За підтримки   

Як вступити до найкращих університетів світу: гайд від КМДШ

Навчання за кордоном — цілком реальна перспектива, якщо завчасно підготуватися. Кожна країна має свої особливості, тому не можна сказати, що є якийсь один спосіб вступити у ЗВО в США та в Європі. Але є базові принципи, на які можна спиратися в цьому процесі. Вони ж стосуються і вступу до найкращих університетів в Україні.

Спільно зКМДШ розповідаємо як найкраще підготуватися до вступу, скільки на це треба витратити часу, та на що звертати увагу.

Питання

Як працює освітня система у закордонних ЗВО?

#1

Загалом усі українські випускники, які закінчили 11 класів, можуть вступити у будь-які університети або коледжі. У деяких країнах (як-от Велика Британія чи Нідерланди) для вступу необхідно пройти річну програму підготовки через різницю в освітніх системах. В університети США можна вступати як і через програми підготовки, так і відразу на перший курс.

Навчання у США та Європі відрізняється. Все сильно залежить від конкретної країни та університету, проте є загальні принципи, які лежать в основі навчання в англомовних країнах. Вища освіта традиційно складається з трьох основних рівнів — бакалаврату, магістратури та аспірантури.

  1. Бакалаврат (undergraduate degree — BA, BSc) — це перший рівень вищої освіти, тривалість якого становить від 4 до 6 років, залежно від країни вступу та обраної спеціальності. У країнах ЄС, США та Канади термін навчання на більшості спеціальностей становить 4 роки, на медичних спеціальностях — 5-6 років. Після отримання диплому бакалавра випускник може продовжити навчання на магістратурі або піти на роботу за своєю спеціальністю.
  2. Магістратура (master’s academic degree — MA, MSc, MBA, LL.M, M.Div) — другий рівень підготовки терміном 2-2,5 роки. У ЄС та США випускники найчастіше після закінчення бакалаврату йдуть працювати. Ступінь магістра зазвичай прагнуть отримати, якщо планують займати керівні посади у бізнесі, працювати над науковими дослідженнями або займатися викладацькою діяльністю в університетах.
  3. Аспірантура (postgraduate degree – PhD) — останній рівень вищої освіти, результатом якого є отримання вченого ступеня доктора філософії (Ph.D, PhD) після написання та успішного захисту дисертації. В українській системі освіти такий вчений ступінь також називають доктор філософії.

З 2005 року Україна приєдналася до Болонського процесу у рамках Євроінтеграції. Завдяки цьому, ми отримуємо дипломи, ступені та кваліфікації європейського зразка. Використання єдиної системи кредитних одиниць (система ECTS) дозволяє нам переходити у закордонні ЗВО, не втрачаючи здобуті в українському університеті кредити (години, які витрачаються на опанування предмету). Наприклад, можна закінчити бакалаврат в Україні та без проблем вступити на магістратуру за кордоном.

Як правильно обрати навчальний заклад та спеціальність?

#2

Очевидно, що розпочати треба з професії. Нема сенсу вступати виключно заради того, щоб вступити. У європейських, американських та українських ЗВО навчання дуже інтенсивне, тож якщо воно ще й стосуватиметься нецікавої спеціальності — це буде мука для студентів.

Щоб допомогти школярам визначитися із майбутньою професією, у КМДШ учнів вже з середньої школи ознайомлюють з різними професіями, а в старших класах організовують профорієнтаційні курси.

«Освітньо-формаційний процес КМДШ орієнтований на те, щоб не тільки допомогти учню засвоїти необхідні знання, а й підготувати до життя після школи. Вступ до університету є наступним життєвим етапом наших випускників, який сильно відрізняється від шкільного періоду. І КМДШ допомагає до нього підготуватись.

