Реклама

🤓 Трейдинг криптовалют і його основи: можливості, виклики, ризики

Розберіться у поняттях криптотрейдингу. Засвойте основи криптотрейдингу та почніть торгувати вже сьогодні.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🤓 Трейдинг криптовалют і його основи: можливості, виклики, ризики
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🤓 Трейдинг криптовалют і його основи: можливості, виклики, ризики
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розберіться у поняттях криптотрейдингу. Засвойте основи криптотрейдингу та почніть торгувати вже сьогодні.

Трейдинг криптовалют: що це таке?

Трейдинг криптовалют — це основний спосіб заробітку за допомогою операцій з криптовалютами. Заробіток криптотрейдингом передбачає отримання прибутку виграючи з різниці у цінах: купити дешевше, продати дорожче. Тобто, зберігається принцип звичайної спекуляції цінами металів, валютами, акціями. Щоб заробити, криптотрейдери можуть укладати коротко-, середньо-, і довгострокові угоди. Мета кожної з них — заробити якомога більше. Здійснюються операції з купівлі-продажу за допомогою спеціальних інструментів та платформ, що називаються криптовалютними біржами.

Як ви вже знаєте, першою криптовалютою став Біткоїн, яку описав і запустив Сатоші Накамото у 2009 році. Але перша платформа, на якій можна було придбати та продати криптовалюту, стала Mt.GOX у 2010 році. У 2014 році Mt.GOX подала заявку на закриття своїх сервісів — причиною тому стала крадіжка біткоїнів з платформи. З того часу з’явилося поняття криптотрейдингу та багато віртуальних платформ, що створюються спеціально для обмінів децентралізованими валютами. Їх регулювання здійснюється в залежності від країни розташування.

– З чого почати?

Для початку вам потрібно оцінити сам ринок — які криптовалюти є найбільш популярними, їх об’єм та ліквідність. Працювати ви будете із торговими парами. Це спеціальна функція, коли одну криптовалюту можна обміняти на іншу, або на фіатну валюту. Найбільш популярними парами є BTC/ETH, BTC/LTC, USDT/BTC, ETH/LTC та деякі інші.

Торгові пари на українській криптобіржі Kuna.io

Варто зазначити, що популярність тих чи інших торгових пар залежить від самої біржі. Саме тому час обирати платформу, на якій ви будете розміщувати свої перші торги.

– Де трейдити?

Існує два найпоширеніших варіанти заробітку з криптотрейдингом: криптовалютні платформи та форекс-брокери.

  • Криптовалютні платформи.

Найбільшою платформою, що проводить торговельні операції із криптовалютами — це Binance, заснована у Гонконзі. Вона дозволяє обмінювати крипту як між криптовалютними парами, так і на фіатні гроші. Сайт біржі доступний українською, а ціни криптовалют може відображати у гривні.

Інтерфейс Binance

Біржі також можуть виступати у ролі маркетплейсів, тобто майданчика, де учасники торгів можуть продавати один одному цифрові активи.

Кожна біржа має власний лістинг — тобто, певний набір криптовалют та торгових пар. Кожна платформа може самостійно обирати, якими активами можуть обмінюватися користувачі. Найбільш популярною криптовалютою для лістинга, звичайно, є біткоїн, який є на кожній криптобіржі. В топ найбільших бірж також входять Huobi, Bitfinex, Bithumb, OKEX, Coinbase, Kraken та Upbit.

  • Форекс-брокери.

Форекс як найбільший та найліквідніший ринок у світі в останні роки почав приймати торги з криптовалютою. Форекс-торгівля дозволяє купляти криптовалюту за поточним курсом цін. Основна відмінність криптовалютних бірж від Форексу — це відсутність брокерів (але біржа все ще виступає у якості посередника).

Як тільки ви визначилися з платформою для трейдингу, можна почати відкривати перші ордери. Але для цього вам ще потрібно знати декілька пунктів.

