Реклама

🧑‍💻 «Команда — одна із найбільших цінностей і для нас, і для наших працівників», — Христина Гнатюк, Lohika

У партнерському проєкті з Lohika Director of Talent acquisition and Talent management Христина Гнатюк розповіла Na chasi, як у компанії мотивують працівників досягати результатів, як змінилася роль HR під час карантину та як знайти своїх людей.
Čytaty latynkoju
🧑‍💻 «Команда — одна із найбільших цінностей і для нас, і для наших працівників», — Христина Гнатюк, Lohika
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🧑‍💻 «Команда — одна із найбільших цінностей і для нас, і для наших працівників», — Христина Гнатюк, Lohika
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У партнерському проєкті з Lohika Director of Talent acquisition and Talent management Христина Гнатюк розповіла Na chasi, як у компанії мотивують працівників досягати результатів, як змінилася роль HR під час карантину та як знайти своїх людей.

Христина Гнатюк, Director of Talent Acquisition and Talent management компанії Lohika

«Ми шукаємо не просто розробників, які вміють писати код на умовній Java чи Python, ми шукаємо інженерів, які створюють продукти. Ми ретельно підходимо до відбору нових членів команди. Проте люди, яким це вдалося, потрапляють у високопрофесійне середовище, де зможуть навчатися новому, отримати досвід та працювати для провідних технологічних компаній»

— Моя любов з Lohika почалася одразу зі співбесіди. Переступивши поріг офісу Lohika, я одразу відчула невимушену атмосферу та відкритість – люди ходили в кедах та домашніх капцях, хлопці бавилися в настолки, багато людей сиділи на кухні та пили каву.

На співбесіді я зрозуміла, що Lohika шукає не просто гвинтиків у систему, а людей, які зможуть доповнити компанію своїм талантом та потенціалом. І ось вже 12 років я — частина Lohika

Історія компанії

Загалом, компанія була заснована 20 років тому випускниками Стенфордського університету Володимиром та Наталією Рябоконь у співпраці з Лонгіном Ясінським.

За час, поки я тут працюю, Lohika сильно змінилася. З невеликої компанії, у якій були на папірчику прописані onboarding процеси, ми стали частиною великої транснаціональної корпорації. Сьогодні Lohika Ukraine — дочірня компанія Altran, яка є частиною Capgemini Group, світового лідера у галузі консалтингу, технологічних послуг та цифрової трансформації. Це мультикультурна компанія з 270 000 співробітників у майже 50 країнах.

В Україні Lohika має офіси у 4 містах (в Києві, Одесі, Рівному та Львові), де працюють понад 1200 співробітників. Ми спеціалізуємося на інноваційних продуктах та інженерних послугах для передових технологічних компаній по всьому світу. Серед наших клієнтів є такі великі компанії, як HP, Skype, Airbnb та Buzzfeed.

В останній рік через віддалену роботу кордони зникають, тому ми намагаємося це якнайкраще використовувати. Ще до карантину ми практикували так звані distributed teams – це коли над проєктом в одній команді можуть працювати люди з різних локацій. Зараз, коли ми більше не прив’язуємося до локацій і надаємо кар’єрні можливості інженерам з усієї України, цей досвід допомагає нам ефективніше вибудовувати роботу в команді

У чому відмінність Lohika від конкурентів

Серед інших IT-компаній Lohika відрізняє підготовка працівників. Якщо у більшості компаній на ринку велику частину команди складають junior- та middle-спеціалісти, то у Lohika ситуація практично дзеркальна: 49% наших працівників — senior-інженери, ще 44% — middle і лише 3% початківців.

Серед наших клієнтів високотехнологічні компанії, які впроваджують складні рішення. Тож ми шукаємо високопрофесійних спеціалістів, які готові поглиблювати свої знання, вміють критично оцінювати ситуацію та самостійно ухвалювати рішення.

Саме через такі високі вимоги до кандидатів команда – одна із найбільших цінностей і для нас, і для наших працівників. Ми як компанія багато інвестуємо у розвиток професійних навичок колег, а логіканці розуміють, що працюючи тут, обмінюються досвідом з топ-інженерами на ринку.

З цікавого, у нас зараз понад 150 людей, які працюють близько дев’яти років. Також ми пишаємося, що 90 співробітників Lohika — це люди, які повернулися до нас після того, як на якийсь час змінювали роботу. Ми вважаємо, що це гарний знак.

Як проводимо навчання

Щопівроку у компанії ми проводимо планування тренінгових активностей. У спеціальному календарі кожен може переглянути, які тренінги плануються найближчим часом, приблизні дати початку, а також зареєструватися на ті активності, які цікавлять.