У першу чергу, необхідно обрати сфери, в яких учень хотів би розвиватися. Для цього з 5 класу в школі існує варіативна складова — емоційно-інтелектуальні та спортивні студії. Учні самостійно можуть обрати напрямок і протягом року займатись з профільними викладачами від наших освітніх та бізнес-партнерів. ІТ, медіа, бізнес-процеси, проєктний менеджмент, акторська майстерність, айкідо, фінансова грамотність — на цих студіях та в рамках освітньої програми викладачі-практики ознайомлюють учнів з реальними кейсами та допомагають розібратись в основних процесах різних професій», — Станіслав Білий, керівник формаційної програми мережі КМДШ.

«Профорієнтаційні курси, тобто професійні занурення — це можливість для старшокласників не лише поглибити свої знання і вміння із тих професійних сфер, які вони можуть обрати в майбутньому, а також здобути практичний досвід за напрямами: «Менеджмент», «Комунікації» та «ІТ-технології».

До викладання на профорієнтаційних курсах ми долучаємо бізнес та освітніх партнерів, на заняттях викладають українські підприємці, діти отримують досвід під керівництвом кращих фахівців у різних напрямках. Вміння, які здобувають учні під час професійних занурень, також підсилюють різні професійні сфери. Наприклад, розвиток інноваційного мислення, розробка інноваційного продукту, створення стартапу, розробка і просування бізнес-проєкту, ефективна комунікація у професійній сфері тощо.

Окрім вмінь, формуються важливі цінності та компетентності учнів, зокрема, старшокласники вчаться цінувати працю і час, бути наполегливим, гнучкими, креативними, співпрацювати зі своїми однолітками, планувати діяльність та відповідати за її результати», — Мирослава Товкало, керівниця освітньої програми мережі шкіл КМДШ.

«На формаційному курсі, який реалізується через заняття “Інтро”, “Я-особистість” та “Рефлексія”, учні розвивають свої компетентності, вчаться усвідомлювати свої емоції та знаходити причинно-наслідкові зв'язки своїх рішень та дій. На індивідуальних бесідах з ментором школярі вчаться ставити та досягати цілі, відслідковувати етапи їх реалізації. Вступ до університету — одна з центральних цілей старшокласників. На шляху її досягнення ментори допомагають розділити одну велику ціль на маленькі задачі та покроково їх виконувати», — Станіслав Білий, керівник формаційної програми мережі КМДШ.

Коли бажану професію знайдено, варто визначитися з країною та мовою. У багатьох країнах Європи знання місцевої мови на рівні вище середнього дає значні преференції та знижки. Виключенням є Нідерланди, де навчання ведеться на 90% англійською, а також Норвегія, у якій є велика кількість програм англійською.

Далі можна проаналізувати рейтинги університетів. Наприклад, QS World University Rating або Times Higher Education World University Rankings. Та вибрати шортліст із найбажаніших.

Які тести потрібно складати для вступу за кордон (США, Європа)?

#3

У США зазвичай немає вступних іспитів, утім університети вимагають результати стандартизованих тестів. Вони бувають з англійської мови, загальні та профільні. Усього в Америці є 11 стандартизованих тестів. Знання з англійської перевіряються за допомогою IELTS або TOEFL. А загальні знання — Scholastic Assessment Test (SAT) і American College Testing (ACT). SAT має і профільні напрямки. Також буде врахований середній бал шкільного атестату.

У Європі все залежить від країни. У певних університетах вимагають здати вступні іспити. Подекуди необхідно пройти передпідготовче навчання, а в деяких університетах достатньо буде мотиваційного листа, знання мови та середнього балу атестату. Усі деталі можна знайти на сайтах університетів.

«Одним із найбільш популярних і визнаних у світі іспитів на підтвердження рівня володіння англійською мовою є IELTS (International English Language Testing System). Саме цей тест вимагають більшість університетів. Результати TOEFL (Test of English as a Foreign Language) просять в основному американські університети. FCE and CAE більше для підтвердження твого рівня (B2-C1). Але! Результати TOEFL and IELTS дійсні лише протягом двох років, FCE and CAE протягом усього життя.

