Реклама

🪙 Які чинники впливають на курс біткоїна?

З головного: Курс біткоіну знову б’є рекорди і всі задаються питанням, чому так сталося, особливо у такий фінансово непростий 2020 рік. Ми підготували матеріал, котрий має відповісти на це та багато інших питань щодо біткоіна.
Čytaty latynkoju
🪙 Які чинники впливають на курс біткоїна?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🪙 Які чинники впливають на курс біткоїна?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
З головного: Курс біткоіну знову б’є рекорди і всі задаються питанням, чому так сталося, особливо у такий фінансово непростий 2020 рік. Ми підготували матеріал, котрий має відповісти на це та багато інших питань щодо біткоіна.

Зміст

  • Біткоїн у контексті криптовалют
    • Еволюція курсу біткоіна
  • Що впливає на курс біткоїна?
    • Попит та пропозиція
    • Конкуренція
    • Витрати на виробництво
    • Ліквідність на фондових ринках
    • Стабільність інфраструктури
    • Регуляторна політика
    • Цінові коливання та медійність
    • Політичні та економічні події
  • Дослідження курсу біткоіна: 2017 проти 2020
  • Чи варто переводити збереження у біткоін: ризики та переваги

– Біткоїн у контексті криптовалют

Поява криптовалют була доволі логічним явищем у контексті розвитку валютних ринків та технологій, але, так само як і інші види інновацій, пройшла доволі непомітно для суспільства загалом. У той же час, запуск біткоін у 2009 році нарешті отримав уваги від більш широкого кола людей та компаній, хоча самі криптовалюти почали з’являтись ще у 1980-х. Чим же біткоін відрізнявся від всіх інших криптовалют, що йому передували?

Першою, та напевно найбільшою та вирішаючою, різницею між біткоїном та іншими криптовалютами стала Блокчейн технологія, на котрій базувалася нова криптовалюта. Саме блокчейн технологія дозволила децентралізацію, тобто контроль за операціями учасниками процесу, а не центральною установою, наприклад банком. Другою причиною стала відносна прозорість біткоіна. Хоча ніхто досі і не відомо ім’я, або імена, винахідників, що приховуються за колективним іменем “Сатоші Накамото”, звіт про філософію та технологію криптовалюти доступний для кожного бажаючого.

Нарешті, зростаюча недовіра до фінансових установ після світової кризи 2008 року стала поштовхом для початкової популярності біткоіна. Перша відома транзакція з Біткоіном відбулася у 2010 році, коли один з майнерів криптовалюти купив 2 піци компанії Papa Jones за 10 000 біткоінів. Таким чином, ціна біткоіна під час першої транзакції склала приблизно 2.2 копійки або $0.0028 цента. З тих пір, багато чого змінилося, і той майнер, напевно, тепер жалкує, що купив дві піци, а не одну.

Еволюція курсу біткоіна

Відстежувати курс біткоіна офіційно стало можливо після появи бірж, котрі публікували курси обміну, починаючи приблизно з 2010 року. Перша офіційно зафіксована ціна криптовалюти склала приблизно 55 копійок або 6 центів США.

Еволюція курсу біткоїна

Джерело: 99bitcoins.com

Після цього ціна біткоіна зростала з декількома періодами вибухового зростання. Останній період такого росту триває і у січні 2021 року, на момент підготовки даного матеріалу. Біткоін привертав все більше уваги, особливо під час періодів зростання. Все більше людей та бізнесів цікавилися питанням: “Що саме впливає на курс біткоіну?” Ми також задалися цим питанням і тепер ділимося результатами з вами.

– Що впливає на курс біткоїна?

Перед тим як відповідати на питання про курс біткоіна, необхідно зазначити, що багато трейдерів розглядають біткоін як інвестиційний інструмент, а не валюту. Тобто, окрім класичної ролі засобу обміну, біткоін також виконує роль актива, що генерує цінність через зростання його ціни. Саме такий підхід створює додатковий попит на криптовалюту та спричиняє різкі коливання його курсу відносно інших фіатних валют.

– Попит та пропозиція

Першим фактором, котрий впливає на обмінний курс валют загалом та біткоіну зокрема є попит та пропозиція. Так, зростання попиту спричиняє укріплення валюти та зростання курсу. З іншої сторони, зростання пропозиції послаблює курс. Саме такі правила є релевантними і для біткоіна. Так, попит на біткоін періодично зростає через його ширше використання у фінансових транзакціях. У той самий час, спекулятивний попит на біткоін як фінансовий актив спричиняє зростання його курсу. Важливо відзначити, що надійність блокчейн технології, а також анонімність транзакцій підвищують рівень попиту.

