Реклама

Що таке флешмоб #вимагаю_медреформу і чому це важливо

Другий день в українському сегменті Facebook триває флешмоб із гештегом #вимагаю_медреформу. Його ініціаторкою стала в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Мета — привернути увагу уряду та депутатського корпусу до потреби реформування медичної галузі в Україні
Čytaty latynkoju
Depositphotos
Що таке флешмоб #вимагаю_медреформу і чому це важливо
  1. Головна
  2. Картки
  3. Що таке флешмоб #вимагаю_медреформу і чому це важливо
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Другий день в українському сегменті Facebook триває флешмоб із гештегом #вимагаю_медреформу. Його ініціаторкою стала в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Мета — привернути увагу уряду та депутатського корпусу до потреби реформування медичної галузі в Україні

    Реформування медичної галузі давно на часі. З одного боку, в нас досі номінально декларується безоплатність надання медичних послуг. З іншого — якість та оперативність безкоштовного лікування залишає бажати кращого. Українські користувачі соціальних мереж намагаються привернути увагу лікарів, депутатів та журналістів до проблеми медичної галузі в першу чергу з боку пацієнтів.

    З чого все почалося

    Стартовим кроком став пост в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Вона наголошує на потребі прийняття законів, що відкриють доступ до сучасних способів надання медичної допомоги, усунуть корупційні схеми закупівлі ліків та сприятимуть переведенню медичної допомоги на страхову основу.

    Чому голос пацієнта важливий

    Зараз в українському парламенті на розгляді знаходяться одразу 4 законопроекти — прийняття їх у першу чергу позбавить пацієнтів від зволікань, потреби давати хабарі та буквально «випрошувати» надання медичної допомоги у особливо складних чи вартісних випадках терапії та оперативного лікування. Лікарі наголошують постійно на низькому фінансування, бракові зарплат угалузі та некваліфікованих кадрах — натомість поки що ніхто не хотів звернути увагу саме на той факт, що центром процесу лікування є пацієнт, а не лікар, тому й реформування медичної галузі має відбуватися насамперед з фокусом на пацієнтів та їхні потреби. Розгляд законопроектів у сесійній залі має відбутися сьогодні, 6 червня 2017-го.

    Які пости домінують в рамках флешмобу

    Здебільшого озвучуються випадки дачі хабарів, невстановлення правдивих діагнозів та лікарського свавілля на різному рівні — поодинокими є історії про те, як лікарі все-таки рятують життя у непростих умовах та як їм самим доводиться складно через ситуацію, що склалася. Істина як завжди — десь посередині. Якщо ви хочете долучитися до публічних вимог громадськості щодо реформування медицини в Україні, саме час написати історію про медицину із власного досвіду — та опублікувати її на своїй сторінці у Facebook із тегом #вимагаю_медреформу.

    Як підтримати медичну реформу в Україні

    Історії — це добре, але діяти завжди корисніше. Ось коротка інструкція для тих, хто справді хоче вплинути на ситуацію із розглядом законопроектів щодо реформування медицини в Україні за європейськими стандартами:

    • Якщо ви — народний депутат Верховної Ради, проголосуйте за урядові законопроекти, щоб нарешті запустити медичну реформу.
    • Якщо ви — виборець, напишіть листа народному депутату від свого округу з проханням підтримати медичну реформу та проголосувати урядові законопроекти. Як це зробити, дізнавайтеся за посиланням.
    • Якщо ви не знаєте, хто ваш депутат-мажоритарник, перегляньте повний список таких депутатів.
    • Зніміть відео на підтримку медичної реформи або зробіть пост. Кожен з нас має досвід взаємодії з існуючою системою охорони здоров’я. Розкажіть свою історію та поділіться з друзями інформацією про те, що тепер є можливість кардинально змінити ситуацію. Лінки надсилайте на сторінку ініціативи.
    • Надрукуйте листівки з інформацією про те, що саме передбачає медична реформа та розповсюдьте серед сусідів, колег, знайомих — завантажити матеріали для роздруку можна за цим посиланням.

    Для того, щоби бути в курсі всіх змін, підпишіться на дайджест медичної реформи від Міністерства охорони здоров’я, щоб отримувати достовірну інформацію про проходження законопроектів. Також можна долучитися до офіційного Telegram-каналу МОЗ України, щоби отримувати найважливіші новини про зміни в охороні здоров’я.

    Share
    Написати коментар
    loading...