Реклама

👏🏻 Українські хірурги вперше провели операцію на мозку, під час якої пацієнтка була у свідомості

Під час операції пацієнтка складала лінгвістичні тести.
Čytaty latynkoju
👏🏻 Українські хірурги вперше провели операцію на мозку, під час якої пацієнтка була у свідомості
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 👏🏻 Українські хірурги вперше провели операцію на мозку, під час якої пацієнтка була у свідомості
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Під час операції пацієнтка складала лінгвістичні тести.

Операція на мозку у свідомості

Операція з пробудженням — це нейрохірургічне втручання під час якого пацієнта виводять з наркозу. Водночас пацієнт має виконувати різноманітні дії. Наприклад, минулого року пацієнтка під час операції фарширувала оливки, а інша ж навіть грала на скрипці. Такі дії дозоляють контролювати стан пацієнта, поки лікарі працюють над мозковими функціями.

Нещодавно в Україні провели першу схожу операцію. Хірурги Закарпатського обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології видалили пухлину мозку. Пацієнткою була 26-річна Аліна Коваль. Декілька років тому їй діагностували каверному — судинну пухлину мозку. Протягом трьох років дівчина страждала на напади й часом вона могла не розуміти інших людей.

Коли я почала аналізувати свій стан у попередні роки, то згадувала, що років три тому я з пів року прокидалася з болем у тілі, прикушеним язиком, а на подушці була кров та слина. Я думала, що це пов’язано з фізичними навантаженнями. Далі зрозуміла, що часом я втрачала мову і не розуміла, що мені кажуть. І це ставалося все частіше. Останнім часом — із регулярністю раз на три дні

Аліна Коваль

Хвороба прогресувала, що могло призвести до того, що дівчина залишиться назавжди у такому стані. Врешті ужгородські хірурги все ж вирішили провести складну операцію.

Під час операції Аліна мала складати лінгвістичний тест, який завчасно підготували. За словами афазіологині Оксани Ляльки, важливо підібрати лінгвістичні завдання, які будуть чутливими до зони операційного втручання. Ці завдання мають бути легкими для пацієнта до операції. Але під час стимуляції мозку можуть виникати труднощі з їх виконанням.

У коментарі виданню «Маяк» пацієнтка зазначила, що коли її вивели з анестезії з нею розмовляли трьома мовами. Вона поступово приходила в себе й намагалась говорити та думати одразу декількома мовами.

Мені показували на планшеті тести, які ми підготували раніше, на кожен було чотири секунди. Потрібно було описувати, що я бачу на картинках або які слова зайві за змістом

Аліна Коваль

Операція на мозку пройшла успішно, медики видалили пухлину й пацієнтка нормально себе почуває. Через п’ять днів після операції Аліну виписали. Тепер протягом року дівчина має кожні три місці приходити на обстеження.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...