– Інструменти криптотрейдингу

У криптотрейдингу зазвичай використовуються ті ж самі інструменти й активи, що і в класичному трейдингу, просто вони мають прив’язку до криптовалют. Одним із них є деривативи – спеціальні домовленості щодо майбутніх цін на криптовалютні активи. При купівлі деривативу ні ви, ні інша сторона фактично не володіє активом, спекуляції здійснюються довкола прав на реалізацію договору. В залежності від умов домовленості, основні види деривативів включають:

  • Ф’ючерси

Існує спосіб захистити себе від наслідків мінливості криптовалютного ринку – укласти ф’ючерсний контракт. Він гарантує те, що вам продадуть конкретний актив (криптовалюту) за фіксованою ціною та у конкретний час у майбутньому. Це як попросити продавця “відкласти” товар до завтра, оскільки зараз вам не вистачає грошей. Але при цьому ніхто не гарантує того, що ціна даного активу на зовнішньому ринку не зміниться – вона може виявитися набагато вищою за реальну. Один мінус ф’ючерсів: ви зобов’язані придбати актив за домовленою ціною в обумовлену дату.

Ф’ючерси можуть бути і безстроковими — тобто, ви домовляєтесь про ціну, але не про дату покупки.

  • Опціони

Опціон — це договір, що надає вам право придбати актив за вказаною ціною, при цьому це не є необхідністю. Тобто, це ф’ючерс, рішення щодо придбання якого ви завжди можете змінити.

  • Свопи

Своп — це подвійний контракт. Вам продають криптоактив якщо ви обіцяєте продати його назад тому ж трейдеру на тих же чи відмінних умовах.

  • Контракт на різницю цін (CFD-трейдинг)

Цей дериватив дозволяє заробити на різницях ринкових цін, навіть якщо ви не володієте даним активом. За даним контрактом сторони можуть отримати вигоду в залежності від рухів ціни активу. Розмір такого «виграшу» залежить від ціни базового активу. Для цього вам необхідно «передбачити» ціну і відкрити торговий ордер. Якщо ви вважаєте, що ціна криптоактива буде рости, ви відкриваєте покупку, що називається довгою покупкою. Якщо ж ви впевнені, що ціна впаде — ви розміщуєте так звану позицію шорт. Ви не можете обрати абсолютно будь-яку ціну вашої покупки — потрібно встановити хоча б мінімально дозволений мінімум.

Уявімо що ціна за рух контракту ETHLTC становить $10. Якщо ви встановили шорт, а ціна піднялася, то ви втратите ці $10, і навпаки із лонгом (довгим контрактом). Якщо ви укладали договір на шорт і ціна впала, ви отримаєте $10.

Якщо ви остаточно розібрались у тому, що вам може запропонувати крипторинок, варто звернути увагу на інші терміни та трейдерські показники, що допомагають краще орієнтуватися у механізмах торгівлі.

  • Ліквідність

Ліквідність — це ступінь можливості продати дану криптовалюту за даною ціною на ринку, її доступність. Чим більш ліквідною є криптовалюта, тим більше шансів на те, що ви швидко її продасте.

  • Волатильність

Волатильність криптовалют — це показник, що відображає міру змін у ціні за певний проміжок часу. Чим вища волатильність, тим швидше змінюється ціна, і навпаки. Зазвичай низька волатильність криптовалют цінується трейдерами більше — адже вона дає змогу передбачити рух ціни та можливі втрати.

  • Стоп-лосс

Стоп-лосс ордер означає що актив потрапить на ринок та стане доступний для придбання тільки тоді, коли він досягає певного рівня у ціні. Це допомагає трейдеру обійти можливі ризики пов’язані з інвестуванням в криптовалюту.

