Реклама

🤔 Глобальна цифрова трансформація: чи достатньо цифрових навичок в українців?

Цифрова трансформація та глобальна цифровізація змінили уявлення про сучасну економіку. Економічна криза та трансформації ринку останніх років продемонстрували важливість та життєву необхідність у цифровій грамотності.
Čytaty latynkoju
🤔 Глобальна цифрова трансформація: чи достатньо цифрових навичок в українців?
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🤔 Глобальна цифрова трансформація: чи достатньо цифрових навичок в українців?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Цифрова трансформація та глобальна цифровізація змінили уявлення про сучасну економіку. Економічна криза та трансформації ринку останніх років продемонстрували важливість та життєву необхідність у цифровій грамотності.

Саме час трансформації дозволяє переосмислити потенціал хмарних та цифрових технологій, задля прийняття ефективних рішень у роботі підприємств та цілих економічних галузей.

Однак, цифрова трансформація пов’язана не лише з технологіями, але й з людьми. Ви можете придбати будь-яку інноваційну технологію, яка стане лише інструментом у руках спеціалістів. Саме тому, необхідно подумати про цифрову освіту та навички. За даними Microsoft, у наступні два десятиліття близько 90% усіх робочих місць потребуватимуть певного рівня володіння цифровими навичками, а конкурентна перевага компаній залежатиме від загальної цифрової обізнаності персоналу.

Як бачимо, сучасний і майбутній ринок праці потребує від спеціалістів не лише відповідних компетенцій за своєю академічною спеціальністю, а й належного рівня цифрової грамотності. Проте, чи готові наші співвітчизники до викликів ери технологій? Розберімось.

За роки незалежності Україна зарекомендувала себе як країну талановитих ІТ-спеціалістів. Будучи одними з лідерів з отримання робіт з кодування на аутсорсі та успішно конкуруючи з такими гігантами цифрових рішень як Індія та США, українці не планують зменшувати оберти, про що свідчить низка досліджень та показників міжнародних освітніх програм.

Український експорт ІТ-технологій та послуг минулого року зріс на 20% та склав понад п’ять млрд доларів США. На глобальному ринку, за версією рейтингу HackerRank, українські фахівці займають 1-е місце у сфері безпеки та 4-е у галузі математичних обчислень. За даними дослідження порталу daxx.com, Україна посідає 9-е місце у світі та 2-е у Європі за показниками Глобального рейтингу розвитку інформаційних технологій. Своєю чергою Офіс з ефективного регулювання (BDRO) прогнозує стрімке збільшення випускників ІТ-спеціальностей у найближчі роки. Таким чином, у 2024 році в країні має з’явитись понад 20 тис. нових спеціалістів з інформаційних технологій, що на 23% перебільшує показник 2020 року.

Можна зробити висновок, що зі стрімким ростом цифрових технологій, бізнес, не менш стрімко, трансформується під впливом інновацій. Сьогодні ледь не кожна компанія стає IT-компанією. Під час активного впровадження цифрових тенденцій, компанії переносять свої продукти та послуги у цифрове середовище, тим самим створюючи нові бізнес-моделі та завойовуючи прихильність клієнтів. Успіх такого рішення демонструють фінансові установи, мережі торгових центрів та логістичні компанії, що докорінно змінили традиційні методи ведення бізнесу у фінансовій, ритейл та транспортній сфері. Інтеграція передових технологій у робочі процеси буде лише прискорюватись, для опанування яких знадобляться відповідні цифрові навички.

Втім, не лише ВНЗ та профільні освітні заклади збільшують рівень цифрової грамотності серед наших співвітчизників. Згідно з останніми показниками глобальної ініціативи Microsoft з розвитку цифрових навичок, українці є однією з найбільш залучених націй, що інвестують у самоосвіту та вдосконалення цифрових знань. Про це свідчить той факт, що Україна посіла перше місце серед країн Європи за кількістю людей (понад 45 тис.), що пройшли онлайн-навчання застосовуючи освітні платформи ініціативи.

??‍? Глобальна ініціатива з розвитку навичок Microsoft

З червня минулого року функціонує світова освітня ініціатива Microsoft, до якої також долучились LinkedIn та GitHub. Головною метою проєкту є навчання 25 мільйонів осіб необхідним та актуальним цифровим навичкам, аби залишатись прогресивним відповідно до вимог глобальної цифровізації. У рамках ініціативи діють наступні програми:

Microsoft Learn — це велика база безплатних навчальних курсів з вдосконалення рівня володіння цифровими навичками, підвищення продуктивності команд та створення модернізованих робочих місць застосовуючи хмарні технології, штучний інтелект (ШІ), сервіси Azure, Microsoft 365, Power Platform, Microsoft Dynamics та ін. Закінчення будь-якого з курсів дає можливість записатись на іспит та отримати міжнародно визнаний сертифікат (за спеціальною зниженою ціною у $15), який цінується серед світових компаній та значною мірою підвищує шанси на отримання роботи.

LinkedIn Economic Graph збирає глобальні дані, на основі яких стало можливим, у реальному часі, визначати нагальні потреби та вимоги ринку праці: найбільш необхідних фахівців та навичок. Базуючись на отриманих даних були розроблені курси з 10 професій, що мають найбільший попит у новітній економіці та потребують належних цифрових навичок.

Серед українців найбільшою популярністю користуються курси з наступних професій:

Крім того, усі курси представлені англійською, французькою, іспанською та німецькою мовами, що додатково свідчить про відсутність мовних бар’єрів для наших співгромадян.

У межах ініціативи додатково функціонує база знань GitHub Learning Lab із практичними та інтерактивними модулями, а також платформа LinkedIn Learning, що містить понад 16 тис. профільних курсів з різноманітних професій.

Ще ніколи цифрова грамотність та навички не були настільки очевидно необхідними. В умовах стрімких змін в економіці та постійно зростаючого попиту на технології — розвиток цифрових навичок має стати пріоритетом не лише для окремих спеціалістів, та людей, що прагнуть перекваліфікуватись і отримати сучасну професію, але й для цілих підприємств та компаній.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...