Реклама

🎮 Nielsen IQ провела повне дослідження ринку відеоігор в Україні — що цікавого

Дослідження аналітична компанія провела на замовлення компанії WARGAMING, розробників World of Tanks.
Čytaty latynkoju
🎮 Nielsen IQ провела повне дослідження ринку відеоігор в Україні — що цікавого
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🎮 Nielsen IQ провела повне дослідження ринку відеоігор в Україні — що цікавого
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Дослідження аналітична компанія провела на замовлення компанії WARGAMING, розробників World of Tanks.

Хто грає у відеоігри в Україні?

Попри усталені стереотипи, типовий український геймер — це не хлопець-підліток без грошей і з купою вільного часу. Середній вік гравця в Україні — 31 рік. Це дорівнює середньому показникові по країнах ЄС, але значно менше за США — типовому американському геймеру 35 років.

Розподілення за гендерною ознакою також руйнує стереотипи — чоловіків і жінок серед українських гравців приблизно порівну. Що також цікаво, 65% поціновувачів гравців знаходяться у шлюбі — тож, навіть якщо ви схильні до того, аби провести ніч з п’ятниці на суботу за новим релізом на улюбленій консолі, ваші шанси знайти собі пару досить високі (це дає певну надію нашому головному редактору).

А ще українські геймери — дуже освічені.

У що грають в Україні?

П’ятірка найпопулярніших ігор в Україні виглядає так:

  • World of Tanks
  • FIFA 20/21
  • Minecraft
  • GTA V
  • CS:GO

Серед інших ігор, які увійшли в топ, «Відьмак: Дикий гін», карткова гра Hearthstone, Dota 2 та віральна Among Us.

Популярність гри серед гравців, в цілому, корелює і з відомістю серед широкої аудиторії. Найбільш відома гра в Україні — World of Tanks, про неї знає 81% опитаних. Проте, є і цікаві феномени.

Наприклад, культова онлайн-гра World of Warcraft ледь-ледь пролізла у топ-10 найпопулярніших ігор, зате за відомістю обійшла навіть Counter Strike, опинившись на четвертому місці. Також серед найвідоміших ігор опинилися Call of Duty: Modern Warfare, Fortnite, Red Dead Redemption 2 та колись популярна серія перегонів Need for Speed.

А ось список найпопулярніших жанрів серед українських гравців:

На чому грають в Україні?

Чому паззли — найпопулярніший жанр? Бо найчастіше в Україні грають на смартфонах та планшетах.

Також, як бачимо, українці здебільшого — glorious PC gaming master race. Консолями володіють лише 33% гравців, а найчастіше їх використовують для гри взагалі 15%.

На консольному ринку майже безроздільно володарює PlayStation? Чверть століття разом з Playstation. Як ми зростали з улюбленими іграми, і це не зміниться найближчим часом, адже більшість із тих, хто хоче купити некстген, планує придбати саме п’яту «плойку».

Хоча показник тих, хто взагалі не хоче оновлювати консоль, доволі високий, це мало свідчить про перспективи нового покоління. Ми вважаємо, що ця ситуація радикально зміниться вже до кінця року, коли на консолі нового покоління почнуть виходити справді нові ігри, які використовують потужності нового заліза на максимум.

А Microsoft, тим часом, проґавила ідеальний момент для виходу на український ринок, адже, на відміну від PS5, у американської консолі немає дефіциту, а ще є вкрай приваблива для нашої країни пропозиція GamePass. Але маємо, що маємо.

Як витрачають гроші на ігри в Україні?

Сюрпризів тут нема — 72% українців грають у безкоштовні ігри й лише троє з 10 гравців платять за ігри. В середньому ж, українець витрачає на ігри 558₴ на місяць, а найчастіший середньомісячний чек — від 250 до 500₴. Для порівняння, у США цей показник становить 15 900₴.

Пандемія

Вплив пандемії на відеоігри по всьому світу важко переоцінити. Карантинні обмеження спричинили одразу декілька явищ: заборону на значну частку доступних розваг, фінансову нестабільність та радикальне збільшення часу, що його люди проводять вдома. Все це вплинуло радикально на популярність відеоігор та навіть декілька разів створювало дефіцит консолей як попереднього, так і нового покоління.

А як справи з цим в Україні? Здається, ми тут не відстаємо від світових трендів — українці стали грати частіше.

Водночас, у більшості гравців витрати на цю розвагу або не змінилися, або навіть зросли, що в часи кризи та невизначенності теж свідчить про те, що ігри для багатьох стали віддушиною. Можливо, те, що ми «недовитратили» у ресторанах, кінотеатрах, клубах, парках розваг та подорожах, пішло у кишені ігровим розробникам та видавцям.

Насамкінець, для чого ж ми граємо у відеоігри. Виявляється, найбільше в іграх вбивають час підлітки, а втекти від реальності хочуть мілленіали. Яка несподіванка!

Дякуємо компаніям WARGAMING та Nielsen IQ за дослідження та цікаві дані.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...