  • Тренди

Тренд — це напрямок, у якому рухається ціна на криптоактиви. Саме їх і аналізують трейдери у спробах знайти закономірності та «вгадати» як буде рухатись ціна далі. Тренд також називають тенденцією. Тренд буває спадний і висхідний. Спадний зазвичай називається «ведмежим» ринком — на графіках курсу він позначається червоним стовпчиком та рухається донизу.

Так виглядає торгова біржа BTC/USDT на просунутому інтерфейсі Binance. Зелені марки показують приріст ціни Біткоіна, а червоні — падіння. Книга ордерів показує історію купівлі та продажу у режимі реального часу

Висхідний тренд показує, що зараз ціна криптовалюти рухається угору. Цей графік називають «бичим» ринком. Існує і таке поняття як «флет» (від англ. flat — «плаский») — це ділянка на графіку, де неможливо простежити жодний тренд, тобто, ділянки з низькою волатильністю. Трейдери заробляють на тому, що активи продаються, коли тренд йде вниз, а коли йде вгору — купляються. Окрім ведмежого та бичого ринку ще існують три фази ринку — накопичення, стабілізація та розподіл.

Накопичення

Накопичення — це перша фаза трейдингу. На цьому етапі трейдери вирішують, яку сторону ринку їм зайняти — продавати чи купувати криптоактиви. Саме тоді й виникає флет — оскільки трейдери займають обидві позиції, ринок балансується, тому за тенденцією тренду поки що важко слідкувати. Зрештою, одна сторона неминуче має взяти верх — саме тоді графік починає рухатися угору чи вниз. Якщо на ринку більше покупців — то тренд буде висхідним, якщо продавців — почне падати. Саме на цьому етапі усе залежить від того, наскільки точно ви спрогнозували рух.

Стабілізація

Стабілізація — це фаза, на якій тренд вже остаточно сформувався, й усі трейдери починають слідувати тенденції на ринку. Початок стабілізації — це найбільш оптимальний та безпечний спосіб розпочати торгівлю. Таким чином ви можете «зловити тренд» та просто потрапити у потік ринку без ризиків. Однак, якщо ви приєднаєтесь до тренду запізно, ви ризикуєте втратити гроші, адже ринок може різко перейти до третього етапу.

Розподіл

На фазі розподілу трейдери фіксують свій профіт та закривають ордери. На ринку може виникнути флет, або тренд в іншу сторону — саме тому входити на ринок під кінець стабілізації досить ризиковано. На фазі розподілу може виникнути корекція – зміна курсу в інший тренд. Як правило, корекція є короткочасною і скоро графік повертається до основного тренду.

Для аналізу трендів використовують набір графіків та інструментів аналізу. Серед найбільш простих — лінії підтримки та рухоме середнє.

Лінії підтримки (або горизонталі підтримки та спротиву) — це лінії, що з’єднують точки максимуму та мінімуму на графіку. Лінії підтримки знаходяться знизу, лінії спротиву — зверху. Опір показує, за яких умов покупці вже не готові купувати активи, а підтримки — за яку ціну продавці не готові вести торги.

Лінії спротиву та підтримки відповідно. Джерело

Рухоме середнє — це графік, який складається із точок, що показують середні ціни за певний інтервал часу. Такий індикатор дозволяє прослідкувати загальні цінові тенденції. Найбільш популярні різновиди рухомого середнього — це показники за 50, 100 або 200 днів. Графік рухомого середнього накладається на основний і має подібний вигляд:

Червона лінія — це і є графік рухомого середнього. Як можна побачити, реальні ціни можуть організовувати викиди нижче або вище графіку середнього значення. Вони утворюють ведмежі або бичачі тренди, які зазвичай є короткостроковими. Джерело

Існують і інші індикатори торгівлі — наприклад, індикатор об’ємів (кількість торгів, що проводяться за певний проміжок часу), ZigZag, EMA (експоненціальне рухоме середнє), Awesome Oscillator.

– Види та стратегії торгівлі

Існує два основних типи трейдерських стратегій: активні та пасивні. До активних належать одноденні торги, swing трейдинг, позиційна торгівля та скальпінг. До пасивних — холдинг та індексне інвестування.