Я вважаю, що IELTS має більше переваг порівняно з іншими тестами: він має доволі широкий спектр оцінювання (бал від 5,5 до 9 – це позитивний результат для отримання сертифікату). Можна скласти тест на мінімально необхідний для отримання сертифікату бал, і це вже дасть чітке розуміння, над чим ще треба попрацювати. Цим він гарно вписується в стратегію “growth mindset”, що мотивує на ще більші досягнення у вивченні мови. Ми з одинадцятикласниками нещодавно склали тестування IELTS, отримали чудові результати С1», — Олена Сагітова, завідувач кафедри іноземних мов у КМДШ_Голосіїв.

Який рівень англійської потрібен?

#4

Зазвичай університети не зазначають точні результати IELTS та TOEFL, які потрібні для навчання. Але загалом це має бути рівень С1 — тобто, “досвідчений користувач”. По шкалі IELTS — це від 7 балів із 9.

У Гарварді зазначають, що рівень TOEFL має бути не нижче 110 балів (із 130).

«Взагалі, складання тестів — справа не з легких, особливо коли не дуже добре знаєш, як краще та ефективніше мобілізувати й поліпшити власні знання з англійської. Перше завдання — підтягнути англійську до бажаного рівня, а вже потім складати іспит. Упродовж підготовки до екзамену головне зрозуміти, які критерії оцінювання, спробувати різні моделі виконання завдань, щоб знайти саме ту, яка ідеально підходить студентові. Наприклад, коли виконують частину «Читання», для когось зручніше швидко пробігтися текстом, щоб зрозуміти, про що він, а комусь краще крок за кроком читати й виконувати завдання», — Олена Сагітова, завідувач кафедри іноземних мов у КМДШ_Голосіїв.

Англійська буде потрібна не тільки для прослуховування лекцій, а й для постійного спілкування і виконання завдань. Тому найкраще вивчати англійську одразу в середовищі. Такий інтегрований підхід реалізовано у КМДШ.

«Навчання в іноземних університетах потребує високого рівня знання мов. В КМДШ поглиблено вивчають англійську на щоденних заняттях, регулярних зустрічах з носіями мов, підготовці та участі в міжнародних турнірах англомовних дебатів. Також учні вивчають іспанську, французьку, німецьку мови з професійними викладачами та носіями мов», — Станіслав Білий, керівник формаційної програми мережі КМДШ.

Також у КМДШ реалізували англомовний дебатний клуб, учасники якого отримали перемоги у двох раундах Гарвардського турніру.

«Коли я почала працювати в КМДШ, запропонувала нашим старшокласникам спробувати дебатну діяльність. Це був нелегкий процес. У нас близько трьох місяців пішло на вивчення загальних правил, але я бачила, як учням подобається дебатувати, ми розвивали цей напрямок, популярний в прогресивних іноземних навчальних закладах, в тому числі у закладах вищої освіти.

Вже на сьогодні ми маємо досвід участі та перемог на Міжнародному дебатному турнірі Dnipro Open, а нещодавно ми отримали перемоги у двох раундах Міжнародного дебатного турніру Гарвардсього коледжа Harvard College World Schools Invitational.

Маємо чимало здобутків за різні активності англійською мовою. Наприклад, у 2019 році КМДШ прийняла The World Scholar’s Cup – міжнародне академічне змагання, яке щорічно проходить у 40 різних країнах. Наші учні на цих змаганнях отримали 116 золотих та 93 срібні медалі», — Олена Сагітова, завідувач кафедри іноземних мов у КМДШ_Голосіїв.

На яких аспектах своєї біографії варто робити акцент при підготовці заяви?

#5

За кордоном дуже цінують благодійні, соціальні та громадянські активності. Якщо ви брали участь у будь-яких проєктах, направлених на допомогу враженим верствам населення, це може стати значним плюсом при вступі. Звісно ж значну роль можуть відіграти будь-які перемоги на конкурсах та олімпіадах.

Почати готуватися до вступу якнайкраще за два роки, чи хоча б за рік. За цей час можна підтягнути й необхідні знання, а також взяти участь у достатній кількості соціальних проєктів.