Пропозиція біткоіну лімітована його протоколом 21 мільйоном одиниць. Майнінг генерує меншу кількість криптовалюти з часом через підвищення складності математичних задач майнінгу. На грудень 2020 року було доступно приблизно 18.5 мільйонів біткоінів. Аналітики прогнозують, що останній біткоін буде продукований у 2140 році. Після цього, пропозиція криптовалюти не буде зростати. Штучне обмеження кількості біткоінів має зменшувати інфляційний тиск на криптовалюту. Таке обмеження також сприяє зростання курсу біткоіну.

– Конкуренція

Біткоін не являється єдиною криптовалютою, хоча і продовжує бути найбільш популярною серед існуючих. Поява нових криптовалют через первинні розміщення, а також зростаюча популярність існуючих таких як ефір (ETH), ріпл (XRP) та лайткоін (LTC) чинить тиск на курс біткоіну. Таким чином, криптовалюта, котра буде найбільш використовуваною через їх надійність та стабільність, демонструватиме зростання курсу.

– Витрати на виробництво

Продукування біткоінів є доволі витратним процесом загалом через потреби в електриці. Так, “видобування” або “майнінг” біткоінів включає рішення складних криптографічних математичних задач. Перші майнери, котрі розв’язують ці задачі, отримують біткоін як винагороду. Алгоритм дозволяє отримати фіксовану кількість біткоінів за задачу (наразі це 6.25 BTC), а збільшення кількості майнерів підвищує її складність. Таким чином, подальша поява біткоінів потребує більших витрат, а отже збільшує курс біткоіну в порівнянні з фіатними валютами.

– Ліквідність на фондових ринках

Ліквідність біткоіну на фондових ринках напряму впливає на його курс. З однієї сторони, можливість швидко обміняти валюту відображає її цінність та частоту використання у транзакціях. Популярність валюти збільшує її ціну, як, наприклад, долар США серед фіатних валют. З іншої сторони, теперішній спекулятивний попит на біткоін призводить до його використання як інвестиційного активу. Важливо розуміти, що фіатні валюти також іноді виступають у ролі активів, але це відбувається значно рідше у порівнянні з біткоіном. З часом, виникає все більше деривативних фінансових інструментів пов’язаних з біткоіном. Сама криптовалюта також стає більш популярною на найбільших світових валютних біржах. Ці фактори також підвищують цінність біткоіну.

– Стабільність інфраструктури

Одним з найбільших скандалів пов’язаних з біткоіном є закриття біржі Гокс (Mt. Gox). Станом на початок 2014 року, біржа була найбільшим посередником для біткоіну та найбільшою у світі біржею, котра відповідала за 70% всіх транзакцій з біткоіном. Уже у лютому 2014 року, біржа закрила трейдинг, а у квітні того ж року подала на банкрутство. Тоді зникли 450 000 біткоінів, з яких вдалося знайти лише 200 000. Причинами закриття стали махінації, фінансові маніпуляції та низький рівень управління біржею. Такі історії негативно впливають на курс, і тоді біткойн втратив майже 50% своєї вартості у порівнянні з іншими фіатними валютами.ґ

Історія курсу біткоїна

– Регуляторна політика

Регуляторна політика щодо криптовалюти, особливо найбільших країн та об’єднань, таких як США, Китай та ЄС напряму впливають на курс. Так, можна напряму відслідкувати зв’язок між прийняттям рішень по криптовалютам у ключових країнах та коливання курсу біткоіну. Наприклад, невизначеність Комісія з цінних паперів та бірж (SEC), що класифікує криптовалюти як цінні папери, та Комісія з торгівлі товарними ф’ючерсами США (CFTC), розглядає криптовалюти товарами додає нестабільності курсу біткоіну та чинить на нього тиск. Так само, регуляторні дискусії у Китаї та ЄС зазвичай можуть спричинити зростання або падіння курсу біткоіну.

Самі зміни у інфраструктурі біткоіна можуть створювати “вилки”, коли утворюються нові криптовалюти, як біткоін кеш та біткоін золото. Ці вилки є неочікуваним фактором та спричинюють падіння курсу.

– Цінові коливання та медійність

Медійність криптовалют зазвичай зростає під час періодів швидкого зростання курсу або інших екстраординарних подій (як банкрутство Гоксу). Таким чином, присутність у медіа є скоріше вторинним фактором, що спричиняє ще більше зростання або падіння курсу, котре вже відбувалося через інші первинні причини. Популяризація біткоіну частіше підігріває попит та збільшую ціну біткоіну у порівнянні з іншими валютами.

