Реклама

🎵 Проєкт ZMOVA: як звернути увагу суспільства до історичної архітектури за допомогою музики

Чотири виконавці виступили у чотирьох видатних будівлях Києва.
Čytaty latynkoju
🎵 Проєкт ZMOVA: як звернути увагу суспільства до історичної архітектури за допомогою музики
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🎵 Проєкт ZMOVA: як звернути увагу суспільства до історичної архітектури за допомогою музики
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Чотири виконавці виступили у чотирьох видатних будівлях Києва.

Проєкт ZMOVA

ZMOVA — це проєкт, який має на меті звернути увагу громади до культурних місць Києва, що потребують відновлення. Ініціативу створили kontrabass promo, які під час весняного карантину минулого року створили онлайн-проєкт на підтримку місцевих виконавців — «Інтерсіті Live»? Відбудеться 12-годинний онлайн-фестиваль з музикантами зі всієї України — Інтерсіті Live.

Своєю ж чергою ZMOVA наново популяризує місця, де народжувались культурні явища України та загалом були локаціями відпочинку для містян. Чотири виконавці — чотири місця.

Цим проєктом ми показуємо, що в складні часи єдиний спосіб працювати якісно та ефективно в культурній сфері – це колаборація. У співпраці ми допомагаємо одне одному, об'єднуємо інформаційні ресурси та доносимо продукти ширшій аудиторії. А ще ми розвиваємо україномовний контент в Youtube, привертаючи ним увагу до реальних проблем культурних локацій, та відкриваючи світу молоду українську музику

Катерина Войчук, Співавторка ідеї

Кожна серія складається з двох частин — роздуми артистів про те, що таке творчість, та виступ у відомій локації. На відео можна побачити не тільки загальновідомі образи кожної локації, але й реальний стан, який загрожує існуванню будівель.

? Hyphen Dash у Національному художньому музеї України

В першу чергу мене вразила сама зала своєю атмосферою. Ці гетьмани та полководці дивилися на нас, ніби оцінюючи, що ми там зараз будемо грати для них, а три апостоли, відчувалося, як готові затанцювати в будь-який момент під груви нашого басиста

Михайло Бірченко, Ударні Hyphen Dash

Першими виконавцями став гурт Hyphen Dash. Вони виступили у Національному художньому музеї України (NAMU).

Частина будівлі, якій більш ніж 120 років, потребує негайного ремонту. На кошти благодійників уже вдалося відремонтувати вхідні двері, вестибюль, відреставрували мармурову підлогу, але досі потрібні фінанси для ремонту фасаду, скульптур левів та музейних сходів.

Відео Hyphen Dash у Національному художньому музеї України стало першим офіційним релізом гурту.

Було дуже дивно ходити по музею, коли там тільки ми і нема відвідувачів. Відчувався сум через пустоту приміщень, де нікому роздивлятися мистецтво. Локація красива через свою архітектуру, величні центральні сходи всередині. Ще я пам’ятаю, який красивий у музею фасад, який зараз зачинений через стан будівлі. Це засмучує

Даніїл Зубков, Клавіші Hyphen Dash

Hyphen Dash — це поєднання хіп-хоп грувів, джазу, електроніки й важкого звучання в музиці

? Курган у Національній бібліотеці імені Вернадського

На самом дєлє, шота оригінальне сложна сдєлать. Шо таке оригінальность? Можна даже з якої-то фрази вдохновиться, з якої-то гіфки, я не знаю. Нє говоря уже о фільмах і прочіх штуках. Карочє, не хотілось би раскривать фокуса, но в мене єсть сікрєт

Курган, Репер

Другим учасником проєкту ZMOVA став репер Курган (Євгеній Володченко). Він виступив у найбільшій бібліотеці України, фонд якої налічує більше ніж 16 млн одиниць. А сама будівля Національної бібліотеки імені Вернадського — одна із перших у Європі спеціально проєктована як приміщення для зберігання книг.

Адміністрація установи вже давно позиціонує бібліотеку як культурний центр. Великий концертний хол, просторі виставкові приміщення та читальні зали можуть використовуватись різними культурними проєктами.

Сама будівля мене вразила тим, що в кімнатах з найстарішими екземплярами книг немає вікон. З першого погляду бібліотека схожа на «Моноліт судного дня». Не каждий день поступає предложеніє виступити в читальному залі бібліотеки імені Вернадського. На мою думку, таких проектів повинно ставати все більше, бо лайви цікаво дивитися, а також такий контент впливає на розвиток кожного артиста

Курган, Репер

Курган – сольний проєкт учасника дуету «Курган & Agregat» Євгена Володченка. Він випустив свій перший мініальбом «Бібліотека странних знаній» у грудні 2018-го, у якому артист розмірковує на філософські теми.

