Реклама

😲 Археологи знайшли на Тернопільщині гробницю з артефактами, яким понад 5 тис років

Раніше вже знаходили схожі гробниці й в інших містах.
Čytaty latynkoju
😲 Археологи знайшли на Тернопільщині гробницю з артефактами, яким понад 5 тис років
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 😲 Археологи знайшли на Тернопільщині гробницю з артефактами, яким понад 5 тис років
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Раніше вже знаходили схожі гробниці й в інших містах.

Знахідка на Тернопільщині

Як повідомила директорка Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська, нещодавно археологи знайшли гробницю-саркофаг, якій щонайменше п’ять тисяч років. Про це передає «Укрінформ».

Також вона зазначила, що знахідка збереглась у надзвичайно гарному стані. Гробниця складена з кам’яних брил, вирубаних із місцевого червоного каменю. Навіть дно знахідки було зроблено з каменю. За попередніми розрахунками гробницю створили у третьому тисячолітті до нашої ери.

Усередині ми побачили три людські скелети і яскраві зразки існуючої у той час культури кулястих амфор. Це — 11 різновеликих, від мініатюрних до 5-літрових, глиняних горщиків – амфор, дві добре загострені крем’яні сокирки та долото

Марина Ягодинська, археологиня

Знахідка на Тернопільщині

Рештки належать трьом дорослим особам. Також поряд із ними знайшли кістяну пряжку, підвіску із тваринного ікла та шило. Поруч зі скелетами був скелет тварини, імовірно свині чи кабана, це може означати про поховальний ритуал.

Читайте також: 🏛 У Львові зроблять 3D моделі втрачених пам’яток міста

За словами археологині на Тернопільщині вже знаходили схожі гробниці — у селах Лучка, Ворвулинці та Улашківці.

Наразі науковці планують детально дослідити знайдені артефакти. Гробниця ж стане частиною фонду Національного заповідника «Замки Тернопілля», де з часом можна буде переглянути знахідку на власні очі.

Тижнем раніше у Тернопільській області трактор випадково проламав кам’яну брилу, під якою був отвір із кам’яною могилою схожого типу. Схожі поховання можна знайти на Заході, Правобережжі, лівій частині Дніпра та навіть на територіях Молдови, Польщі та Північної Німеччини.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...