Реклама

🎭 Школа акторської майстерності «ТІСТО». Знайти себе і своїх

Школа акторської майстерності «ТІСТО» заснована в Харкові 2014 року. Навчальні програми «ТІСТО» базуються на психофізичних акторських тренінгах, представлених в ігровій формі. Ядро аудиторії школи — непрофесійні актори, дорослі (курс для дітей «ТІСТО kids» закрився в час карантину, влітку 2020 року).
Čytaty latynkoju
🎭 Школа акторської майстерності «ТІСТО». Знайти себе і своїх
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🎭 Школа акторської майстерності «ТІСТО». Знайти себе і своїх
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Школа акторської майстерності «ТІСТО» заснована в Харкові 2014 року. Навчальні програми «ТІСТО» базуються на психофізичних акторських тренінгах, представлених в ігровій формі. Ядро аудиторії школи — непрофесійні актори, дорослі (курс для дітей «ТІСТО kids» закрився в час карантину, влітку 2020 року).

Школа акторської майстерності «ТІСТО» нетипова: для дорослих, для непрофесійних акторів. Не схожа на інші, хоч із якого боку подивися. З чого почалося «ТІСТО», чому люди туди приходять і для чого акторські навички поза сценою розповів співзасновник та ідеолог школи Ігор Ключник.

?? З чого почалось

Ігор Ключник — один з головних театральних діячів Харкова. Він створив театрально-урбаністичний фестиваль Parade Fest, працював режисером та актором в незалежних театрах «Прекрасні квіти» та «НЕФТЬ». За його словами, в театральних постановках, перформансах та вуличних акціях, він намагається дати можливість людям «вимкнути голову» та увімкнути фантазію. За роки роботи він зрозумів, що театр, як іскра, може запалити, але ненадовго.

Ігор Ключник, співзасновник школи «ТІСТО»

«Ми замислилися, як це можна продовжити, допомогти людині відкритись. Тоді й виникла ідея школи. Набрати групу людей і працювати з ними, давати можливість побачити більше».

Проте, запустити школу виявилось не так просто. Спочатку треба було придумати концепцію, не схожу на всі інші театральні та акторські школи. Складності додавало й те, що навчання мало б підходити для непрофесійних акторів, які не мали театральної освіти. Це також не мало б нагадувати аматорський театр.

Важливо, щоб бажаючі навчитись не просто грали ролі Гамлета чи Джульєтти, а щоб отримували справді класний інструментарій. Для нас головне, аби програма була зрозумілою людям, і щоб вона працювала не тільки в рамках школи, але й за її межами

Ігор Ключник, співзасновник школи «ТІСТО»

У 2014 році Ігор, спільно з Марією Ванєєвою, запустили курс. Він називався (і називається досі) «Базовий». Тоді прийшло понад п’ятнадцять людей з різним бекграундом: від кухарів до вчителів.

«Коли ми аналізували ринок шкіл акторської майстерності, то на пострадянському просторі не знайшли нічого подібного на «Тісто». Ми не бачили подібних шкіл для не акторів. Ми чесно кажемо, що не випускаємо акторів», — говорить Ключник. Він наголошує, що інструменти, які учасник отримує під час навчання, можна використовувати й у повсякденному житті. І додає, що театр — це про стиль життя.

? Як все проходить, які основи, особливості

Курси складаються з практики (на 80%) й теорії (20%). На вправах та тренінгах учасники пропрацьовують довіру, партнерство, власні страхи. Такий формат добре зайшов корпоративному сектору — компанії звертаються до «Тіста» для проведення тімбілдінгів.

В інших школах чи в інституті люди обирають твір і починають його розбирати, потім виходять із ним на сцену. Це також шлях. Але я уявив себе людиною, на яку прийшли подивитися родичі, близькі. Уявив, що ця людина піде зі школи з красивими словами, які вона вміє говорити зі сцени. Але як буде працювати цей досвід в реальності? Чи зможе вона перенести це на інші життєві навички? Для мене найважливішим став не сам результат (показ, перформанс), а процес, в якому людина перебуває під час навчання

Ігор Ключник, співзасновник школи «ТІСТО»

Теорія театру теж відрізнялась від звичайного викладання — історії, персоналій та дат. До «Тіста» запрошували людей з різних сфер або поговорити про еволюцію театру та чим він є сьогодні. Проте, в «Тісті» вважають, що в акторській школі важливо говорити про різні сфери та знайомитись з різними людьми.

«На зустрічі ми запрошували людей із різних сфер від кінокритиків до філософів. Але були люди, які розповідали про свої досвіди. Наприклад, про подорожі. Спочатку учасники не розуміли до чого це. Для багатьох ці нові досвіди стали відкриттям», — ділиться Ігор. Він додає, що найголовніше для театру стала взаємодія людини з людиною.

Ключник розповідає, що один із запитів, з яким приходять люди — це творчість. У багатьох є нереалізовані творчі мрії, які залишилися з дитинства.

Як і в багатьох дітей, вибору в мене особливо не було. Куди батьки сказали йти вчитися, туди й пішов. Та коли в моєму житті з'явився театр — він став просвітком, де я знайшов себе. В дитинстві це стало ключем до мого життя, тому зараз мені важливо (може, десь у підсвідомості) допомогти іншим людям знайти себе за допомогою такого підходу. Дати можливість і дітям, і дорослим відчути себе дітьми, виокремити час для себе, побачити себе й таких самих людей навколо. Знайти себе і своїх — тепер це стало слоганом нашої школи

Ігор Ключник, співзасновник школи «ТІСТО»

Другий запит — прокачати soft skills, попрацювати зі своїми блоками, зі страхом публічних виступів, для життя й роботи. Ідея народилась з дитячої школи «ТІСТО kids», де працювали педагог і психолог, й разом вони створювали безпечний простір для розвитку дитини.

Тож «Тісто» спробували зробити так само для дорослих. На нових курсах, де залучені також психологи, люди здобувають навички конфліктології, партнерських стосунків, тощо.

Коли вдарила пандемія школі необхідно було дуже швидко перелаштуватися з планами та перейти в онлайн. Вже почався процес створення онлайн-курсів спільно із платформою Prometheus (нам у цьому допоміг фонд УКФ).

Ігор Ключник був учасником Creative Enterprise Ukraine, програми, яка дає можливість зробити оцінку вашого існуючого бізнесу чи ідеї з точки зору фінансів, клієнтів та потенціалу розвитку. Випускники тренінгів отримують доступ до двох інших елементів Creative Enterprise Ukraine — можливостей підтримки для випускників та спільноти випускників. Наступний open call програми — 1 квітня.

Розмову проводив Богдан Ославський

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...