– Політичні та економічні події

Політичні та економічні події також визначають попит на криптовалюти. Тобто, очікування послаблення долару США через монетарну політику центральних банків, може спричинити зростання попиту на альтернативні методи зберігання достатку, як біткоін. Золото дуже часто відіграє роль альтернативної інвестиції у кризові часи, а біткоін тільки почав освоювати дану нішу. Біткоін пережив першу у своїй історії світову кризу у 2020 році через пандемію коронавірусу, а тому вплив економічних шоків на курс біткоіну є предметом дослідження.

– Дослідження курсу біткоіна: 2017 проти 2020

За свою відносну не довгу історію існування, курс біткоіна двічі показував аномальну поведінку: у 2017 році та у 2020 році. Так, у 2017 році курс біткоіна зріс з 25 тисяч гривень у січні до 540 тисяч у грудні. Важливо відмітити, що після цього курс відкотився назад до 88 тисяч у грудні 2018 року.

Друге стрімке зростання курсу почалося у січні 2020 року, коли курс був на рівні 191 тисячі гривень за біткоін. Вже у грудні 2020 року курс виріс до 915 тисяч гривень за біткоін. Але, у порівнянні з 2017-2018 роками, курс продовжив рости до середини січня 2021 року до максимуму в 1 мільйон 140 тисяч гривень за біткоін. Станом на 21 січня, курс знизився до 900 тисяч гривень.

Аналізуючи причини зростання 2017-2018 років, багато трейдерів називали популярність біткоіну, медійність криптовалюти, а також велику кількість первинних розміщень інших криптовалют як чинники росту. У той самий час, необхідно відмітити дослідження професора Джона Гріфіна, котрий знайшов маніпуляції на ринках через інші криптовалюти, що підігрівали курс біткоіна у 2017. Комісія з торгівлі товарними ф’ючерсами США навіть направила повістку до Bitfinex та Tether у зв’язку з розслідуванням.

Пандемія 2020 року була значним чинником росту біткоіна. Доступність криптовалюти у популярних мобільних додатках підвищила її ліквідність. Більше сприйняття криптовалют загалом також позитивно вплинуло на курс. Важливо підкреслити, що публічно відомих фундаментальних причин росту біткоіна (наприклад можливість використання криптовалюти для розрахунку у великих мережах супермаркетів) не виявлено. Таким чином, ризик стрімкого зниження курсу криптовалюти залишається.

– Чи варто переводити збереження у біткоін: ризики та переваги

При обговоренні цінності біткоіну дуже важливо розуміти розмір ринку криптовалют у глобальному контексті. Так, на січень 2021 року, капіталізація біткоіна досягла 728.0 мільярдів доларів США у максимальній точці. У той самий час, у світі було 37 трильйонів доларів у кешу та на рахунках, а також ще 1.2 квадрильйони у формі інвестицій. Одна компанія Apple згенерувала 275 трильйонів доларів доходу у 2020 році. Ці факти відображають порівняно невеликий розмір ринку криптовалют, що супроводжується високим рівнем його волатильності.

Основними ризиками тримати збереження або інвестувати у біткоін є його непередбачуваність та супутня складність прогнозування його курсу. Так, на сьогоднішній день все ще важко відокремити конкретні причини стрімкого зростання курсу біткоіну у 2020 році, не прив’язуючих їх до спекулятивного попиту та потенційних прихованих махінаціях при торгівлі. Все ще не існує механізмів захисту проти неочікуваних втрат біткоінів через недобросовісну поведінку бірж або посередників.

Переваги тримати збереження у біткоіні можна розділити на дві категорії, а саме короткострокові та довгострокові. Короткостроковою перевагою є потенціал зростання заощаджень та інвестицій у короткий проміжок часу з генерацією значних прибутків. Порівняно невелика кількість фінансових інструментів може запропонувати п’ятикратне зростання інвестиції за рік. Така стратегія має передбачати точку виходу, коли біткоіни конвертуються у фіатні гроші перед наступним падінням курсу. Довгострокова стратегія базується на ключових факторах, а саме лімітована пропозиція біткоіну, зростання популярності блокчейну, розповсюджене використання криптовалюти як форми оплати за товари та послуги, а також сильна регуляторна база у розвинених країнах. Ці фактори вказують на подальше зростання курсу біткоіну.

На даний момент, необхідно дивитись на біткоін як на високоризиковий актив або нестабільну криптовалюту. Тобто, інвестуючи у біткоін або заощаджуючи у даній криптовалюті, важливо бути готовим до значних коливань та потенційних втрат. Тому, краще вкладати незначну частину збережень (10-20%) у біткоін для зменшення ризиків.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...