? Ragapop у Національній кінематеці України

Зараз Київнаукфільм для нас скоріше як культурна спадщина, ніж місце наукових відео аудіальних фільмувань, експериментів і досліджень. Місце з історією, зі своїм запахом вологості, паперу і плівки. Як будь-яка спадщина в нашій країні, вона потребує уваги і турботи, тому що перебуває в занепаді. Наша історія і є підґрунтям, що формує націю

Руслана Хазіпова, Учасниця гурту Ragapop

Третіми учасниками став гурт Ragapop. Вони виступили у Національній кінематеці України. Кінематека розташована у Києві біля станції метро «Лісова».

Це одна з трьох великих кіностудій в Україні, крім Одеської студії художнього кіно та Кіностудії імені Довженка в Києві. Вона спеціалізувалася на виготовленні документально-наукових та анімаційних фільмів. Тут створювались мультсеріали «Козаки», «Лікар Айболить», «Капітошка», відомий фільм «Я та інші» Фелікса Соболєва із низкою психологічних експериментів.

За останні десять років тут майже нічого не знімали: всі приміщення в аварійному стані, павільйони потребують капітального ремонту, державні кошти не виділяються. Погіршує ситуацію постійна увага до території з боку забудовників, які хочуть викупити її під житлові комплекси.

Музиканти зіграли чотири треки: «Сяся», «Февросія», «Гордості» та «Totally out of control». Останньої композиції досі не було в записі. Гурт також випустить окремий мініальбом із лайвами з кінематеки на стрімінгових платформах.

Тригером для випуску запису з Наукфільму як EP став той факт, що Ragapop дуже рідко використовує будь-яке штучне ехо в студійних записах. Пустий бетонний павільйон має дуже сильне відлуння, від якого позбавитись неможливо, то ж ми почали експериментувати й спробували обернути цю ситуацію на користь нам

Антон Очеретяний, Учасник гурту Ragapop
?? The Unsleeping у садибі графині Уварової на Липській

Грати в приміщенні, де раніше танцювали люди в кучерявих перуках, звичайно, прикольно і душевно. Щоправда, було сумно, що штори, які закривають величезні вікна в здоровенному залі з цікавою історією, висять на галімих пластмасових карнизах. Цій лялі-маєтку треба серйозного залицяльника, який би про неї попіклувався

Женя Мороз, Вокаліст

У завершальному випуску проєкту ZMOVA брав участь гурт The Unsleeping. Вони виступили у садибі графині Уварової на Липській. Ця будівля з’явилась ще у 1911 році. Тут часто зупинялись знатні гості з усієї імперії, серед яких була і княгиня Ксенія Олександрівна, рідна сестра імператора Миколи II.

Лайв The Unsleeping зняли у парадній залі, яку через колір стін та оздоблення називали «золотою». Вона прикрашена ліпниною у формі музичних інструментів та має вихід у внутрішній дворик із терасою та колонами.

Через винятковий інтер’єр будинок часто орендують для зйомок та проведення подій. Та прибутку недостатньо, аби належним чином підтримувати вигляд будинку. Такі історичні пам’ятки заслуговують уваги не лише працівників кіноіндустрії та івент-менеджерів, а й мешканців міста.

Такі проекти як ZMOVA розширюють музичний світогляд і привертають увагу людей до культурних історичних локацій, про які суспільство через глобальніші проблеми несправедливо забуває

Діма Левченко, Гітарист

The Unsleeping — український гурт родом з Умані. Гурт існує з 2013 року і за цей час випустили два мініальбоми — EP Somnia (2016) та EP Deviatve (2018). У 2019 році виконавці представляли Україну на фестивалі Sziget в Будапешті, а минулого року презентували свою першу україномовну пісню Ptaha Fred та кліп на неї.

***

Читайте наш матеріал про історію трьох людей, які відправились у соло-похід в гори? Максимальна самоізоляція: 3 історії людей, які відправились в соло-похід у гори. Також ви можете дізнатись історії видатних людей? Користь карантину: 5 історій про самоізоляцію видатних людей за власним бажанням, які пішли на самоізоляцію за власним бажанням.

А що робити, якщо в загалі немає новин, можна дізнатись у нашому матеріалі про феномен «Повільного телебачення»? Що робити, якщо взагалі немає новин: Повільне телебачення з Норвегії та його глобальний феномен з Норвегії.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...