Реклама

😢 За 4 роки кількість сміття в Україні зросла майже на 40%

Наразі в Україні переробка сміття є не дуже популярною.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
😢 За 4 роки кількість сміття в Україні зросла майже на 40%
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 😢 За 4 роки кількість сміття в Україні зросла майже на 40%
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наразі в Україні переробка сміття є не дуже популярною.

Сміття в Україні

За чотири роки кількість побутових відходів в Україні збільшилася майже на 40%. Якщо у 2016 українці викинули 11 млн тонн, то на початку 2021 ця цифра зросла до 15 млн тонн. 94% відправили на полігони й лише 6% — утилізували або відправили на вторинну перероблювання.

До цього ж у з 2016 році на 48% збільшилася кількість вторинно переробленого сміття, але його частка продовжує залишатися незначною — 4,7% від усіх побутових відходів у 2020 році. Також рідше стали використовувати спалювання — таким способом у 2020 утилізували на 37% відходів менше, ніж у 2016. Це позитивно впливає на екологічну ситуацію, адже повторне використання матеріалів зменшує вуглецевий слід.

Всього в Україні понад шість тисяч офіційних полігонів, але забруднення часто зустрічаються поза ними. У 2020 році екоактивісти прибрали понад 2 100 локацій і зібрали на них 760 тонн сміття по всій Україні під час Всесвітнього дня прибирання World Cleanup Day від Всеукраїнського молодіжного руху Let’s Do It, Ukraine.

З року в рік ми бачимо багато сміття. У 2020 найчастіше це були недопалки і маски на вулицях, але також залишалися гори з пляшок, обгорток та інших паковань після пікніків у парках і лісах. Такі місця відзначають в додатку EcoHike, створеному командою українських розробників GlobalLogic. Так разом ми прибираємо і допомагаємо поліпшити екологічну ситуацію

Юлія Мархель, президентка Let's Do It, Ukraine

Щоб допомогти зробити Україну чистішою, організація об’єднує зусилля з IT-компанією GlobalLogic. У межах співпраці будуть використовувати в спільних проєктах застосунок EcoHike, розробку львівських інженерів компанії. Так, застосунок допоможе об’єднати зусилля активістів і відзначати забруднені ділянки. У 2020 в EcoHike з’явилися також нові функції — можливість створювати відкриті та закриті зустрічі для прибирання і ділитися результатами в соціальних мережах.

Додаток EcoHike вже об'єднує понад 6000 українців, які прибрали понад 5 тонн сміття. Разом з Let's Do It, Ukraine ми хочемо звернути увагу на проблему сміття і показати, що робити Україну чистішою можливо і потрібно. А технології допомагають ще більше об'єднати людей і зробити цей процес зручнішим й ефективнішим

Юрій Голованов, менеджер проєкту EcoHike
Читайте також: 🏘 Мельбурн планують зробити вуглецево-нейтральним до 2030 року

Про застосунок

EcoHike — це безкоштовний застосунок, який дозволяє позначити на інтерактивній мапі забруднену територію та об’єднати активістів для її прибирання.

У 2020 році розробники представили нові функції. Серед оновлень: можливість ділитися мітками забруднених ділянок в соціальних мережах і створювати партнерські заходи з прибирання сміття.

Наразі застосунком користуються понад 6 000 активістів, а за два роки вони прибрали тонни сміття. Серед очищених місць парк Протасів Яр у Києві та 100 га парку «Погулянка» у Львові.
Застосунок можна завантажити на Android та iOS.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...