Реклама

♻️ Спростовуємо міфи про відновлювану енергію

Відновлювані джерела енергії оточують постійні чутки, які не відповідають дійсності. Нижче розвінчуємо деякі з цих помилкових аргументів, поширених противниками «зеленої» енергетики.  
Čytaty latynkoju
unsplash.com
♻️ Спростовуємо міфи про відновлювану енергію
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. ♻️ Спростовуємо міфи про відновлювану енергію
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Відновлювані джерела енергії оточують постійні чутки, які не відповідають дійсності. Нижче розвінчуємо деякі з цих помилкових аргументів, поширених противниками «зеленої» енергетики.  

Різкий холод, який накрив більшу частину Європи, Азії та Північної Америки, призвів до колапсу енергетичної системи в окремих регіонах. Найбільше у лютому цього року постраждав американський штат Техас, який водночас став центром для поширення пліток стосовно енергії з відновлюваних джерел. Багато людей поспішили перекласти відповідальність на «зелене покоління» через енергетичну катастрофу. Батьківщина американських ковбоїв потрапила у темряву після смертоносного зимового шторму, який спричинив найгірший збій в електромережі штату за останні десятиліття.

Жителям понад 100 міст Техасу сказали кип’ятити питну воду, оскільки очисні споруди продовжують страждати від відключення енергії. Станом на 17 лютого енергопостачання припинили 2,7 мільйона домогосподарств, заявили чиновники. Окрім цього, штат втратив 40% своїх генеруючих потужностей, а також трубопроводи природного газу та вітрові турбіни, які були заморожені.

У Техасі вітер генерує 20% загальної електроенергії, природний газ забезпечує 47,4% електроенергії, вугілля — 20,3%, а сонячна енергія становить 1,1%. Як повідомляє USA Today, за останні роки Техас став не тільки національним, а і глобальним лідером у галузі побудов відновлюваних джерел енергії.

Але спочатку всі почали звинувачувати відновлювані джерела живлення, які сприяли цьому несподіваному «енергетичному збою».

Висновок — це був загальносистемний збій

Звичайно, можна прокладати трубопроводи, вітряки та електростанції при мінусовій температурі. Але вся електромережа Техасу розроблена для споживання енергії для пікових потреб влітку, коли кондиціонери вмикаються одразу, а не для суворих зимових умов. Насправді вітряні турбіни перестали працювати, але також замерзли: газові свердловини, трубопроводи й труби на вугільних та атомних електростанціях.

У всіх типів генерацій електроенергії були проблеми. Я маю на увазі, що більша кількість електростанцій на природному газі не допомогла б нам, тому що ми не маємо змоги транспортувати газ навіть до тих, які є зараз

Джошуа Родс, науковий співробітник Техаського університету в Остінській групі Webber Energy Group

Тоді виникає питання про перезимівлю. Адже після заморозків десять років тому, в Техасі було рекомендовано підготувати електростанції до холодної погоди, але ці заходи є дорогими і ніколи не були обов’язковими.

Я думаю, що ключовим моментом тут є те, що нам потрібно бути готовими до цих екстремальних подій сьогодні і в майбутньому, незалежно від типу джерел генерації

Лорі Берд, відповідальна за енергетичну програму США у World Resources Інституті

Ця ситуація продемонструвала, що всі джерела енергії є вразливими до екстремальних подій. Адже як вважає Лорі Берд: «Звинувачувати вітер та сонячну енергію — це політичний крок. Що насправді потрібно у Техасі та в інших місцях — це краща підготовка».

Директор IB Centre for Europe Віталій Давій впевнено заявив на своїй сторінці у Фейсбуці, що проблема була пов’язана з особливістю енергетичної системи Техасу. Не було змоги підключити додаткову потужність коли свердловини заморозилися, а поставки деревного вугілля в Техасі зупинилися.

Ця ситуація стала потужним драйвером для розвитку сонячної енергетики. Єдині, хто не постраждав в штаті від енергетичної кризи — 700 тисяч домогосподарств, які встановили сонячні електростанції, тому впродовж тижня після колапсу попит на інсталяції домашніх станцій стрибнув у Техасі на 68%, і, на думку моїх американських колег, за підсумками року, як мінімум, подвоїться. Згідно з оцінкою IB Centre, попит на сонячні станції під власне споживання в Україні зросте в у 2021 році мінімум на 75%

Віталій Давій, директор IB Centre for Europe

? Міф №1. Поновлювані джерела енергії не можуть покрити весь попит

Системи зберігання електроенергії стрімко розвиваються, і ця технологія може підтримувати відновлювану електричну мережу.

Згідно з дослідженнями, вітер та сонячна енергія обумовлюють найбільшу частку поширення відновлюваних джерел в Європі. Виробництво вітру збільшилось на 9% у 2020 році, тоді як сонячне — на 15%. Ці два джерела енергії виробляли п’яту частину електроенергії в Європі у 2020 році.