Волонтерство стане в нагоді при вступі у будь-який ЗВО, в тому числі й в Україні. Але за кордоном ще й необхідно мати документальне підтвердження такої діяльності.

«Для вступу в іноземні ЗВО важливі не тільки академічні знання, а й соціальна та проєктна активність. Тому в середній школі КМДШ діє система проєктних занурень, на яких учні разом з науковими керівниками реалізують власні кросдисциплінарні проєкти. Наприклад, один з проєктів полягав у здійсненні збору даних про споживання електроенергії будівлею нашої школи у Києві на Осокорках. Учні вивчали способи генерації електроенергії, дослідили поняття «зелена енергетика», порахували, наскільки вигідніше застосовувати зелені технології, як з економічної, так і з екологічної точки зору.

Також, протягом навчання в школі учні беруть участь у волонтерських проєктах, які спрямовані на допомогу дитячим будинкам, безхатькам, безпритульним тваринам, людям похилого віку, онкохворим дітям. Донести важливість турботи та підтримки тим, хто цього потребує, нам допомагають наші партнери — фонд Таблеточки, Молодь за мир, Happy Paw, Еммаус, Опіка на відстані, Притулок для тварин SOS.

Адаптуватись до реалій університету також допомагає модульна система оцінювання, яка пілотується в КМДШ. Кожне виконане завдання важить певний бал і учню треба “заробити” 100 балів, виконуючи різні типи завдань. Така система допомагає учням направляти свої зусилля не тільки на короткострокові результати “здав та отримав оцінку”, а на більш довгострокову перспективу накопичення власних здобутків протягом періоду, одразу орієнтуючись на звичні університетам 100 балів», — Станіслав Білий, керівник формаційної програми мережі КМДШ.

Як якісно підготувати пакет документів: мотиваційні та рекомендаційні листи, резюме?

#6

Більшість університетів США вимагають такі документи:

  • аплікаційна форма;
  • транскрипт — завірений список оцінок з усіх навчальних закладів, перекладений англійською мовою;
  • фінансовий документ — або фінансове зобов’язання про покриття коштів на навчання і проживання, або довідку про платоспроможність, яка підтверджується випискою з банку;
  • сертифікати TOEFL/IELTS, а також SAT/ATC або інші;
  • есе або мотиваційний лист до вступу;
  • рекомендаційні листи від викладачів чи керівників школи;
  • будь-які інші документи, які підтверджують унікальність абітурієнта.

Подавати можна одразу в декілька ЗВО. Але не треба забувати, що майже кожен бере плату за розгляд заявки, яка може складати від 50 до 150 доларів. Також в США існує онлайн-сервіс для подачі документів, який об’єднує понад 900 університетів.

У Європі не потрібні SAT/ATC, але може додаватися сертифікат зі знання мови країни, у яку ви їдете, та інших документів, які може вимагати ЗВО.

Як вчитися у найкращих університетах світу безкоштовно?

#7

Витрати на навчання за кордоном можна покрити частково або повністю коштом грантів або стипендії. Стипендії в США та Європі працюють не так, як у нас. Їх може призначати сам університет, уряд та приватні неурядові організації. Також в Америці можна отримати стипендію за спортивні досягнення.

Для того, щоб забезпечити своє навчання можна податися на великі стипендіальні програми. Це може бути Fulbright Scholar Program для США або програма Фонду імені Фрідріха Еберта для Німеччини, або інша.

Знання мови країни може сильно полегшити вступ і відкрити можливості до безкоштовного навчання. Такі опції діють у Німеччині, Словаччині, Чехії, Фінляндії.

Проте навіть якщо навчання буде безкоштовним, це не означає, що студентові не потрібно буде нічого платити. У Німеччині, наприклад обов’язковим є семестровий внесок, розмір якого варіюється від 150 до 1500 євро, в залежності від університету. Це не включаючи витрати на проживання та харчування, які можуть сильно відрізнятися в залежності від країни. Наприклад, у Фінляндії варто закладати на менш ніж 600 євро на місяць просто на життя.