В основному ми віддаємо перевагу внутрішньому навчанню, адже наші працівники — професіонали високого рівня у своїх технологіях і залюбки діляться досвідом. Вони найкраще можуть передати колегам досвід, що отримали при роботі з нашими клієнтами. Звичайно, якщо у нас немає необхідних навичок, ми залучаємо відповідних спеціалістів, але це відбувається доволі рідко

Що змінилося з пандемією

Наразі ми рекомендуємо співробітникам працювати вдома, а офіс використовується тільки для тих, хто не має такої можливості. Якщо у працівника є потреба попрацювати з офісу, йому достатньо забронювати робоче місце у будь-якій зручній локації через спеціальний додаток. Зараз в додатку можна обрати місто, поверх та місце в офісі, проте в майбутньому ми плануємо розширити функціонал і додати опції вибору параметрів робочого місця: меблів чи монітора.

На початку пандемії темп у компанії дещо сповільнився. Ми побачили у цьому можливість поглибити навчання: проводили різноманітні тренінги, воркшопи, secondary skills програми. Загалом у нас доступно понад 800 годин тренінгового контенту для працівників.

Якщо до пандемії корпоративне навчання було здебільшого оффлайн, то зараз ми його повністю перевели в онлайн. Ефективність не впала. За минулий рік понад 50% працівників Lohika брали участь у внутрішніх тренінгах.

Ми дуже пишаємося своєю системою корпоративного навчання, тому що це зазвичай довготермінові прикладні програми. У наших тренінгах багато практики. Протягом навчання учасники роблять міні-проєкти, і після завершення одразу готові застосовувати вивчене.

Ми вважаємо, що корпоративне навчання — це можливість для наших працівників завжди залишатися актуальними на ринку та бути цікавими для роботодавця.

Зазвичай, люди розширюють свою експертизу в межах обраної компетенції, наприклад, вивчаючи додаткові фреймворки. Якщо працівнику цікаво змінити кваліфікацію або якщо дана компетенція стає менш актуальною на ринку, ми радимо отримати іншу. Для цього працюють secondary skills програми, на яких працівники можуть отримати додаткові знання не за своєю спеціалізацією

Роль HR-департаменту після COVID-19

Якраз напрямок talent acquisition у компанії виявився найбільш готовим до нових умов, адже і до цього більшість процесів найму працівників відбувалися онлайн. При цьому новий формат роботи дозволяє нам пропонувати кар’єрні можливості людям, які до цього цікавилися роботою в Lohika, проте з якихось особистих причин не бажали переїжджати у міста, де розташовані наші офіси. Зараз вони можуть працювати з дому і зустрічатися в офісі, тільки якщо це буде необхідно.

HR — це сполучна ланка між компанією та працівниками. Раніше освоєння в компанії відбувалося більш природньо і ключову роль в цьому відігравали тімлід та команда. Люди сиділи разом, вчилися розрізняти звички один одного: хто яку каву п’є, хто коли обідає, хто боїться влітку кондиціонера.

А зараз колеги перетинаються виключно по роботі, тому це складний момент, який важко налагодити віддалено. Щоб поговорити з людиною, їй треба написати або подзвонити. Я це називаю додатковими перешкодами на шляху до ефективної комунікації.

Тому адаптації новачків необхідно приділяти більше уваги. І це неможливо зробити без HR-команди, яка допомагає компанії та працівнику знайти спільний знаменник в очікуваннях щодо роботи та побудові ефективних процесів взаємодії.

До слова, в Lohika ми називаємо HR-спеціалістів talent-менеджерами. Адже вони працюють з талантами.

Talent-менеджери проводять зустрічі з новачком. Це детальний семінар, де збираються кілька нових працівників. Там представники різних департаментів діляться інформацією про роботу, про корпоративні процеси тощо.

Крім того, talent-менеджери періодично спілкуються із новачками один на один, щоб відповісти на всі запитання та з’ясувати, чи виправдалися в працівника очікування щодо проєкту та компанії загалом. Людина на етапі співбесіди не завжди може повністю оцінити роботу та чи цікаво їй буде. Такі зустрічі — це прекрасна можливість краще пізнати один одного та вибудувати взаємовигідну співпрацю.

Як знайти своїх людей

Щоб люди швидше адаптувалися у корпоративній культурі, ми намагаємося ще на етапі відбору шукати тих, які найкраще підходять нам за цінностями. Ми завжди говоримо, що шукаємо не просто розробників, які вміють писати код на умовній Java чи Python, ми шукаємо інженерів, які створюють продукти

Ми ретельно підходимо до відбору нових членів команди. Проте люди, яким це вдалося, потрапляють у високопрофесійне середовище, де зможуть навчатися новому, отримати досвід та працювати для провідних технологічних компаній.

Корпоративна культура у нових умовах

Під час карантину ми зробили величезний стрибок у внутрішніх комунікаціях. Зокрема, ми запровадили в MS Teams канали комунікації, доступні для всіх працівників. Раніше ми його використовували для роботи, але від початку карантину також створили канали для неформального спілкування.

