинки в OTT-сервісах

    Однією з найбільш очікуваних подій на ринку ОТТ-сервісів у 2020 році був запуск стримінгового сервісу Quibi, на якому можна подивитися фільми, серіали та різноманітні шоу довжиною до 10 хвилин. За ідеєю, Quibi, який працює виключно на смартфонах, мав допомогти людям полегшити щоденну рутину. Наприклад, дивитися контент дорогою на роботу, у чергах та інших буденних ситуаціях.

    Сервіс запустили 6 квітня, але його показники розчарували інвесторів. Причиною невдачі називають карантин через спалах COVID-19, який змусив людей більше сидіти вдома, де можна дивитися повноцінні фільми та серіали, а не лише короткометражні.

    Загалом, сервіс завантажили лише 4,2 млн разів, з яких 1,5 млн оформили безкоштовну пробну підписку на 90 днів. За планами, Quibi мав залучити 7 млн платних передплатників за перший рік. Це призвело до того, що великі рекламодавці, такі як Disney, Sony Pictures, Warner Bros, прагнуть переглянути умови угоди.

    Крім нових форматів, OTT-сервіси експериментують зі способами монетизації, застосовуючи інтерактивну рекламу, яка відповідає запитам конкретних користувачів, або можливість покупки безпосередньо у сервісі через ту саму картку, яку прив’язали до оплати підписки. Тобто, перед фільмом вам показується реклама. І якщо ви вирішуєте, що вам потрібен цей товар, ви не йдете на сайт продавця, а просто натискаєте кнопку «Купити», використовуючи смартфон або пульт смарт-телевізора.

    Які переваги ОТТ-сервісів?

    Основною перевагою OTT-сервісів є мобільність — вони дозволяють користувачам отримувати доступ до контенту з одного акаунта на різних пристроях. Для покращення вражень від перегляду, OTT-сервіси вводять такі нововведення, як пропуск вступу, що повторюється у кожній серії, або перегляд всієї реклами на початку фільму, щоб не було переривань.

    Контент групується за типом, тематикою та іншими параметрами, щоб користувачеві було зручніше знаходити щось нове для перегляду. Якщо ж не вдається знайти щось у пошуку, то сервіс запропонує альтернативний контент, який обирається на основі вподобань користувача. Також багато сервісів реалізують систему профілів на випадок, якщо у будинку живуть люди з різними смаками.

    За інформацією Performance Research, 70% американців після карантину планують дивитися кіно вдома, а не в кінотеатрах. Є підстави вважати, що ця частка зросте і серед українських користувачів завдяки тому, що телевізори стають доступнішими та більш функціональними.

    OTT-сервіс

    OTT-сервіси в Україні

    Найбільший ворог OTT-сервісів в Україні — нелегальний (піратський) контент. За даними дослідницької компанії Gemius, лише 31% українців готові платити☠️ Скільки українців готові платити за легальний контент та боротися з піратством – дослідження за легальний контент в інтернеті. Також розвиток дещо уповільнює недостатнє інтернет-покриття, проте з кожним роком ситуація поліпшується, що підтверджує і поява нових платформ.

    Наразі в Україні працює 11 локальних OTT-платформ: Megogo, Divan. TV, OLL. TV, Omega TV, Lanet TV, Volia Smart TV, YouTV, Sweet TV, Prosto TV і Hmara.TV, а також три сервіси мобільних операторів, які вони запустили в партнерстві з великими платформами: Kyivstar TV, Vodafone TV і TV Plus+ від lifecell. З глобальних сервісів доступні Netflix, Apple TV+ та Amazon.

    Найпопулярнішим сервісом залишається Megogo, аудиторія якого за останні 5 років зросла на 13 млн та досягла 58 млн глядачів не тільки з нашої країни. Також власні платформи поступово розвивають великі медіакомпанії. Наприклад, 1+1 media має цифрову платформу 1+1 video? «Краще покласти гроші на депозит, ніж інвестувати їх в український медіабізнес», — Анна Ткаченко, 1+1 Digital, «Медіа Група Україна» — Oll.TV, StarLightMedia — Телепортал.

    З точки зору глобальної конкуренції, у локальних гравців є перевага в тому, що вони краще знають ринок і можуть адаптувати свої сервіси під запити регіональних споживачів. Глобальним корпораціям важко утримувати фокус на тому, що цікаво регіонам. В українських сервісів є потенціал для того, щоб створювати зрозумілий і актуальний саме тут контент

    Андрій Яворський, віце-президент зі стратегії та технологій GlobalLogic

    Що зміниться для українських користувачів у найближчі 5 років?

    У найближчі 5 років, за прогнозами експертів GlobalLogic, користувачі отримають такі нові можливості в українських стрімінгових сервісах:

    • Зможуть дивитися спортивні матчі у високій якості (4К і більше), концерти та шоу в прямому ефірі без затримки швидкості передачі відео, яка може бути критичною, наприклад, під час спортивних трансляцій
    • Зекономлять час на пошук контенту, адже будуть отримувати персоналізовані рекомендації фільмів, серіалів та іншого відеоконтенту на основі аналітики поведінки користувача.
    • Отримають доступ до різноманітного високоякісного контенту (4К і 8К) на ОТТ-сервісах. Впровадження нових технологій, таких як 5G інтернет, високошвидкісна передача відео з мінімальною затримкою, популярність телевізорів з великим екраном і якісним зображенням, будуть постійно збільшувати пропозицію і, відповідно, стимулювати попит на контент високої якості.
    • Зможуть використовувати стримінговий сервіс безпосередньо для покупки товарів або послуг, про які дізнаватимуться через персоналізовані рекламні оголошення, пов’язані з тематикою контенту. Наступним кроком буде інтеграція з платформою для покупок, що дасть можливість робити замовлення прямо в OTT-сервісі з мінімальною паузою під час перегляду контенту.

    Читайте також про те, що тепер Netflix зможе скасовувати? Тепер Netflix зможе сам скасовувати підписку користувачів підписку користувачів

    Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

    Share
    Написати коментар
    loading...