В Україні існує дві форми навчання: бюджетна та контрактна. Щоб потрапити на бюджетну форму навчання, випускнику необхідно скласти ЗНО на високий бал. Якщо цього зробити не вдалося, варто спробувати податися на стипендію від університетів.

Також українські студенти отримують державну стипендію, розмір якої залежить від успіхів у навчанні, а також рівня акредитації ЗВО.

Запрошуємо батьків школярів на Дні відкритих дверей у школах КМДШ

У КМДШ прагнуть, щоб кожен учень мав достатньо знань, досвіду, впевненості та приймав рішення на основі цінностей для того, щоб робити власний вибір та творити своє майбутнє.

КМДШ. Освіта для творців світу.

Львів:

вул. Угорська, 12Е, район Нового Львова (в житловому кварталі "Софіївка")

Київ:

Дніпровська набережна, 14Л
вул. Голосіївська, 13

Записатися на екскурсію

Ми списалися з випускниками КМДШ, аби вони розповіли про власний досвід вступу в університет за кордон.

thumbs-up

Як обирали навчальний заклад та спеціальність?.

Мені подобається, що при виборі професії я не обмежувала себе одним варіантом, а розглядала декілька напрямків. Вважаю це чудовою стратегією. Адже ти можеш глибинно дослідити декілька варіантів, спробувати себе в кожному з них, можеш розуміти, що у тебе є власний вибір, в якому ніхто не обмежує.

Софія Панченко

Я дуже хотіла здобувати вищу освіту за кордоном, але не дуже орієнтувалася в хороших навчальних закладах, де якісно викладатимуть програми, які б я хотіла освоювати. Тому за консультацією звернулася до спеціальної організації, яка надавала інформацію щодо різних можливостей навчання в різних країнах. Шляхом моніторингу я зупинилася на life science.

Софія Панченко

Для навчання розглядала Швейцарію та Нідерланди, тут дуже багато програм з природничих наук та постійний акцент на практичних дослідженнях, що для мене було надзвичайно важливо. Тому я обрала Avans University of Applied Sciences, а саме applied science, а не research. Адже у випадку applied science є дуже багато практики, це мені подобається, і викладають саме англійською мовою.

Софія Панченко

Чи допомогла КМДШ визначитися з професією?

КМДШ зіграла надзвичайну роль у виборі професії. Раніше я була впевнена, що на всі 100% гуманітарій, але щось пішло не так))) Завдяки цікавому вивченню наук, мені це почало подобатися, а головне, я почала це розуміти. Я дуже любила наші інтегровані уроки, і сама іноді брала участь у їхньому створенні. Як, наприклад, математика+хімія, а колись навіть був урок, де була хімія+біологія+фізика.

Яся Мирошниченко

Пам’ятаю, як ми досліджували роботу спиртометра та перевіряли наявність гліцеролу у косметиці. Нам показували світ наук не як “суху теорію” та безліч формул, а розвивали вміння використовувати ці знання у прикладній сфері, розуміти процеси та знаходити їх у повсякденному житті.

Яся Мирошниченко

Який шкільний досвід, отриманий в КМДШ, знадобився під час вступу та навчання в університеті?

В університеті ми багато працюємо в командах, постійно комунікуємо між собою. КМДШ мене навчила цьому мистецтву, за що я дуже вдячна, бо це так потрібно в житті. Завдяки міс Хелен та участі в різних дебатах англійською мовою, я навчилася якісно аргументувати свою думку, в мене немає відчуття, що якщо я щось неправильно скажу, то це буде груба помилка і я повинна відчувати себе винною. До КМДШ в мене була така схильність, але завдяки школі такого відчуття не залишилося.

Софія Панченко

Мені знадобилися шкільні знання з точних дисциплін, в мене вже було сформоване розуміння щодо деяких наукових явищ та процесів, завдяки цьому подальше вивчення наук в університеті було легшим та зрозумілішим.

Софія Панченко

Знадобилося вміння спілкуватися з людьми, особливо англійською, досвід роботи з документами і джерелами інформації. Досвід дебатування також неймовірно допоміг.