Одноденні торги — це угоди про придбання криптовалютних активів за один день. Тобто, ви розміщуєте ордер на біржі, і в той же самий день отримуєте прибуток. Помилково вважати, що саме такою стратегією користуються усі трейдери — в залежності від термінів угоди, застосувати можна і swing-трейдинг. Його ідея заключається у тому, що актив може продаватися довше ніж один день — зазвичай, декілька тижнів. Це якраз найбільш зручна модель торгівлі для новачків — адже у вас є час змінити своє рішення та вчасно зреагувати на зміни у ринкових трендах.

Позиційна торгівля, або торгівля за трендом, є найдовшою — вона займає декілька місяців. Під час цієї стратегії трейдери аналізують більш глобальні порухи ринку, відкриваючи шорти при спадному тренді, та навпаки — при висхідному.

Нарешті, існує скальпінг (вона ж «моментальна торгівля») — це вид криптовалютного обміну, коли купівля здійснюється відразу. Часто можна побачити, що трейдери відривають та закривають ордери за лічені хвилини або навіть секунди. Сенс скальпінгу полягає у тому, щоб заробляти на коротких торгових стратегіях. Такий вид трейдингу підходить для найбільш волатильних активів.

Заробити на криптовалюті можна і в довгостроковій перспективі — вам для цього навіть не доведеться нічого робити. Достатньо просто володіти портфелем певної криптовалюти. Ви можете просто утримувати («холдити») криптовалюту упродовж довгого періоду і продати її тоді, коли вам буде зручно.

Індексне інвестування також орієнтується на довгострокову перспективу. Для цього вам потрібно знайти криптовалютний фонд, якому ви дозволите розпоряджатися вашими фінансами. Фактично, щоб доєднатися до такого фонду, вам потрібно придбати його акції. Далі фонд вирішує, як можна найвигідніше розмістити ваші інвестиції так, щоб потім отримати прибуток на ринку. Найбільшими криптовалютними фондами є Cryptos Fund, Coinbase Index Fund, Crypto20.

– Ризики криптотрейдингу

  • Волатильність

Перший ризик інвестування в криптовалюту та трейдингу — висока волатильність ринку. Буквально за лічені години можна розбагатіти чи втратити всі гроші. 11 січня 2021 року ціна Біткоіна зазнала рекордного падіння усього за дві години — за добу ціна першої криптовалюти впала на $9 000, а потім ще на $3 000. Корекції ринку можуть бути значними та непередбачуваними.

  • Юридична незахищеність

Трейдинг біткоїна та інших криптовалют все ще є нерегульованою сферою. Існує два варіанти: визнати чи не визнати криптоактиви як повноцінні фінансові інструменти. Частина країн вже ввела криптовалюти у легальну систему державних фінансів, а деякі держави повністю заборонили використання цифрових валют. Більшість країн (так само як і Україна) поки дотримуються нейтральної позиції. Саме тому, займаючись трейдингом та придбанням деривативів, ви не можете бути стовідсотково впевненими у завтрашній легальності цих операцій.

  • Технічні вразливості

Як і будь-яка цифрова інновація, якщо не криптовалюти, то біржі можуть постраждати від атаки хакерів. При цьому, ніхто не гарантує вам повернення втрачених грошей якщо криптоплатформа оголосить про своє банкрутство.

– Замість висновку

В міру того як розвивається ринок децентралізованих фінансів, кількість нових проєктів, у які можна проінвестувати, постійно зростає. До того ж сфера криптовалют пропонує великий набір платформ із такою ж різноманітністю торгових пар та інструментів. Починайте торгувати невеликими сумами. І пам’ятайте: якщо ви плануєте довгострокову та прибуткову діяльність — вам доведеться приділити чимало терпіння і часу для вивчення цього ремесла.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...