Багато країн вже лідирують у цьому напрямку. Швеція встановила ціль: виробляти енергію на 100% з відновлюваних джерел енергії. За дослідженнями Асоціації комунальних підприємств BDEW та Центру Сонячної Енергії та Досліджень Водню, Німеччина виробила майже 52% внутрішнього споживання електроенергії відновлювальною енергією за перші три місяці 2020 року. Це був перший повний квартал, в якому «зелена» енергетика покривала більш ніж половина потреб Німеччини в електроенергії.

 

? Міф №2. Панелі сонячних батарей виготовляються з використанням процесів, що забруднюють навколишнє середовище

Підраховано, що термін використання найсучасніших фотоелектричних панелей, які генерують енергію, — понад 25 років, протягом якого вони будуть продовжувати виробляти «чисту» енергію.

Крім того, основними компонентами фотоелектричної панелі є кремній, алюміній, скло та мідь, тому їхнє виготовлення не передбачає особливо забруднюючого процесу, який вимагає заходів захисту та безпеки, крім стандартних промислових процесів. Після закінчення терміну експлуатації фотоелектричної панелі, її компоненти класифікуються як небезпечні відходи та підлягають утилізації.

 

? Міф №3. Вночі та похмуру погоду сонячна енергія марна

Очевидно, сонячні електростанції зазвичай не функціонують вночі, так само як вітроелектростанції не працюють, коли вітер не дме. Всупереч поширеній помилці, в похмуру погоду сонячні панелі все одно продовжують виробляти енергію, хоча і не так ефективно, як в ясну погоду. Але прогрес у розробці технологій зберігання та падіння витрат дозволяє зберігати вироблену електроенергію та подавати її пізніше, коли вона потрібна користувачеві, навіть якщо це вночі або коли немає вітру. Крім того, взаємодоповнення різних технологій з відновлюваними джерелами є одним із головних достоїнств, тому у будь-якому разі можна знайти найоптимальніше рішення.

Наприклад, скориставшись гібридною сонячною електростанцією, є можливість використовувати центральну електромережу тільки тоді, коли сонце не світить, або коли потужності сонячних панелей не достатньо для роботи всіх потрібних електроприладів. Гібридна сонячна електростанція дозволяє забезпечити більшу частину денного енергоспоживання домогосподарства без використання електрики з центральної енергомережі.

Якщо сонце світить, але постачати електроенергію не потрібно, — гібридна станція направить електроенергію в АКБ, щоб можна було скористатися нею тоді, коли сонце не світить, або коли виникає аварійна ситуація.

 

? Міф №4. Інвестиції у відновлювану енергетику – це дорого

Це зовсім не так дорого, як можна було б подумати!

За останнє десятиліття вартість фотоелектричних модулів впала на 94%, набережних вітрогенераторів — на 37%, а літієвих батарей для зберігання електроенергії — на 85%. Сьогодні ці два поновлювані джерела енергії дешевші за звичайні джерела у більшості країн світу.

Річ у тім, що міф про дорогу сонячну енергетику виник завдяки автономним сонячним електростанціям, оснащеними свинцево-кислотними АКБ. Ті станції, дійсно, були дорогими та мали ресурс акумуляторів, який вистачало не більше як на рік. Ще одним мінусом станцій колишнього покоління була змога використовувати тільки ті домашні прилади, на які вистачало потужності станції і ресурсу батареї. Варто додати, що зараз використовуються сучасні безпечні літієві акумулятори, які мають великий ресурс і мають у 4-5 рази нижчу вартісність накопиченої електроенергії, ніж кислотні АКБ колишнього покоління. А станція без акумуляторів може окупитися приблизно за 5-7 років завдяки економії на компенсації власного споживання.

? Надійна електрика стала основою сучасного життя

Зберігання енергії є ключем до того, щоб зробити відновлювані джерела енергії більш надійною альтернативою для енергопостачання. Компанія Silvestri з Нойбергер Берман заявила, що відключення електроенергії в Техасі також може призвести до швидкого нарощування варіантів систем для зберігання.

⏳ Міф №5. Монтаж сонячних електростанцій потребує багато часу

Час, витрачений на монтаж СЕС, залежить від обсягу та складності робіт. За досвідом українського дистриб’ютора сонячних панелей компанії “Атмосфера”, монтаж сонячної електростанції потужністю 10 кВт на даху займає десь 3-4 дні, на землі — 2-3 дні. У той час, як встановлення станції потужністю 20 кВт на даху займає 6-8 днів, на землі — 5-6 днів, а потужністю 30 кВт: на даху — 12-14 днів, на землі — 6-7 днів.

Водночас не є міфом те, що треба врахувати нюанси перед спорудженням сонячної електростанції. Для будівництва сонячної станції потрібно провести попередні розрахунки задля примноження майбутніх інвестицій. Такі фахівці, як, зокрема, у компанії «Атмосфера», модерують весь процес — від отримання документів, вибору та постачання обладнання для забезпечення максимальної ефективності до монтажу. Разом із командою спеціалістів, у кожного є можливість зробити свій внесок до екосистемності та стати одним із гравців енергоринку на шляху до надійного та економічного споживання енергії для власного будинку чи бізнесу.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...