Ярослав Маліновський

Які додаткові вимоги були під час вступу до навчального закладу в США?

Волонтерства. Але важливим аспектом є те, що потрібно показати, що вам дійсно це подобається. Я допомагала організовувати чемпіонат з бодібілдингу, викладала англійську мову у таборах, декілька днів провела у будинку для літніх людей в Америці, де ми спілкувалися з ними та проводили невеликі заходи.

Яся Мирошниченко

Дебати. У КМДШ ми активно брали участь у дебатах не тільки на українському, а й на міжнародному рівні. Це чудова можливість дізнатися про те, про що, за інших умов, ніколи б не дізнався. У нас були теми про Голокост, вибори, пропаганду. Декілька місяців ми зустрічалися з різними експертами, читали безліч статей, я навіть зараз пам’ятаю деякі цікаві факти з наших промов.

Яся Мирошниченко

Академічні досягнення. Олімпіади, МАНи тощо

Яся Мирошниченко

Різнобічна особистість. Важливо, щоб студенти були не тільки з чудовими академічними досягненнями, але й вміли розважатися. Навіть якщо студент подається на технічну спеціальність, все одно обов’язково потрібно показати любов до читання, спорту, чи, наприклад, макіяжу. Це може бути що завгодно, але те, що він/вона дійсно любить.

Яся Мирошниченко

Які тести складали для вступу, чи були складнощі?

Я складала TOEFL та SAT. З TOEFL складнощів не було, адже в КМДШ ми постійно практикуємо схожі завдання, кожен рік готуємося до різного рівня екзамену. Головне було зробити безліч тестів та зрозуміти саму структуру.

Яся Мирошниченко

З SAT було трохи важче, бо математична частина містить завдання з тем, які в Україні в школі не проходять. Там більше фокус на статистиці, графіках, аналізі дослідів. Але навіть тут американські нейтіви в КМДШ нам допомогли. Вербальна частина також була доволі складною. Великі неадаптовані тексти про суфражисток, промови американських президентів, наукові досліди та мало часу на обробку цієї інформації. Зрештою, я добре склала обидва тести, але найголовніше – починати завчасно.

Яся Мирошниченко

Скільки часу потрібно для підготовки до тестів? Як краще використати свій час при підготовці до вступу?

Зі свого досвіду можу сказати, що чим раніше розпочати підготовку, тим ефективніше. Тут час працює на вас. Адже, якщо хочеш отримати стипендію та поквапишся з подачею документів, то можливо навіть і отримаєш її.

Софія Панченко

Перше, потрібно сформувати для себе широкий вибір власних інтересів, відсіяти ті варіанти, що найменше подобаються. Також важливо знайти компетентну людину, якій можна поставити безліч запитань щодо різних напрямків, які подобаються. І найголовніше – пробувати глибше зануритися в кожен з напрямків, досліджувати різні корисні матеріали щодо цих тем, подаватися на різні програми. Ні в якому разі не допускати думку, що нічого не вийде, навпаки, потрібно постійно аналізувати своє CV, доповнювати його, не боятися розсилати туди, де дійсно мрієш навчатися.

Софія Панченко

Які навички, на вашу думку, важливі у 21 ст для випускника школи?

  1. Критичне мислення.
  2. Емоційний інтелект.
  3. Різнобічний розвиток.
  4. Креативність.
  5. Знання мов.
  6. Знання базової психології, мови тіла.
Яся Мирошниченко

Запрошуємо батьків школярів на Дні відкритих дверей у школах КМДШ

У КМДШ прагнуть, щоб кожен учень мав достатньо знань, досвіду, впевненості та приймав рішення на основі цінностей для того, щоб робити власний вибір та творити своє майбутнє.

КМДШ. Освіта для творців світу.

Львів:

вул. Угорська, 12Е, район Нового Львова (в житловому кварталі "Софіївка")

Київ:

Дніпровська набережна, 14Л
вул. Голосіївська, 13

Записатися на екскурсію