Є різні підканали: загальний з офіційними апдейтами, локальні для команд, канали для неформального спілкування на будь-які теми. Наприклад, працівники радяться щодо автоматизації розумного будинку, ноутбуків, котиків, автокрісел чи власних хобі. Якщо спочатку люди комунікували більше локально, то зараз комунікація розширилася.

Ще ми переробили формат нашого внутрішнього електронного журналу, який розповідає про життя компанії, новачків, тренінги та події. Ми перевели його з щомісячного формату на щотижневий, щоб він був максимально актуальним та корисним.

Крім робочих зустрічей, у нас з’явилася нова традиція coffee talks. Ми зустрічаємось раз на місяць та обговорюємо якісь актуальні позаробочі теми. Спеціально робимо їх у різний час, щоб усі охочі могли доєднатися. Також багато приділяємо уваги ментальному здоров’ю, зокрема, влаштовували зустрічі з тренером з йоги, гештальт-терапевтом, експертом із побудови стосунків тощо.

До речі я помітила, що на віддаленому форматі люди почали активніше ставити запитання. 3-4 роки тому, коли ми робили загальні мітинги, лише кілька працівників ставили запитання. Зараз у нас традиційно близько 50 запитань від працівників на кожній загальній зустрічі. Це позитивне зрушення, каталізатором якого стала саме пандемія

Кожних два місяці топ-менеджери компанії наживо діляться новинами з усіма працівниками на онлайн-конференції HeartBeat. Також запрошуємо всіх бажаючих працівників компанії розповісти останні новини на своїх проєктах чи поділитися досвідом впровадження цікавих рішень і технологій.

Цього року ми не робили літніх корпоративів, натомість ми вирішили зробити подарунки працівникам. Спочатку ми думали відправити однаковий набір подарунків, але це не відповідало би нашій філософії. Ми завжди намагаємося індивідуально підійти до кожного. Тож зробили велику акцію та запропонували людям вибір з понад 20 варіантів подарунків (сертифікатів від 14 провайдерів різноманітних товарів та послуг по всій Україні, а також брендованих речей).

Кожен міг обрати те, що йому найближче до душі. Це було зовсім нелегко для команди, яка це організовувала, але людям такий підхід сподобався. Зараз нам особливо бракує уваги та тепла, тому такі речі особливо цінуються.

Система мотивації та власний каталог подарунків

Ми підтримуємо демократичну культуру та прагнемо, щоб працівники долучалися до різних внутрішніх проєктів. Коли ми впроваджуємо або модифікуємо якийсь процес, то формуємо фокус-групи з різних працівників. Так ми чуємо думку кожного. Це мотивує людей та дозволяє їм відчути себе частиною компанії

Також у нас діє програма визнання працівників, які ведуть активне життя у компанії, допомагають нам рости та ставати кращими. Наприклад, людина бере активну участь у внутрішніх ініціативах, проводить багато технічних інтерв’ю або виконує роль внутрішнього тренера, виступає на конференціях.

За таку діяльність учасники отримують бали, які можуть обміняти на брендовані подарунки. У нас є свій бренд-шоп із каталогом з близько 35 позицій: від футболок та наплічників, до Home Assistant від Google та електричних скутерів. Зараз понад 30% наших колег бере участь у цій програмі, і кількість учасників постійно зростає.

Власна мотивація. Як поповнювати ресурс

Коли ти менеджер великої команди і робота полягає у спілкуванні з людьми, важливо не забувати поповнювати власний ресурс, щоб мати можливість ділитися енергією з іншими. Мене дуже заряджає моя родина, діти. На вихідних я намагаюся робити діджитал-детокс, малюю акриловими фарбами. А також займаюся боксом з тренером, це допомагає перезавантажити і тіло, і розум

Робота з працівниками

Зараз нам в HR-департаменті трохи додалося роботи. До карантину достатньо було перетнутися із працівником на кухні та випити кави, щоб зрозуміти його настрій. Тепер треба писати повідомлення або робити відеоколи. Хтось може бути зайнятим, а хтось просто проігнорувати. Через це тепер, щоб вирішити деякі питання, потрібно витрачати більше часу, ніж це було раніше.

Щоб дізнатися настрої працівників, ми проводимо спот-інтерв’ю. Такі індивідуальні розмови з колегами допомагають нам з’ясувати, чи людина задоволена роботою, співпрацею в команді, внутрішніми процесами та компанією загалом.

Як працюватимемо надалі

Ми вдячні 2020 року, бо він навчив нас, як не боятися труднощів, а перетворювати їх на можливості. За даними внутрішнього опитування Lohika, співробітники ефективно налагодили роботу з дому, а завдяки економії часу на дорогу, ще й змогли покращити свій work-life balance

Тож у майбутньому ми плануємо гібридну модель роботи — працівники зможуть працювати з дому, але за необхідності збиратися командою в офісі.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...