Реклама

🧪 Науковці виявили препарат, який загоює шрами після ран

Цілком імовірно, що цей препарат може лікувати й інші пошкодження на тілі.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🧪 Науковці виявили препарат, який загоює шрами після ран
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🧪 Науковці виявили препарат, який загоює шрами після ран
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Цілком імовірно, що цей препарат може лікувати й інші пошкодження на тілі.

Препарат, що загоює шрами

Науковці зі Стенфордського університету виявили, що препарат вертепорфін, який продається для лікування очних захворювань, може допомогти загоїти шрами на шкірі.

Формування шрамів та рубців обумовлено геном engrailed. Цей ген формує білок у клітинах сполучної тканини організму — фібропластах. Якщо на тілі з’явилась рана, фібропласти не загоюють пошкодження, а, так би мовити, створюють захисну поверхню на шкірі — рубці чи шрами.

Шрами значно швидше утворюються, аніж шкіра. При пораненні організму необхідно якомога швидше закрити отвір, аби не було інфекції. Дуже часто це й рятувало людей, коли вони отримували пошкодження.

За словами науковців у ембріонів та літніх людей не утворюються шрами — на місці ран з’являється нова шкіра. Це обумовлено тим, що їхня шкіра не так натягнута. На думку дослідників, на цей фактор можна впливати при загоєнні й врешті не буде зайвих слідів на шкірі.

Читайте також: 🥴 Науковці знайшли генетичну схильність нелюбові до кави

Згодом вчені виявили, що вертепорфін впливає на передачу сигналів механічного натягу в клітинах.

Аби перевірити свою здогадку, науковці провели експеримент на мишах, вони зробили хірургічні надрізи та нанесли препарат на місце пошкодження. З часом рани загоїлись й шкіра виглядала цілком нормальною — як і до експерименту. Ба більше, у шкірі утворились волосяні фолікули та залози, що свідчить про повне відновлення.

Наразі науковці планують продовжити своє дослідження з іншими пошкодженнями на тілі. Цілком імовірно, що таким способом можна лікувати сліди опіків, фіброз печінки та інші захворювання.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...